Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ για σήμερα Τρίτη έχει ως εξής:

Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

Στις 5 μ.μ. η εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο». Το καθημερινό ενημερωτικό μαγκαζίνο που ασχολείται με όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και παρουσιάζει τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στις 6 μ.μ. η εκπομπή του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Ν. Αττικής.

Στις 7 μ.μ. η εκπομπή του Κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

ΕΑΣΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στο χτύπημα των ΣΣΕ

Την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων για να διεκδικήσουν την εφαρμογή της τελευταίας κλαδικής ΣΣΕ, όπου αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, και να προετοιμαστεί κλαδική απεργία για τη νέα διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες (ΕΑΣΚ). Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ) και το κλαδικό Σωματείο (ΣΥΑΕ) σέρνουν «τον κλάδο πίσω από τους πασχαλινούς εκδρομείς της ΓΣΕΕ» και πως πρέπει ο κλάδος να δώσει «μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία όλων των κλάδων που συντονισμένα οργάνωσαν την απεργία της 6ης Μάη αποφασιστική απεργιακή απάντηση στις "ανατροπές του αιώνα" που φέρνει η κυβέρνηση!».

Αφορμή για τη νέα παρέμβαση είναι η στάση ασφαλιστικής εταιρείας ως προς την εφαρμογή της ΚΣΣΕ που είναι προϊόν Διαιτητικής Απόφασης (βγήκε στις 15 Δεκέμβρη 2020) και η περίοδος ισχύς της είναι 6 Φλεβάρη 2019 - 5 Μάη 2021.

«Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε», σημειώνει η ΕΑΣΚ, «τη δημόσια τοποθέτηση της "Interlife", όπου όχι απλά "εξηγεί" την απαράδεκτη στάση της, που αντί να εφαρμόσει την κλαδική ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους, απαιτεί να μάθει αν και σε ποιο σωματείο μετέχουν». Και εξηγεί για το «κάθε "success story"», που διαφημίζουν μέρα - νύχτα: «Να αρνείται επιχείρηση του κλάδου με συνεχιζόμενα και συσσωρευόμενα κέρδη 120 εκατομμυρίων στη δεκαετία να εφαρμόσει ακόμη και τα στοιχειώδη, μια κλαδική ΣΣΕ που θα εξασφάλιζε τις ελάχιστες αυξήσεις και ενιαίες αποδοχές στους εργαζόμενους! Και να παρουσιάζει ως "δικαίωμά της" να βάλει και χέρι στο μητρώο των σωματείων, να γνωρίζει ποιος, από πότε, πόσο συχνά, σε ποιο σωματείο συμμετέχει! (για το καλό του και χωρίς ουδεμία συνέπεια φυσικά...).

Αν κάτι αποδεικνύει η προκλητική στάση της εργοδοσίας, αυτό είναι το συνολικό ξεσάλωμα του κεφαλαίου. Οταν ήδη σήμερα ζητούν αυτά, καταλαβαίνουμε πού θα οδηγήσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, τόσο για την κατάργηση κάθε ωραρίου όσο και για το χτύπημα των συνδικάτων!

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται και το αδιέξοδο της στάσης των πλειοψηφιών σε ΟΑΣΕ και ΣΥΑΕ. Στο σημείο που είμαστε οδήγησε ο δρόμος της "εργασιακής ειρήνης" και του "μικρότερου κακού", που ακολουθούν χρόνια τώρα! Αυτόν συνεχίζουν να ακολουθούν και για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, όταν απέναντι σε τέτοιες προκλητικές πρακτικές αρκούνται σε "θεσμικές" καταγγελίες και στο να αναγορεύουν σε "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων στην επιχείρηση το να εφαρμοστεί η Σύμβαση, μοιράζοντάς τους τελικώς "βεβαιώσεις μελών" στo σωματείo...».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΕΑΣΚ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανωθούν «πόσο μάλλον σε όσες εταιρείες, πέντε μήνες μετά, η εργοδοσία δεν εφαρμόζει την ΣΣΕ και δεν καταβάλλει τα αναδρομικά πλήρως σε όλους. Εδώ και τώρα να προχωρήσουν συσκέψεις και συνελεύσεις που θα καταλήξουν σε κινητοποιήσεις στις εταιρείες αυτές, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ σε κάθε εργαζόμενο».

ΠΑΜΕ
Με μεγάλη συμμετοχή η εθελοντική αιμοδοσία

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των σωματείων και πρόσφεραν αίμα. Με δεδομένα τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας, τις αυξημένες ανάγκες για αίμα, το ΠΑΜΕ έχει θέσει στόχο την αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε ανάγκες που υπάρχουν.

Σήμερα στη Λάρισα

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει σήμερα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας, στην κεντρική πλατεία, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα, κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία. Καλούμε τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την αυξημένη συμμετοχή στη νέα αιμοδοσία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών

Κινητοποίηση αύριο στις 9.30 π.μ. στην Αμαλιάδα ενάντια στο νέο «αγροτοδικείο»

Τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και καλεί τους αγρότες και τους μαζικούς φορείς του νομού σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας στις 9.30 π.μ. Το νέο «αγροτοδικείο» αφορά έξι αγρότες - μεταξύ τους και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θανάση Βομπίρη - οι οποίοι κατηγορούνται για «παρακώλυση συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2017 στην Εθνική Οδό Πύργου - Πατρών, στη θέση Λατίφι.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές. Η κινητοποίηση και η δίωξη έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την εκδίκαση της υπόθεσης επί κυβέρνησης ΝΔ. Ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα "αγροτοδικεία", που όμως κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν, ούτε και σήμερα θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας σέρνουν στα δικαστήρια ενόψει και των νέων επώδυνων μέτρων για το λαό και τους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί με την καταστολή και την τρομοκράτηση του λαού. Ας το πάρουν απόφαση οι κυβερνήσεις, καθώς και οι διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί: Με τέτοιες τρομοκρατικές δίκες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια, δεν ξεμπερδεύουν τόσο εύκολα με μας. Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Θεματοφύλακας της πολιτικής «συμφιλίωσης» με τη φτώχεια και τους μισθούς πείνας

Την πρότασή της για τον κατώτατο μισθό παρουσίασε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ χτες, μέσα από το Ινστιτούτο Εργασίας. Διαβάζοντας κανείς την πρόταση, εύκολα καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα λιβανιστήρι προς την ΕΕ και την πολιτική «συμφιλίωσης» των εργαζομένων με τη φτώχεια που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα μάλιστα της αποτροπής της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η «ευελιξία» γενικεύεται και εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν δίχως αύριο, η ΓΣΕΕ μετ' επαίνων διαπιστώνει «θεμελιώδη αλλαγή στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη ρύθμιση της απασχόλησης», επικαλούμενη ως «τεκμήριο» «την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους κατώτατους μισθούς, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020».

Η συγκεκριμένη Οδηγία όμως, όπως και το σύνολο των πολιτικών της ΕΕ, εντάσσεται στην πολιτική κατοχύρωσης των ελάχιστων επιπέδων διαβίωσης, ενώ στη χώρα μας εφαρμόζεται μέσα και από την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αποτελεί ταυτόχρονα απόρροια του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», ενός βαθιά αντεργατικού μηχανισμού της ΕΕ, που διαμορφώθηκε για να συμπιέζει τα λαϊκά δικαιώματα στα ελάχιστα όρια, μέρος των οποίων είναι και ο κατώτατος μισθός.

Προς απόδειξη των παραπάνω, μόλις σε τρία κράτη - μέλη ο κατώτατος μισθός υπερβαίνει το καθορισμένο ελάχιστο όριο κινδύνου της φτώχειας, χωρίς και εκεί η απόκλιση να είναι μεγάλη.

Αυτό δηλαδή που οι κυβερνήσεις και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ παρουσιάζουν ως «τομή» για την προστασία των εργαζομένων στην ΕΕ δεν είναι παρά η κατοχύρωση των ψίχουλων για την πλειοψηφία των εργαζομένων, η παραίτηση από τη οργανωμένη διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών και σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής.

Η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και όλες της ΕΕ, στοχεύει στη συμπίεση των εργατικών μισθών, στην υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη στρατηγική θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως άλλωστε σημειώνει η Οδηγία, ο κατώτατος μισθός θα προκύπτει υπό το φως των εθνικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και θα πρέπει να αντιστοιχεί στις εξελίξεις της παραγωγικότητας. Στη λογική αυτή, και η πρόταση της ΓΣΕΕ εξετάζει την επίδραση του κατώτατου μισθού στην παραγωγικότητα και το ύψος του δημόσιου χρέους.

Ετσι, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ όχι μόνο αποδέχεται το πλαίσιο της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά υιοθετεί και ως κριτήριο για την προσαρμογή των μισθών τον «στενό κορσέ» που βάζει στους εργαζόμενους η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, και έχοντας νομιμοποιήσει όλη την αντεργατική μεθοδολογία του κεφαλαίου και του κράτους του, κατά τα προβλεπόμενα του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, ελάχιστη σημασία έχει η ποσοτικοποίηση της πρότασης της ΓΣΕΕ, που καταλήγει να ζητάει κατώτατο μισθό 751 ευρώ για το 2021 και στη συνέχεια «προσαρμογή στο 60% του διάμεσου μισθού (...) βάσει ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος».

Στον αντίποδα αυτής της άθλιας πολιτικής συμβιβασμού με τη φτώχεια και καθήλωσης του κατώτατου μισθού, γενικότερα των μισθών, βρίσκονται οι δίκαιες διεκδικήσεις των εκατοντάδων συνδικάτων, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση νόμου που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και έχει κατατεθεί από το 2016, αλλά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έμεινε στα αζήτητα.

Μια πρόταση νόμου που προβλέπει την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των τριών μνημονίων, την πλήρη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, την αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους και προφανώς την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για νέες αυξήσεις.

Επίσης, την αποκατάσταση των Δώρων και των επιδομάτων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης κ.ο.κ. Δηλαδή όλα εκείνα για τα οποία τα σωματεία παλεύουν αταλάντευτα και τα επικαιροποιούν αυτές τις μέρες μέσα από τον αγώνα τους, τον οποίο η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ