Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε τροχιά κινητοποιήσεων σωματεία και εργαζόμενοι

Μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα οργανώνουν στις 9 Απρίλη σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Συντονίζοντας τα βήματά τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, 21 κλαδικά σωματεία μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου («Τάλως»), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει την Τετάρτη 31 Μάρτη κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα «για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας». Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα.

Μείωση της απασχόλησης - αύξηση των «οικονομικά μη ενεργών»

Μείωση του αριθμού των απασχολούμενων καταγράφει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το εργατικό δυναμικό τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ η αύξηση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού οδηγεί σε «μείωση» της επίσημης ανεργίας. Σύμφωνα με την υπηρεσία, τον τελευταίο μήνα του 2020 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 15,8% από το 16,4% το Δεκέμβρη του 2019, οι άνεργοι ανήλθαν στα 726.360 άτομα από 771.213 τον ίδιο μήνα του 2019, όμως ταυτόχρονα μειώθηκε και ο αριθμός των απασχολούμενων κατά 36.853 άτομα (μείωση 0,9%) σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2019 και κατά 12.697 άτομα (0,3%) σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβρη.

Στην πραγματικότητα, η ποσοστιαία μείωση της ανεργίας αντανακλά όχι την αύξηση της απασχόλησης αλλά τη μετατόπιση ενός αριθμού ανέργων στην ομάδα του «οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού», η οποία αυξήθηκε κατά 51.573 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2019 (αύξηση 1,6%) και κατά 34.611 άτομα σε σχέση με το Νοέμβρη του 2020 (αύξηση 1,1%). Ετσι, ο λεγόμενος οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, οι άνεργοι δηλαδή που έχασαν κάθε ελπίδα να βρούνε δουλειά και δεν την αναζητούν πλέον, ανήλθε τον περασμένο Δεκέμβρη στα 3.272.633 άτομα από 3.221.060 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σημειώνεται ότι το άθροισμα ανέργων και οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού ξεπερνά το σύνολο των απασχολούμενων, το οποίο το Δεκέμβρη ήταν 3.880.364 άτομα. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, σε αναστολή σύμβασης βρίσκονταν 673.369 μισθωτοί, αλλά και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός αριθμός ανέργων και ιδιότυπων «αέργων» ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 12,8% και στις γυναίκες 19,5%. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη ανεργία ήταν αυτή των 15 έως 24 ετών, με πάνω από έναν στους τρεις (34,2%) και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών με ποσοστό ανεργίας 22,9%. Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας ήταν το Αιγαίο (18,8%), η Ηπειρος - Δ. Μακεδονία (18%) και η Μακεδονία - Θράκη (17,3%).

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες από κοινού το Σωματείο Μισθωτών και η Επιτροπή Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, καθώς και αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Συνταξιούχων Μηχανικών (ΕΣΤΑΜΕΔΕ). Οι Επιτροπές Αγώνα μετέφεραν την αγανάκτηση των συναδέλφων τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τον εμπαιγμό του επιδόματος των 400 ευρώ, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και του εισοδήματός τους, την κάλυψη των αναγκών τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε για πολλοστή φορά τη συνάντηση, παραπέμποντας σε υπηρεσιακό παράγοντα, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι Επιτροπές Αγώνα έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 30 Μάρτη, μέρα πανελλαδικής δράσης των επιστημόνων, καλώντας σε συμμετοχή σε πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυνικό «όχι» από την ΕΕ στη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην «κοινωφελή» εργασία

Σκέτη πρόκληση αποτελεί η απάντηση του επίτροπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, Ν. Σμιτ, στην επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ με την οποία μετέφεραν την αγωνία των 36.500 εργαζομένων του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» και των οικογενειών τους, που πρόκειται να μείνουν στο δρόμο, χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης.

Εντελώς κυνικά, ο επίτροπος απαντά σχεδόν μονολεκτικά «όχι» στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 και για μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Χωρίς κανένα πρόσχημα ομολογεί ότι τα διάφορα προγράμματα έχουν «περιορισμένη και μη επεκτάσιμη διάρκεια (...) δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας». Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για την απασχόληση: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για θέσεις που σύμφωνα με τους ίδιους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τσακισμένα δικαιώματα, 7-8 μήνες δουλειάς και στη συνέχεια πίσω στην ανεργία.

Στη συνέχεια ο επίτροπος προσέφερε ανέξοδα «λόγια παρηγοριάς» για τη «δύσκολη κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα», εμπαίζοντας τους απολυμένους ότι έλαβαν «συμβουλές από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ» που θα τους βοηθήσουν στην «αναζήτηση εργασίας τους», τη στιγμή που η ανεργία και η αναστολή εργασίας θερίζουν μέσα στην καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Να ποιος είναι λοιπόν ο στόχος ΕΕ κυβερνήσεων, μεγαλοεργοδοσίας. Πάμφθηνο, "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, έρμαιο και βορά στα νύχια των καπιταλιστών, τώρα και με κατώτερο από τον κατώτατο μισθό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για την "απασχόληση μακροχρόνια ανέργων" με 200 ευρώ μισθό, παίρνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είναι ανάγκη με πείσμα να δώσουν τη δική τους απάντηση, δυναμώνοντας τον δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα, γενικεύει την περιπλάνηση και αβεβαιότητα με προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας και υποσχόμενη "κατάρτιση" και "συμβουλές". Είναι η ίδια στρατηγική που "ταΐζει" τους μονοπωλιακούς ομίλους εν μέσω κρίσης και πανδημίας με εκατοντάδες δισ. ευρώ του "Ταμείου Ανάκαμψης", που είναι λεφτά των λαών, ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα. Οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσουν παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 και μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας, να απορρίψουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ