Σε κοινή σύσκεψη για την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων προστασίας καλούν τους εργαζόμενους στη διανομή, στο delivery και τους courier το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το Σωματείο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ) Αττικής. Τα δύο κλαδικά σωματεία καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, καθώς και τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού -Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).
Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα, τα δύο σωματεία αναφέρουν: «Οι κίνδυνοι με τους οποίους βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι οι διανομείς delivery, οι courier, οι οδηγοί van, οι ταχυδρόμοι, είναι πολλοί, δεν θα έπρεπε να είναι δεδομένοι και προκύπτουν από την ασυδοσία των εργοδοτών, που με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων βάζουν τις ζωές μας σε δεύτερη μοίρα. Ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα και van, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εντατικοποίηση, δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, οδηγούν συχνά σε εργατικά "ατυχήματα", πολλές φορές και θανατηφόρα. Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Λέμε: Ως εδώ! Στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε, στην αγωνία αν θα γυρίσουμε στο τέλος της βάρδιας στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, η λύση βρίσκεται στην ενότητα και στην αλληλεγγύη μας».
Τα δύο κλαδικά σωματεία διεκδικούν για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες αυτές: Ενσημα ΒΑΕ. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν μηχανής, νερό, χυμό, αδιάβροχο). Εταιρικά οχήματα, με τη συντήρησή τους στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.
Ενας ακόμα εργαζόμενος στον κλάδο των κατασκευών έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο νησί της Πάρου. Ο 42χρονος υδραυλικός πραγματοποιούσε εργασίες σε χώρο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην περιοχή Πίσω Λιβάδι. Ενώ βρισκόταν εντός του χώρου εκσκαφής, καταπλακώθηκε από όγκο χωμάτων. Εγινε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του, ωστόσο τελικά ανασύρθηκε νεκρός. Από το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του περιστατικού.
Να μην κλείσει το Ογκολογικό Ιατρείο αλλά να αναπτυχθεί, απαιτούν στα Γιαννιτσά
Στο πλαίσιο αυτό, μάχη για την υπεράσπιση και ανάπτυξη του Ογκολογικού Ιατρείου, αλλά και την άμεση ενίσχυση των τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού Πέλλας, δίνει ο εργαζόμενος λαός των Γιαννιτσών, που την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε άλλη μια μαχητική και μαζική συγκέντρωση.
Στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών, συμμετείχαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ασθενείς του Ογκολογικού Ιατρείου και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων της περιοχής. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα και παλμό, που επισφράγισε τη δηλωμένη αποφασιστικότητα των σωματείων και φορέων της περιοχής να μην αφήσουν να περάσει η συνεχής υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, που έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λίγους.
Κατήγγειλαν τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του Ογκολογικού Ιατρείου, που έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας και στην κατάρρευση νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Να σημειωθεί ότι από σήμερα, Δευτέρα 22 Μάη, είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο Ογκολογικό Ιατρείο, καθώς η μία και μοναδική ογκολόγος του νοσοκομείου βγαίνει σε άδεια μητρότητας, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση επιδιώκοντας να καλύψει τη θέση με ιδιώτη γιατρό, με «μπλοκάκι».
Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021 έγκαιρα και επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να κλείσει το Ογκολογικό Ιατρείο. Διεκδικεί την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων - ογκολόγων, κατάλληλες υποδομές και μέσα, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα. Επίσης ζητά επείγουσα επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και πρόβλεψη Ογκολογικού Ιατρείου.
Η ΕΝΙΠ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πρόχειρη και προσωρινή «λύση» - μπάλωμα της σύμβασης με ιδιώτη με «μπλοκάκι» οδηγεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε αναστάτωση και αβεβαιότητα, αφού περίπου 150 άτομα χάνουν τον θεράποντα ιατρό τους.
«Να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 2ου τριμήνου 2023 στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να αυξηθεί η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις υπερωρίες, εργασία νυχτερινή, σε αργίες και Κυριακές, και να αποκατασταθεί η μισθολογική αδικία σε βάρος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)». Τις παραπάνω διεκδικήσεις αναδεικνύει απευθυνόμενο στα αρμόδια υπουργεία και φορείς το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, «δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο τρίμηνο του 2023, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει για άλλη μια φορά η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και εργασία νυχτερινή, σε αργίες και Κυριακές, των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών».
«Συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος "4.000 στην Υγεία", με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για επανακαθορισμό του ύψους και των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Αντίστοιχα, συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους, με τη μη καταβολή επιδομάτων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023, αν και ρητά προβλέπεται από τη σύμβασή τους, καθώς και με τη μη καταβολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού», τονίζει το Σωματείο.
Και απαιτεί να εκταμιευθούν άμεσα τα κονδύλια για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες. Επίσης, οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ να αμείβονται με τον μισθό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εκπαιδευτική κατηγορία, να αναγνωριστούν πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, και τέλος να χορηγηθούν επιδόματα τέκνου και παραμεθορίου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις με τις οποίες διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωριμάνσεις τριετίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγείας και ασφάλειας, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Upfield Hellas». Με τη στήριξη της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις επιτυχημένες στάσεις εργασίας. Την Τετάρτη 24 Μάη θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ηδη μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων, έχουν οδηγήσει σε συμφωνία για τον βασικό μισθό (1.050 ευρώ για βοηθούς και 1.150 για χειριστές). Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν 9% αύξηση για όλους, προσλήψεις προσωπικού, ειδικά σε τμήματα με υποστελέχωση και μεγάλη εντατικοποίηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παροχή συναλλαγματικών για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» την Πέμπτη 25 Μάη, στις 9.30 π.μ. στον χώρο της καντίνας του κτιρίου της Κηφισού 102. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά τη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.
Ο όμιλος ανακοίνωσε την κατάργηση 11.000 θέσεων εργασίας
Να εγγυηθεί επίσημα η εργοδοσία της «Vodafone» στην Ελλάδα ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές με αφορμή την ανακοίνωση του ομίλου ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση 11.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, απαιτεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση την πρόταση που έχει διαμορφώσει, επισημαίνοντας πως τα σχέδια για μαζικές απολύσεις στον όμιλο συνοδεύονται από υπολογισμούς για τα αυξημένα κέρδη και τις ενισχυμένες επενδύσεις του.
«Με οργή διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τις 11.000 απολύσεις μέσα στην επόμενη τριετία στον όμιλο "Vodafone", από τις θυγατρικές του σε χώρες της Ευρώπης. Ο θυμός - αλλά και η ανησυχία μας - μεγαλώνει με όσα βλέπουμε να διαρρέει η εργοδοσία στον Τύπο και να λένε τα στελέχη της σε meetings, ότι οι απολύσεις δεν αφορούν στην Ελλάδα, γιατί εδώ "έχουμε καλές επιδόσεις και προγραμματίζουμε και νέες προσλήψεις"», σχολιάζει το Σωματείο.
Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν κανέναν εφησυχασμό. «Στο κυνήγι τους για κέρδη, οι ζωές, οι δουλειές και οι ανάγκες μας είναι αναλώσιμες!», τονίζει. Οπως επισημαίνει, ο όμιλος «Vodafone Group» ανακοίνωσε «έσοδα της τάξης των 45,7 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητές του σε όλο τον κόσμο, σχεδόν αμετάβλητα από το προηγούμενο οικονομικό έτος», επιχειρηματικές συμφωνίες και συμπράξεις «πολλών δισεκατομμυρίων». Στην Ελλάδα, η εργοδοσία πανηγυρίζει επειδή τα συνολικά έσοδά της για την περίοδο Απρίλη 2022 - Μάρτη 2023 «αυξήθηκαν κατά 2% από πέρυσι, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι επενδύσεις 15,1%».
Οσο για τις ανακοινώσεις της CEO του ομίλου, σύμφωνα με την οποία οι απολύσεις είναι μέρος του σχεδίου η επιχείρηση να «απλουστεύσει τον οργανισμό» και να ανακτήσει την «ανταγωνιστικότητά» της, το Σωματείο σχολιάζει: «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα των κερδών. Δεν το 'χουν σε τίποτε να αλλάζουν δραστηριότητες, να κλείνουν και να ανοίγουν τμήματα, να μπαίνουν σε νέες αγορές και υπηρεσίες και να αποσύρονται από άλλες, να προχωρούν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις και πωλήσεις ανάλογα με το πού έχουν να προσδοκούν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Είτε αποδεικνύονται επιτυχημένα τα επιχειρηματικά τους σχέδια είτε αποτυχημένα, οι αλλαγές αυτές έχουν σίγουρα θύματα τους πολλούς: Εμάς δηλαδή, που από τη δουλειά μας βγαίνουν τα κέρδη τους!».
«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας τι μας ξημερώνει! Οργανωνόμαστε κι αγωνιζόμαστε! Παίρνουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Στο παραπάνω φόντο, έχει ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους «σε κάθε εταιρεία του ομίλου, σε κάθε τμήμα, σε κάθε κτίριο, σε κάθε γειτονιά και πόλη που δουλεύουν εργαζόμενοι της "Vodafone"», να διαμορφώσουν εστίες αγώνα και αντίστασης.