Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χέρι χέρι αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός

Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τους δήμους πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς και την ένταση του αυταρχισμού από δημοτικές αρχές.

Εκδηλώσεις αυτής της πραγματικότητας αποτελούν αποφάσεις δημοτικών αρχών με στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, μαζί με επιθέσεις στη δράση σωματείων και συνδικαλιστών.

Απάντηση στα παραπάνω δίνουν Σωματεία, με κινητοποιήσεις, καταγγελίες και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Απεργία για δεύτερη μέρα στο δήμο Ιωαννιτών

Σε απεργία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και νέα συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο εργοτάξιο προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δήμο Ιωαννιτών. Προηγήθηκαν η μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία από τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας και η συζήτηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο εργοτάξιο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν ακόμα πιο μαζική απάντηση.

Επίσης σήμερα, η ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων, κήρυξε 24ωρη απεργία σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ του νομού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της δημοτικής αρχής να αλλάξει τις βάρδιες στην καθαριότητα (από βράδυ σε πρωί και αντίστροφα), γιατί όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος η διοίκηση «δεν είχε φροντίσει να επαρκεί η πίστωση για την αποζημίωση κατά τη νυχτερινή εργασία των συναδέλφων συμβασιούχων», ενώ η άρνησή της να βρει λύση εξυπηρετεί διπλό στόχο, «να εμπεδώσουν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ότι η διοίκηση θα τους φέρνει για δουλειά όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει και με όποιους μισθούς θέλει (...) Ταυτόχρονα, να φέρει ακόμα γρηγορότερα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ως "λύση" σε μια υπηρεσία που "δεν μπορεί να λειτουργήσει", ανεξάρτητα αν αυτή η δυσλειτουργία είναι υπαιτιότητα της διοίκησης».

Ακόμα, ο Σύλλογος αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι οποίες «καλούνται να δουλέψουν βράδυ», χωρίς να έχουν «κάποια δομή να απευθυνθούν για τη φύλαξη των παιδιών το βράδυ, αφού ολόκληρη η ζωή τους ήταν προγραμματισμένη να δουλεύουν οι ίδιες το πρωί».

Ο Σύλλογος διεκδικεί: Να μη γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες της καθαριότητας. Να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες όπως είχαν προγραμματιστεί. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Να ξεκινήσει άμεσα η παροχή γάλακτος και μέσων ατομικής προστασίας κ.ά.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ελευσίνας που αποφάσισε να αναθέσει σε εργολάβο τη συντήρηση του πρασίνου, καλώντας «κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο, κάθε δημότη, να σταθούμε εμπόδιο στις βλέψεις της δημοτικής αρχής».

Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Χαλανδρίου για τη μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους τα έτη 2019 και 2020 αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, σημειώνοντας ότι για τα χρόνια αυτά δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Επισημαίνει δε ότι και η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου υιοθετεί τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή για να δικαιολογήσει την έλλειψη των μέσων. Η ΔΑΣ απαιτεί να σταματήσουν «η κοροϊδία και οι αναβολές! Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες ενέργειες και να αγοραστούν τα ΜΑΠ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι!». Καλεί δε τους εργαζόμενους να μη βγαίνει κανείς για δουλειά χωρίς τα μέσα προστασίας.

Νέες φραστικές επιθέσεις από εκπροσώπους δημοτικών αρχών

Την ίδια ώρα, μετά τη χυδαία επίθεση που δέχθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αγίων Αναργύρων από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, σειρά πήραν τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νισύρου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Την επίθεση της δημοτικής αρχή Νισύρου στο Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Β. Δωδεκανήσου. Οπως σημειώνει, η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με «απειλές κατά του σωματείου, απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά, διώξεις κατά εργαζομένων αλλά και κατά εκλεγμένων συνδικαλιστών, προσπάθειες ελέγχου του σωματείου, επιβολές ποινών».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου καταγγέλλει ότι «ο αντιδήμαρχος της υπηρεσίας πρασίνου "έλουσε" με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και βρισιές τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου. Αιτία για την επίθεση είναι σχετικό έγγραφο που έστειλε το σωματείο προς τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο ζητώντας να ενημερωθεί για διάφορα θέματα που απασχολούν την υπηρεσία του».

«Και αυτό το κρούσμα αποδεικνύει την ένταση της επίθεσης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση και τους δημάρχους. Με τη συμπεριφορά τους οι αιρετοί προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικούν», επισημαίνει. «Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η συστηματική απαξίωση της υπηρεσίας πρασίνου από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή», προσθέτει, «προκειμένου να δοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους που στην κυριολεξία καραδοκούν».

Καλεί «τους συναδέλφους να πλαισιώσουν ακόμα περισσότερο το σωματείο τους, να μη φοβηθούν, να καταγγείλουν περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Μηχανισμός εμβάθυνσης και επιτάχυνσης της εμπορευματοποίησης

«Αξιολόγηση» σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, με «μοντέλο» τα συστήματα που κατέρρευσαν!

Πίσω από τα περί «ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας», το νομοσχέδιο υπηρετεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης
Πίσω από τα περί «ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας», το νομοσχέδιο υπηρετεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης
Ακόμα πιο σφιχτά στον επικίνδυνο κορσέ της λογικής «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο δένει η κυβέρνηση την υγεία του λαού, εν μέσω πανδημίας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας - Ιδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή η ανώνυμη εταιρεία θα «αξιολογεί» όλες τις μονάδες Υγείας με τα κριτήρια του κεφαλαίου, δίνοντας παραπέρα ώθηση σε συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, επέκταση των ΣΔΙΤ κ.ά., βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αποκαλυπτική η ειδική έκθεση του νομοσχεδίου

Οσο και αν ο υπουργός προσπάθησε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως... «ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των ασθενών» και «βελτίωση» της λειτουργίας των μονάδων Υγείας με τη «βοήθεια εμπειρογνωμόνων και ειδικών», στην ειδική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται σαφές ότι η «αξιολόγηση» θα γίνεται με τους νόμους της αγοράς.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η «ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας της χώρας», ενώ για τις μεθόδους «αξιολόγησης» θα ακολουθούνται «συμπεράσματα από την εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων αξιολόγησης» που έγιναν «σε άλλα κράτη - μέληκαι συγκεκριμένα το εφαρμοζόμενο πλαίσιο αξιολόγησης ποιότητας στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τηΣουηδία».

«Μοντέλο» δηλαδή θα είναι το βαθιά εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας σε άλλα κράτη της ΕΕ, η κατάρρευση του οποίου αποτυπώθηκε στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της τρέχουσας πανδημίας σε αυτές τις χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση σημειώνεται ότι «υιοθετήθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)» και «αξιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η αναφορά ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

Χωρίς να αμφισβητεί τον πυρήνα των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του Α. Ξανθό να αναφέρει ότι... δεν προβλέπεται «αξιολόγηση» και για τον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει απευθείας από κάποια υπηρεσία ή επιτροπή του Δημοσίου και όχι από ανώνυμη εταιρεία. Ο δε υπουργός Υγείας απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ «να κουνάει το δάχτυλο όταν διατήρησε όλες τις ανώνυμες εταιρείες που βρήκε όπως η ΕΣΑΛ, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ)» κ.ά. Το ΚΙΝΑΛ και η Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν, χωρίς να εκφράζουν διαφωνίες. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25, χωρίς να βάζει στο στόχαστρο την ίδια την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

«Εκτός αξιολόγησης» η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση...

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει τη δημόσια Υγεία, δεν θα συνέχιζε την υποχρηματοδότησή της, θα κάλυπτε τα δεκάδες χιλιάδες κενά εργαζομένων και την τραγική έλλειψη ειδικοτήτων, τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό κ.λπ.

Αυτή η ανώνυμη εταιρεία, τόνισε, «θα αποτελέσει ένα μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού, αξιοποιώντας και βαθαίνοντας το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, «που υπηρετεί συνδυαστικά τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, για τις οποίες άλλωστε όλα τα κόμματά του συμφωνούν».

«Στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής», τόνισε, «βρίσκεται η εξασφάλιση της περιβόητης "βιωσιμότητας" των δημόσιων μονάδων Υγείας, με κριτήριο τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την πώληση των εργασιών τους, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματική λειτουργία τους», κάτι που «θα αποτελεί το βασικό κριτήριο απόδοσης του υγειονομικού προσωπικού, ακόμα και για τη διατήρηση της δουλειάς των εργαζομένων».

Πλήρης εναρμόνιση με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας

Κατά τη χτεσινή ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή, ο Γιάννης Γαλανόπουλος, ταμίας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να είναι «πρότυπα» τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, που έδειξαν τα μεγάλα αδιέξοδά τους με αφορμή και την πανδημία.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί «αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών», ανέδειξε την υποκρισία, καθώς «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μετά και τα DRGs (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα βήμα ακόμα στο να "εναρμονιστεί" πλήρως η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, ούτως ώστε να καταλήξουν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες δομές και να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ενδεχομένως να διοχετεύεται και σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στην αποθήκη (Κηφισού 107) με θέμα την απόρριψη ή την έγκριση των όρων της σύμβασης όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

-- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του σωματείου, που θα γίνουν στις 29 και 31 Ιούλη και στις 3 και 4 Αυγούστου, απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα της ΛΑΡΚΟ η απερχόμενη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Η κάλπη στις 29 και 31 Ιούλη και στις 4 Αυγούστου θα βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενώ στις 3 Αυγούστου θα μεταφερθεί στη Λαμία, για τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Εργαζόμενη τραυματίστηκε από ανεμιστήρα οροφής

Το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον τραυματισμό μιας εργαζόμενης στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο Πατρών καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας. Η εργαζόμενη τραυματίστηκε στο σαγόνι όταν «ένας εν λειτουργία ανεμιστήρας οροφής εκσφενδονίστηκε από το ταβάνι».

Το Σωματείο εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εργαζόμενη και εύχεται ταχεία ανάρρωση. Παράλληλα, καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας και τους αρμόδιους μηχανισμούς να πραγματοποιήσουν ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και των τροφίμων του γηροκομείου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών κυβέρνησης και εφοπλιστών για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες

Να συγκαλύψει τις ευθύνες των ναυτιλιακών εταιρειών και των ενώσεών τους, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων αστικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που βάζουν πάνω από όλα τα κέρδη του κεφαλαίου, επιχειρεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, απαντώντας γραπτά στην Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την οποία απαιτεί τη λήψη μέτρων για άμεσο επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία λόγω της πανδημίας, τα στελέχη και οι αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων συνεχίζουν κανονικά τα αεροπορικά πήγαινε - έλα για τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η εργοδοτική Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών (ITF), το Ναυτικό Επιμελητήριο κάνουν τάχα ότι ενδιαφέρονται, ωστόσο με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης οι ναυτεργάτες έχουν εγκλωβιστεί στα πλοία και με μηδαμινά μέσα υγειονομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά. επιβάλλουν απαγορεύσεις στους ναυτεργάτες χωρίς λόγο, για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας των χωρών τους.

Ο υπουργός στην απάντησή του αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, ενώ ισχυρίζεται πως τάχα «η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια μετριασμού των προβλημάτων στην αντικατάσταση πληρωμάτων και επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτικών». Ωστόσο, όλη αυτή η «προσπάθεια» περιορίζεται: Σε κάποιες εγκυκλίους από το υπουργείο και την «Ελληνική Ναυτιλιακή Διοίκηση», όπως χαρακτηρίζει τις εφοπλιστικές ενώσεις, προς τις «εθνικές αρχές». Στην... έκκληση που απηύθυνε ο Γ. Πλακιωτάκης κατά τη Διεθνή Ναυτιλιακή Σύνοδο στις 13/7 προς τους εμπλεκόμενους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, ναυτιλιακή και αεροπορική βιομηχανία) «να συσπειρώσουν τις προσπάθειές τους, για να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους ή να μεταβούν στα πλοία τους». Και στη γενικόλογη «Κοινή Υπουργική Διακήρυξη» που εκδόθηκε στη συνέχεια, περί «αναγκαιότητας επίλυσης του προβλήματος» κ.ο.κ.

Ομως τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων που έχει αναδείξει το ΚΚΕ είναι ότι με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν εντατικές συστηματικές παρεμβάσεις σε όλες τις χώρες, αξιοποιώντας πρεσβείες και προξενικά λιμεναρχεία, για να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτεργατών, να εξευρεθούν λιμάνια - σταθμοί όπου θα μπορούν να ξεμπαρκάρουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες να εξασφαλίσουν αεροπλάνα τσάρτερς, κάθε μεταφορικό μέσο που απαιτείται για την επιστροφή τους στα σπίτια τους.

Αυτά βέβαια προϋποθέτουν και πόρους, δηλαδή οι εφοπλιστές να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», κάτι που μέχρι τώρα το αρνούνται. Ενώ προειδοποιούν ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα οδεύοντας προς τη χειμερινή περίοδο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Το θέμα του άμεσου επαναπατρισμού των εγκλωβισμένων ναυτεργατών αναδεικνύει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνεται ότι οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε καραντίνα που πλησιάζει και τους 6 μήνες «με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ενώ «η αντικατάσταση πληρωμάτων όταν θεωρείται "εφικτή" συνοδεύεται από όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών που την καθιστά πρακτικά αδύνατη».

Αναδεικνύει ακόμα τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες ναυτεργάτες που περιμένουν να μπαρκάρουν και παραμένουν άνεργοι, χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, «ενώ οι εταιρείες εκμεταλλεύονται πολλούς προσφερόμενους μακροχρόνια ανέργους για να επιβάλουν χαμηλότερα μισθολόγια και να περικόψουν εργατικά δικαιώματα».

Το ΚΚΕ ζητά: Να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν, με ευθύνη κι έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ. Να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.

ΠΑΜΕ: Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει εφοπλιστές και κυβέρνηση για χιλιάδες εγκλωβισμένους ναυτεργάτες, αλλά και τη στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία έχουν στείλει σχετικό γραπτό αίτημα εδώ και 15 μέρες.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους εγκλωβισμένους ναυτεργάτες και καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα, αναδεικνύοντας τις ευθύνες εφοπλιστών και κυβερνήσεων, εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων τα κουτσουρεμένα αναδρομικά και με «κούρεμα» στο τραπέζι!

Σε βάθος ακόμα και 5 χρόνων παραπέμπει η κυβέρνηση την καταβολή ακόμα και αυτών των περιορισμένων αναδρομικών 11 μηνών που αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ στο τραπέζι βάζει και την «εναλλακτική» για εφάπαξ καταβολή τους με «κούρεμα» (!), αντί να προχωρήσει όπως οφείλει σε άμεση και πλήρη απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνωρίζει αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.

Σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ενώ επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους και δεν χρειάζεται να γίνονται προσφυγές, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «τα λεφτά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό» και ότι «θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρούμε λύση». Για τους συνταξιούχους δηλαδή «δεν υπάρχουν λεφτά»... την ίδια ώρα που διαφημίζονται τα δισεκατομμύρια των ευρωενωσιακών πακέτων και προωθούνται αλλεπάλληλες παροχές και «διευκολύνσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Γ. Βρούτσης, μάλιστα, ανέφερε ότι «το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ», αντί για τα 3,94 δισ. ευρώ που είναι το ύψος των περικοπών για το εν λόγω 11μηνο. Η μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τον υπολογισμό των κάθε είδους αντιλαϊκών χαρατσιών που θα επιβληθούν στα αναδρομικά, όπως είναι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της «εισφοράς αλληλεγγύης».

Ως ένα επιπλέον πρόσχημα, μάλιστα, για την καθυστέρηση στην απόδοση αυτών των αναδρομικών, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους.

Μελετούν απαράδεκτο εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος των συνταξιούχων

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε ότι πέρα από την καταβολή των περιορισμένων αναδρομικών σε βάθος χρόνων, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για εφάπαξ καταβολή με «κούρεμα».

Με άλλα λόγια, εξετάζουν το σενάριο να μπαίνει στους συνταξιούχους το εκβιαστικό δίλημμα για απόδοση των αναδρομικών αυτών σε βάθος έως και 5 χρόνων ή για εφάπαξ καταβολή με πετσόκομμα του σχετικού ποσού.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα: «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι... Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο - ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε στους Ελληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά»...

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται κλιμάκωση για δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ, 3 ή 4 ετών για ποσά από 800 έως 3.000 ευρώ και 1 ή 2 ετών για ποσά μέχρι 800 ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι με εφόδιο την απόφαση του ΣτΕ επιδιώκεται να μπει οριστική ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τις τεράστιες περικοπές, αναφέρεται ότι η νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε να διασφαλίσει ότι «η υπόθεση θα κλείσει οριστικά», χωρίς «κερκόπορτες» για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία απαιτούν την άμεση και πλήρη καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραγράφουν καμία από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις. Αντίθετα, συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σήμερα που στα συρτάρια της η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ