Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στους δρόμους για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις

Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 4 Απρίλη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων

«Η δυνατότητα και η ελπίδα να λυθούν τα καυτά προβλήματα που τσακίζουν τη ζωή μας βρίσκονται στους αγώνες και στη μαζική συμμετοχή μας σε αυτούς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε, αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας»: Με αυτό το μήνυμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συμμετοχής στη νέα παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 4 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται να πάρουν συνταξιουχικά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Οπως σημειώνει η ΣΕΑ, «ιδιαίτερα σήμερα επιβάλλεται να αγωνιστούμε, όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και νέα προβλήματα προκύπτουν για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, όταν τα πάντα παραδίδονται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτέλεσμά τους είναι η φοβερή ακρίβεια στα προϊόντα και στην Ενέργεια, που εξαφάνισε τις συντάξεις μας, οι φοβερές ελλείψεις σε προσωπικό στη δημόσια Υγεία, στον ΕΦΚΑ και σε νευραλγικούς τομείς για την ασφάλεια της ζωής μας».

Απαντώντας στην πολιτική της κυβέρνησης, που δήθεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, η ΣΕΑ τονίζει: «Συνεχίζουμε γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία των λεγόμενων "αυξήσεων", των επιδομάτων, τα διάφορα τρύπια καλάθια μετά τις καθημερινές αυξήσεις και τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, που δεχόμαστε τα τελευταία 13 χρόνια, κατά τα οποία κατάντησαν τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα».

Η ΣΕΑ διεκδικεί:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.

-- Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

-- Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνική Σύνταξη.

-- Πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού - νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, απαιτεί να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας και παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντομα θα δοθούν.

Τέλος, η ΣΕΑ στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Γάλλους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που παλεύουν ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑ
Ενίσχυση σε προσωπικό ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί

Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τους μεγάλους κινδύνους στις πτήσεις

Την άμεση ενίσχυση με προσωπικό απαιτεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών. Στην ίδια επιστολή καταγγέλλει ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για 32 μετατάξεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία (AFIS) και του διοικητή της ΥΠΑ για 28 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 4 μετατάξεις.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «το ήδη γερασμένο και ελλιπές προσωπικό δεν μπορεί να ενισχύσει τα περιφερειακά αεροδρόμια απλώς αυξάνοντας τις μέρες μετακίνησης εκτός έδρας των υπαλλήλων της ΥΠΑ. Η μοναδικότητα του υπαλλήλου δεν θεραπεύεται παρατείνοντας τον χρόνο παραμονής του αλλά ενισχύοντας τη μονάδα με άλλους υπαλλήλους από μετάταξη ή πρόσληψη!».

Παράλληλα προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι έχει την κύρια ευθύνη για τις «τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις που ήθελαν να δημιουργηθούν». Ζητά λοιπόν για μια ακόμα φορά «ελάχιστο προσωπικό τριών (3) AFISO ανά αεροδρόμιο που εκτελείται η υπηρεσία AFIS-ARO-AIS και προσωπικό για τα τμήματα τηλεπικοινωνιών αναλόγως του ωραρίου λειτουργίας τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διεύθυνσής μας σε βάθος 4ετίας».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΡΙΝΙΑΣ»
Καμία ανοχή στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τη μαύρη σταφίδα

Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές δήθεν εξαγγελίες για ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών, με 15 λεπτά το κιλό, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» με αφορμή όσα διαρρέονται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Κάνει λόγο για ...λιγότερα από ψίχουλα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, και προσθέτει ότι όλες οι διαρροές γίνονται «για να στηθεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από όσους μέρες πριν την συνάντηση πλακώνονταν για να κλείσουν θέση δίπλα στον υπουργό και να φτάνουν στο σημείο να καλλιεργούν πανηγυρικό (!) κλίμα για το ύψος της ενίσχυσης».

Στέκεται στις ευθύνες της κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το προϊόν, «αφού παρά τις κινητοποιήσεις μας από πέρυσι κιόλας, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, μη αποδεχόμενη το κύριο αίτημά μας για διαμόρφωση κατώτατης εγγυημένης τιμής», επισημαίνοντας ότι, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την ΚΑΠ, «δεν αντιτίθεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς», αντιθέτως όλοι μαζί με τη νομοθεσία τους δυναμώνουν «τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών, των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων μονοπωλιακών ομίλων, που ενισχύονται με ζεστό χρήμα».

Καταγγέλλει επίσης την υποκριτική στάση όλων όσοι μέχρι και σήμερα κυβέρνησαν και, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, καλεί σε αποφασιστική υπεράσπισή του ενάντια στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και των διαφόρων ΜΚΟ, που αποτελούν τους «αγγελιοφόρους» της εκμετάλλευσής του.

Θυμίζοντας πως ό,τι κέρδισαν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προήλθε από τους σκληρούς αγώνες, ο Σύλλογος απαιτεί εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα (στη σταφίδα 2 ευρώ το κιλό), μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
«Κόστος» η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για την εργοδοσία

Ανοιχτή επιστολή για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας από την ΕΣΚ ΟΤΕ

Τα προβλήματα που συνδέονται με την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες, στα καταστήματα, στις αποθήκες του ομίλου ΟΤΕ αναδεικνύει η ΕΣΚ με ανοιχτή επιστολή της προς την εργοδοσία και τις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. «Οσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι ο ΟΤΕ νοιάζεται για την Υγεία και την Ασφάλειά μας στην εργασία, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ένα στοιχείο τους απασχολεί, αν συμφέρει ή όχι, το "κόστος - όφελος"», αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη στην επιστολή της. «Οι δείκτες καθορίζουν αν πρέπει να ληφθούν τεχνικά μέτρα προστασίας (υποδομές - κτίρια - μηχανήματα - οχήματα - ασφάλεια λειτουργίας), αν πρέπει να ληφθούν οργανωτικά μέτρα (επάρκεια σε προσλήψεις ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας με βάση τους χώρους, εκπαίδευση - σεμινάρια εργαζομένων - μείωση της έντασης της εργασίας)», καταγγέλλει.

Οπως υπενθυμίζει η ΕΣΚ, εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχουν Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΥΑΕ) στους μεγάλους χώρους εργασίας του ομίλου «μετά την απαίτηση της εργοδοσίας και τη συναίνεση των πλειοψηφιών στην ΟΜΕ» να πάψουν να είναι οργανωμένες ανά κτίριο αλλά να υπάρχει μία Επιτροπή ανά εταιρεία, με αποτέλεσμα «για 10.000 περίπου εργαζόμενους πανελλαδικά να υπάρχουν 5 Επιτροπές», όλες με έδρα την Αθήνα. «Η εργοδοσία θυσιάζει την προστασία και την πρόληψη σε σχέση με την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων γιατί η διασφάλισή τους είναι κόστος. Γιατί γνωρίζει ότι όσο περισσότερες ΕΥΑΕ υπάρχουν, τόσο θα έρχονται στο φως και θα μπαίνουν αιτήματα και προτάσεις προς υλοποίηση», υπογραμμίζει.

Στην επιστολή της η ΕΣΚ ξεχωρίζει ζητήματα που υπάρχουν σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους και επιχειρησιακές μονάδες, όπως τα παρακάτω:

Στο Διοικητικό Μέγαρο: Δεν έχει γίνει καμία άσκηση εκκένωσης του κτιρίου από το 2019, υπάρχουν κακοτεχνίες και χώροι χωρίς δεύτερη έξοδο διαφυγής, ενώ η ΕΣΚ θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια (πυρανίχνευση, πυρασφάλεια, μέσα κατάσβεσης, ελεύθερες έξοδοι διαφυγής) στις νέες πτέρυγες στις οποίες μεταφέρονται οι εργαζόμενοι.

Στο κτίριο της Αχαρνών: Υπάρχουν πόρτες που ανοίγουν με κάρτα κατά την είσοδο (π.χ. data center) και θα έπρεπε να ανοίγουν χωρίς κάρτα κατά την έξοδο ώστε σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού να είναι απρόσκοπτη η έξοδος.

Στους Τεχνικούς Πεδίου: Μια σειρά από ζητήματα, από τον έλεγχο και τη συντήρηση του αυτοκινήτου, μέχρι τα παπούτσια και τα ρούχα εργασίας, ανάγονται στην «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων. Τα αυτοκίνητα στην πλειοψηφία τους έχουν παλιά λάστιχα, ενώ οι σκάλες που χρησιμοποιούν δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι βγαίνουν «μονά συνεργεία» σε επικίνδυνες εργασίες, ακόμα και όταν απαιτείται η χρήση σκάλας.

Στις αποθήκες Πάρνηθας - Αυλώνα: Καταγράφονται ελλείψεις σε πυροσβεστικό εξοπλισμό, ασυντήρητα ηλεκτρομηχανικά μέσα (μηχανήματα - κλαρκ - γερανοφόρα κ.λπ.), απουσία μόνιμου ιατρού Εργασίας και τεχνικού Ασφαλείας, αυξημένος φόρτος και εντατικοποίηση της εργασίας, χώροι εργασίας χωρίς εξαερισμό.

Η ζωή μας δεν κοστολογείται

Τα παραπάνω είναι ένα «μικρό δείγμα από μερικές και πολύ σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στους χώρους που καθημερινά δουλεύουμε. Υποδηλώνουν ότι για την εργοδοσία τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία είναι κόστος. Εμείς λέμε ότι η ζωή μας δεν κοστολογείται», σημειώνει η ΕΣΚ.

Στη συνέχεια ξεδιπλώνει τις απαιτήσεις της, όπως για άμεση ενημέρωση και μέτρα σε όλους τους χώρους εργασίας, για γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, αλλά και για επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, για ενημέρωση για την καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης LOGISTICS & WAREHOUSING ειδικά στην Πάρνηθα, των αποθηκών, διανομής και συσκευασίας.

Επίσης, για να υπάρχουν μόνιμος ιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφάλειας, με βάση τον χώρο, τη χρήση, τις δραστηριότητες, να υπάρχει αναρτημένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεών τους στα κτίρια, να υπάρξει καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών όπως αναφέρονται στον κανονισμό του ΙΚΑ. Με καθορισμό και προγραμματισμό ιατρικής παρακολούθησης - εμβολίων (ηπατίτιδας Β' και τετάνου) - λήψη αίματος για εξετάσεις ύπαρξης μολύβδου στους εργαζόμενους με βάση το έργο και όπου χρειάζεται. Χορήγηση ΜΑΠ με βάση τη δραστηριότητα, τον χώρο, τη θέση εργασίας, με βάση τις προδιαγραφές των θέσεων εργασίας. Ενταξη των εργαζομένων, καλωδιακών - εναεριτών - αποθηκάριων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου, χορήγηση γάλακτος σε όσες κατηγορίες αυθαίρετα και παράνομα υπήρξε περικοπή. Να μπει τέλος στα «σπαστά ωράρια» και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα καταστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ