Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που για μια ακόμα φορά παραμένουν απλήρωτοι, εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας (Γραμμή SOS 15900, Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων, Γραφείο Υποστήριξης) αντιμετωπίζουν συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, σε μια περίοδο μάλιστα που ο μισθός, ακόμα κι όταν καταβάλλεται κανονικά, δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Μάλιστα, χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας προχώρησε σε στάση εργασίας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή των οφειλόμενων, την εξασφάλιση κανονικότητας στις πληρωμές και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Η ΟΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση «που για πολλοστή φορά έχει αφήσει απλήρωτους τους συμβασιούχους εργαζόμενους», μεταξύ αυτών και το προσωπικό στη γραμμή SOS 15900, που αντιμετωπίζει «καθημερινά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης των γυναικών». «Καταδικάζουμε την πολιτική που παρά τις τεράστιες ανάγκες αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών ως κόστος για το κράτος με προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης, αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό», τονίζει η Ομοσπονδία και εκφράζει τη στήριξή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και τη στάση εργασίας του Συλλόγου.
Πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης τις επόμενες μέρες, με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ και φορέων
Επίσης η Τρίτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, μετατρέπεται σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για να μπει τέρμα στα σφαγεία των ΚΕΠΑ, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και γενναίες αυξήσεις στα επιδόματα, στους μισθούς και τις συντάξεις. Εχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε μια σειρά πόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που θα ανακοινωθούν στην πορεία.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, όπως και στην πανελλαδική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Νοέμβρη. Για την Αθήνα η συγκέντρωση είναι στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. (προσυγκέντρωση 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή).
Σε μια επιβεβαίωση των διεκδικήσεων και της ανάγκης για ανάπτυξη μαζικής δράσης των ατόμων με αναπηρία, χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν κάθε τόσο με τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ που, αντιμετωπίζοντας τη στήριξη τέτοιων ανθρώπων ως «κόστος», υψώνουν διαρκώς αδιέξοδα στις ζωές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή στις 11.30 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ Αγρινίου, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, για την απαράδεκτη κατάσταση με πρώην εργαζόμενο που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά δεν έχει λάβει το επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας που δικαιούται, ενώ κινδύνευσε να μείνει ασφαλιστικά ακάλυπτος!
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είχε γίνει παρόμοια κινητοποίηση και στις 7 Αυγούστου, με τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ να δικαιώνει πλήρως τον πάσχοντα από το Μεσολόγγι, ο οποίος, παρά τις νοσηλείες του το τελευταίο διάστημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά, θεωρείται από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΚΕΠΑ ότι ...γιατρεύτηκε από τη βαρύτατη ασθένεια.
«Ο συνάδελφος περιμένει να εξεταστεί από τη ΒΥΕ από τον προηγούμενο Απρίλη», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, ενώ η ΣΕΑΑΝ απαιτεί να σταματήσει η ταλαιπωρία του και να του δοθεί το επίδομα που δικαιούται, μαζί και η σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον, να του δοθούν αναδρομικά τα ποσά που του αναλογούν με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ.
Να μη μείνει κανένας μόνος απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, να υψωθεί ασπίδα αλληλεγγύης και προστασίας, καλεί η ΣΕΑΑΝ και τονίζει: «Υστερα από τις αποφάσεις - καρμπόν, κατακρεούργησης των συναδέλφων, των πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών στο Αγρίνιο, η ΣΕΑΑΝ μαζί με τους φορείς της περιοχής θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ Αγρινίου για τον συνάδελφο από το Μεσολόγγι με σκλήρυνση κατά πλάκας, που παρά τις νοσηλείες του το τελευταίο διάστημα και τη βαρύτητα της κατάστασής του, η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή το μόνο που δεν είπε, σε παγκόσμια πρώτη, είναι ότι ο συνάδελφος ιάθηκε από τη σκλήρυνση κατά πλάκας! Και να πάρουν και το Νόμπελ Ιατρικής!».
Κινητοποίηση τη Δευτέρα στα Οινόφυτα από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία
Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από τον όμιλο Στασινόπουλου (ELVAL - HALCOR) στα Οινόφυτα Βοιωτίας επειδή εμφάνισε χρόνια πάθηση, απαιτούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, μαζί με συνδικάτα της περιοχής, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη της ELVAL - HALCOR, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στις 2.30 μ.μ.
«Ο συνάδελφος Δημήτρης από τη Χαλκίδα έπιασε δουλειά στην ANOXAL του ομίλου ELVAL - HALCOR στα Οινόφυτα Βοιωτίας τον Σεπτέμβρη του 2022. Ο συνάδελφος τα κατάφερνε μια χαρά στη δουλειά του μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023 που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας», τονίζουν η ΣΕΑΑΝ και τα συνδικάτα στο κάλεσμά τους, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά όταν προσβάλλεσαι από αυτήν την ασθένεια καθίστασαι πλέον ανάπηρος».
Σημειώνουν ότι από τη στιγμή, στις αρχές Γενάρη 2024, που γνωστοποίησε την ασθένεια - αναπηρία του στην εταιρεία, η εργοδοσία «επιδίωξε επί της ουσίας να τον οδηγήσει σε παραίτηση και όταν δεν τα κατάφερε να τον κάνει να φύγει μόνος του, τότε τον έδιωξε στις 9/09/24». Και τονίζουν ότι «ο Δημήτρης έχει απολυθεί εδώ και 50 μέρες και παρά τις διαμαρτυρίες πλήθους φορέων, η ELVAL - HALCOR αρνείται να τον επαναφέρει στην εργασία του και σε θέση που να μπορεί να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες που έχει λάβει. Η σκλήρυνση κατά πλάκας σε καθιστά ανάπηρο, όχι άχρηστο. Ο συνάδελφος Δημήτρης μπορεί να εργαστεί, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει».
Επισημαίνουν επίσης την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για τους αντεργατικούς νόμους, «που κυριολεκτικά αφήνουν την εργοδοσία να ξεσαλώνει», καθώς και τη μη ενεργοποίηση νόμου από το 1998 «που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων να προσλαμβάνουν σε ποσοστό 2% "προστατευόμενα πρόσωπα" μεταξύ των οποίων ΑμεΑ ή συγγενείς τους». Καταλήγοντας απευθύνουν κάλεσμα στήριξης της κινητοποίησης της Δευτέρας.
Ούτε μήνας δεν πέρασε από την απεργία με την οποία απαιτούσαν μέτρα προστασίας τα Συνδικάτα
Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχθές το πρωί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όταν εργαζόμενος με ειδικότητα μαραγκού τραυματίστηκε στο πόδι μετά από πτώση.
Το νέο «ατύχημα» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο ναυπηγείο «Τσαγκαρινού», στο εργολαβικό συνεργείο «Μανδραγός», ενώ ο εργαζόμενος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τα δύο σωματεία είχαν προχωρήσει σε μαζική συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «ΑΝΔΡΟΣ KING», με αφορμή των τραυματισμό δύο εργαζομένων σε ισάριθμα «ατυχήματα», που σημειώθηκαν την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, με διαφορά λίγων ωρών.
Μεταξύ άλλων, τα Σωματεία διεκδικούν την καθημερινή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας όπου εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, την εντατικοποίηση των ελέγχων, τη διεξαγωγή τους 7 μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Με αυτές τις διεκδικήσεις είχαν μάλιστα οργανώσει και την απεργία στις 23 Οκτώβρη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες στη Ζώνη δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν «το πότε θα έχουμε ένα νέο δυστύχημα». «Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε φορά με ένα κηδειόχαρτο, να μας λένε ότι έχουμε δίκιο και να μην παίρνουμε τίποτα», έλεγαν τότε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συμβολικής κατάληψης στο υπουργείο Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά.