Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Καρποί» απ' το μεράκι ενός δασκάλου

Από το μεράκι του δασκάλου κρίνονται πολλά πράγματα για την εξέλιξη του παιδιού. Για το μεράκι τους μερικοί δάσκαλοι μένουν αλησμόνητοι στους μαθητές τους, αν όχι και σημείο αναφοράς στην εξέλιξη, στο δρόμο που θα πάρουν οι μαθητές τους. Το διδασκαλικό μεράκι δεν απαντιέται συχνά στις μέρες μας. Γι' αυτό όταν απαντιέται, αξίζει τον έπαινο.

Τα παραπάνω οφείλονται στην «Περιοδική Εκδοση» (Δεκέμβρης 1999) της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, όπου αποκαλύπτεται η αξιέπαινη δουλιά του δασκάλου της γλώσσας στην τάξη αυτή, του Χρίστου Πατσάλη. Μια δουλιά που αναπτύσσει τη γλωσσική έκφραση των παιδιών, καλλιεργεί το νου και την ψυχή τους και τα ωθεί στην ποιητική δημιουργία. Η έκδοση περιλαμβάνει ποιήματα -ατομικά και συλλογικά- (εικονογραφημένα, τα περισσότερα, με ζωγραφιές των μαθητών), τα οποία έγραψαν οι μαθητές της τάξης, μυούμενοι από τον δάσκαλό τους στους κανόνες της ποίησης (ομοιοκατάληκτου και ελεύθερου στίχου). Ενα τέτοιο μεράκι ήταν επόμενο να καρποφορήσει στο παρθένο «έδαφος» των παιδιών, αποδίδοντας συγκινητικά, χαριτωμένα, παιχνιδιάρικα ποιηματάκια. Μερικά δείγματά τους:

  • «Ο σεισμός»: «Φέτος τα σχολεία άρχισαν αλλιώς./ Στων παιδιών τις καρδιές/ βασιλεύει ο πανικός. -Σπίτια και σχολεία/ χτυπήθηκαν απ' το σεισμό/ άνθρωποι χάθηκαν/ μέσα στο λεπτό./ Αχ! Θεέ μου ας φύγει ο πανικός».
  • «Τα τύμπανα της Ειρήνης»: «Το Τύμπανο το χτύπο της καρδιάς ας βάλουμε μπροστά/ όλοι μας μεγάλοι και παιδιά/ Ειρήνη για να 'χουμε παντοτινά./ Με ήχους δυνατούς ειρηνικούς/ που θ' ακουστούν παντού/ ας ταξιδέψουμε σ' όλες τις/ ανθρώπινες ψυχές/ γαλήνη, φως να δώσουμε σ' αυτές./ Κι ύστερα θα 'χουμε οι άνθρωποι στη γη/ δημιουργία, ήρεμη φύση και/ μια μακρόχρονη ζωή».

  • «Ηρωες της κατοχής»: «Διαβάτη στάσου για να δεις/ τους ήρωες της κατοχής/ που χάθηκαν σε μια στιγμή/ για να 'ναι η Ελλάδα δυνατή».
  • «Το Πολυτεχνείο»: «Του Νοέμβρη μια βραδιά/ ήταν κάποιοι με καρδιά/ που αγωνίστηκαν γερά/ για να φέρουν λευτεριά.- Στου Πολυτεχνείου μπήκαν την αυλή/ και ήταν πράγματι πολλοί/ όλοι αυτοί που αναζητούσαν/ μια ελεύθερη ζωή.- Κι όταν τανκς του τύραννου/ μπήκαν στην αυλή/ πέσανε νεκροί, πένθος σκέπασε τη γη».
  • «Η γάτα μου»: «Η γατούλα μου η Ριρή/ παίζει ωραία μουσική/ σαν το πιάνο το καλό/ το επαγγελματικό.- Η γατούλα μου η μικρή/ ζωγραφίζει σαν τρελή/ στον Picasso θε να μοιάσει/ το βραβείο για να πιάσει».
ΑΤΖΕΝΤΑ
Κυριακή (19/3)
  • Εργο της Κ. Μαρούδα (19/3)
    Εργο της Κ. Μαρούδα (19/3)
    Οι «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό, ξαναπαίζεται έως τις 26/3 στο θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4, Μακρυγιάννη).
  • Συνεχίζεται κι αυτή τη βδομάδα η έκθεση έργων της Καλλιρρόης Μαρούδα στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (Γλύκωνος 4). Παρουσιάζονται δέκα οκτώ πίνακες ζωγραφικής μεγάλων και μικρών διαστάσεων, με θέμα τον «ποιητικό» κόσμο της βροχής και το παιχνίδισμά της.
Δευτέρα (20/3)
  • Λογοτεχνική βραδιά, με κείμενα και ποιήματα που γράφτηκαν από Σέρβους λογοτέχνες στη διάρκεια των πρόσφατων βομβαρδισμών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μμ) στην αίθουσα «Κίνηση» (Αιόλου 9) της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Θα μιλήσουν οι: Β. Αθανασόπουλος, Μ. Στογιάνοβιτς, Λ. Κόρικα, Ντ. Φρτούνικ, Γ. Ζερβουλάκος. Παρουσίαση - συντονισμός: Χ. Πετρούνια. Διαβάζουν οι: Πέμη Ζούνη, Κώστας Καζάκος. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Από το Νέρετζι στο Πρωτάτο».
  • Οι «Αυτοπροσωπογραφίες», που διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11), συνεχίζονται. Σήμερα (8.30μμ) η συγγραφέας Αλκη Ζέη διαλέγει κείμενα και μουσικές που αγάπησε.
  • Στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο), σήμερα (8.15μμ) ο Μιχάλης Κάσσης θα αναφερθεί στο θέμα: «Δύο Ρουμελιώτες πολέμαρχοι, Ανδρούτσος - Κατσώνης, στη Μάνη πριν τον ξεσηκωμό του 1821». Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη (21/3)
  • «Ο κήπος των χρωμάτων» ονομάζεται η έκθεση έργων ζωγραφικής του καθηγητή στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης Γιώργου Γκολφίνου, που εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Ο καλλιτέχνης αγγίζει την ουσία του πλαστικού προβλήματος, υποχρεώνοντας την ύλη σε επικοινωνία και δημιουργία εικόνων.
Τετάρτη (22/3)
  • Τάνια Τσανακλίδου (24-29/3)
    Τάνια Τσανακλίδου (24-29/3)
    Το έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, θα διευθύνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σήμερα (7.30μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμμου και Φιλαρέτου). Συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Χορωδία της ΔΕΗ.
  • Η Μαρία Παπαδοπούλου παρουσιάζει τραγούδια από το πρώτο της άλμπουμ «Φεγγαροστόλιστα» και διασκευές αγαπημένων της τραγουδιών, ελληνικών και ξένων, σήμερα (10.30μμ), στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος).
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι), έκθεση έργων του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «Η Μέλισσα». Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από ποιήματα του Π. Βαλερί.
Πέμπτη (23/3)
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τους στίχους του Οδ. Ελύτη «Ανοιξη σκόνη μυριόχρωμη / Ανοιξη παραπάτημα των κήπων», εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Στ. Ανδρουλιδάκη, Αν. Απέργης, Γ. Βαρλάμος, Δ. Γέρος, Χρ. Γκαλτέμης, Π. Γράββαλος, Π. Ζουμπουλάκης, Π. Ζωίδη, Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου, Γ. Μαυροϊδής, Μ. Πρέκα, Π. Τέτσης κ.ά. Στην έκθεση θα περιληφθεί και ένα έργο του Πάρι Πρέκα, τιμή στον αξέχαστο καλλιτέχνη.
  • Μακέτα του Σάββα Χαρατσίδη (25/3)
    Μακέτα του Σάββα Χαρατσίδη (25/3)
    Επετειακή χορωδιακή βραδιά η σημερινή στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1), όπου στις 8.30μμ, η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει έργα Λάλα, Θεοδωράκη, Δραγατάκη, Ουλκέρογλου, Χριστοδούλου, Μπαλτά, Κριτσωτάκη, Οικονομόπουλου, Καρμπόνε, Παππά, Σφακιανάκη και Κωνσταντινίδη. Στο πιάνο ο Αρης Γαρουφαλής.
Παρασκευή (24/3)
  • Το σύγχρονο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Εγώ ο Ντοστογιέφσκι», του Ρώσου συγγραφέα και ιστορικού Εντβαρ Ρατζίνσκι, παρουσιάζει ο Χρίστος Τσάγκας με συμπρωταγωνίστρια την Τζένη Ρουσσέα στο θέατρο «Εναστρον» (Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19). Η παράσταση παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (9.15μμ). Τετάρτη και Πέμπτη παρουσιάζεται το «Υπόγειο».
  • Τραγούδια από το δίσκο του «Για πού το 'βαλες καρδιά μου;» ερμηνεύει ο Ορφέας Περίδης, σήμερα και αύριο, στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15).
  • Η Τάνια Τσανακλίδου, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, από σήμερα και για πέντε ακόμη βραδιές παρουσιάζει το «Μαγικό Κουτί», την επιτυχημένη μουσική της παράσταση, στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας.
Σάββατο (25/3)
  • Συνεχίζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η έκθεση σκηνογραφίας και κοστουμιών του αξέχαστου καλλιτέχνη Σάββα Χαρατσίδη. Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα τιμής και ευχαριστιών προς τον σημαντικό σκηνογράφο και ενδυματολόγο, ο οποίος, με τη διαθήκη του, κληροδότησε όλες τις μακέτες του στο Θεατρικό Μουσείο. Εκτός από τις μακέτες παρουσιάζονται κοστούμια του για παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Θεατρική Λέσχη Βόλου και στο Θέατρο Τέχνης.

Επιζωγραφισμένη χαλκογραφία του Π. Γράββαλου (23/3)
Επιζωγραφισμένη χαλκογραφία του Π. Γράββαλου (23/3)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ