Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Μύθοι γυναικών»

Η Μαρία Φαραντούρη και η Λυδία Κονιόρδου σμίγουν στις 3, 4/5 στις 9.30 το βράδυ, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, Σύνταγμα, τηλ. 210.3213.100), σε μια παράσταση με τίτλο «Μύθοι Γυναικών». Η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει εξαιρετικά έργα μεγάλων συνθετών, που έχουν επίκεντρο τη γυναίκα, ενώ η Λυδία Κονιόρδου απαγγέλλει ποιήματα και αποσπάσματα κειμένων, επίσης μεγάλων δημιουργών. Μια διαδρομή από την αρχαία τραγωδία έως σήμερα, όπου τραγούδι και λόγος ενώνονται στη γυναικεία μορφή και στους μύθους της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου κ.ά. - τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή τους, όπως «Περσεφόνη», «Ελένη», «Φαίδρα», «Γογγύλα», «Ναυσικά», «Καλυψώ», «Κίρκη», «Ρόζα» κ.ά., καθώς και παραδοσιακά τραγούδια. Σημειώνουμε ότι η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 7/5 στο «Εργοστάσιο» της Πάτρας. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

«Ταξίδια» στις μουσικές της Γης

«Human Touch»
«Human Touch»
Ενα πρόγραμμα, παραδομένο στη μαγεία του αυτοσχεδιασμού και τις δίχως σύνορα μουσικές, παρουσιάζουν οι «Human Touch» στις 30/4 στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός. Τηλ. 210-3474074). Ενα διεθνές μουσικό «ταξίδι» στα ηχοχρώματα του κόσμου από τρεις μουσικούς με ιδιαίτερη προσωπική πορεία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, τους: Ντέιβιντ Λιντς, Σταύρο Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Η κινητήρια δύναμή τους δεν είναι άλλη από την αγάπη, τη γνώση και το μεράκι τους για τη μουσική. Τη μουσική, που δε γνωρίζει σύνορα και προσκαλεί σε γοητευτικές «συνομιλίες» και αμέτρητα «ταξίδια». Τζαζ, ζεστές μελωδίες, που αποδίδονται λιτά, εναλλάσσονται με δυνατούς αυτοσχεδιασμούς, συνθετικές και ερμηνευτικές εντάσεις.

Στον ίδιο χώρο στις 2/5, «Εξω απ' τα καρέ τους», ο Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο) και ο Στάμος Σέμσης (βιόλα), μαζί με την Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), «εκθέτουν» σπάνια μουσικά κομμάτια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ανάμεσά τους: «Σινεμά ο Παράδεισος» του Ennio Morricone και το «Αριζόνα ντριμς» του Γκ. Μπρέκοβιτς. Οι τρεις σολίστες διάλεξαν και μετέγραψαν αριστουργήματα, που σπάνια ακούγονται ζωντανά, των: Henry Mancini, Ryuichi Sakamoto, Ry Cooder, Gabriel Yared, Nicola Piovani, Randy Newman κ.ά.

Ακολουθεί (3 και 4/5), τσιγγάνικη μουσική με τη σπάνια ερμηνευτική ικανότητα του Τσιγγάνου τραγουδοποιού Κώστα Παυλίδη, της Μάρθα Μαυροειδή και τη συνθετική δεινότητα του Αντώνη Απέργη. Λαϊκοί δρόμοι με λάτιν τζαζ διάθεση, απαλλαγμένοι από «κλισέ» και ακαδημαϊσμούς με τη συντροφιά εξαίρετων μουσικών: Μάνος Δελώτης (μπάσο), Νίκος Παραουλάκης (νέι), Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά), Λευτέρης Χαβουτσάς (κιθάρα), Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν), Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, τραγούδι), Αντώνης Απέργης (ηλ. κιθάρα), Κώστας Παυλίδης (φωνή, κιθάρα).

Νέα εκθέματα και παράταση

Εμπλουτισμένη με δεκατέσσερα νέα έργα η έκθεση «Ο Τουλούζ Λοτρέκ και η Μπελ Επόκ στο Παρίσι και την Αθήνα», λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από το κοινό, παρατείνεται και θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως τις 5/10 στο «Μουσείο Ηρακλειδών» (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 3461981). Μέσα από τα παρουσιαζόμενα έργα, τα οποία τώρα ξεπερνούν τα ογδόντα, επιχειρείται μια συνοπτική αναφορά στο ιστορικό, κοινωνικό και αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (1880 - αρχές του 20ού αιώνα). Παράλληλα, στόχος της έκθεσης είναι να καταδειχτούν οι επιδράσεις της γαλλικής Μπελ Επόκ στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο και να εντοπιστούν εμφανείς αντιστοιχίες. Ετσι, δίπλα στις διαφημιστικές αφίσες, στα χαρακτικά και τα σχέδια του Τ. Λοτρέκ, συνυπάρχουν αφίσες, ημερολόγια, παρτιτούρες, εφημερίδες, περιοδικά, θεατρικά προγράμματα, καρτ ποστάλ κ.ά., που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα την ίδια εποχή. Ανάμεσά τους, διαφημιστικές αφίσες και γελοιογραφικά σχέδια του Δ. Γαλάνη, σχέδια του Μπ. Αννινου και ένα έργο (παστέλ) του Π. Μαθιόπουλου.

Στα νέα εκθέματα του Μουσείου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι αφίσες «Babylone d' Allemagne» (1894), «May Belfort» (1895) και «Divan Japonais» (1893), που χαρακτηρίζονται όχι μόνο για τη σπανιότητά τους, αλλά και για τη ζωντάνια και τη φωτεινότητα των χρωμάτων τους. Στην έκθεση προστίθενται ακόμη νέες λιθογραφίες, σχέδια, αλλά και πορτρέτα φιλοτεχνημένα το 1898 («Charles Maurin», «Francis Jourdain» κ.ά.).

Χορός και μουσική στο «Συρμό»

Ομάδα χορού της ΚΝΕ
Ομάδα χορού της ΚΝΕ
Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα Χορού, είναι η βραδιά που ετοιμάζει στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203.661), η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ. Μετά την τελευταία της παραγωγή «Οι γειτονιές του κόσμου», η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο έργο του Γ. Ρίτσου, η ομάδα παρουσιάζει στις 30/4 (9.30μ.μ.) μια ξεχωριστή χορευτική βραδιά. Χορεύουν οι: Ανδρέου Χριστίνα, Αντωνοπούλου Ηώ, Δημαρόγκωνα Ευτυχία, Καρτάνου Μαρία, Κυριαζίδου Ευαγγελία, Μαγγέλης Τάσος, Μελισσάρη Κατερίνα, Μιχαηλάρη Αριάδνη, Παπαζάνη Ιωάννα, Περπερίδης Μιχάλης, Σπυράκη Ολγα, Σαρέλλας Παναγιώτης, Φιλιππάτος Αγγελος και οι φίλοι της ομάδας.

Την 1η Μάη, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο «Συρμός» θα φιλοξενήσει στη σκηνή του το νεανικό σχήμα «Κόκκινες κιμωλίες». Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα είναι αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι και το δεύτερο σε αγαπημένες διασκευές και σε κομμάτια του τραγουδιστή του σχήματος, Θωμά Νικολάου, που δεν έχουν κυκλοφορήσει. Κιθάρα, φυσαρμόνικες: Γιώργος Θεοφάνους. Κρουστά: Μάκης Κρετσής. Μπουζούκι: Γιώργος Νυδριώτης, τρίχορδο μπουζούκι: Κώστας Τσούνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ