Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μάχη Πενίας - Πλούτου

Με τον «Πλούτο - Πενίας θρίαμβο» συμμετέχει (Παρασκευή και Σάββατο), στα Επιδαύρια, το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Ο «Πλούτος» είναι το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό το 388 π.Χ. για να διακωμωδήσει και να καταδείξει την άδικη διανομή του πλούτου και τις κοινωνικές ανισότητες, αποτυπώνοντας παράλληλα την έκπτωση των ανθρώπινων αξιών. Ο ποιητής αναδεικνύει την κοινωνία της εποχής του, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει ολότελα με τη δική μας. Η Πενία αντιτίθεται σε αυτήν την επιθυμία για κατοχή υλικών αγαθών σε όλους τους πολίτες, ενσαρκώνοντας την ανάγκη που οδηγεί τον άνθρωπο στην καθημερινή σκληρή εργασία, με μοναδικό σκοπό την ίδια την επιβίωση.

Θέλοντας να τονίσει την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης και σεβόμενο απόλυτα το αριστοφανικό κείμενο, το Θέατρο Τέχνης σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα με αυτήν την παράσταση στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ' όλες τις «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Πάρις Μέξης. Μουσική: Χρήστος Λεοντής. Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.

Εκθεση ζωγραφικής και κοσμήματος παρουσιάζεται στη Μύρινα της Λήμνου, στο χώρο κοσμήματος και τέχνης «Sophie's». Συμμετέχουν έξι ζωγράφοι (Μ. Καρμπάγιο, Ε. Μάνου, Μ. Πελώνης, Σ. Ρεπάνη, Φ. Στεφανίδη και Θ. Σφούνης) και έξι καλλιτέχνες κοσμήματος (Α. Γούλα, Μ. Μαργώνη, Γ. Μανδηλάκης, Κ. Μαλάμη, Ν. Μπόλη, Χ. Νούχτας). Τα έργα ζωγραφικής είναι εμπνευσμένα από τα χειροποίητα κοσμήματα τα οποία επίσης εκτίθενται. Διάρκεια έως 20/9.

«Τρίφωνο» εν δράσει

Απογειωτικές τριφωνίες και σύγχρονη ματιά σ' ένα ευρύ ρεπερτόριο, με τραγούδια από «Pink Floyd», «Beatles» και Σαββόπουλο μέχρι Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και παραδοσιακά, δίνουν το στίγμα του μουσικού σχήματος «Τρίφωνο». Το αξιόλογο σχήμα - Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής - συνεχίζει από το 2002 το μουσικό «ταξίδι» του, πιστό σε ό,τι οραματίστηκε. Το καλοκαίρι περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με ένα δυνατό, διαφορετικό και απρόβλεπτο πρόγραμμα. Σ' αυτό περιλαμβάνονται και τραγούδια από το δίσκο του «Προσοχή! Τρίφωνο», μια συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου, σε μουσικές των Στ. Κραουνάκη, Ν. Αντύπα, Γκ. Μπρέγκοβιτς, Λ. Κοέν, Δ. Γαλάνη κ. ά., καθώς και κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ του. Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας είναι: Εύβοια - 14/8, Μεγαλόπολη - 22/8, Αττικό Αλσος - 23/8, Ελευσίνα (Αισχύλεια) - 24/8, Πάρος - 25/8, Σαντορίνη - 26/8, Νέα Σμύρνη - 1/9, Κατερίνη - 2/9, Ρόδος - 4/9, Ηλιούπολη - 7/9, Κερατσίνι - 17/9.

Ζωγραφική, κατασκευές, βίντεο αρτ

«Παλινδρόμηση στο χρόνο», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Διονύση Παπαδάτου, που φιλοξενείται έως 31/8 στο Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κρύπτη» (Μαχαιράδο Ζακύνθου). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, κατασκευές και βίντεο αρτ, τα οποία παρουσιάστηκαν το περσινό καλοκαίρι στην Πάτμο. Είναι μια εξέλιξη της δουλειάς του καλλιτέχνη, που από τις δύο διαστάσεις της ζωγραφικής περνά στις κατασκευές και στην τρίτη διάσταση του έργου.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τίτος Πατρίκιος, ο καλλιτέχνης θέλησε να αποτυπώσει τη σπείρα, «σπάζοντας όχι μόνο την ασφάλεια και τη σιγουριά του κύκλου, αλλά και τα όρια του τελάρου ακόμα και εκείνα ενός ζωγραφισμένου τοίχου. Για να την χαράξει, τρισδιάστατη σχεδόν, πάνω στη γη, να της δώσει χρώμα ανάλογα με τη θαλερότητα του χόρτου ή την ξεραΐλα του χώματος, να την φωτίσει μ' έναν μεταβαλλόμενο φωτισμό σύμφωνα με την πορεία του ήλιου, για να την πυρπολήσει με μια κινούμενη φωτιά και να την αναδείξει ακόμα και μέσα από το σκοτάδι. Αυτός που βλέπει τη Σπείρα του Διονύση Παπαδάτου αντιλαμβάνεται πόσο η ζωγραφική απαιτεί τη σύνολη δράση του δημιουργού, τη δράση του μυαλού, των χεριών και της καρδιάς...».

Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο

Τις τελευταίες δεκαετίες η Σίφνος, όπως και τα υπόλοιπα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, παραπέμπει σε τόπο διακοπών και ξεκούρασης, τόσο για τους Ελληνες, όσο και για τους ξένους τουρίστες. Ομως, πριν ακόμη το νησί αποτελέσει παραθεριστικό προορισμό, το κυκλαδίτικο τοπίο με τα λευκά σπίτια και τα ασβεστωμένα σοκάκια, έλκυε το ενδιαφέρον των φωτογράφων, οι οποίοι επανειλημμένα αποτύπωσαν με το φακό τους τις ομορφιές του. Τις φωτογραφικές αυτές «ματιές» παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο, 1930-1980», που φιλοξενείται (έως 22/8) στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα Σίφνου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από οκτώ επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, το έργο των οποίων φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Δημήτρης Χαρισιάδης, Κίμωνας Ραφαηλίδης, Κώστας Μπαλάφας και Ζαχαρίας Στέλλας, η συγγραφέας Ελλη Παπαδημητρίου, ο ζωγράφος Γεώργιος Μανουσάκης, οι αρχιτέκτονες Αναστασία Τζάκου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς.

Η αντιπροσώπευση της εικονογραφικής ταυτότητας του νησιού και η ιδιαιτερότητα της ματιάς του κάθε φωτογράφου υπήρξαν τα κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων. Ο φακός τους απαθανάτισε τους κατοίκους του νησιού σε στιγμές καθημερινές, σε μέρες γιορτινές και στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν την άγονη γη. Παρακολούθησε τα παιδιά στα ανέμελα παιχνίδια τους, αλλά και τους αγγειοπλάστες στη διαδικασία παραγωγής των δημιουργημάτων τους. Το σκληρό και άγονο τοπίο στην ενδοχώρα με τις ελάχιστες ανθρώπινες επεμβάσεις για τη διευκόλυνση της ζωής και η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση, αποτέλεσαν πρόκληση στη φωτογραφική τους δεινότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ