Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σχετικά με την κατάσταση των εργατών και τις ανάγκες τους

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στα όρια του καπιταλισμού και στην αναγκαιότητα αντικατάστασής του από την άποψη ότι ενώ η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, αυτές δεν ικανοποιούνται, ούτε μπορούν να ικανοποιηθούν στα πλαίσιά του όσο και αν συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους η εργατική τάξη είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αλλά συγκριτικά με τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών της βρίσκεται σε χειρότερη θέση. Γεγονός που πιστοποιεί ότι με την ανάπτυξη του καπιταλισμού η τάση είναι να επιδεινώνεται η κατάσταση της εργατικής τάξης.

Ποια είναι η ουσία και το περιεχόμενο της έννοιας «κατάσταση της εργατικής τάξης»;

«Η κατάσταση της εργατικής τάξης ορίζεται σαν μία διαδικασία αλλαγής και εξέλιξης των παραγόντων και φαινομένων, που, σε τελευταία ανάλυση, καθορίζουν την παραγωγή και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Το σύνολο όλων αυτών των όρων, δεικτών, παραγόντων, στην αλληλεξάρτησή τους, καθορίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα και την Ελλάδα στη δοσμένη βαθμίδα ανάπτυξης του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού.

Η κατάσταση της εργατικής τάξης καθορίζεται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Το βαθμό ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων
  • Την αριθμητική δύναμη της εργατικής τάξης, το ειδικό της βάρος στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, το βαθμό συγκέντρωσης, οργάνωσης και συνειδητοποίησης της ιστορικής της αποστολής
  • Την κατανομή και ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος
  • Το επίπεδο της απασχόλησης της εργατικής τάξης
  • Τις διαστάσεις και την πορεία της εξέλιξης της ανεργίας
  • Την κίνηση του μισθού εργασίας, ονομαστικού και ιδιαίτερα του πραγματικού, και τη σύνθεσή του (δηλαδή, αν η σύνθεση των εισοδημάτων της εργατικής οικογένειας αποτελείται από τις αποδοχές μόνο του οικογενειάρχη ή και των μελών της οικογένειας)
  • Τις συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις και στα εργοστάσια (μέτρα ασφάλειας, εργατικά ατυχήματα, τήρηση των απαιτήσεων υγιεινής)
  • Τις αλλαγές στους όρους αγοραπωλησίας και απασχόλησης της εργατικής δύναμης
  • Το μέγεθος του εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου
  • Το βαθμό εκμετάλλευσης και της εντατικότητας της εργασίας
  • Το βαθμό εξασφάλισης τροφίμων, ρουχισμού, κατοικίας, κλπ.
  • Το βαθμό κάλυψης και ικανοποίησης των κοινωνικών ασφαλίσεων και της ιατρικής περίθαλψης
  • Τη νοσηρότητα, θνησιμότητα και τις γεννήσεις στον εργατικό πληθυσμό
  • Την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας
  • Τη στρατιωτικοποίηση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
  • Την εσωτερική και διεθνή πολιτική κατάσταση
  • Την ταξική πάλη.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες, παρμένοι μαζί στην αλληλοσύνδεση και στην αλληλεξάρτησή τους, προσδιορίζουν τη θέση της εργατικής τάξης στη διαδικασία της εργασίας και τη ζωή της συνολικά, δηλαδή την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το προλεταριάτο στη δοσμένη περίοδο» (Από τη μελέτη του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», έκδοση «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 20-21).

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κατάσταση της εργατικής τάξης μεταβάλλεται, αλλάζει, με την εξέλιξη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι κλασικοί του μαρξισμού-λενινισμού ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρώτο τον Μαρξ. Ο Ενγκελς έλεγε ότι ο Μαρξ ήταν ο πρώτος που δίδαξε στο προλεταριάτο τη «συνείδηση της θέσης του και των αναγκών του, τη συνείδηση των όρων της χειραφέτησής του»(Φρ. Ενγκελς, «Αναμνήσεις για τον Μαρξ», σελ. 10, εκδόσεις «Γκούτεμπεργκ»).

Ο Κ. Μαρξ, ανακαλύπτοντας το γενικό νόμο της καπιταλιστικής συσσώρευσης, απέδειξε ότι με τη συσσώρευση του κεφαλαίου, επιδεινώνεται η κατάσταση της εργατικής τάξης. Απέδειξε ότι η συσσώρευση του κεφαλαίου «φέρνει μια συσσώρευση αθλιότητας αντίστοιχη με τη συσσώρευση του κεφαλαίου»(Κ. Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τ. 1ος, σελ. 668). Ο Φρ. Ενγκελς, στον «Πρόλογο στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», επισημαίνει: «Η αιτία της αθλιότητας της εργατικής τάξης δεν πρέπει να αναζητηθεί σε εκείνα τα μικρά δεινά, αλλά στο ίδιο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα... Η αστική τάξη έχει κάνει παραπέρα προόδους στην τέχνη να κρύβει τη δυστυχία της εργατικής τάξης».

Η κατάσταση της εργατικής τάξης σε μια χώρα αντιμετωπίζεται από την άποψη των όρων που ζει και δουλεύει ή δε δουλεύει (υπάρχουν και οι άνεργοι), με περιγραφικό τρόπο. Επίσης, με περιγραφικό τρόπο αντιμετωπίζονται και «οι ανάγκες της εργατικής τάξης», οι οποίες καθορίζονται από την κατάστασή της. Η περιγραφή δίνει την εικόνα των συνθηκών, που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη. Ομως, η περιγραφή και η εικόνα δεν αρκούν, προκειμένου να συνειδητοποιηθεί η ουσία του ζητήματος γιατί αυτή η κατάσταση και όχι καλύτερη, γιατί οι ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες. Δεν αρκεί η περιγραφή και η εικόνα, χωρίς αποκάλυψη και αναφορά στις αιτίες που δημιουργούν το συγκεκριμένο ζήτημα στη δοσμένη στιγμή και στην εξέλιξή του, που σε τελευταία ανάλυση βρίσκονται στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δηλαδή στις εκμεταλλευτικές σχέσεις. Οπως και τους παράγοντες που καθορίζουν την κατάσταση και τις ανάγκες προκειμένου να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένα γνώμη, εκτίμηση, από τη σκοπιά των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά και του ρόλου της στην καπιταλιστική κοινωνία ως κοινωνικής δύναμης, με δοσμένη τη θέση της στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, ως βασικής αλλά εκμεταλλευόμενης τάξης.

Η ανάπτυξη του καπιταλισμού και οι αλλαγές, που συντελούνται σ' αυτόν, επιδρούν και στην εργατική τάξη, φέρνουν αλλαγές, επομένως επιδρούν και στην κατάστασή της και στις κάθε φορά ανάγκες της. Γι' αυτό και η κατάστασή της δεν παραμένει στάσιμη, αλλάζει και αλλάζουν και οι ανάγκες της. Σ' αυτό επιδρά η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και η αναντιστοιχία ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στις σχέσεις παραγωγής, γεγονός που εκφράζεται με την όξυνση του βασικού οικονομικού νόμου του καπιταλισμού, ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγεται. Και επειδή ο πλούτος που παράγεται είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες της εργατικής τάξης. Επομένως, η γνώση των συνθηκών της ζωής της εργατικής τάξης καθορίζει και το πλαίσιο πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών της.

«Η γνώση των συνθηκών ζωής του προλεταριάτου αποτελεί μια απόλυτη αναγκαιότητα αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα στέρεο θεμέλιο στις σοσιαλιστικές θεωρίες καθώς και στις κρίσεις τις σχετικές με τη νομιμότητά τους, να θέσουμε ένα τέρμα σε όλες τις φαντασιοκοπίες και τα φανταστικά επιμύθια pro και contra (υπέρ και κατά)»(Φρ. Ενγκελς «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία»).

Η κατάσταση της εργατικής τάξης δεν ενδιαφέρει από τη σκοπιά της διαπίστωσής της, αλλά από τη σκοπιά της πάλης για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Απ' αυτή την άποψη κριτήριο αλλά και περιεχόμενο για την ανάπτυξη του κοινωνικοπολιτικού αγώνα της εργατικής τάξης είναι η κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της.

Τι είναι όμως οι ανάγκες της εργατικής τάξης και από τι καθορίζονται; Στο ερώτημα αυτό μπορούμε να δώσουμε μια γενική απάντηση, ότι αυτές καθορίζονται απ' όλα εκείνα τα υλικά και πνευματικά αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ανθρώπου και της εργατικής του δύναμης. Οι ανάγκες του ανθρώπου καθορίζονται πρώτ' απ' όλα από το γεγονός ότι είναι φυσικός ζωντανός οργανισμός. Επομένως, ο άνθρωπος έχει ανάγκη απ' όλα εκείνα τα απαραίτητα και αναγκαία υλικά αγαθά για να μπορεί να ζει, να μπορεί να ικανοποιεί τις φυσικές του ανάγκες.

Οι Μαρξ και Ενγκελς, αναλύοντας τις σχέσεις ανάμεσα στις ανάγκες και στην κοινωνική εξέλιξη, υπογράμμιζαν ότι οι άνθρωποι πριν αρχίσουν να ασχολούνται με την ιδεολογία, την πολιτική, την τέχνη κλπ., είναι υποχρεωμένοι να ικανοποιούν πρώτα τις φυσικές τους ανάγκες!

Ετσι, ο άνθρωπος εκτός από τις φυσικές του ανάγκες έχει και άλλες, τις πνευματικές, όπως τη μόρφωση, την ψυχαγωγία, την πρόσβαση στην Τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία, κλπ.

Οι ανάγκες του ανθρώπου δεν είναι στάσιμες, εξελίσσονται όσο εξελίσσεται η κοινωνία.

Ο Κ. Μαρξ στο «Κεφάλαιο», τ. 1ος σελ. 184, σχετικά με τις ανάγκες οι οποίες μεταβάλλονται με την εξέλιξη της κοινωνίας και της κοινωνικής παραγωγής, αναφέρει: «Η έκταση των λεγόμενων απαραίτητων αναγκών, όπως και ο τρόπος της ικανοποίησής τους, είναι ιστορικό προϊόν και γι' αυτό εξαρτιέται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη βαθμίδα του πολιτισμού μιας χώρας και, ανάμεσα στ' άλλα ουσιαστικά, από το μέσα σε ποιες συνθήκες και επομένως με τι συνήθειες και απαιτήσεις της ζωής σχηματίστηκε η τάξη των ελεύθερων εργατών».


Σ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ