Κυριακή 7 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Αντικομμουνισμός. Χτες και σήμερα

Εβδομο μέρος

Ο γερουσιαστής Ταφτ, εκφράζοντας την επίσημη αμερικανική πολιτική, δίνει ουσιαστικά και το στίγμα της κοινής αντίληψης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όταν δηλώνει λίγο πριν από την επίθεση των χιτλερικών κατά της ΕΣΣΔ : «Μια νίκη του κομμουνισμού θα είναι για τις ΕΠΑ πολύ πιο επικίνδυνη απ' ό,τι η νίκη του φασισμού», και γι' αυτό κατέληγε πως «θα 'πρεπε ν' αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη χιτλερική Γερμανία»42.

Αυτή ήταν η στάση ΗΠΑ - Αγγλίας - Γαλλίας. Τα παραπάνω βέβαια ήταν αποτέλεσμα από τη μια της ίδιας της καπιταλιστικής εξέλιξης και ανάγκης για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών και με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και από την άλλη αποτέλεσμα του αναμφισβήτητα κοινού στρατηγικού στόχου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να στραφεί σταδιακά ο Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ, να χρησιμοποιηθεί στην πάλη κατά της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Κατά την έκφραση του Αμερικανού ιστορικού Τζ. Σνελ «...τα δυτικά κράτη, στο Γ΄ Ράιχ έβλεπαν "το ισχυρό φράγμα στην κεντρική Ευρώπη κατά της Ρωσίας"»43.

Σε όλη την περίοδο προετοιμασίας του πολέμου η ΕΣΣΔ πήρε πρωτοβουλίες με αλλεπάλληλες εκκλήσεις ειρήνης, απόκρουσης της χιτλερικής επίθεσης προς τα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης, οι οποίες με ευθύνη των τελευταίων ναυάγησαν η μια μετά την άλλη. Πριν τη συμφωνία του Μονάχου, το Μάρτη του 1938, η ΕΣΣΔ προτείνει να συγκληθεί Διεθνής Συνδιάσκεψη υποστηρίζοντας ότι: «Αύριο μπορεί να είναι πια αργά, όμως σήμερα υπάρχει ακόμα καιρός, αν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα οι μεγάλες δυνάμεις τηρήσουν σταθερή και όχι διφορούμενη στάση απέναντι στα προβλήματα της συλλογικής ασφάλειας του κόσμου»44.

Στις 23 του Ιούλη 1939 η ΕΣΣΔ προτείνει στη Γαλλία και στην Αγγλία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την κατάστρωση κοινού σχεδίου σε περίπτωση επίθεσης από τη Γερμανία. Παρ' όλη την «καλή θέληση» των μεγάλων δυνάμεων αποδείχτηκε πως την ώρα που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας εν μέσω σαμποτάζ καθυστερήσεων και σκοπιμοτήτων, οι απεσταλμένοι του Χίτλερ στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον εκεί πρεσβευτή Γ. Ντίρξεν, διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία, ώστε να καθοριστούν οι σφαίρες επιρροής σε διεθνή κλίμακα. Στις χώρες που θα μοίραζαν συμπεριλαμβανόταν και η Σοβιετική Ενωση! Είναι φανερό πως η Σοβιετική Ενωση δεν είχε επιθετική πολιτική, αφού τέτοια πολιτική ήταν αντίθετη και με τη φύση της σοβιετικής εξουσίας και με τις ανάγκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Είχε πολιτική ειρήνης, αποτροπής του πολέμου. Υποχρεώθηκε να αναζητήσει μία διέξοδο για να κερδίσει χρόνο στην προετοιμασία της αμυντικής της ικανότητας. Οντας στόχος όλων, η Σοβιετική Ενωση αμύνθηκε και συνήψε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ που προκάλεσε την υποκριτική λύσσα αστών και οπορτουνιστών. Η αναγκαστική προσωρινή συμφωνία μη επίθεσης της ΕΣΣΔ με τη Γερμανία ήλθε μετά από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες συμφωνίας με τα «δημοκρατικά» κράτη του ιμπεριαλισμού. Αλλωστε, και οι δύο πλευρές του διεθνούς ιμπεριαλισμού («δημοκρατικά» κράτη - φασιστικά) επιδίωκαν την εξόντωση της ΕΣΣΔ, η μία αξιοποιώντας την άλλη ως δύναμη κρούσης. Την αλήθεια αυτή δεν μπορούν να αρνηθούν ούτε δυτικοί ιστορικοί. Ετσι, ο Αμερικανός ιστορικός Φ. Ντάλες, όπως και οι Τ. Τέιλορ, Γ. Κοματζέ και άλλοι, τονίζει πως η υπογραφή του συμφώνου αυτού προκλήθηκε από την επιθυμία της ΕΣΣΔ «να αποφύγει την άμεση επίθεση της Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ, να κερδίσει χρόνο για την ενίσχυση της άμυνάς της» και πως «στις τότε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες η θέση αυτή του σοβιετικού κράτους ήταν απόλυτα ρεαλιστική» (Φ. Ντάλες, «Ο δρόμος προς την Τεχεράνη», ΝΥ 1944, σελ 203 - 207)45.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

(Το άρθρο βασίζεται σε κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ που εκδόθηκε σε μπροσούρα από τη «Σύγχρονη Εποχή»).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

42. Στοιχεία από το βιβλίο του Στ. Ζορμπαλά «Η αλήθεια για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - Η συμβολή της ΕΣΣΔ και οι διαστρεβλωτές της ιστορίας», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 24.

43. Στοιχεία από το βιβλίο του Στ. Ζορμπαλά «Η αλήθεια για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - Η συμβολή της ΕΣΣΔ και οι διαστρεβλωτές της ιστορίας», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 16.

44. Στοιχεία από το βιβλίο του Στ. Ζορμπαλά «Η αλήθεια για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - Η συμβολή της ΕΣΣΔ και οι διαστρεβλωτές της ιστορίας», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 21.

45. Στοιχεία από το βιβλίο του Στ. Ζορμπαλά «Η αλήθεια για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - Η συμβολή της ΕΣΣΔ και οι διαστρεβλωτές της ιστορίας», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 24



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ