Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Υποχρέωση του κράτους η επαγγελματική αποκατάσταση

Μια ακόμα χρονιά με ένταση της αβεβαιότητας κύλησε για τους 170 σπουδαστές στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι. Στη σχολή - τη μοναδική για τα ΑμΕΑ σε όλη τη χώρα - οι μαθητές παρακολουθούν προγράμματα ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, δερματοτεχνίας και πληροφορικής. Κάθε εκπαιδευτικό σεμινάριο διαρκεί 1.800 ώρες και γίνεται σε δύο περιόδους. Οι κινητικά ανάπηροι και παντρεμένοι παίρνουν 18 ευρώ τη μέρα και οι υπόλοιποι καταρτιζόμενοι 12 ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου 2956/2001 - απ' την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ο ΟΑΕΔ «έσπασε» σε τέσσερις Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ). Μια απ' αυτές τις ΑΕ είναι η «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ» στην οποία ανήκει πλέον η Σχολή του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι, που ταυτόχρονα όμως εποπτεύεται και απ' το υπουργείο Παιδείας.

Μια απ' τις πρώτες συνέπειες της μετατροπής του ΟΑΕΔ σε ΑΕ, είναι η μη επικόλληση ενσήμων για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευόμενων ΑμΕΑ - γι' αυτό και οι σπουδαστές ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για τη συνταξιοδότηση. Επίσης ο νόμος 2956/2001 προβλέπει κατάρτιση των ΑμΕΑ μόνο σε ποσοστό 7% στη Σχολή ενώ το υπόλοιπο 93% θα προέρχεται από άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι παλιννοστούντες, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης του «κοινωνικού αποκλεισμού».


Οι σπουδαστές χωρίς να έχουν καμιά αντίθεση με τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός και το ανακάτεμα θα οδηγήσουν στον παραπέρα αποχαρακτηρισμό της Σχολής αλλά και στη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των ΑμΕΑ, καθώς θα τα υποχρεώσουν να μείνουν στο σπίτι τους - πιθανώς με ένα επιδοματάκι - αντί να διεκδικήσουν δυναμικά μια θέση στην παραγωγή με ισότιμα δικαιώματα. Ετσι οι σπουδαστές απέτρεψαν την εφαρμογή της ρύθμισης του 7% όταν επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί και πάλι το 2003.

Ακόμα οι σπουδαστές - με βάση το σύνολο των αποδοχών τους - καταγγέλλουν ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι ώρες των σεμιναρίων και έτσι έκλεισε πρόωρα η Σχολή, για να μη βρεθούν «εμπόδια» στην επιχείρηση εφαρμογής της αλλαγής του χαρακτήρα της Σχολής. Ετσι οι σπουδαστές (30.5.2006) βρέθηκαν «στο πόδι» ενώ αντιπροσωπεία της Μαθητικής Κοινότητας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο (5/6/2006), ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Σχολή θα παραμείνει καθαρό Κέντρο Κατάρτισης για τα ΑμΕΑ, αλλά για τις λεπτομέρειες τούς παρέπεμψε, στον υπό διορισμό, νέο πρόεδρο της Εταιρείας «Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΕ».

Τη διαβεβαίωση ότι δεν «υφίσταται κανένα ζήτημα με τη λειτουργία της Σχολής» έδωσε και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης με επιστολή του στο «Ρ» (31.5.2006). Ωστόσο όμως στην επιστολή δεν υπήρχε καμία απάντηση στο βασικό ερώτημα των σπουδαστών: Αν δηλαδή θα εφαρμοστεί ή όχι η ρύθμιση για το 7%. Ακόμα ο Γιώργος Βερναδάκης υποστήριξε ότι «η Σχολή έκλεισε για φέτος αφού συμπλήρωσε τον ετήσιο προβλεπόμενο αριθμό ωρών... εναρμονιζόμενη με τις υπόλοιπες Σχολές του ΟΑΕΔ».

Ο πρόεδρος της Μαθητικής Κοινότητας της Σχολής στο Γαλάτσι, Νίκος Χάρης, ενόψει και της νέας χρονιάς, επικεντρώνει τις διεκδικήσεις των σπουδαστών σε δυο επίπεδα: «Προέχει», είπε στο «Ρ», «η επαγγελματική υπόσταση των εκπαιδευόμενων ΑμΕΑ, που σημαίνει ότι χρειάζεται η δημιουργία νέων σχολών, με νέες, πιθανώς, ειδικότητες για τα ΑμΕΑ. Επίσης η επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευόμενων σπουδαστών πρέπει να είναι προστατευόμενη απ' το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση όλων των εκπαιδευόμενων στις σχολές πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους».



Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ