Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΟΝΑΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Στις ελληνικές καλένδες η λειτουργία

Σε «παρθένο έδαφος» για την επιχειρηματική δραστηριότητα διατηρεί η κυβέρνηση το χώρο της αποκατάστασης, καθώς στέλνει ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες την αποπεράτωση και λειτουργία δημόσιων κέντρων στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπως προκύπτει απ' τις απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ τα δύο τελευταία χρόνια. Κι ενώ παρατηρείται ακινησία της κυβέρνησης στις δημόσιες δομές αποκατάστασης, το υπουργείο Υγείας επαναδιατυπώνει το Προεδρικό Διάταγμα του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα (27/7/2006) και το οποίο προβλέπει ότι φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες από ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης και - αποτελεί νέα προσθήκη - ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

Το Δημόσιο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΔΚΦΙΑ) στη Θεσσαλονίκη είναι γιαπί περισσότερα από 22 χρόνια. Τον Ιούλη του 2004 οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης έφεραν το θέμα στη Βουλή και πήραν τη διαβεβαίωση ότι «έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, για να ξεκινήσουν ξανά οι μελέτες και τα έργα κατασκευής για την αποπεράτωση του ΔΚΦΙΑ».

Επανήλθαν με νέα Ερώτησή τους (16/6/2006) προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Απάντησε (10/7/2006) ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος: «Επί του παρόντος δεν είναι δυνατή η αποπεράτωση και η αξιοποίηση του κτιρίου αποκατάστασης και προσαρμογής ασθενών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το Υπουργείο Υγείας χωρίς την προηγούμενη παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας τμήματος του κτιρίου για τη χρήση από το Υπουργείο Υγείας, καθώς το κτίριο ανήκει ιδιοκτησιακά στο ΑΠΘ. Η αποπεράτωση του ΔΚΦΙΑ είναι σαφώς πρώτης προτεραιότητας έργο για την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια και n οποία έχει εισηγηθεί σχετικά για την απεμπλοκή του θέματος».


ICON

Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε η δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΠΓΝΠ). Ετσι, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα ικανοποιούνταν ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων και της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΠΓΝΠ, δεδομένου ότι οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για την παραπάνω μονάδα ήταν και είναι αυξημένες, αφού δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Η τότε κυβέρνηση, αντί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια από τα Ολυμπιακά έργα και να δημιουργήσει τη μονάδα στο ΠΠΓΝΠ, εξυπηρέτησε στην ουσία γνωστό Ιατρικό Κέντρο ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία με τεράστια ποσά και να «χαρίζονται» στους ιδιώτες μεγάλα κέρδη.

Τον περασμένο Φλεβάρη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου κατέθεσαν Ερώτηση για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο υπογραμμίζοντας: «Απαιτείται άμεσα να χρηματοδοτηθεί το ΠΠΓΝΠ και να δημιουργηθεί σ' αυτό Μονάδα Φυσικής Αποκατάστασης, 100% δημόσια, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους, πλήρως στελεχωμένης με μόνιμο προσωπικό, σε δικές της κτιριακές εγκαταστάσεις».

Απάντησε (14/3/2006) ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος «ότι στις 8/2/2006 εγκρίθηκε πίστωση ποσού 15.000 ευρώ προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός της γεωτεχνικής έρευνας - μελέτης για τη Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο ΠΠΓΝΠ».

Ακόμα, δηλαδή, στο στάδιο της μελέτης η μονάδα στην Πάτρα και γιαπί η μονάδα στη Θεσσαλονίκη, όταν αλλεπάλληλες μελέτες και πορίσματα διαπιστώνουν την ανάγκη επίσπευσης της ανέγερσης και της λειτουργίας παρόμοιων μονάδων, καθώς υπάρχουν μόνο 200 κλίνες - και αυτές μόνο στην Αθήνα - ενώ πανελλαδικά χρειάζονται 2.000 κλίνες.


Motion Team


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ