Κυριακή 15 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Πανάκριβη η εξωσωματική γονιμοποίηση

Eurokinissi

«

Κροκοδείλια» αποδεικνύονται και σε αυτή την περίπτωση τα κατά καιρούς δάκρυα για την υπογεννητικότητα, για την ολοένα μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας. Με ευθύνη τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης, η πανάκριβη και απρόσιτη για πολλά ζευγάρια εξωσωματική γονιμοποίηση δεν εντάσσεται στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η απόκτηση ακόμα και ενός παιδιού να κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 300.000. Το κόστος για καθεμιά προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ανέρχεται στα 2.000 - 2.500 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ χρειάζονται το λιγότερο 2 ή 3 προσπάθειες για κάθε ζευγάρι. Οπως είπαν στο «Ρ» μέλη του Σωματείου, «μετά από δική μας παρέμβαση, πετύχαμε το 1996 το ΙΚΑ για 3 προσπάθειες του ζευγαριού να χορηγεί δωρεάν τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα υπόλοιπα όμως Ταμεία καλύπτουν μόνο ένα ποσοστό του κόστους. Πρέπει, δηλαδή, οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν περίπου 600 ευρώ συμμετοχή».

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας για «κοινωνικά απαράδεκτο εμπαιγμό», καθώς η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως ...«τακτοποίησε» το ζήτημα της κάλυψης των δαπανών της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) θεσπίζοντας σχετικό νόμο το Δεκέμβρη του 2004, δεν έχει φροντίσει όμως μέχρι σήμερα για την εφαρμογή του.


Eurokinissi

Οπως αναφέρεται στην επιστολή αυτή, η πολιτεία θέσπισε το Ν. 3305/2005 για την κάλυψη των δαπανών της ΙΥΑ για τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Στον παραπάνω νόμο αναφέρεται (άρθρο 28) ότι «οι όροι, οι προϋποθέσεις και η απαιτούμενη διαδικασία για την κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών εφαρμογής των μεθόδων ΙΥΑ και των συναφών τεχνικών» καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται από τα συναρμόδια υπουργεία μετά από γνώμη της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, η οποία ιδρύεται με τον ίδιο νόμο.

Κι όπως αποκαλύπτει το Σωματείο, μπορεί η Εθνική Αρχή ΙΥΑ να συστάθηκε εντός του 2005 και να έθεσε την απαιτούμενη από το Νόμο γνώμη της στα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας, όμως «ούτε το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, ούτε και τα άλλα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία θα ρυθμίζονταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στις Μονάδες ΙΥΑ και στις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης έχουν εκδοθεί. Η κατάσταση για τα υπογόνιμα ζευγάρια παραμένει ακριβώς ως είχε πριν την ψήφιση του νόμου».

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά πρόσφερε μια ψεύτικη ελπίδα στα υπογόνιμα ζευγάρια και μάλιστα διά στόματος υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι διαμήνυαν σε όλους τους τόνους στα ΜΜΕ ότι «το σημαντικό αυτό θέμα επιτέλους λύνεται»...



Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ