Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕ ΑΡΩΓΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Το νέφος θερίζει τις πόλεις της χώρας

Παρά τα παχιά λόγια των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση καταπολεμήθηκε, το νέφος βρίσκεται πάντα στον ουρανό της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας - και μάλιστα, με την πιο επικίνδυνη για την υγεία μορφή: τη μορφή των μικροσωματιδίων Ρ10 και Ρ2,5, δηλαδή από τους αποκαλούμενους «μοντέρνους» ρύπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη που έγινε το 2001 στο πλαίσιο της ΕΕ, μέσα στις 10 πόλεις με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων Ρ10, οι 6 ήταν ελληνικές! Ειδικότερα, «πρωταθλήτρια» είχε αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη με 208 ημέρες υπέρβασης του ορίου των 50 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα το χρόνο, ενώ ακολουθούσαν η Αθήνα (174 μέρες υπέρβασης), η Λάρισα (151), η Πάτρα (138), ενώ στην 8η θέση ήταν τα Γιάννενα (95) και στη 10η το Ηράκλειο (69). Κι αυτό, όταν για να θεωρηθεί παραδεκτή η κατάσταση, το όριο των 50 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα δεν πρέπει να σημειώνει υπέρβαση παραπάνω από 35 μέρες το χρόνο. Από τότε βέβαια τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη πιο πολύ. Ειδικά φέτος στην Αθήνα μέχρι τις 11 Απρίλη ο συγκεκριμένος ρύπος είχε προλάβει να σημειώσει υπέρβαση 37 μέρες!

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνους ρύπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μικροσωματίδια (ΡΜ 10 και ΡΜ2,5) αποτελούν ρύπο «προτεραιότητας» αφού εισχωρούν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και ευθύνονται για αυξημένη θνησιμότητα. Μελέτες μάλιστα του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν:

  • Αν τα μέσα επίπεδα των ΡΜ10 στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 mg/m3 (αντί των 52,12 mg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο στην Αθήνα.
  • Για τα μικρότερα σωματίδια (ΡΜ2,5) έδειξε, ότι αν τα μέσα επίπεδά τους στην Αθήνα ήταν κάτω από 15 mg/m3 (αντί των 24 mg/m3 που εκτιμάται ότι έχουμε τώρα), θα είχαμε 2.704 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.
  • Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.


Eurokinissi

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε πρόσφατα μία απόπειρα να μετρηθεί, εκτός από το περιβαλλοντικό, το οικονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Εβγαλε, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι το συνολικό ετήσιο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο αγγίζει τα 211 εκατομμύρια ευρώ. Το 67% του κόστους αυτού αφορά τη δημόσια υγεία, το 31% παρενέργειες στο κλίμα, δηλαδή στην έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ σημαντικές επιπτώσεις έχει στη γεωργία και την οικιστική ανάπτυξη (φθορές στα κτίρια και μνημεία). Πάνω από τη μισή ζημιά προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια Ρ10, που εκλύονται από τις 800 μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εγκαταστημένες στην Αττική.

Παλιοί και νέοι ρύποι, λοιπόν, αλωνίζουν και υποθηκεύουν την υγεία μας. Και βέβαια αυτό συμβαίνει, αφού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν περιορίζουν, αλλά πριμοδοτούν την ασυδοσία των βιομηχάνων. Δεν απαιτούν να εφαρμόσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία κι ας κοστίζει πολύ λιγότερο από το κόστος που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο εξαιτίας του νέφους. Αντί να αυξήσουν το πράσινο, παραδίδουν όλους τους ελεύθερους χώρους (Ελληνικό, Γουδί, Ελαιώνα κ.ά.) στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Αντί να ευνοήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάνουν έργα που ευνοούν το ΙΧ...


Eurokinissi


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ