Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τρώς κι εύχεσαι να μη σε φάει

Eurokinissi

Το καλοκαίρι, η αλλοίωση των τροφίμων, κυρίως των πιο «ευαίσθητων», είναι ευκολότερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μπροστά λοιπόν στις υψηλές θερμοκρασίες, τις οποίες αρχίσαμε σιγά σιγά να γευόμαστε, καλό είναι να προσέχουμε τόσο όταν αγοράζουμε, όσο και όταν καθόμαστε σε χώρους μαζικής εστίασης. Και πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα. Γιατί αν εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στις διάφορες υπηρεσίες, που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο, μάλλον θα την ...έχουμε πατήσει. Η συνεχής υποβάθμιση του ρόλου, των αρμοδιοτήτων, των υποδομών και του έμψυχου δυναμικού των αγορανομικών υπηρεσιών, η ανυπαρξία πολιτικής στο χώρο της δημόσιας υγείας, η πολιτική που, εν τέλει, εκχωρεί στους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις πολυεθνικές την ευθύνη για τον έλεγχο της καταλληλότητας των προϊόντων, έχει πολλαπλασιάσει τις περιπτώσεις κυκλοφορίας μη κανονικών και επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, από την πλευρά του, ο γνωστός ΕΦΕΤ, μια που δεν έχει σκοπό να εντείνει και να επεκτείνει τους ουσιαστικούς ελέγχους για την καταλληλότητα των προϊόντων, μοιράζει συμβουλές και επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Δηλαδή, στην όψη, στην οσμή και στη γεύση τους. Δεν πρέπει τα τρόφιμα να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα, ενώ τα ευαλλοίωτα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους. Καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά νερών και χυμών που συντηρούνται σε ψυγεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, ενώ οι χυμοί αφού ανοιχτούν πρέπει να φυλαχτούν στο ψυγείο.


ICON

Σχετικά με τα παγωτά, οι καταψύκτες όπου συντηρούνται θα πρέπει να λειτουργούν σωστά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους -18 βαθμούς Κελσίου, να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, να κλείνουν ερμητικά και τα παγωτά να μην είναι μαλακά και να μη σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η αγορά παγωτών που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, κάτι το οποίο υποδηλώνει προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει αποψυχτεί και επανακαταψυχτεί ή λανθασμένους χειρισμούς στον τρόπο μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης. Προσοχή χρειάζεται, ακόμη, στις ενδείξεις που αναγράφονται στις συσκευασίες των παγωτών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης στις ατομικές συσκευασίες, παρά μόνο στις συσκευασίες οικογενειακού τύπου. Οταν αγοράζουμε παγωτό από το σούπερ μάρκετ, καλό είναι να το βάζουμε τελευταίο στο καλάθι και στο σπίτι να μπαίνει κατευθείαν στην κατάψυξη.

Οταν τρώμε σε χώρους μαζικής εστίασης, κάτι το οποίο συνηθίζεται περισσότερο το καλοκαίρι, θα πρέπει να επιλέγουμε καταστήματα που φαίνεται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων (τουλάχιστον αυτά που διακρίνει κανείς, όπως καθαρά πατώματα, καθαρά τραπεζομάντιλα, απουσία εντόμων, προσωπικό με καθαρά ρούχα εργασίας κλπ.). Να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση, καθώς και λαχανικών που φαίνεται να μην έχουν πλυθεί καλά. Πιο «ασφαλή» σε κάθε περίπτωση είναι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας, που, βέβαια, θα πρέπει να είναι καλοψημένα.


Eurokinissi

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και όταν αγοράζουμε τρόφιμα στη διάρκεια του ταξιδιού με πλοία ή τρένα, όπου συχνά τρώμε κάτι πρόχειρο από τις καντίνες και τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης. Καλό είναι σ' αυτές τις περιπτώσεις να γνωρίζουμε ότι τα έτοιμα σάντουιτς πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Οι τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες κλπ. πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, ενώ οι σαλάτες να διατηρούνται υπό ψύξη σε ειδικές προθήκες.


Μ.Ζ,



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ