Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΝΔΙΑ
Φονικές προτεραιότητες

Associated Press

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εκόνομικ Τάιμς» (Economic Times) παιάνιζε την περασμένη Τρίτη ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης «Σένσεξ» (Sensex) ξεπέρασε τις 8.500 μονάδες λόγω του «ρωμαλέου» ενδιαφέροντος για «μετοχές-κλειδιά». Καμία έκπληξη: και ο διεθνής Τύπος συχνά - πυκνά επιδαψιλεύει κολακείες και θωπείες στο συνεχιζόμενο «θαύμα» της ινδικής οικονομίας, που με το φθηνό και αγγλόφωνο εργατικό της δυναμικό προσελκύει απευθείας ξένες επενδύσεις.

Παράλληλα, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ινδία, ωθούν την κυβέρνηση να εξοπλίζεται σαν αστακός: η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ αγοράζει γαλλικά υποβρύχια, ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και πυρηνική τεχνολογία, εξετάζει την αγορά συστημάτων «Πάτριοτ» (Patriot) κ.ο.κ., ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για όπλα, προσβλέποντας στην ανάδειξή της σε «περιφερειακή υπερδύναμη» και δυνάμει παγκόσμια δύναμη στο μέλλον.

Αλλά αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Το UNDP του ΟΗΕ αποτύπωσε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τη σκοτεινή πλευρά του οικονομικού «θαύματος» της Ινδίας: από το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας 2,9% που καταγραφόταν το 1980, τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μείωση μόλις στο 2,3%. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι στην Ινδία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών από περιπλοκές στη γέννηση και ασθένειες που είναι ιάσιμες, όπως υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IPS.


Associated Press

Από τα τέλη Ιούλη έως τη Δευτέρα που μας πέρασε, το ξέσπασμα ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Ινδίας, κόστισε τη ζωή 914 ανθρώπων - το 90% των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το εμβόλιο για την ασθένεια κοστίζει 1 δολάριο, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» (Washington Post).

«Ας σώσει κάποιος το γιο μου», ήταν η σπαρακτική κραυγή ενός πατέρα στη Λακνάου που κατέγραψε το «Ρέντιφ» (RedIff) στις αρχές Αυγούστου. Κατά την ίδια πηγή, εμβόλιο για την ασθένεια ήταν διαθέσιμο στην Κίνα - αντίθετα με όσα υποστήριζαν στελέχη της ινδικής κυβέρνησης - αλλά η αγορά του δεν έγινε για λόγους «πολιτικής σκοπιμότητας». Εγιναν απλώς ψεκασμοί για να εξαλειφθούν τα κουνούπια, κύριοι φορείς του ιού.

Οι κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές ιεραρχήσεις αποδεικνύονται φονικές. Το κόστος του εμβολιασμού των 7 εκατ. παιδιών του Ούταρ Πραντές θα έφθανε τα 58 εκατ. δολάρια, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του κρατιδίου για την Υγεία «δεν ξεπερνά» τα 24,8 δισ. δολάρια, ομολογεί ο δρ. Ο. Π. Σινγκχ, γενικός διευθυντής Υγείας της κρατιδιακής κυβέρνησης.

«Το να σωθούν οι ζωές των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», δηλώνει πικρόχολα ο δρ. Τ.Ν. Ντόουλ, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Σαντζάι Γκάντι, στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Λάκναου. «Οι θάνατοι θα είχαν προληφθεί εάν η κυβέρνηση εμβολίαζε τα παιδιά».


Associated Press



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ