Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυξάνονται φαινόμενα σαν αυτό του Ασωπού

Δυστυχώς, ο Ασωπός δεν είναι το μόνο ποτάμι της χώρας μας που αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης, αφού από τη δεκαετία του '60 και μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε - και μάλιστα θεσμοθετημένα - ως αποδέκτης των αποβλήτων των βιομηχανιών. Μεγάλο επίσης μέρος των ποταμών της χώρας μας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την ποιότητα των νερών του.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν πρόσφατα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι χαρακτηριστικά:

  • Το 58% του μήκους των ποταμών της χώρας μας βρίσκεται από μέτρια έως κακή κατάσταση, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο.
  • Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Εβρο και Ασωπό, ενώ μικρότερα προβλήματα παρατηρούνται στο Σπερχειό, στο Νέστο, στον Αλιάκμονα, στο Στρυμόνα και στον Αχελώο.
  • Τεράστιες πιέσεις δέχονται ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Αραχθος, ο Πηνειός, ο Γαλλικός, ο Λουδίας.
  • Παρατηρείται διαχρονική μείωση της παροχής των ποταμών. Για παράδειγμα υπάρχει μείωση της παροχής νερού κατά 84% στον Ευρώτα κατά την περίοδο 1974 - 2006, μείωση κατά 30% στον Αραχθο την περίοδο 1982 - 2006 και κατά 12% στον Αλιάκμονα την περίοδο 1963 - 2006.
  • Η μείωση των παροχών των ποταμών έχει περιορίσει κατά 60% το ποσοστό της προβλεπόμενης μέγιστης παραγωγής υδροηλεκτρικών σταθμών την τελευταία 50ετία. Επίσης στη διαχρονική μείωση της απορροής των ποταμών, σε συνδυασμό με την κατακράτηση ιζημάτων στα φράγματα, οφείλεται απώλεια εκτάσεων, όπως για παράδειγμα στο Νέστο.
  • Εκτός των άλλων, υπάρχει και εισαγόμενη ρύπανση στους διασυνοριακούς ποταμούς, όπως ο Νέστος, ο Αξιός, ο Στρυμόνας και ο Εβρος.


ICON

Σύμφωνα επίσης με την τελευταία Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) σημαντικό μέρος των λιμνών και ποταμών της χώρας μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παραγωγή πόσιμου νερού, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται οι Λίμνες Λαγκαδά, Βιστωνίδα, Χειμαρίτιδα, το ρέμα Σουλού, ο Ασωπός, ο Πηνειός Ηλείας, ο Λουδίας και τμήμα του ποταμού Αλφειού. Σύμφωνα με την ίδια Εκθεση, προβληματική, αν και εντός επιτρεπομένων ορίων, είναι η ποιότητα των νερών του Πηνειού Θεσσαλίας, του Αξιού, του Τιταρήσιου, του Κόσυνθου και του Εβρου.

Πέρα από τα βιομηχανικά απόβλητα, σοβαρός παράγοντας που επιβαρύνει τους ποταμούς της χώρας είναι και τα αστικά λύματα, καθώς, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, υπολογίζεται ότι σήμερα ποσοστό 85% των βιολογικών καθαρισμών, είτε δεν λειτουργεί καθόλου, είτε λειτουργεί πλημμελώς.

Η αδιαφορία βέβαια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε αυτόν τον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι παροιμιώδης. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ασωπός ο οποίος αντιμετωπίστηκε ως οχετός λυμάτων, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από αυτό: Στη χώρα μας σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών των ποταμών. Τα πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλονται σε διάφορους βιομήχανους για ρύπανση των ποταμών στο πλαίσιο της περιβόητης αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», είτε αποδεικνύονται «χάδια», είτε δεν πληρώνονται καθόλου, είτε ακόμη κι αν πληρωθούν, το κόστος μετακυλίεται στα προϊόντα, δηλαδή τα πληρώνουν οι ρυπαινόμενοι.



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ