Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Εσμιξε» ... η ΕΠΟΝ και το Πολυτεχνείο

Μια ξεχωριστή εκδήλωση των μαθητών με το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ

Ναι, η Αντίσταση μπορεί να αγγίξει τους σημερινούς νέους! Οταν έχουν δασκάλους ευαισθητοποιημένους που μπορούν να τους παρακινήσουν. Οταν η ιστορία της Αντίστασης περνάει και μέσα από την τέχνη!

Αυτό έδειξε για μια ακόμα φορά το αφιέρωμα που έγινε ανήμερα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - και ήταν παράλληλα αφιέρωμα για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ - στο 10ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου (Αγιος Ιερόθεος). Συντονιστές αυτής της τόσο όμορφης γιορτής οι καθηγητές Θόδωρος Αυγερός και Αδαμαντία Νίκα. Πρωταγωνιστές, οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες, που συμμετείχαν στην προετοιμασία, φωτογραφίζοντας, γράφοντας κείμενα και παίρνοντας μέρος σε θεατρικό δρώμενο.

Η αίθουσα γεμάτη και με πολλούς όρθιους, όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας - αφίσας της ΕΠΟΝ, καθώς και έκθεση αρχειακού υλικού από τη δράση της ΕΠΟΝ Περιστερίου. Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, οι μαθητές του σχολείου τραγούδησαν - για πρώτη φορά ίσως - τον «Υμνο της ΕΠΟΝ» και άλλα αντιστασιακά τραγούδια και, στη συνέχεια, τραγούδια της εποχής του Πολυτεχνείου («Αρνιέμαι», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» κλπ.).

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με μια έκπληξη: Στην αρχή του αντιπολεμικού αφιερώματος «αποκαλύφθηκε» αντίγραφο της «Γκουέρνικα» του Πικάσο, φιλοτεχνημένο από τους ίδιους τους μαθητές «που είχαν αφιερώσει γι' αυτό δυο Σαββατοκύριακα από τον ελεύθερο χρόνο τους και σαράντα ώρες δουλιάς», όπως είπε ο Θ. Αυγερός, καθηγητής και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι μαθήτριες Βαρβάρα Παναγιωτοπούλου και Νατάσα Παπαδάκη απήγγειλαν Μαγιακόφσκι και Μπρεχτ. Είχε προηγηθεί ομιλία από τις μαθήτριες Γεωργία Καλλιμάνη, Νατάσα Παπαδάκη, που αναφέρθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στους ΕΠΟΝίτες του Περιστερίου και το πρότυπο του νέου αγωνιστή που πρόβαλε η ΕΠΟΝ.


Με γλαφυρό και απλό τρόπο μίλησε στους μαθητές ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης και εκπρόσωπος της ΠΕΑΦΕ Δημήτρης Σέρβος, συνδέοντας την ιστορία των ΕΠΟΝιτών μαθητών με τους σημερινούς αγώνες των νέων. Θυμήθηκε τον πρώτο χρόνο της Κατοχής με τη μεγάλη πείνα που «πήρε» 300.000 ανθρώπους (75% παιδιά), το ΕΑΜ νέων, μαρτυρικούς καθηγητές όπως ο Γιώργος Κότσιρας, το σύνθημα της ΕΠΟΝ: «Πολεμάμε και τραγουδάμε» κλπ. Θύμισε ακόμα ότι στην Κατοχή για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες, αλλά και οι νέοι από 18 χρόνων και ότι η ΕΠΟΝ πρώτη επισήμανε το μεγάλο κίνδυνο των ναρκωτικών που προσπαθούσαν να διαδώσουν οι Αγγλοι.

Ομως, επισήμανε ο ομιλητής, η ιστορία της ΕΠΟΝ δεν περνάει μέσα στα σχολικά βιβλία και υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις. Οπως ευθύνονται και για την ανεργία των σημερινών νέων, που αγωνίζονται, όπως και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»!

Παρών στην εκδήλωση και ο Κώστας Βασιλειάδης, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ Περιστερίου. Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκδήλωση συμμετέχοντας σε αντιπολεμικό θεατρικό δρώμενο, για την ειρήνη.



Α. Ξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ