Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φραγμοί στην οικογενειακή επανένωση

Ενα από τα πολλά δικαιώματα των μεταναστών που καταστρατηγούνται βάναυσα από τις πολιτικές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ (οδηγία 2003/86/ΕΚ), οι οποίες εσωτερικεύονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, είναι το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση των μεταναστών. Οι μετανάστες πραγματικά πρέπει να περάσουν από «σαράντα κύματα» για να φέρουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι κυριολεκτικά απάνθρωπες και απαγορευτικές. Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται στα πλαίσια «προστασίας της οικογένειας και σεβασμού του οικογενειακού βίου»!

Τι απαιτεί η ΕΕ από τον μετανάστη για να φέρει την οικογένειά του στη χώρα που ζει κι εργάζεται; «Μπορεί να του ζητηθεί να έχει ελάχιστο χρόνο διαμονής, δύο ή περισσότερων ετών, στο εκάστοτε κράτος - μέλος, πριν ζητήσει την επανένωση με τα μέλη της οικογενείας του», αναφέρεται στην Οδηγία. Οσον αφορά την Ελλάδα (Ν. 3386/2005 και στο ΠΔ 131/2006), ο μετανάστης πρέπει να κατοικεί νόμιμα στη χώρα για διάστημα δύο ετών. Να διαθέτει κατάλυμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του. Να διαθέτει ετήσιο προσωπικό εισόδημα σταθερό και τακτικό, επαρκές για τις ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, το οποίο δεν προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της χώρας. Το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε παιδί. Η επανένωση αφορά μόνο τα ανύπαντρα παιδιά κάτω των 18 ετών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κράτη όπου τα παιδιά παντρεύονται και πριν τα 18 τους χρόνια.


Επιπλέον, η Οδηγία βαθαίνει τις δυσκολίες, υψώνει κι άλλα εμπόδια στην επανένωση των οικογενειών, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να βάζουν στο παιδί του μετανάστη, ηλικίας άνω των 12 ετών, τεστ ένταξης πριν επανασυνδεθεί με την οικογένειά του. Επιπλέον, οι διατάξεις της απάνθρωπης οδηγίας παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη να αρνούνται την επανένωση σε παιδιά που δεν έχουν καταθέσει την αίτησή τους πριν από την ηλικία των 15 ετών. Μάλιστα, σε σχετικό κείμενο, η Επιτροπή αναφέρει: «Οσον αφορά τις αμφισβητούμενες διατάξεις που εισάγουν τα όρια ηλικίας των 12 και 15 ετών, η εν λόγω ηλικία υπάρχει ως κριτήριο που έχει χρησιμοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα όρια ηλικίας των 12 και 15 ετών αντιστοιχούν σε στάδια της ζωής ενός ανηλίκου, μετά τα οποία η ένταξή του ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες».

Τόσο απάνθρωπη είναι η ΕΕ και το «φημισμένο» Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ζητήματα οικογενειακού βίου των μεταναστών. Η ΕΕ, σαν ένωση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, φροντίζει μόνο για την κερδοφορία τους και προσαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα στις ανάγκες των κερδών. Γι' αυτό και τα καταστρατηγεί βάναυσα.



Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ