Κυριακή 30 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΛΑΡΥΜΝΑ
Η σκουριά της ΛΑΡΚΟ νεκρώνει τον όρμο της

Ερευνα του ΕΛΚΕΘΕ αποκαλύπτει αυξημένες τιμές σε ολικό, εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο, που προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς

Η απόρριψη της σκουριάς που προέρχεται από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη θάλασσα, έχει ουσιαστικά νεκρώσει τον όρμο της Λάρυμνας Φθιώτιδας, ενώ επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον βαρέα μέταλλα ανιχνεύονται ευρύτερα σε ολόκληρο τον Ευβοϊκό Κόλπο. Αυτό προκύπτει από Τεχνική Εκθεση που συνέταξε το 2010 το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία, ενώ βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), αυτό εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στα ιζήματα της περιοχής απόρριψης της σκουριάς είναι σχετικά υψηλές και όσον αφορά τη βιολογική τους τοξικότητα είναι πάνω από το όριο όπου πιθανόν να προκαλούνται αναστρέψιμες βλάβες στη θαλάσσια ζωή. Επίσης επισημαίνεται ότι στο εσωτερικό του όρμου της Λάρυμνας βρέθηκαν αυξημένες τιμές εξασθενούς και ολικού χρωμίου στο θαλασσινό νερό της περιοχής, γεγονός που έχει επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς. Ακόμη επισημαίνεται ότι υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα αλιεύματα και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που προέρχονται από την απόρριψη της σκουριάς. Και η Τεχνική Εκθεση του ΕΛΚΕΘΕ καταλήγει με τη σύσταση για αλλαγή του τρόπου διάθεσης της σκουριάς της ΛΑΡΚΟ και στην εγκατάλειψη της πρακτικής της θαλάσσιας απόρριψης, επειδή αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα των νερών του Βόρειου Ευβοϊκού.


Παρ' όλα αυτά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοέμβρη 2010 στο ΥΠΕΚΑ η θέση του υπουργείου ήταν να δοθεί παράταση της άδειας απόρριψης της σκουριάς στη θάλασσα! Από άλλες πλευρές υποδεικνύονται νέες χερσαίες θέσεις απόρριψης της σκουριάς (π.χ. θέση Λιάβα), αλλά οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της Λάρυμνας δηλώνουν την αντίθεσή τους, καθώς δικαιολογημένα φοβούνται ότι πέρα από τη θάλασσα, θα μολυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον για τη διαχείριση της σκουριάς, αλλά δε δρομολογούνται, προφανώς γιατί δε συμφέρουν την επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ίδια σύσκεψη επισήμανε ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα της σκουριάς είναι η αξιοποίησή της, διότι είναι χρήσιμη και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ.

Παρών στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λάρυμνας Γ. Ρούσσης, ο οποίος σε συνομιλία του με τον «Ρ» επισημαίνει ότι παρόμοιες συσκέψεις έχουν γίνει και άλλοτε, αλλά «μόνος στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν την παράταση της άδειας για απόρριψη της σκουριάς στη θάλασσα για να συνεχιστεί η ίδια καταστροφική κατάσταση για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Φοβούμαστε ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα». «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, αλλά είμαστε αντίθετοι στο να χρησιμοποιείται η περιοχή μας ως χαβούζα. Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, την αξιοποίηση της σκουριάς και άλλων υποπροϊόντων, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης (και της αέριας, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα) μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πιστεύουμε τέλος ότι τα όποια πρόστιμα επιβληθούν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, αν δεν κατευθυνθούν σε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής».



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ