Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Σήμα κινδύνου για τη δημόσια Υγεία

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια Υγεία, από το σημερινό τρόπο διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Τρόπος που έχει επιλεχθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και που ευνοεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των απορριμμάτων.

Σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Νοσοκομειακά Απόβλητα: Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον», ειπώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος, περίπου τα 2/3, των νοσοκομειακών αποβλήτων της Αττικής, είτε αναμειγνύονται λαθραία με τα κοινά δημοτικά απορρίμματα, είτε καίγονται σε κλιβάνους αμφίβολης ποιότητας, είτε ακόμη, αδρανοποιούνται και στη συνέχεια οδηγούνται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Η παράνομη, αυτή, παρείσφρηση των μολυσματικών αποβλήτων στα οικιακά απορρίμματα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες προωθούν την «αποστείρωση» - στην ουσία αδρανοποίηση των απορριμμάτων - σε αντίθεση με την αποτέφρωση. Πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και που έχουν συμφέροντα από τη λεγόμενη αδρανοποίηση των απορριμμάτων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Το 2003, εγκρίθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με αυτή - και παρά τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζει - προβλέπονται όλα εκείνα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Η εφαρμογή της απόφασης, θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει από τον Απρίλη του 2004. Σήμερα, δέκα μήνες μετά, η εφαρμογή της παραμένει κενό γράμμα, με κυβερνητική ευθύνη. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, ακόμη και σε καλά οργανωμένα νοσοκομεία, υπάρχει πλήθος ενεργειών που παραβιάζουν την ουσία - όχι μόνο το...«γράμμα» - της υπουργικής απόφασης.


Eurokinissi

Ετσι, ολοκληρωμένη ενδονοσοκομειακή διαχείριση δεν υφίσταται. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα ότι τα νοσοκομειακά απορρίμματα που πηγαίνουν για αποτέφρωση στον αποτεφρωτήρα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στα Ανω Λιόσια, βρίσκονται σε μουλιασμένα κουτιά ή σε σακούλες που στάζουν.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η υπουργική απόφαση παραμένει αδρανοποιημένη, η κυβέρνηση προτρέπει τους κλινικάρχες, αλλά και τους διευθυντές ΠΕΣΥΠ και Νοσοκομείων να ακολουθήσουν τη μέθοδο της αδρανοποίησης των αποβλήτων μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων. Η επιλογή της φθηνότερης λύσης, δηλαδή της αδρανοποίησης, μπορεί να εξοικονομεί κάποια χρήματα για την κυβέρνηση, δημιουργεί όμως, σοβαρότατα προβλήματα για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και το περιβάλλον. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται οι κλινικάρχες και τα δημόσια νοσοκομεία τις τιμές με τους ιδιώτες, για την αδρανοποίηση των αποβλήτων και όχι για την αποτέφρωσή τους, η οποία είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Το ΚΚΕ έχει στιγματίσει την παραπάνω κατάσταση. Εχει σημειώσει πολλάκις την απαραίτητη προϋπόθεση, για να λυθεί το πρόβλημα και να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. Εχει τονίσει την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν ακόμη στη νομοθεσία διαχείρισης των αποβλήτων, στη βάση της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών και όχι των επενδυτικών προσδοκιών και των άλλων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ