Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η μόδα της... πράσινης ταράτσας

Η τελευταία «μόδα» που λανσάρει η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, είναι οι... πράσινες ταράτσες. Με αυτό τον τρόπο, ισχυρίζεται, θα υπάρξει περισσότερο πράσινο σε μια, πανθομολογουμένως, τσιμεντένια πρωτεύουσα. Μάλιστα, η διοίκηση, προκειμένου να διαφημίσει στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης τη μέθοδο αυτή, διοργάνωσε από τις 6 έως 12 Μάη την «1η Εκθεση - Πράσινες Ταράτσες», με στόχο τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας ώστε να γίνει η Αθήνα, επιτέλους, πράσινη.

Τούτη η προσπάθεια, εντάσσεται σε μια συνολική «εκστρατεία» της διοίκησης του δήμου που περιλαμβάνει ενέργειες όπως η «Χάρτα Πράσινου» ή η «Πρασινοδομία» και με τις οποίες εμφανίζεται ως «προστάτης» του πρασίνου στην πρωτεύουσα. Το γεγονός αυτό, αποκτά μια ξεχωριστή σημασία, μιας και η περασμένη Πέμπτη, 5 Ιούνη, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Και, όπως συνηθίζεται, οι μεγαλοστομίες δεν έλειψαν.

Βέβαια, η πραγματικότητα, είναι τελείως διαφορετική. Η δημοτική αρχή, συνεχίζοντας το έργο της διοίκησης Μπακογιάννη, ολοκληρώνει το ξεπούλημα των 220 στρεμμάτων στο Βοτανικό υπέρ της ΠΑΕ ΠΑΟ, η οποία και θα κατασκευάσει γήπεδο, εμπορικές εγκαταστάσεις, πάρκινγκ κλπ., σε χώρο που θα μπορούσε να είναι δημοτικός και ελεύθερος υπέρ των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δοθεί μια σειρά από ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα - με τη συνηγορία των διοικήσεων της ΝΔ - υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράδειγμα αποτελεί ο Λυκαβηττός, που έχει παραδοθεί στην ΕΤΑ ΑΕ ή ακόμη και ένας απ' τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στους Αμπελόκηπους, το Κτήμα Θων.


Eurokinissi

Η δημοτική αρχή, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υπολογίζει το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο - σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου - στα ...6,84 τετραγωνικά μέτρα! Και αυτό όταν οι γειτονιές της Αθήνας, ασφυκτιούν κάτω από τόνους τσιμέντου. Αξίζει να επισημανθεί επιπλέον, ότι, επί του συνόλου του προϋπολογισμού, για το 2008, η διοίκηση του Δήμου προβλέπει μόλις το 1,52% για πράσινο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από ενέργειες όπως είναι οι «πράσινες ταράτσες». Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, παραδίδονται στους επιχειρηματίες. Δράσεις σαν κι αυτές, στην ουσία επιδιώκουν στην αποποίηση των διαχρονικών ευθυνών κυβερνήσεων, δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, μεταθέτοντάς τες στους κατοίκους, οι οποίοι πλέον, καλούνται να «φυτέψουν» τις ταράτσες τους, όταν την ίδια στιγμή, καταστρέφεται κι ό,τι έχει απομείνει.

Η υπαρκτή ανάγκη για περισσότερο πράσινο στην πρωτεύουσα, έχει άμεση σχέση με τη συνολική ποιότητα ζωής και εργασίας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών. Η διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων, η διατήρηση και ανάπτυξη των υπαρχόντων, είναι ένα ζήτημα ουσίας για τη ζωή των εργαζομένων...



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ