Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μετατοπίζουν τις ευθύνες στους νεκρούς..!

Εναρξη των αγώνων του μετώπου στις 11 του Δεκέμβρη το απόγευμα με συλλαλητήριο στην Πλατεία Κοραή

Μόνο τα ρέστα... που δεν έχουν γυρέψει από τους νεκρούς! Ο λόγος για τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, οι οποίοι αμέσως μετά την έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» στις 20 Οκτώβρη στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, όπου λαμπάδιασαν 5 μεταλλεργάτες, έσπευσαν να στήσουν ολόκληρο μηχανισμό για το «κουκούλωμα» του εγκλήματος. Για να κρύψουν τις ευθύνες του εφοπλιστή και πλοιοκτήτη Κούλουδρου και όλου αυτού του βρώμικου κυκλώματος, που αποτελείται από χημικούς ναυτιλίας, τεχνικούς ασφαλείας, που έχει στήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και λυμαίνεται τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ομως, όταν είδαν πως τα σχέδιά τους δεν περνούσαν και ότι οι εργατοτεχνίτες και όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά, με τις απανωτές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις - τις οποίες προκάλεσε το φονικό - δαχτυλόδειχναν έναν προς έναν τους ενόχους, κατέστρωσαν άλλο σχέδιο ακόμα πιο άθλιο. Ξεδιάντροπα τσουβάλιασαν θύτες και θύματα.

Με εξόφθαλμη κυβερνητική παρέμβαση, ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης άσκησε δίωξη στην πενταμελή μεικτή επιτροπή ελέγχου για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία! Στην επιτροπή που είναι μιά κατάκτηση των εργατοτεχνιτών προκειμένου να εμποδίζει όσο γίνεται σ'αυτό το καθεστώς την εφοπλιστική ασυδοσία. Στόχος του ΥΕΝ, συνολικά της κυβέρνησης είναι η μετατόπιση ευθυνών για το διαρκές έγκλημα στη Ζώνη από το εφοπλιστικό κύκλωμα στους εργαζόμενους, στα σωματεία τους και τελικά στους ίδιους τους νεκρούς. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ποινικοποίηση ακόμα και αυτού του «μισερού» εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλιάς.

Οι επιτροπές αυτές μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης γιατί «ενοχλούν», αποτελούν εμπόδιο, στο βαθμό των δυνατοτήτων τους, στη «νοοτροπία» των εφοπλιστών να αναζητούν για τις επισκευές των πλοίων τους «φτηνό εργατικό κρέας», που να δουλεύει «γρήγορα». Εκεί, στο βωμό του «γρήγορα» και του «όσο το δυνατόν φτηνότερα» οι εφοπλιστές κάθε τόσο «ματώνουν» τη Ζώνη και αν δεν ήταν οι επιτροπές ελέγχου και τα σωματεία των εργαζομένων ο αριθμός των νεκρών, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης «θα άγγιζε τα νούμερα των τροχαίων που μετράμε κάθε βδομάδα».


Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα κατέθεσαν στις 3 Δεκέμβρη στη γραπτή κοινή απολογία τους προς τον ανακριτή Πειραιά κ. Καρδαμάκη, οι δύο εκπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης που συμμετέχουν στη διωκόμενη πενταμελή επιτροπή: αναφέρουν ότι από το 1990 οπότε και με ΠΔ προσδιορίστηκε η σύσταση των μεικτών επιτροπών ελέγχου, το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά, επειδή οι επιτροπές έμειναν «λειψές» και «βέβαια δεν άλλαξε ποτέ η γενική νοοτροπία των πλοιοκτητών, οι οποίοι για να περιορίσουν το κόστος και τα έξοδα των επισκευών και για να επισπεύσουν τις εργασίες αυτών παραβιάζουν συστηματικά τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας».

Ομως, η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές όλα αυτά τα λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Τα σωματεία της Ζώνης είδη βρίσκονται «επί ποδός», ενώ στο πλευρό τους έχουν συμπαραταχτεί έξι δήμοι της περιοχής του Πειραιά και δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, συγκροτώντας ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Σκοπός του μετώπου είναι να υπερασπίσει το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή. Η έναρξη των αγώνων του μετώπου αυτού θα σημάνει στις 11 του Δεκέμβρη το απόγευμα με συλλαλητήριο στην Πλατεία Κοραή.



Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ