Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Πρωτοδικών παρήγγειλε χτες προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Αδέσμευτος Τύπος», ότι η Αγροτική Τράπεζα θυσίασε 95 δισεκατομμύρια δραχμές στον ...επενδυτικό βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων (σελίδα 9)

ΜΕ ΑΝΕΞΟΔΕΣ δηλώσεις περί διαφάνειας, ενημέρωσης και πληροφόρησης, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σχετικά με την επιχειρούμενη πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στον Αγιο Δημήτριο στην Πτολεμαΐδα ο υπουργός Ανάπτυξης (σελίδα 9)

ΤΟ ΔΡΟΜΟ της παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο παίρνει και το λιμάνι του Λαυρίου, αφού θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (σελίδα 10)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι σύνεδροι, που συνέρευσαν στη Φιλαδέλφεια για το Συνέδριο του κόμματός τους, που αναμένεται τυπικά να δώσει το χρίσμα στον υποψήφιο για την Προεδρία Τζορτζ Μπους Τζούνιορ (σελίδες 12 - 13)

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ βιασύνη ξεκινάει το ΥΠΕΧΩΔΕ την επιχείρηση κατασκευής των εθνικών οδών με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, εξαιτίας της οποίας προβλέπεται να τριπλασιαστούν οι τιμές των διοδίων, προκειμένου να βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες (σελίδα 18)

ΜΟΝΟ μια άλλη πολιτική, που θα προστατεύει και θα αυξάνει τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, θα αναστέλλει την πυκνοδόμηση, θα περιορίζει τη χρήση του ΙΧ και θα ενισχύει τις δημόσιες μεταφορές, μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής (σελίδα 18)

ΤΟ «ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ» της υποτέλειας και της διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας της Αντίστασης εξακολουθεί να «παίζει» στην Κεφαλονιά... όμως, άλλη μια δημόσια αντίδραση έρχεται να ταράξει την εφησυχασμένη συνείδηση των υποτελών εγχώριων στηριγμάτων της κινηματογραφικής παραγωγής «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (σελίδα 19)

ΣΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ γη του, το Ηράκλειο της Κρήτης, αναπαύεται από χτες ο Ερρίκος Θαλασσινός, σκηνοθέτης και ποιητής - στιχουργός, που πέθανε προχτές, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 73 χρόνων (σελίδα 19)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1829 Ο Μιαούλης καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

1914 Αρχίζει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1936 Δημοσιεύονται στον Τύπο αποκαλύψεις ανώτερου αξιωματικού από τη Θεσσαλονίκη, ότι στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται πλατιά ζύμωση υπέρ της δικτατορίας μέσα στις φρουρές των πόλεων.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι ισχυροί με εξασθένηση στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-29 στα δυτικά από 19-33, στην υπόλοιπη χώρα από 20-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια και ανατολικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-31 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1824 Γεννιέται στη Λευκάδα ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ποιητής και πολιτικός, από τους μεγαλύτερους της Επτανησιακής Σχολής, με βαθιά επίδραση του ποιητικού του έργου στη νεοελληνική λογοτεχνία. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και ύστερα παρακολούθησε νομικά στη Γενεύη και την Πίζα. Επηρεάστηκε βαθύτατα από το γαριβαλδινό κίνημα στην Ιταλία. Συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα της Ιταλίας και στη συνέχεια της Ουγγαρίας. Το 1851 επέστρεψε στη Λευκάδα και μετά το θάνατο του πατέρα του πήρε τη θέση του στην Ιόνιο Βουλή μεταπηδώντας στους Ριζοσπάστες. Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο «Καλόγιαννος», όπου υμνεί την αγροτιά, η «Πρωτομαρτιά» και, το πιο σπουδαίο, ο «Φωτεινός», το θέμα του οποίου είναι από μια παλιά εξέγερση κατά των Φράγκων στη Λευκάδα. Ενα πολύ γνωστό επίσης ποίημα του Βαλαωρίτη είναι και ο «Αστραπόγιαννος» (1866).

1914: Αρχίζει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει. Φωτογραφία απο έφοδο του γερμανικού Πεζικού, τις πρώτες μέρες του πολέμου
Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει. Φωτογραφία απο έφοδο του γερμανικού Πεζικού, τις πρώτες μέρες του πολέμου
Πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα μιας ευημερούσας Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα, κρύβονταν οι μεγάλες και αξεπέραστες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων κρατών για την επικράτηση στον αδυσώπητο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ετσι, το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σημαντικότερα από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν ήταν: α) Η ρεβανσιστική πολιτική της Γαλλίας να αποκαταστήσει το χαμένο της γόητρο και να επανακτήσει τις χαμένες από τον πόλεμο του 1870 περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης. β) Οι επεκτατικές τάσεις της τσαρικής Ρωσίας σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εμποδίζονταν, όμως, από τη Γερμανία και την Αυστρία. γ) Η προσπάθεια της Σερβίας να απελευθερώσει τις υπό αυστριακή κατοχή σλαβικές περιοχές. δ) Η όξυνση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, που προέκυψε από την ταχύτατη ανάπτυξη της γερμανικής βιομηχανίας και από την κοινή επιθυμία των δυο χωρών να μονοπωλήσουν τις διεθνείς αγορές.

Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε το γεγονός της δολοφονίας του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιούνη 1914. Στη Σερβία στάλθηκε αυστριακό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αυστρία θεωρούσε απολύτως υπεύθυνη τη Σερβία και έθετε εντελώς απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια και χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, στις 28 Ιούλη 1914. Την 1ηΑυγούστου 1914, έχουμε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος σε πολύ λίγο χρόνο γενικεύτηκε. Η Ρωσία επιστράτευσε τις δυνάμεις της και η Γερμανία προχώρησε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και της Γαλλίας, μετά δε την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο, στη σύρραξη πήρε μέρος και η Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, σχηματίστηκαν οι εξής συνασπισμοί: Ο συνασπισμός της «Τριπλής Συμμαχίας», στον οποίο ανήκαν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τουρκία και ο συνασπισμός της «Αντάντ», στον οποίον ανήκαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου, στο Δυτικό Μέτωπο μάχονταν Γάλλοι και Αγγλοι εναντίον των Γερμανών. Οι Γερμανοί προχωρούσαν ακάθεκτοι και έφτασαν μέχρι το Παρίσι. Η προέλαση τους, όμως, ανακόπηκε στις 4 Σεπτέμβρη από το γαλλικό στρατό υπό τις διαταγές του στρατάρχη Ζοφρ στη Μάχη του Μάρνη. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί ανασυγκροτούνται και επιχειρούν νέα επίθεση. Βρίσκουν, όμως, συμπαγές αγγλογαλλικό μέτωπο και υποχρεώνονται σε πόλεμο χαρακωμάτων. Ταυτοχρόνως, εξελίσσονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο, στο Βαλκανικό Μέτωπο και στη θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ