Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός, μόνο το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, αλλά από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 16-37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17-39, στο Αιγαίο από 19-35 και στη Θεσσαλονίκη από 17-37 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-39, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ και εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την ποινικοποίηση για μια ακόμη φορά των αγώνων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από την κυβέρνηση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με την υλοποίηση και της ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας, καταγγέλλει στον κορινθιακό λαό με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ (σελίδα 14)

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ τιμών μέχρι και 87% σε μια σειρά προϊόντων, καθώς και μεταβολές τιμών που φτάνουν και το 29% σε 12 μήνες, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), που καταγγέλλει ότι ο περιβόητος «ανταγωνισμός» τελικά είναι ένα μέσο για την παραπλάνηση των καταναλωτών και το χτύπημα των μικρών επιχειρήσεων (σελίδα 27)

«ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ» θα γίνεται η έξωση ενοικιαστών που θεωρούνται κακοπληρωτές, μετά και τη θεσμοθέτηση διάταξης που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών έξωσης με τον περιορισμό του χρόνου από 60 σε 20 μέρες από την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης (σελίδα 28)

ΕΝΩ Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να μη μετάσχει στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, αν η κυβέρνηση δε δεσμευτεί εκ των προτέρων να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα των ΕΒΕ, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ αποφάσισε ακριβώς τα αντίθετα (σελίδα 29)

ΟΞΥΤΑΤΕΣ αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της νεοφασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» να πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο, 16 του Ιούνη, συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με τα συνθήματα «Εξω οι ξένοι απ' την Ελλάδα» και «Φτάνει πια με τους λαθρομετανάστες» (σελίδα 32)

ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ κρίνει την επαγγελματική συμμετοχή των δημοσιογράφων σε εκπομπές «ριάλιτι σόου» το Εποπτικό Οργανο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την «έλευση» του «Big Brother» και στις ελληνικές οθόνες από την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν (σελίδα 35)

ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Μέρα Προσφύγων, στις 20 του Ιούνη, θα γιορτάσει το εναλλακτικό δίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ως ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες (σελίδα 36)

ΣΕ ΜΙΑ σοβαρή παρέμβαση προχωρά το ΚΚΕ, για την τύχη των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύπτονται κατά τις ανασκαφές στα «μεγάλα έργα», καταθέτοντας στη Βουλή δυο σχετικές Ερωτήσεις βουλευτών του (σελίδα 37)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1897 Γεννιέται ο Αντονι Ιντεν. Βρετανός πολιτικός, επιφανής παράγοντας του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1955 ως το 1957. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μετά τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Ιτον και Οξφόρδης υπηρέτησε ως αξιωματικός του πεζικού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1935 και επανεκλεγόταν συνεχώς ως το 1957. Συμμετείχε ενεργά στην άσκηση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής και διατέλεσε κατ' επανάληψη υπουργός Εξωτερικών σε κυβερνήσεις των Συντηρητικών. Ως υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα 1940 - 1945, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της βρετανικής επέμβασης στην Ελλάδα το 1944. Ως πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση της αποικιακής θέσης της Βρετανίας. Ηταν από τους αρχιτέκτονες της αγγλο - γαλλο - ισραηλινής επίθεσης κατά της Αιγύπτου το 1956. Μετά την αποτυχία της επίθεσης υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αποχώρηση από την πολιτική ζωή. Πέθανε το 1977.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο πρόεδρος Ντε Γκολ με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών και διατάζει την ανάπτυξη δυνάμεων των τεθωρακισμένων στις παρισινές λεωφόρους, την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης και τη διάλυση σειράς αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

1975 Η Ελλάδα υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανίας, Γαλλίας, Δ. Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου).

1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς αντάρτες της Νικαράγουας εγκρίνει με απόφαση της η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

1982: Παγκόσμια κατακραυγή κατά των «ευρωπυραύλων»

Ενα τμήμα της μεγαλειώδους πορείας της 12ης Ιούνη στη Νέα Υόρκη.
Ενα τμήμα της μεγαλειώδους πορείας της 12ης Ιούνη στη Νέα Υόρκη.
Στις 12 Ιούνη του 1982, πάνω από 750.000 άνθρωποι όλων των χρωμάτων, φυλών και θρησκευτικών δογμάτων συγκροτούν στη Νέα Υόρκη μια μεγαλειώδη πορεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Το συλλαλητήριο χαρακτηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως «πρωτοφανές γεγονός στα πολιτικά χρονικά του Νέου Κόσμου». Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου πραγματοποιείται η δεύτερη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για τον αφοπλισμό. Μια συνέλευση ιδιαιτέρως κρίσιμη αφού εκείνη την περίοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προωθούσαν το σχέδιο εγκατάστασης των πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Πέρσινγκ» και «Κρουζ» στην Ευρώπη.

Δύο μέρες πριν το ιστορικό συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης, στις 10 Ιούνη 1982, στη Βόννη πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων όλων των κρατών - μελών. Κύριο αντικείμενο της Συνόδου ήταν η εγκατάσταση των πυραύλων «Πέρσινγκ» και «Κρουζ».

Την ώρα που συνεδρίαζαν οι ΝΑΤΟικοί ηγέτες, στην πρωτεύουσα της Δ. Γερμανίας πραγματοποιούνταν μια γιγαντιαία διαδήλωση στην οποία έπαιρναν μέρος πάνω από 300.000 ειρηνιστές.

Οι δυτικογερμανικές αρχές είχαν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, είχαν στήσει οδοφράγματα, ενώ πολεμικά πλοία περιπολούσαν στο Ρήνο, βατραχάνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο ποτάμι και δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχώς πτήσεις πάνω από τους διαδηλωτές. Τα μέτρα ασφαλείας στοιχειοθετούσαν εικόνα πραγματικής κατάστασης πολιορκίας της δυτικογερμανικής πρωτεύουσας, που παρόμοιά της δεν είχε ζήσει ευρωπαϊκή πόλη σε καιρό ειρήνης.

Η εγκατάσταση των «ευρωπυραύλων», όπως αποκαλούνταν οι «Πέρσινγκ» και «Κρουζ», στην Ευρώπη καταδείκνυε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει την πυρηνική υπεροχή έναντι της Σοβιετικής Ενωσης. Ομως, η παρουσία των «ευρωπυραύλων» στα εδάφη των δυτικοευρωπαϊκών κρατών καθιστούσε αυτά τα κράτη στόχους πυρηνικών πληγμάτων από τους σοβιετικούς πυραύλους αν η ΕΣΣΔ δεχόταν πυρηνική επίθεση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος που θα επωμιζόταν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, προκάλεσε ένα τεράστιο φιλειρηνικό κίνημα σ' ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο οδήγησε τελικά στη ματαίωση της εγκατάστασης. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος έπαιξαν οι προτάσεις της ΕΣΣΔ για το πάγωμα των εξοπλισμών, την αμοιβαία εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών και τη ρητή δέσμευση από το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ότι δε θα προχωρήσουν στο «πρώτο πλήγμα». Προτάσεις που απορρίφθηκαν από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ