Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Αίθριος καιρός προβλέπεται, μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22-34, στο Αιγαίο από 24-31 και στη Θεσσαλονίκη από 20-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς.

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ χαρακτηρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων το περιεχόμενο του νόμου για το «οργανωμένο έγκλημα», το γνωστό τρομονόμο, με κατά πλειοψηφία απόφασή του (σελίδα 8)

ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ στις θέσεις κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, με αφορμή την επιστολή του ΔΗΣΥ προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας (σελίδα 9)

ΟΙ ΚΑΚΕΣ συνθήκες εργασίας, η συσσώρευση αρμοδιοτήτων σε προσωπικό που δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (σελίδα 14)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και σήμερα το ιδιαίτερα ενδιαφέρον οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στο Βιετνάμ. Σήμερα, μερικές εικόνες από το σπίτι όπου ζούσε ο Χο Τσι Μινχ και μια παρουσίαση του Μετώπου, του ρόλου και της λειτουργίας του στη σύγχρονη βιετναμέζικη κοινωνία (σελίδα 15)

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ του αγώνα θα πορευτούν ξανά άνεργοι, εργαζόμενοι, αγρότες και σύσσωμοι οι κάτοικοι της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθώς, την ερχόμενη Δευτέρα 16 του Ιούλη και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Ανεργίας της ευρύτερης περιοχής Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας» θα δώσουν το «παρών» και θα διαδηλώσουν στην Αθήνα (σελίδα 14)

Η ΔΕΥΤΕΡΗ καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, παρουσιάζονται στην Επίδαυρο, στις 13 και 14 του Ιούλη, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη (σελίδα 23)

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ψηφοφορία «επί της αρχής» - την οποία ζήτησε η Ν.Δ. - συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κατασκευαστικές εταιρίες, που όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, στοχεύει στην αναδιανομή της πίτας των έργων (σελίδα 24)

Ο ΙΟΥΛΗΣ φτάνει στα μέσα του κι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ που παραδοσιακά συνοδεύουν το καλοκαίρι, πληθαίνουν ανά την Ελλάδα (σελίδα 25)

ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ παράσταση διαμαρτυρίας, την ώρα της συνεδρίασης, φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, απέτρεψαν χτες το πρωί την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εμποδίζοντας έτσι τη θέσπιση και νέων μεταπτυχιακών με δίδακτρα (σελίδα 25)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1884 Γεννιέται στο Λιβόρνο ο Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884 - 1920). Χαρακτηριστικό των έργων του είναι τα μακρόστενα πρόσωπα, οι καμπυλόγραμμοι ρυθμοί και τα γαιώδη χρώματα.

100 π.Χ. Γεννιέται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας.

Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και συγγραφέας. Πολύ μορφωμένος, ακολούθησε τη συνήθη οδό της σταδιοδρομίας στα υπουργήματα των πατρικίων. Ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Γαλατίας και επιχείρησε δυο εκστρατείες κατά της Βρετανίας. Προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο κατά του Πομπήιου με νικηφόρα έκβαση. Το 44 π.Χ. ανακηρύχτηκε ισόβιος δικτάτωρ. Εγινε μισητός λόγω των αυταρχικών του μεθόδων. Δολοφονήθηκε στις 15 Μάρτη του 44 π.Χ.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμα του με το βαθμό του. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης μετά το δριμύ «Κατηγορώ» του Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1913 Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1920 Ανοίγει και επίσημα η Διώρυγα του Παναμά. Το πρώτο πλοίο την είχε διασχίσει πριν έξι χρόνια.

1940 Τρία ιταλικά βομβαρδιστικά βομβάρδισαν και πολυβόλησαν στη Δυτική Κρήτη το ελληνικό βοηθητικό σκάφος «Ωρίων» και το αντιτορπιλικό «Υδρα».

1948 Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς οι επιθέσεις του εχθρού στο Σμόλικα. Στις περισσότερες κατευθύνσεις ο εχθρός ανατράπηκε και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση υπό τα πυρά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1996 Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση και καλείται να δικαστεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι.

1944: Η νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία

Τμήμα του ΕΛΑΣ σε μάχη
Τμήμα του ΕΛΑΣ σε μάχη
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των χιτλερικών στην Πίνδο (3 - 22 Ιούλη 1944) η VIIIη Μεραρχία του ΕΛΑΣ εκμεταλλευόμενη την αραίωση της εχθρικής διάταξης στην περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, αποφάσισε την άμεση εφαρμογή σχεδίου επιχείρησης για την κατάληψη της Αμφιλοχίας, που είχε εκπονηθεί έπειτα από διαταγή και οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση άρχισε στις 12 Ιούλη με ταυτόχρονες επιθετικές ενέργειες κατά της Αμφιλοχίας και των γειτονικών γερμανικών φρουρών Μοναστηρακίου, Ριβίου, Κρικέλου κ.ά. Στην επιχείρηση πήρε μέρος η 7η Ταξιαρχία (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων και 24 Σύνταγμα Πεζικού). Την επιχείρηση βοήθησε και το 3/40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Το σχέδιο της επιχείρησης εκτελέστηκε με εξαιρετική επιτυχία. Υστερα από σκληρότατο αγώνα, που πήρε τη μορφή οδομαχιών, η αντίσταση του εχθρού κάμφθηκε. Ο ΕΛΑΣ κυριάρχησε στην πόλη, όπου παρέμεινε ένα 24ωρο. Οι χιτλερικοί είχαν απώλειες 450 νεκρούς και 37 αιχμαλώτους. Πάρθηκαν άφθονα λάφυρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία, σε παράλληλη επιχείρηση, πλοιάρια του ΕΛΑΝ συνέλαβαν ένα γερμανικό πλοιάριο φορτωμένο με 5.000 νάρκες ξηράς που κατευθυνόταν προς την Αμφιλοχία.

Με την επιχείρηση αυτή η VIII Μεραρχία του ΕΛΑΣ έλυσε για αρκετό διάστημα το πρόβλημα των πυρομαχικών και έστειλε νάρκες σε όλες σχεδόν τις μεραρχίες του ΕΛΑΣ.

Την ίδια περίοδο, ο ΕΛΑΣ οργάνωσε συστηματικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των συγκοινωνιών του εχθρού.

Τέλος, ενώ ο ΕΛΑΣ είχε αποδυθεί σε πολυαίμακτο αγώνα στη στεριά, το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ), που είχε δυναμώσει και αναπτυχθεί μετά την ίδρυση της ΠΕΕΑ, μεταφέρει τμήματα λαϊκού στρατού και τρόφιμα και διεξάγει κοινές επιχειρήσεις με τον ΕΛΑΣ κατά των χιτλερικών. Τις παραμονές της απελευθέρωσης το ΕΛΑΝ διέθετε: 100 περίπου σκάφη (30-300 τόνων) και πλήρωμα που αποτελούνταν από 1.200 αξιωματικούς, καπετάνιους και ναυταντάρτες.

Δίπλα στον ηρωικό ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ, που αναπτύχτηκε με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και με πρωτοπορία την αδούλωτη πρωτεύουσα, ξεσηκώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα απεργιών, συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων κατά της τρομοκρατίας, για τη ματαίωση της καινούριας προσπάθειας των χιτλερικών για επιστράτευση με κορύφωμα τη μεγαλειώδη απεργία Εθνικής Σωτηρίας, που αποτέλεσε θαυμαστό συνδυασμό της μαζικής και της ένοπλης πάλης. Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά έδωσε πραγματικές μάχες στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στο Κάστρο του Υμηττού, στην Καλλιθέα κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ