Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις, με μικρή εξασθένιση από το βράδυ στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-19, στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα από 14-23, στις υπόλοιπες περιοχές από 16-26 και στη Θεσσαλονίκη από 13-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-25 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1868 Πεθαίνει ο Τζιοακίνο Ροσίνι. Ιταλός συνθέτης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς του λυρικού θεάτρου. Ο Ροσίνι γεννήθηκε το 1792. Ο πατέρας του ήταν μουσικός και η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια της όπερας. Μεγαλωμένος μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον, πολύ γρήγορα εκδήλωσε το ταλέντο του. Εγραψε τις πρώτες όπερες σε ηλικία 18 χρόνων και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία. Μέχρι το 1823 συνέχισε να γράφει και να παρουσιάζει τα έργα του στη χώρα του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Παρίσι όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί για αρκετά χρόνια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου συνέχισε να συνθέτει. Κορυφαία στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν το ανέβασμα της όπερας του «Γουλιέλμος Τέλλος», ένα έργο με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και μηνύματα. Με την επανάσταση του 1830 στο Παρίσι υποχρεώνεται να επιστρέψει στην Ιταλία. Τα πιο διάσημα έργα του είναι οι όπερες: «Κουρέας της Σεβίλλης», «Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι», «Σεμίραμις», «Σταχτοπούτα» και ο «Γουλιέλμος Τέλλος».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1864 Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας που καταργεί τη Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνει τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

1930 Ξεσπάει το σκάνδαλο της ληστείας των αλευροβιομηχάνων που τσεπώνουν εκατομμύρια κέρδη σε βάρος της τιμής του ψωμιού. Ο «Ριζοσπάστης» καλεί το λαό σε συλλαλητήριο να παλέψει για την αγορά φτηνού ρωσικού σταριού που κοστίζει 2,92 δραχμές και να ζητήσει ψωμί με τιμή 3 δραχμές.

1945 Εκλέγεται πρόεδρος της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης ο στρατηγός Ντε Γκολ, με τις ψήφους και των 558 βουλευτών.

1970 Με αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα ο Χαφέζ αλ Ασαντ αναλαμβάνει την εξουσία στη Συρία.

1980 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 1» στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες του Κρόνου.

1985 Από έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάντο ντελ Ρουίζ, στην Κολομβία, χάνουν τη ζωή τους 25.000 άτομα.

1989 Παραιτείται το Υπουργικό Συμβούλιο του Πακιστάν, δίνοντας την ευκαιρία στην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

1995 Το Ισραήλ αρχίζει να αποσύρει τα στρατεύματά του από την πόλη Τζενίν στη Δυτική Γάζα, με σκοπό να δώσει τέλος στην κατοχή που διήρκεσε 28 χρόνια.

1986: Ξεσπά το σκάνδαλο «Ιράνγκεϊτ»

Σκίτσο από την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», όπου σατιρίζεται η μετάθεση ευθυνών μεταξύ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου
Σκίτσο από την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», όπου σατιρίζεται η μετάθεση ευθυνών μεταξύ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου
Στις 2 Νοέμβρη του 1986 απελευθερώνεται στη Βηρυτό από την οργάνωση «Τζιχάντ» ο Αμερικανός πολίτης Ντέιβιντ Γιάκομπσεν, που κρατούνταν όμηρος για 18 μήνες. Λίγες ώρες αργότερα, στις 3 Νοέμβρη, με ένα δημοσίευμα του λιβανέζικου περιοδικού «Αλ Σίραα», αρχίζει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, το «Ιράνγκεϊτ» όπως έμεινε γνωστό στην Ιστορία. Το περιοδικό αποκάλυπτε ότι η απελευθέρωση του Γιάκομπσεν ήταν αποτέλεσμα μιας παρασκηνιακής συναλλαγής μεταξύ της αμερικανικής και της ιρανικής κυβέρνησης, όπου οι ΗΠΑ χορηγούσαν στρατιωτικό υλικό στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν στο Λίβανο από ισλαμικές οργανώσεις.

Η αποκάλυψη προκαλεί πάταγο στις ΗΠΑ, αφού ο Πρόεδρος Ρίγκαν εμφανιζόταν να ασκεί ερήμην του κογκρέσου μυστική διπλωματία και να πουλά όπλα σε ένα καθεστώς, το οποίο επισήμως κατατασσόταν στις πρώτες θέσεις του μαυροπίνακα της Ουάσιγκτον για τα κράτη - υποστηρικτές της «διεθνούς τρομοκρατίας». Μετά την επιβεβαίωση της συναλλαγής από την ιρανική κυβέρνηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, στις 13 Νοέμβρη 1986, υποχρεώνεται να ομολογήσει.

Ομως, οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και το θέμα πήρε νέες μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έγινε γνωστό ότι τα χρήματα που πλήρωσε η ιρανική κυβέρνηση για τα αμερικάνικα όπλα μεταφέρθηκαν σ' έναν άλλο λογαριασμό για να καταλήξουν στα χέρια των «Κόντρας», των φασιστικών ομάδων που μάχονταν το καθεστώς των «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα. Και ενώ η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, όπου άρχισε η εξέταση μαρτύρων, ξετυλίχτηκε το κουβάρι. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι ο ιθύνων νους της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ναύαρχος Ποϊντέξτερ. Ηταν, λοιπόν, βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η υπόθεση ήταν εν γνώσει του Αμερικανού Προέδρου Ρίγκαν. Ο Ποϊντέξτερ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Ρίγκαν, λέγοντας ότι δε γνώριζε τα ακριβή στοιχεία του «φακέλου», ενώ για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δήλωσε ότι από ένα σημείο και πέρα ο ίδιος διέταξε τον τερματισμό της επιχείρησης. Το πρόσωπο, όμως, της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, βοηθός του Ποϊντέξτερ. Ο Νορθ έγινε εθελοντικά το «εξιλαστήριο θύμα», αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την υπόθεση. Αθωώνοντας έτσι τόσο τον προϊστάμενό του, όσο και τον Ρίγκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νορθ επιχείρησε να αναστρέψει την εικόνα και από κατηγορούμενος να εμφανιστεί κατήγορος. Αρχισε μεγάλη καμπάνια με σύνθημα: «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Ολοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ