Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα κεντρικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και πιθανόν να σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3-21, στις νησιωτικές περιοχές από 6-20 και στη Θεσσαλονίκη από 6-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-19 βαθμούς.

ΧΡΗΣΙΜΗ και ωφέλιμη θεωρεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος τη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ ή η ΕΕ, αφού έτσι «δίνεται η δυνατότητα η Ελλάδα να φαίνεται ως χώρα σταθερότητας στην περιοχή» (σελίδα 16)

ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά αυταρχικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, ανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας (σελίδα 19)

«ΤΗ ΝΙΚΗ θα τη φέρει ο ταξικός αγώνας», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 19 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος (σελίδες 24 - 25)

ΜΕΤΡΙΑ χαρακτηρίστηκε χτες η κίνηση στην αγορά, παρ' όλα αυτά οι τιμές κινούνται στα ύψη... αφού η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών να αγοράσουν μοσχαρίσιο κρέας έχει εξακοντίσει τις τιμές τω υπολοίπων κρεάτων σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα (σελίδα 26)

ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ως «ευεργετική» την απαράδεκτη διεπαγγελματική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού για τα συμπύρηνα ροδάκινα, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια (σελίδα 27)

ΑΥΞΗΣΗ στα ανταποδοτικά τέλη, που αγγίζει το 115%, έχει επιβάλει ο Δήμος Νίκαιας, τα τελευταία έξι χρόνια, στους κατοίκους της πόλης (σελίδα 30)

ΠΗΡΑΝ επιτέλους την έγκριση οι προμελέτες των έργων πεζοδρόμησης της Απ. Παύλου και της ανάδειξης της Βόρειας και Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης, αναδεικνύοντας και πάλι τα προβλήματα από τον κατακερματισμό των μελετών για την «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας (σελίδα 33)

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ προχώρησαν δύο αναπληρωματικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για να διευκρινίσουν την ψήφο τους για αναβολή της απόφασης για την εταιρία «Τηλέτυπος» και τη σχέση του ΔΟΛ με το ταξιδιωτικό γραφείο «Τράβελ Πλαν» (σελίδα 35)

ΤΗ ΝΙΚΗ για τους δικούς του λόγους ο καθένας θα επιδιώξουν να πάρουν σήμερα τρεις ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σελίδα 39)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1799 Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Αμερικανός πολιτικός, αρχιστράτηγος του αμερικανικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στη Β. Αμερική (1775-1783)και πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797). Ενώ ως ηγέτης της Επανάστασης στάθηκε στο πλευρό των καταπιεσμένων και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από το λαό, ο Ουάσινγκτον κατά την προεδρική του θητεία ακολούθησε συντηρητική πολιτική. Αντιτάχθηκε στα αιτήματα των λαϊκών μαζών και κατοχύρωσε εκείνα μόνο τα επιτεύγματα της επανάστασης που αποδείχτηκαν επωφελή για τους αστούς και τους γαιοκτήμονες. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του δικομματικού πολιτικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαιρέτισε τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, αλλά τον φόβιζε η εξέλιξή της. Ετσι όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος μεταξύ της επαναστατημένης Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού το 1793 αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ προς τη Γαλλία, σύμμαχη χώρα σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1778.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 14 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά το Νότιο Πόλο.

1916 Οι Αγγλογάλλοι ξαναζητούν από την Ελλάδα να παραδώσει τα στρατιωτικά υλικά και να απελευθερώσει τους βενιζελικούς. Επανέρχονται στην απαίτησή τους στις 31 Δεκέμβρη.

1945 Πάνω από 50.000 Θεσσαλονικείς σε συγκέντρωσή τους ενέκριναν ψήφισμα για την άμεση χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1959 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο 3ος εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1960 Ιδρύεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις 18 χώρες του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας, ο οποίος είχε ιδρυθεί στις 16 Απρίλη 1948, για να διαχειριστεί την αμερικανική βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ προς την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στις εργασίες του νέου Οργανισμού.

1967 Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.

1978 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ν. Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1995 Οι ηγέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας υπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ και έδινε τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία.

1825: Η εξέγερση των Δεκεμβριστών στη Ρωσία

«Η εξέγερση στην πλατεία της Γερουσίας, στην Πετρούπολη, στις 14 Δεκέμβρη 1825» (Ακουαρέλα του Κ. Ι. Κόλμαν)
«Η εξέγερση στην πλατεία της Γερουσίας, στην Πετρούπολη, στις 14 Δεκέμβρη 1825» (Ακουαρέλα του Κ. Ι. Κόλμαν)
Στις 14 Δεκέμβρη 1825 ξέσπασε στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών. Οι Δεκεμβριστές ήταν Ρώσοι επαναστάτες προερχόμενοι από την τάξη των ευγενών. Ο περιορισμένος χαρακτήρας του ταξικού τους αγώνα έβαλε τη σφραγίδα του στην εξέγερσή τους, που, σύμφωνα με τα συνθήματά της, ήταν αντιφεουδαρχική και συνδεόταν με την ωρίμανση των προϋποθέσεων της αστικής επανάστασης στη Ρωσία.

Το Νοέμβρη του 1825 πέθανε ξαφνικά ο τσάρος Αλέξανδρος Α'. Τη θέση του θα έπαιρνε ο αδελφός του Νικόλαος, που ήταν πολύ μισητός για τις στρατοκρατικές του απόψεις και μεθόδους. Η οργάνωση των Δεκεμβριστών όρισε ως ημέρα της εξέγερσης την 14η Δεκέμβρη, την ημέρα που θα γινόταν στην Πετρούπολη η ορκωμοσία του Νικολάου του Β'. Το σχέδιο προέβλεπε την παρεμπόδιση της ορκωμοσίας, το ξεσήκωμα των στρατευμάτων, που συμπαθούσαν τους Δεκεμβριστές, τη μεταφορά τους στην Πλατεία της Γερουσίας και με τη δύναμη των όπλων (αν δε βοηθούσαν οι διαπραγματεύσεις) να μην επιτρέψουν στη Γερουσία και το Κρατικό Συμβούλιο να ορκίσουν τον καινούριο τσάρο.

Στο μανιφέστο της εξέγερσης γινόταν λόγος για ανατροπή της κυβέρνησης, κατάργηση της δουλοπαροικίας, απαγόρευση της υποχρεωτικής στρατολογίας, διακηρύσσονταν οι πολιτικές ελευθερίες και συγκαλούνταν η Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του συντάγματος και της μορφής διακυβέρνησης της Ρωσίας.

Στην εξέγερση πήραν μέρος περίπου 3.000 στρατιώτες με τους διοικητές τους και ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν σαφώς υπέρ των επαναστατών, ορισμένα λάθη της ηγεσίας των Δεκεμβριστών οδήγησαν σε αποτυχία. Ο Νικόλαος πληροφορημένος από καταδότες για τα σχέδιά τους, φρόντισε να φέρει από τα ξημερώματα τα μέλη της Γερουσίας και του Κρατικού Συμβουλίου στον τόπο της ορκωμοσίας, ενώ κάλεσε τα πιστά του στρατεύματα να κυκλώσουν τους επαναστάτες. Οι Δεκεμβριστές αντιστάθηκαν για αρκετές ώρες, ενώ σκοτώθηκαν πάνω από 80. Οταν νύχτωσε, η εξέγερση είχε κιόλας κατασταλεί.

Η εξέγερση των Δεκεμβριστών, κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος της Ρωσίας. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό της συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ