Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανώς από το απόγευμα στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-27, στα δυτικά από 18-30, στην υπόλοιπη χώρα από 19-33 και στη Θεσσαλονίκη από 18-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΑΤΩ από την πίεση των εργολάβων αλλά και με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον εργάζονται στα περισσότερα μεγάλα δημόσια έργα οι αρχαιολόγοι, με αποτέλεσμα οι αποκαλυπτόμενες αρχαιότητες - οι οποίες είναι συνήθως μοναδικές - να συλλέγονται και να αποθηκεύονται χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή αποθήκευση, συντήρηση και μελέτη. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης (σελίδα 14)

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι αποτέλεσμα των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό καταγγέλλεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) (σελίδα 24)

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ τροχιά οδηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η κυβέρνηση. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και αυτού του ιδρύματος δεν προοιωνίζεται τίποτα το θετικό για τους εργαζομένους και τους καταθέτες του. Αντίθετα, εξυπηρετεί τους Ελληνες και ξένους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, που ετοιμάζονται να βάλουν «χέρι» στον πλούτο του (σελίδα 27)

ΗΤΑΝ σαν σήμερα, πριν επτά χρόνια, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έφευγε για το τελευταίο «ταξίδι» του. Σκορπώντας τη θλίψη σε όσους βάδισαν και ονειρεύτηκαν με τη μουσική του, σε όσους συγκινήθηκαν και μεγάλωσαν με τα υπέροχα τραγούδια του. Βαθιά λαϊκός στο έργο του και όχι λαϊκίζων, ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε ο μελωδός της ελληνικής ψυχής (σελίδα 31)

ΤΟΥΣ 110 αναπήρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στις 16-5-1944 στη Ριτσώνα Χαλκίδας, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι αντιστασιακοί σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ στο χώρο του μνημείου των θυμάτων (σελίδα 32)

ΚΑΠΟΥ στο μέσον του Δούναβη στο ειδυλλιακό νησάκι Μαργαρίτα, στη Βουδαπέστη, χτυπάει από σήμερα η καρδιά του πόλο στη γηραιά ήπειρο όπου αρχίζει η διεξαγωγή του 25ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δώδεκα Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών, ανάμεσά τους και αυτές της χώρας μας, θα παλέψουν για να πετύχουν τους στόχους που έχει η καθεμιά (σελίδα 38)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1986 Σε ηλικία 86 ετών πεθαίνει στη Γενεύη ο διάσημος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1899 στο Μπουένος Αϊρες. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στη Γενεύη. Μετά το τέλος του πολέμου, πηγαίνει στην Ισπανία, όπου έρχεται σε επαφή με τους σουρεαλιστές και τους εξπρεσιονιστές. Ηταν γνώστης της ελληνικής μυθολογίας και θαυμαστής τους αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το 1938 επέστρεψε στο Μπουένος Αϊρες και άρχισε να δουλεύει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Υπογράφει μια επιστολή κατά του Περόν και απολύεται. Επιστρέφει μετά την πτώση του Περόν. Τα λογοτεχνικά έργα του Μπόρχες περιλαμβάνονται σε 300 περίπου τόμους. Θεωρείται ο θεμελιωτής της νέας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, που τώρα δεσπόζει στο παγκόσμιο προσκήνιο.

1971: Ο «βρώμικος πόλεμος» κατά της ελευθεροτυπίας

Τραυματίες και ανάπηροι του πολέμου στο Βιετνάμ μπροστά στο μέγαρο του Ανώτατου Δικαστηρίου διαδηλώνουν κατά του πολέμου
Τραυματίες και ανάπηροι του πολέμου στο Βιετνάμ μπροστά στο μέγαρο του Ανώτατου Δικαστηρίου διαδηλώνουν κατά του πολέμου
Απ' τις αρχές του 1971 ο πόλεμος του Βιετνάμ παίρνει εξαιρετικά αρνητική τροπή για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Οι απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων πολλαπλασιάζονται και μαζί με αυτές και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου γιγαντώνεται το αντιπολεμικό κίνημα. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν στην αμερικανική κοινή γνώμη οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις των τραυματιών και των αναπήρων του «βρώμικου πολέμου».

Στα τόσα προβλήματα του Αμερικανού Προέδρου Νίξον προστίθεται ένα ακόμη στις 13 Ιούνη 1971. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από μια μυστική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόκειται για μια πολιτική βόμβα πολλών μεγατόνων, που αποκαλύπτει το σκοτεινό ρόλο τεσσάρων διαδοχικών Αμερικανών Προέδρων στον πόλεμο της Ινδοκίνας, εμφανίζοντάς τους να καταπατούν διεθνείς συνθήκες, να υποκινούν πραξικοπήματα, να στηρίζουν διεφθαρμένους δικτάτορες, να δίνουν το «πράσινο φως» για γενοκτονίες αμάχων και να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και της πυρηνικής επίθεσης «εναντίον των κομμουνιστικών χωρών της περιοχής»...!

Η έκθεση του Πενταγώνου αποτελούνταν από 47 τόμους με 7.000 σελίδες. Είχε συνταχτεί με εντολή του πρώην υπουργού Αμυνας Μακναμάρα και τα 15 αντίγραφά της κλειδώθηκαν στα άδυτα του Πενταγώνου.

Το σοκ απ' την πρώτη κιόλας δημοσίευση ήταν τεράστιο. Δεν ήταν μόνο οι αποκαλύψεις που προαναφέραμε, ήταν και το σκάνδαλο που ανέκυψε για το πώς διέρρευσε ένα τέτοιο κείμενο στον Τύπο, σκάνδαλο που γελοιοποιούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στις 15 Ιουνίου και αφού το τελεσίγραφο προς τη διεύθυνση της εφημερίδας να σταματήσει τη δημοσίευση απορρίφθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρεί σε δικαστική δίωξη, κατηγορώντας τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι λειτουργούν υπέρ της σοβιετικής κατασκοπίας... Το δικαστήριο αρχικά απορρίπτει το αίτημα της κυβέρνησης, αλλά το Εφετείο διατάζει την προσωρινή διακοπή των επίμαχων δημοσιευμάτων.

Ο δικαστικός αγώνας κυβέρνησης και Τύπου συνεχίζεται, ενώ φουντώνει και το κύμα διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες φίμωσης των εφημερίδων. Στις 30 Ιούνη το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή της κυβέρνησης. Η δημοσίευση των εγγράφων του Πενταγώνου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, υποχρεώνουν τον Νίξον να επιταχύνει την πολιτική της «απαγκίστρωσης».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ IOYNH

1960: Πέντε νεκροί και 1.000 τραυματίες σε επτάωρες συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους φοιτητές στο Τόκιο. Περίπου 10.000 αριστεροί φοιτητές καταλαμβάνουν τμήμα του Κοινοβουλίου, το οποίο απελευθερώνεται από την Αστυνομία με τη βοήθεια ομάδων της Δεξιάς. Η κυβέρνηση αποφασίζει την επομένη να ακυρώσει την επίσκεψη Αϊζενχάουερ.

1960: Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1964: Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1969: Ο Ζορζ Πομπιντού είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

1970: Εθνικοποιούνται πέντε ξένες εταιρίες πετρελαίου στην Αλγερία.

1977: Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ κερδίζει τις πρώτες μετά το φασιστικό καθεστώς εκλογές στην Ισπανία.

1982: Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ