Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-17, στη δυτική Ελλάδα από 11-21, στην υπόλοιπη χώρα από 13-20 και στη Θεσσαλονίκη από 10-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1997 Πεθαίνει ο Ζορζ Μαρσέ. Γεννημένος τον Ιούνη του 1920, γιος ανθρακωρύχου, ο Ζορζ Μαρσέ πήρε μαθήματα εφαρμοστή. Το 1940 αρχίζει να εργάζεται στην Εθνική Εταιρία Αεροναυτικών Κατασκευών. Το 1942, μαζί με άλλους 600.000 νέους Γάλλους, μεταφέρεται στη Γερμανία μετά από σχετική εντολή επίταξης της Γερμανικής Διεύθυνσης του Παρισιού. Στα τέλη του 1943 επιστρέφει στη Γαλλία, όπου παραμένει παράνομα και κρυφά μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από το ναζιστικό ζυγό. Το 1946 εκλέγεται γραμματέας του Συνδικάτου Μεταλλεργατών της περιοχής του και στη συνέχεια γραμματέας της τοπικής ένωσης της CGT (Εργατικής Συνομοσπονδίας). Το 1947 γίνεται μέλος του Γαλλικού ΚΚ και εκλέγεται μέλος της ΚΕ το 1956. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΓΚΚ εκλέγεται του 1959. Γίνεται αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΓΚΚ, με αφορμή την ασθένεια του Βαλντέκ Ροσέ, το 1970. Το 1972 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΓΚΚ και στη θέση αυτή θα παραμείνει μέχρι το 1994.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1497 Ο Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, βρίσκοντας διάβαση για τον Ινδικό Ωκεανό.

1918 Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1933 Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης.

1952 Στις βουλευτικές εκλογές η ΕΔΑ παίρνει 181.185 ψήφους ή το 11,5%.

1957 Αρχίζει στη Μόσχα Σύσκεψη αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ψήφισε το Μανιφέστο της Ειρήνης και Διακήρυξη.

1964 Ο τουρκικός στρατός απειλεί τον πολιτικό κόσμο με νέο πραξικόπημα, αν συνεχιστούν οι εναντίον του επιθέσεις, κυρίως από το Κόμμα της Δικαιοσύνης.

1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα γκλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.

1981 Την αναβολή της λήψης απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση των πυρηνικών πυραύλων «Κρουζ» στο έδαφος της Ολλανδίας, αναγγέλλει ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριες βαν Αχτ.

1967: ΗΠΑ και χούντα «στήνουν» το έγκλημα της Κύπρου

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 (φωτογραφία) βρήκε το νησί ανυπεράσπιστο, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της χούντας
Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 (φωτογραφία) βρήκε το νησί ανυπεράσπιστο, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της χούντας
Στις 16 Νοέμβρη 1967 κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Η αρχή γίνεται δύο μέρες νωρίτερα, όταν αστυνομικές περίπολοι της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Την επόμενη μέρα, σημειώνονται ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σύντομα οι συγκρούσεις γενικεύονται, με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Το βράδυ της 15ης Νοέμβρη, οι δυνάμεις του Γρίβα, ο οποίος κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνουν τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος.

Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία ζητεί άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ και αποχώρηση των ελληνοκυπριακών στρατευμάτων υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο. Τα χαράματα της 16ης Νοέμβρη, οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρονται από τις καταληφθείσες περιοχές, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Βρίσκοντας ουρανοκατέβατο πρόσχημα για τις επιθετικές της ενέργειες, η κυβέρνηση της Αγκυρας υποκινεί μεγάλες ανθελληνικές διαδηλώσεις. Στις 17 Νοέμβρη παίρνει εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και εκτός Τουρκίας όποτε το κρίνει σκόπιμο και προχωρεί σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι. Στα παρασκήνια, όμως, αρχίζει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

Οταν όλα δείχνουν ότι επίκειται πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας, αναλαμβάνει δράση ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Σάιρους Βανς, ο οποίος επισκέπτεται στις 24 του Νοέμβρη την Αγκυρα και στις 25 του ίδιου μήνα την Αθήνα, όπου έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χούντας Πιπινέλη. Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί.

Στις 27 του Νοέμβρη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, που επιστρατεύεται για να δοθεί ευρύτερη κάλυψη στη ΝΑΤΟική λύση, ανακοινώνει ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας αποδέχονται το σχέδιο Βανς, το οποίο επιβάλλεται στον αδύναμο να αντιδράσει Μακάριο. Τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, η χούντα αρχίζει την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, αφήνοντας έτσι το μαρτυρικό Νησί στο έλεος της Αγκυρας. Μετά από εφτά χρόνια αποδείχτηκε η σημασία εκείνης της εγκληματικής πράξης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ