Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στη Μακεδονία, Θράκη, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-13, στη δυτική Ελλάδα από 7-20, στην υπόλοιπη χώρα από 9-19 και στη Θεσσαλονίκη από 6-12 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς βροχές στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1796 Πεθαίνει η Αικατερίνη η Μεγάλη. Υπό την ηγεσία της η Ρωσία επεξέτεινε πιο πολύ το έδαφός της και ήρθε σε στενότερη επαφή με τη δυτικοευρωπαϊκή επίδραση. Κατά τις διανομές της Πολωνίας, η Ρωσία πήρε ένα μεγάλο τμήμα της πολωνικής επικράτειας. Αργότερα και η Κριμαία πέρασε σε ρωσικό έλεγχο. Η Ρωσία ήταν πλέον μια ευρωπαϊκή δύναμη και όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των νεοσχηματισμένων Ηνωμένων Πολιτειών, έστειλαν πρεσβευτές στην αυλή της. Η Αικατερίνη συνέχισε το σχέδιο του Μεγάλου Πέτρου για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Εισήγαγε σύστημα νομοθεσίας βασισμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, επεξέτεινε την αυτοδιοίκηση και άρχισε διάφορες άλλες μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική της ήταν η ταξική πολιτική των ευγενών. Ωστόσο προσπαθούσε να καλύψει την ουσία αυτής της πολιτικής με φιλελεύθερο προσωπείο. Για το σκοπό αυτό είχε καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τον Βολταίρο και τους Γάλλους εγκυκλοπαιδιστές και προσέφερε μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωση του έργου τους. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1869 Εγκαινιάζεται η διώρυγα του Σουέζ.

1895 Ο Β. Ι. Λένιν ιδρύει στην Πετρούπολη την «Ενωση του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης».

1916 Οι σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να παραδώσει τα στρατιωτικά υλικά που υποσχέθηκε.

1936 Κάτω από περίεργες συνθήκες πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αρχηγός του Εργατοαγροτικού Κόμματος και πρωθυπουργός της πρώτης Δημοκρατίας (1924) στην Ελλάδα.

1941 Κηρύσσεται στην Αθήνα παμφοιτητική απεργία.

1945 Αρχίζουν οι εργασίες στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Φοιτητών στην Πράγα.

1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.

1973 Η χούντα επιστρατεύει τα τανκς, για να καταστείλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Καταρρέει σα χάρτινος πύργος η απόπειρα «φιλελευθεροποίησης» του καθεστώτος (Αφιέρωμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε άλλες στήλες του «Ρ»).

1974 Οι πρώτες μετά τη χούντα εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με 54,37% και 220 έδρες.

1997 Επίθεση φανατικών ισλαμιστών κατά τουριστών στο Λούξορ της Αιγύπτου. Σκοτώνονται 69 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης «Γκαμά αλ Ισλαμίγια».

1918: Ιδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας

Φωτογραφία από το 1ο (ιδρυτικό) Συνέδριο του ΣΕΚΕ
Φωτογραφία από το 1ο (ιδρυτικό) Συνέδριο του ΣΕΚΕ
Στις 17-23 Νοέμβρη 1918 συνήλθε στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο. Κύρια αποστολή του ήταν η συνένωση των, σκόρπιων ως τότε, σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σε ένα ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης με δική του ταξική πολιτική, η διατύπωση των Αρχών του και του Προγράμματός του.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που είχε εκλεγεί από τη Δεύτερη Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη: Αρ. Αρβανίτης, Ν. Δημητράτος, Στ. Κόκκινος, Αβρ. Μπεναρόγιας και Δημ. Λιγδόπουλος.

Επίσης, πήραν μέρος αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας, του Πειραιά, του Βόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας και της «Φεντερασιόν». Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι ήταν εργάτες. Συνολικά, εκπροσωπούνταν περίπου 1.000 σοσιαλιστές της χώρας.

Στο ντοκουμέντο «Ιδρυτικόν Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος» (ΣΕΚΕ) που ψήφισε το Συνέδριο, αναφέρεται ότι «Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος βασίζεται επί των θεμελιωδών αρχών: 1) Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν, και 2) Διεθνής συννενόησις και δράσις των εργατών».

Το Συνέδριο υιοθέτησε ψήφισμα για την ίδρυση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας των βαλκανικών κρατών, που απέβλεπε στην αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια και της ηγεμονικής πολιτικής των κυρίαρχων τάξεων σε κάθε χώρα της Χερσονήσου, καθώς και στη δημοκρατική λύση των εθνικών προβλημάτων της περιοχής.

Στο «Πρόγραμμα των Σημερινών Απαιτήσεων», που ψήφισε το 1ο Συνέδριο, αναφέρεται ότι το Κόμμα επιδιώκει την «κατάργησιν του βασιλικού θεσμού και την εκδημοκράτησιν της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, δηλαδή την εγκαθίδρυσιν της λαϊκής δημοκρατίας, ως μεταβατικής περιόδου διά την πραγματοποίησιν της σοσιαλιστικής πολιτείας».

Το Συνέδριο πήρε επαναστατική διεθνιστική θέση ενάντια στην πολεμική εκστρατεία του ιμπεριαλισμού κατά του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους: Εστειλε χαιρετιστήριο ψήφισμα προς τη Ρωσική Δημοκρατία των Σοβιέτ και ψήφισμα «διαμαρτυρίας διά την μελετωμένην επέμβασιν των συμμάχων» κατά της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Ψηφίστηκε ακόμη το Καταστατικό του Κόμματος και εξελέγη πενταμελής Κεντρική Επιτροπή.

Η δημιουργία του ΣΕΚΕ αποτελεί ποιοτικό άλμα στη συνένωση του μαρξισμού με το εργατικό κίνημα της χώρας μας υπό την επίδραση των ιδεών και του έργου της Οχτωβριανής Επανάστασης. Φυσικά, η συνένωση αυτή θα απαιτήσει χρόνο για να ολοκληρωθεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ