Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Σταδιακά πάντως αναμένεται βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -15 έως -2 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -7 έως 5 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από -1 έως 7 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και μόνο τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1982 Πεθαίνει ο Αρθουρ Ρουμπινστάιν. Πολωνός πιανίστας, ένας από τους καλύτερους της εποχής του. Σπούδασε πιάνο με τον Α. Μπουζίτσκι στη Βαρσοβία, με τον Γ. Μπαρτ στο Βερολίνο, μετά με τον Ι. Πεντερέφσκι στο Μορζ της Ελβετίας. Αρχισε τη σταδιοδρομία του το 1898 στο Βερολίνο. Πήρε βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιανιστών και συνθετών στην Πετρούπολη (1910). Εκανε καλλιτεχνικές περιοδείες σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών στη Ρωσία, στη Σοβιετική Ενωση. Από το 1939 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και από το 1954 μέχρι το θάνατό του έζησε στη Γαλλία. Το παίξιμο του Ρουμπινστάιν διακρινόταν για το ρομαντικό χαρακτήρα του - ποιητικά, μεγάλη συγκινητικότητα, εκφραστικότητα και, ταυτόχρονα, δεξιοτεχνία και κομψότητα. Το ρεπερτόριό του περιλάμβανε έργα των Σοπέν, Σούμαν, Λιστ, Μπραμς, Σιμανόφσκι και συνθετών του 20ού αιώνα. Ο Ρουμπινστάιν θεωρείται από πολλούς σημερινούς πιανίστες ως πρότυπο ερμηνείας και ιδιοφυούς σύνθεσης της απαράμιλλης τεχνικής με την αισθαντικότητα.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1920 Επιστρέφει στην Αθήνα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.

1961 Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γαλλικής εταιρίας «Σεν Γκομπέν» για την ίδρυση νέας εταιρίας χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.

1961 Πενήντα τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι, ύστερα από την απόφαση των συνδικάτων να αγνοήσουν την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση συγκεντρώσεων.

1964 Ενταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Αιγυπτιακά «Μινγκ» καταρρίπτουν αεροσκάφος αμερικανικής εταιρίας πετρελαίων, κοντά στην Αλεξάνδρεια, καθώς το πλήρωμά του αγνόησε τις διαταγές των Αιγυπτίων. Σκοτώθηκαν και τα δύο μέλη του πληρώματος.

1978 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφαίνεται ότι, για λόγους διαδικαστικούς, είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της ελληνικής προσφυγής για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

1978 Το Ινδικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει πρόταση μομφής κατά της πρώην πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που αποπέμπεται από τη Βουλή ως το 1982 και φυλακίζεται επί τριήμερο. Οι οπαδοί της αντιδρούν με μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ινδία που καταλήγουν στη σύλληψη 18.000 ατόμων από την αστυνομία.

1984: Συμφωνία Κίνας - Βρετανίας για το Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανή πρωθυπουργός Μ. Θάτσερ και ο Κινέζος ομόλογός της Ζ.Ζιγιάνγκ υπογράφουν στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο τη συμφωνία
Η Βρετανή πρωθυπουργός Μ. Θάτσερ και ο Κινέζος ομόλογός της Ζ.Ζιγιάνγκ υπογράφουν στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο τη συμφωνία
«Μια χώρα δύο συστήματα». Το σύνθημα αυτό συμπυκνώνει, κατά τους Κινέζους, το περιεχόμενο της ιστορικής συμφωνίας, την οποία υπογράφουν στις 19 Δεκέμβρη 1984 στο Πεκίνο η Βρετανή πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Κινέζος ομόλογός της Ζάο Ζιγιάνγκ. Η συμφωνία αυτή, που αποκαθιστά την κινεζική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ, έχει τη μορφή «κοινής διακήρυξης» και περιλαμβάνει, εκτός από το κυρίως κείμενο, και τρία παραρτήματα που ρυθμίζουν διάφορες λεπτομέρειες. Η συμφωνία, που ήδη έχει εγκριθεί από το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ στις 18 Οκτώβρη, την κινεζική Λαϊκή Εθνοσυνέλευση στις 14 Νοέμβρη και την αγγλική Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Δεκέμβρη, προβλέπει ότι η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ λήγει επίσημα την 1η Ιούλη 1997 και ότι αυτή η πρώην βρετανική αποικία θα περάσει επίσημα στη δικαιοδοσία της Κίνας και θα γίνει Ειδική Διοικητική Περιφέρειά της. Η επιλογή αυτής της ημερομηνίας δεν είναι αυθαίρετη, αφού τότε εκπνέει η 99ετούς διάρκειας μίσθωση των «Νέων Εδαφών» από τη Βρετανία.

Η συμφωνία ορίζει ρητά ότι το «ισχύον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει αμετάβλητο, όπως και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του». Ολα τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες, η ατομική περιουσία και η ατομική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων, το δικαίωμα της κληρονομιάς και τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών θα προστατεύονται από το νόμο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και Βρετανίας για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ διήρκεσαν δυο χρόνια. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Η Θάτσερ δηλώνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη ζωή της περιοχής, τις σινοβρετανικές σχέσεις και τη διεθνή διπλωματία και, ταυτόχρονα, εγγυάται τη μελλοντική ευημερία του Χονγκ Κονγκ. Ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η συμφωνία αυτή, που σηματοδοτεί μια «νέα εποχή» στις σχέσεις Κίνας και Βρετανίας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Ζου Ναν, ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, δηλώνει ότι η ρύθμιση αυτή δεν είναι παρά εφαρμογή στην πράξη της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων, «στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι συμπατριώτες μας στο Χονγκ Κονγκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ