Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο κατά τόπους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-25, στα νησιά από 12-21 και στη Θεσσαλονίκη από 6-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-23 βαθμούς.

1969: Η χρονιά των μεγάλων επιτευγμάτων της αεροναυπηγικής

Το εντυπωσιακό «Κονκόρντ» λίγο μετά την απογείωσή του στις 2 του Μάρτη 1969. Ταχύτατο μεν, οικονομικά ασύμφορο δε
Το εντυπωσιακό «Κονκόρντ» λίγο μετά την απογείωσή του στις 2 του Μάρτη 1969. Ταχύτατο μεν, οικονομικά ασύμφορο δε
Η 2η του Μάρτη συνδέεται με δύο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των προσπαθειών του ανθρώπου να κατακτήσει τους αιθέρες. Στις 2 του Μάρτη 1748 ο Γάλλος Ζαν Πιερ Μπλανσάρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο όπου αυτός θέλει, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Μετά από 221 χρόνια, στις 2 του Μάρτη 1969, πραγματοποιεί, στην Τουλούζη της Γαλλίας, την παρθενική του πτήση το «Κονκόρντ», το γαλλοβρετανικό αεροσκάφος που πετάει με υπερηχητική ταχύτητα και φιλοδοξεί να κατακτήσει τις διεθνείς αερομεταφορές.

Ομως, το 1969 ήταν μια χρονιά που σφραγίστηκε και με άλλες μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της αεροναυπηγικής. Κατά τη διάρκεια του 1969 παρουσιάστηκαν άλλοι δυο τύποι αεροσκαφών που μαζί με το «Κονκόρντ» άλλαξαν τα δεδομένα και καθόρισαν τις μετέπειτα εξελίξεις στις μεταφορές και στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Στις 8 του Φλεβάρη 1969 πέταξε για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της πόλης Εβερετ των ΗΠΑ το «Τζάμπο» της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας «Μπόινγκ», ενώ λίγο αργότερα κάνει την εμφάνισή του και το σοβιετικό «Τουπόλεφ Tu- 144».

To «Κονκόρντ» ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των αεροπορικών βιομηχανιών της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι κατασκευαστές του έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα, σκεπτόμενοι ότι θα κέρδιζαν στην «κόντρα» με τους Αμερικανούς με τη μείωση σημαντικά του χρόνο των υπερατλαντικών πτήσεων. Ενώ, λοιπόν, το «Κονκόρντ» μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα υπερδιπλάσια του ήχου, λόγω του αεροδυναμικού του σχήματος είχε μικρή χωρητικότητα. Ετσι, ο μικρός αριθμός των επιβατών καθιστούσε την εκμετάλλευσή του ζημιογόνα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τρομερή ηχορύπανση που προκαλούσε το οδήγησαν στο περιθώριο.

Το σοβιετικό «Τουπόλεφ Tu-144» είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με το «Κονκόρντ». Μάλιστα, η ομοιότητά τους έδωσε λαβές για μια φιλολογία περί «βιομηχανικής κατασκοπίας». Ωστόσο, οι Σοβιετικοί επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν απάντηση σε δυο βασικά ζητήματα που είχαν θεωρηθεί αδυναμίες του «Κονκόρντ», στη θέση των κινητήρων και στο σύστημα προσγείωσης. Ομως, το «Tu-144» έπεσε θύμα του μποϊκοτάζ των Δυτικών, για πολιτικούς λόγους. Ετσι, παρά τα πλεονεκτήματά του δε γνώρισε εμπορική επιτυχία.

Τη «μάχη» κέρδισε, τελικά, το «Τζάμπο» της αμερικανικής «Μπόινγκ». Παρά τον όγκο του, είναι το ταχύτερο υποηχητικό αεροσκάφος και ικανό να μεταφέρει τριπλάσιο αριθμό επιβατών σε σχέση με τους ως τότε «κολοσσούς» των παγκόσμιων αερομεταφορών. Βοηθούσης της «ισχύος» των ΗΠΑ και των πιέσεων που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση στους «συμμάχους» της, το «Τζάμπο» καθιερώθηκε.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1885 Γεννιέται ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς. Από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γιος μεταλλωρύχου, ο Λόρενς σπούδασε δάσκαλος. Αφησε την Αγγλία το 1919 και ταξίδεψε στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Αυστραλία. Στις ρεαλιστικές του νουβέλες «Το άσπρο παγόνι» (1911), «Γιοι και εραστές» (1913) και το «Ουράνιο τόξο» (1915), αποδίδει τα κοινωνικά δεινά στο βιομηχανοποιημένο πολιτισμό, που καταστρέφει το δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Το έργο του χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον για την «ιδιωτική ύπαρξη» του ατόμου, όμως η ψυχολογική ανάλυση ορισμένων αφηγημάτων του επισκίασε τον κοινωνικό προβληματισμό. Ο Λόρενς ξαναγύρισε στην κριτικά ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής με το μυθιστόρημα «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι» (1928). Το μυθιστόρημα αυτό προκάλεσε σάλο αφού από από πολλούς συντηρητικούς κριτικούς κρίθηκε πορνογραφικό. Ουσιαστικά τέθηκε υπό διωγμό ενώ χρειάστηκε καιρός για να αναδειχτεί το κοινωνικό, ταξικό του περιεχόμενο. Εγραψε ακόμα κριτικά δοκίμια, διηγήματα, ποιήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1827 Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία για τη χορήγηση αυτονομίας στην Κρήτη.

1943 Αρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Βίσμαρκ που κατέληξε σε μεγάλη ήττα του ιαπωνικού στόλου που έχασε 4.000 άνδρες και δώδεκα πολεμικά σκάφη.

1983 Περιοδεία στην κεντρική Αμερική πραγματοποιεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', κατά την οποία επισκέπτεται και τη Νικαράγουα όπου καταδικάζει απερίφραστα τόσο το καθεστώς των Σαντινίστας όσο και τη «θεολογία της απελευθέρωσης».

1984 Πορεία στο κέντρο του Παρισιού πραγματοποιούν 8.000 ανθρακωρύχοι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 6.000 τις θέσεις εργασίας στον κλάδο μέχρι το τέλος του χρόνου.

1989 Απαντώντας στις αποκαλύψεις ότι κατά τη νεότητά του υπήρξε μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς απαντά ότι δήθεν ένας συγγενής του τον είχε γράψει μέλος του ναζιστικού κόμματος χωρίς τη συγκατάθεσή του!

1995 Ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος της Μαφίας. Μετά από πολύχρονη δίκη αθωώθηκε το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ