Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17-32, στα νησιά από 19-29 και στη Θεσσαλονίκη από 17-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των επιδομάτων εκβιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, προκειμένου, αφ' ενός, να επιβάλει τη συνέχεια της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και να διαμορφώσει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα (σελίδα 6)

ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ των μεταθέσεων υπαλλήλων του ΟΤΕ, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ, καθώς μετατέθηκαν, επειδή «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν, για τη μη τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας (σελίδα 11)

ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 νέοι φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές «άτυπης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», που συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς οργανισμούς του εξωτερικού με μέσο όρο διδάκτρων 1.229.500 δρχ., ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος της αγοράς αυτής ξεπερνά τα 35 δισ. δραχμές (σελίδα 17)

ΣΚΕΤΗ απάτη αποδεικνύεται η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία για τα συμπήρυνα ροδάκινα, που υποτίθεται ότι επιτεύχθηκε προ ημερών στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 19)

ΜΟΝΟ με μια άλλη πολιτική μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πολλαπλασιαζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, της αλόγιστης ανθρώπινης επέμβασης στη φύση, σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής (σελίδα 20)

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Σάμο, και οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών διοργανώνουν λαϊκές συνελεύσεις, εκλέγουν Επιτροπές Αγώνα και απαιτούν από την πολιτεία τα αυτονόητα για να ξαναστήσουν τη ζωή τους (σελίδα 21)

ΜΠΟΡΕΙ η Ελλάδα να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης το 2001, αλλά ο πρωταγωνιστής της, το ελληνικό βιβλίο, μάλλον, βρίσκεται στο περιθώριο της προσοχής των κυβερνώντων (σελίδα 22)

ΜΕ ΕΡΓΑ του Μίκη Θεοδωράκη, άρχισε και τελειώνει η φετινή, πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (σελίδα 23)

ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ των κρουστών «χτυπά» από σήμερα η Λευκάδα. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «902», σε συνεργασία με το «Drumming and Percussion School» του Νίκου Τουλιάτου, παρουσιάζουν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών που πραγματοποιείται στη Λευκάδα (σελίδα 25)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1937 Πεθαίνει ο Γουλιέλμος Μαρκόνι.

Στον Γουλιέλμο Μαρκέζε Μαρκόνι η ανθρωπότητα οφείλει πολλά. Ο Ιταλός φυσικός, που έζησε από το 1874 ως το 1937, έθεσε ως σκοπό των επιστημονικών του ερευνών την ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις. Το μέγιστο ζήτημα της επικοινωνίας, που μέχρι τότε αντιμετωπιζόταν είτε με την ταχυδρομική αλληλογραφία, είτε με το ενσύρματο τηλέφωνο που ανακάλυψε ο Γκράχαμ Μπελ, απασχολούσε πολλούς επιστήμονες εκείνης της περιόδου. Με τα μεταφορικά μέσα εκείνης της εποχής, η διεκπεραίωση της αλληλογραφίας ήταν πολύ αργή και το τηλέφωνο απαιτούσε μεγάλο κόστος για την εγκατάστασή του και τη δημιουργία των ανάλογων δικτύων. Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι εφηύρε τον ασύρματο τηλέγραφο, δίνοντας έτσι απάντηση σε μια από τις σημαντικότερες ανάγκες των ανθρώπων για γρήγορη ενημέρωση και επικοινωνία. Για την ανακάλυψή του, βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 1909.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1402 Ο Ταμερλάνος των Μογγόλων νικά τον Βαγιαζίτ των Τούρκων στη μάχη της Αγκυρας και δίνει, άθελά του, ανάσα ακόμη πενήντα χρόνων στη συρρικνωμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1810 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Κολομβία.

1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» - Οργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

1913 Η Τουρκία επωφελείται του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου και αποσπά την Αδριανούπολη από τους Βουλγάρους.

1954 Στη Γενεύη υπογράφηκαν οι συμφωνίες για την Ινδοκίνα.

1969 Μεγάλη αιγυπτοϊσραηλινή αερομαχία, η μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο των «έξι ημερών» πάνω από το Σουέζ και το Κάιρο. Αντικρουόμενες πληροφορίες για τις απώλειες. Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν 19 ισραηλινά αεροπλάνα.

1980 Τρομοκρατική οργάνωση δολοφονεί στην Κωνσταντινούπολη, τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Νιχάτ Ερίμ, ο οποίος είχε διατελέσει δυο φορές πρωθυπουργός, αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1971.

1984 Ο Ζακ Ντελόρ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Γκαστόν Τορν.

1974: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές πέφτουν στα περίχωρα της Λευκωσίας, κάτω από το βλέμμα συναδέλφων τους
Τούρκοι αλεξιπτωτιστές πέφτουν στα περίχωρα της Λευκωσίας, κάτω από το βλέμμα συναδέλφων τους
Το εγκληματικό πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο άνοιξε το δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας. Η Αγκυρα από καιρό περίμενε μια τέτοια ευκαιρία για να βάλει μπροστά τα σχέδια της διχοτόμησης. Η απόφαση για την εισβολή λαμβάνεται το βράδυ της 15ης Ιούλη 1974, κατ' αρχήν, από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και, στη συνέχεια, από το υπουργικό συμβούλιο. Η επιχείρηση παίρνει την κωδική ονομασία «Αττίλας 1» και ορίζεται για το βράδυ της 19ης προς 20ή Ιούλη.

Στις 17 του μηνός, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ μεταβαίνει στο Λονδίνο, κατόπιν προσκλήσεως του Βρετανού πρωθυπουργού Χάρ. Ουίλσον. Στη συνάντησή τους, ο Ετσεβίτ προτείνει στους Βρετανούς να επέμβουν από κοινού ως εγγυήτριες δυνάμεις. Την άλλη μέρα, στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Ετσεβίτ συναντά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο. Μετά τη συνάντηση, ο Σίσκο αναλαμβάνει να μεταφέρει στη χούντα της Αθήνας τους όρους της Τουρκίας, δηλαδή την εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο για «αποκατάσταση της ισορροπίας».

Στις 19 Ιουλίου, διεξάγεται η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Σοβιετική Ενωση προτείνει ψήφισμα για την καταδίκη του πραξικοπήματος, αλλά προσκρούει στο βέτο των ΗΠΑ, που ήθελαν για ευνόητους λόγους να παραμείνει το θέμα στα ΝΑΤΟικά πλαίσια.

Τα ξημερώματα της 20ής Ιούλη, οι κάτοικοι της Λευκωσίας ξυπνούν από το θόρυβο των αεροπλάνων και στο πρώτο φως βλέπουν να πέφτουν κατά κύματα οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές. Πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί και οι εγκαταστάσεις της Εθνοφρουράς βομβαρδίζονται με ναπάλμ. Στις 6.30 π.μ., οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται στην παραλία της Κυρήνειας. Στις 5 το απόγευμα, η τουρκική απόβαση έχει ολοκληρωθεί, η αντίσταση που συνάντησαν ήταν μηδαμινή. Μόνον προς το απόγευμα οι ελληνικές και οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις ανασυντάσσονται και προχωρούν σε κάποιες επιθετικές ενέργειες. Οσο περνάει η ώρα, οι μάχες γίνονται σκληρότερες, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι έχουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια, μέχρι το επόμενο αποβατικό κύμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το υπ' αριθμόν 353 ψήφισμά του, καταδικάζει την τουρκική εισβολή και ζητεί την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Το ψήφισμα είναι ομόφωνο, αλλά ο Ετσεβίτ γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξη των Αμερικανών και διατάσσει τον απηνή βομβαρδισμό, αδιακρίτως, στρατιωτικών στόχων και αμάχων. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Βροχή θανάτου» και ξεκίνησε από το πρωί της 21ης Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ