Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και στα νότια πελάγη τοπικά πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-21, στα νησιά από 11-19 και στη Θεσσαλονίκη από 8-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-20 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1685: Γεννιέται ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Απ' τους μεγαλύτερους (κατ' άλλους ο μεγαλύτερος) συνθέτες κλασικής μουσικής, ο Μπαχ επηρέασε με το έργο του σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ευρωπαϊκής μουσικής. Ο Μπαχ προερχόταν από οικογένεια μουσικών και το 1708, αφού εργάστηκε ως οργανίστας στο Αρνσταντ, έγινε οργανίστας στην Αυλή της Βαϊμάρης. Εκεί συνέθεσε 20 καντάτες και πολυάριθμα άλλα έργα. Το σύνολο των συνθέσεών του ξεπερνάει τις χίλιες. Το 1717 έγινε διευθυντής στης ορχήστρας δωματίου του Κέτεν, όπου συνέθεσε τα περισσότερα ορχηστρικά του έργα για πιάνο και έργα μουσικής δωματίου, ανάμεσά τους και τα περίφημα «6 Βραδεμβούργια Κονσέρτα». Από τα σημαντικότερα και γνωστότερα έργα του είναι τα «Κατά Ματθαίον Πάθη», τα «Κατά Ιωάννη Πάθη» και οι «Παραλογές Γκόλντμπεργκ» κ.ά.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1910 Ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα απέργησαν οι ναυτοθερμαστές του Πειραιά. Η απεργία τους λήγει με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

1919 Ανακηρύχτηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου, που διατηρήθηκε έως την 1η του Αυγούστου 1919. Η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα της επαναστατικής εξέγερσης που προκάλεσε η έντονη πολιτική και οικονομική καταπίεση στον Ουγγαρία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η επίδραση της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η σοβιετική εξουσία στην Ουγγαρία καταλύθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αντάντ με την υποστήριξη των ντόπιων αντεπαναστατικών στοιχείων.

1934 Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποιείται στην Αθήνα μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιριών. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα έκλεισαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και πάνω από 70.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως. Την επομένη οι ιδιοκτήτες φορτηγών και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατέβηκαν σε απεργία. Οι απεργοί απέκρουσαν την επίθεση της Αστυνομίας, έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η Αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε πολλούς.

1939: Ηρθε η σειρά της Πολωνίας τώρα

Η μέρα της απελευθέρωσης της Βαρσοβίας, 13 Φεβρουαρίου 1945
Η μέρα της απελευθέρωσης της Βαρσοβίας, 13 Φεβρουαρίου 1945
Αν η 1η Σεπτέμβρη 1939 είναι η μέρα που άρχισε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, τότε η 21η Μάρτη 1939 μπορεί να θεωρείται η μέρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Τη μέρα εκείνη η ναζιστική Γερμανία με τελεσίγραφό της προς την κυβέρνηση της Πολωνίας αξίωνε την παράδοση της πόλης Γκντανσκ.

Η ιστορία άρχισε από το 1938, όταν η χιτλερική Γερμανία, ύστερα από την κατάληψη της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας όρισε πρώτο αντικειμενικό σκοπό της επιθετικής της πολιτικής την επίθεση κατά της Πολωνίας. Η κατάστρωση του σχεδίου άρχισε το 1938, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου. Στις 24 Οκτωβρίου 1938 ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ επέδωσε στον Πολωνό πρεσβευτή στο Βερολίνο διακοίνωση, όπου αξίωνε την προσάρτηση του Γκντανσκ στη Γερμανία και την παραχώρηση μιας ζώνης ετεροδικίας στην Πομερανία (το λεγόμενο πολωνικό διάδρομο) για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου και σιδηρόδρομου. Ο Ρίμπεντροπ σ' εκείνη τη συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία θα αποζημιωνόταν σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 21 Μαρτίου 1939 έχουμε το ναζιστικό τελεσίγραφο που προκαλεί την αγανάκτηση του πολωνικού λαού. Η κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει το τελεσίγραφο, ωστόσο δεν αποκλείει τη συμμαχία με τη Γερμανία για μια κοινή εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή την αντισοβιετική θέση της πολωνικής κυβέρνησης επικροτούν και τα δυτικά «δημοκρατικά» κράτη. Μόνον, όταν στις 31 του Μάρτη οι γερμανικές απειλές έγιναν τελείως σαφείς, η Αγγλία και η Γαλλία δήλωσαν ότι παρέχουν «εγγυήσεις» σε περίπτωση που γινόταν επίθεση κατά της Πολωνίας.

Στις 30 Αυγούστου η ναζιστική Γερμανία στέλνει «για τα μάτια του κόσμου» ένα δεύτερο τελεσίγραφο, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ, το μόνο που λέει είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Την αυγή της 1ης Σεπτέμβρη 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Ο πόλεμος αρχίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ