Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα έως αργά τη νύχτα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Αργά το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Στις Κυκλάδες, sτην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που αργά τη νύχτα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί και αργότερα μέχρι θυελλώδεις στρεφόμενοι από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-21, στα νησιά από 11-19 και στη Θεσσαλονίκη από 8-15 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-21 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 22 ΜΑΡΤΗ

1830. Πεθαίνει ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Γερμανός ποιητής και συγγραφέας, απ' τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σπούδασε νομικά στη Λειψία και στο Στρασβούργο. Κατόπιν, στο Βέτσλαρ, ένας απελπισμένος έρωτας τον ενέπνευσε να γράψει το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», που τον έκανε διάσημο. Το 1775, ο μέγας δούκας Κάρολος Αύγουστος τον κάλεσε στην αυλή της Βαϊμάρης, όπου κατέλαβε διαδοχικά διάφορες σημαντικές θέσεις. Πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του στάθηκε το πρώτο ταξίδι του στην Ιταλία από το 1786 έως το 1788. Εκεί έγραψε τα έργα του: «Ρωμαϊκές ελεγείες», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Εγκμοντ», «Τουρκουάτο Τάσσο». Το πιο σημαντικό έργο του είναι ο «Φάουστ» (το πρώτο μέρος του τελείωσε το 1806 και το δεύτερο το 1831).

1599. Γεννιέται ο Αντονι Βαν Ντάικ. Ζωγράφος και εκπρόσωπος της Φλαμανδικής Σχολής. Δημιούργησε παράδοση στις προσωπογραφίες.

1594 O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ` και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη.

1895 Στο Παρίσι, οι αδελφοί Λiμιέρ, Αύγουστος και Λουδοβίκος, προβάλλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Διάρκειας ενός ολόκληρου λεπτού.

1919 Στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων) ψηφίζεται το νέο πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί υπό την καθοδήγηση του Β.Ι. Λένιν. Η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης έλυσε το βασικό πρόβλημα που είχε βάλει το προηγούμενο πρόγραμμα. Τώρα έμπαινε το καθήκον της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

1935 Στο Βερολίνο εγκαινιάζεται η πρώτη εκπομπή «Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας».

1945 Σχηματίζεται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη τα κράτη: Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1996 Ενοπλοι σφάζουν 11 άτομα κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Κβαζούλου - Νατάλ, την καρδιά των Ζουλού της Νότιας Αφρικής, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μαντέλα στην περιοχή.

1821: Η Επανάσταση ξεκίνησε πριν ... τον Γερμανό

«Καζάνι που βράζει», έμοιαζε η Πελοπόννησος, ο Μοριάς, τις μέρες του Μάρτη του 1821. Η τελετή στην Αρεόπολη στις 18 του μήνα ήταν κάτι σαν σύνθημα, που περίμεναν οι σκλαβωμένοι σ' όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής. Η πρώτη σχετικά οργανωμένη και μαζική εξέγερση σημειώθηκε στην Πάτρα. Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες. Το γεγονός ενθάρρυνε τους Ελληνες που βγήκαν στους δρόμους με επικεφαλής αρκετά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής. Πολλοί Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί, που ζούσαν στην Πάτρα, συγκρότησαν δικές τους ξεχωριστές ομάδες και πήραν μέρος στην εξέγερση. Στην περιοχή Τάσι έγινε πραγματική μάχη με πολλούς Τούρκους νεκρούς. Στις 22 Μάρτη οι επαναστάτες, με επικεφαλής τον Καρατζά κυριαρχούσαν σ' όλη την Πάτρα. Τότε μόνο αποφάσισαν να μπουν στο χορό οι κοτζαμπάσηδες και προύχοντες της Αχαΐας. Φτάνουν, λοιπόν, στην Πάτρα ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Ρούφος, ο Χαραλάμπης και ο Δεσπότης Γερμανός.

«Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».

Στις 22 Μάρτη, όμως, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, που ήταν και η πρώτη μεγάλη νίκη της Επανάστασης. Μια επιτυχία που φούντωσε τον ξεσηκωμό σ' όλο το Μοριά, αλλά είχε μεγάλη απήχηση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τους Μούρτζινους και 2.000 άνδρες πιάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο πιάνουν την άλλη πλευρά, η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. Την επομένη, η Καλαμάτα έπεσε στα χέρια των επαναστατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ