Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και στα νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 17-37, στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχέςαπό 20-33 και στη Θεσσαλονίκη από 18-35 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-36, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ διωγμού των μεσογειακών καλλιεργειών και των μικρομεσαίων καλλιεργητών του νότου, κατηγόρησε την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρουσιάζοντας, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έγγραφο εργασίας για το καθεστώς ενίσχυσης του βαμβακιού (σελίδα 9)

ΕΡΩΤΗΣΗ για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ, αναφορικά με τους θανάτους στρατευσίμων σε χώρους των στρατιωτικών μονάδων (σελίδα 10)

ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της «ΣΟΦΤΕΞ» καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - «ΣΟΦΤΕΞ» και καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση (σελίδα 12)

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που επιτρέπει την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν το βασικό συμπέρασμα ευρείας σύσκεψης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (σελίδα 13)

ΣΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ αυτοκινήτων του Λεκανοπεδίου Αττικής ρίχνει το βάρος του, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη μεγάλη φοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών (σελίδα 16)

ΜΕ ΜΙΑ ανακοίνωση λίγων γραμμών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε και επίσημα το ξεπούλημα - κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, μόλις 4 δισ. δραχμές - της ΕΛΒΟ, στον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, ο οποίος είχε υποβάλει προσφορά από κοινού με τον Μυτιληναίο (σελίδα 17)

ΜΕΓΑΛΟ αφιέρωμα στο έργο του Τμήματος Αποκατάστασης και Συντήρησης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκίνησε από προχτές και θα διαρκέσει ένα μήνα στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ταινιοθήκη του Βερολίνου (σελίδα 21)

ΓΥΡΩ στο 70 - 80% του ημερήσιου χρόνου βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπως το σπίτι, ο χώρος εργασίας κλπ. Γνωρίζουμε, όμως, ότι πολλές φορές οι χώροι αυτοί είναι «άρρωστοι» και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας; (σελίδα 22)

ΣΤΑ ΥΨΗ ανεβαίνει το ...θερμόμετρο της αγωνίας στο ΕΥΡΩ 2000 σήμερα και αύριο, καθώς διεξάγονται οι προημιτελικοί αγώνες, από τους οποίους θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 24 ΙΟΥΝΗ

1859 Στη φονική μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς. Η θέα των αιμόφυρτων και αβοήθητων τραυματιών δίνει στον, περαστικό από το πεδίο της μάχης, Ελβετό Ερρίκο Ντινάν την ιδέα της δημιουργίας του Ερυθρού Σταυρού. Ξεκίνησε από την Ελβετία το 1864.

1901 Ανοίγει στο Παρίσι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 19χρονου Πάμπλο Πικάσο, η οποία επιδοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό.

1943 Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απευθύνεται με επιστολή σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τα καλεί σε συνεννόηση και συνεργασία. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων συνέχισαν την ύπουλη πολεμική τους κατά του Κόμματος.

1960 Με την ευκαιρία του 3ου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Ρουμανίας πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνάντηση αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών.

1975 Ενα Μπόινγκ 747 της Ανατολικής Αεροπορικής Γραμμής των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο Κένεντι. Σκοτώνονται 113 από τους 124 επιβάτες.

ΠΡΟΣΩΠΑ 24 ΙΟΥΝΗ

79 μ.Χ. Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ιδρυτής της Φλαβιανής δυναστείας. O Βεσπασιανός, αν και ταπεινής καταγωγής, κατάφερε με την αξιοποίηση των συγκυριών και την υποστήριξη των στρατηγών να ανακηρυχτεί αυτοκράτορας στις 21 Δεκέμβρη του 69 μ.Χ., μετά το θάνατο του Νέρωνα. Το έργο του κρίθηκε ικανοποιητικό, αφού κατάφερε να εξομαλύνει την πολιτική κατάσταση στη Ρώμη, να ανορθώσει την κατεστραμμένη οικονομία της αυτοκρατορίας και να αποκαταστήσει την ενότητα, καταστέλλοντας πολλές ανταρσίες που είχαν εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία. Για την αύξηση των εσόδων του κράτους, αύξησε σημαντικά τη φορολογία και επέβαλε σειρά νέων φόρων, σε πολλές περιπτώσεις εξωφρενικών. Μεταξύ αυτών, εισηγήθηκε τη φορολόγηση των δημόσιων ...ουρητηρίων! Από τότε ονομάστηκαν βεσπασιανές.

1812: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισβάλλει στη Ρωσία

Πίνακας του Π. Χες που αναπαριστά τη μάχη στο Μποροντινό (26 Αυγούστου 1812), όπου η ήττα των Γάλλων προδιέγραψε την τελική τους συντριβή
Πίνακας του Π. Χες που αναπαριστά τη μάχη στο Μποροντινό (26 Αυγούστου 1812), όπου η ήττα των Γάλλων προδιέγραψε την τελική τους συντριβή
Στα 1811 η ναπολεόντεια Γαλλία επιδιώκει, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα, να αποκτήσει την παγκόσμια κυριαρχία. Κύριος ανταγωνιστής της ήταν η Αγγλία. Το σοβαρότερο όμως εμπόδιο για το Ναπολέοντα είναι η Ρωσία, που απέναντί του κρατούσε ανεξάρτητη στάση. Ο Ναπολέων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν πετύχαινε τη συντριβή της Ρωσίας, τότε μοιραία η Αγγλία θα αναγκαζόταν να συνθηκολογήσει. Αρχισε λοιπόν τις στρατιωτικές και διπλωματικές προετοιμασίες για την επίθεση, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του 1812. Στα ρωσικά σύνορα από το Γκντανσκ ως το Ράντομ συγκεντρώθηκε ένας στρατός από 600 χιλιάδες άνδρες (μαζί με τι εφεδρείες).

Στις 24 Ιούνη 1812, χωρίς να προηγηθεί κήρυξη πολέμου, ο Ναπολέων εισβάλλει στη Ρωσία και περνάει τον ποταμό Νιέμεν. Ο Βοναπάρτης χρησιμοποίησε σ' αυτή την εκστρατεία τις καλύτερες δυνάμεις του. Στην πρώτη γραμμή ήταν οι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατηγοί Νέι, Μιρά και Νταβού. Ενα αδύνατο σημείο της γαλλικής στρατιάς ήταν ο μεγάλος αριθμός στρατιωτών που επιστρατεύτηκαν με τη βία από τις υποτελείς χώρες.

Ο Ναπολέων λογάριαζε ότι θα νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια γενική μάχη κοντά στα σύνορα και ύστερα λογάριαζε να προχωρήσει κατά της Μόσχας, όπου θα υπαγόρευε τους όρους του για την ειρήνη. Οι πρώτες νίκες και η σκόπιμη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων προς το εσωτερικό της χώρας «μέθυσαν» τον Ναπολέοντα, που ακολουθούσε τις ρωσικές στρατιές, υπολογίζοντας ότι πριν φτάσουν στη Μόσχα θα τις έχει συντρίψει.

Η γαλλική εισβολή προκάλεσε στη Ρωσία πρωτοφανή πατριωτική έξαρση, ο πόλεμος κατά των εισβολέων ήταν αγώνας για την ίδια την εθνική υπόσταση. Ετσι ο πόλεμος πέρασε στην ιστορία των λαών της Ρωσίας με το όνομα «πατριωτικός πόλεμος του 1812».

Ακολούθησαν σκληρές μάχες ως το Δεκέμβρη του 1812, όταν τα τσακισμένα λείψανα των γαλλικών στρατευμάτων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν άτακτα τα ρωσικά δυτικά σύνορα. Ο μεγάλος Ρώσος στρατηγός Κουτούζοφ, βασικός συντελεστής της νίκης, έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο εχθρός διώχτηκε έξω από τα σύνορά μας. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Κάρολος ΙΒ` μπήκε στη Ρωσία με 40.000 στρατό και βγήκε με 8.000. Ο Ναπολέων μπήκε με 480.000 και βγήκε με 20.000, αφήνοντας μας 150.000 αιχμαλώτους και 850 κανόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ