Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 19-35, στα νησιά από 22-31 και στη Θεσσαλονίκη από 22-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ επίθεση έχει εξαπολύσει η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όχι μόνο προς την κατεύθυνση των ισλαμικών χωρών, αλλά και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελίδα 14)

ΣΤΗΝ αντεπίθεση περνούν οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και δυναμώνουν μόνοι τους τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, καθώς η Πολιτεία αρκείται σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου και δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία γι' αυτό το θέμα (σελίδα 16)

ΣΤΑ 2,9 εκατ. φτάνει ο αριθμός των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εκκαθαρίστηκε μέχρι σήμερα, καθώς αυτές τις μέρες η εφορία στέλνει μια ακόμη παρτίδα - την 7η - με 432.000 εκκαθαριστικά (σελίδα 22)

ΜΟΝΟ τα προσχήματα κατόρθωσαν τελικά να διασώσουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών χτες στη Βόννη και να βρουν μια συμβιβαστική συμφωνία για τη μερική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που προβλέπει κάποιους περιορισμούς της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη (σελίδα 23)

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε καταχρηστική την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ και κατόπιν της απόφασης αυτής, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι επειδή «δε θέλει ν' απολέσει την πλατιά κοινωνική στήριξη του απεργιακού αγώνα θα συμμορφωθεί με το διατακτικό της δικαστικής απόφασης» (σελίδα 24)

ΜΕΘΑΥΡΙΟ Πέμπτη, 26 Ιούλη, πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όλης της χώρας. Παλεύουν για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου τους, αλλά και για γενικότερα ζητήματα, συνενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των άλλων εργαζομένων (σελίδα 25)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ αφιερώματα, συναυλίες, θεατρικές και εικαστικές βραδιές, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νάξου, που άνοιξε ήδη τις πύλες του στο κοινό με την έκθεση «Ασημένια εκκλησιαστικά αντικείμενα και ιερές εικόνες», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (σελίδα 27)

Η... ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ βολή της Τασούλας Κελεσίδου όχι μόνο έκλεψε την παράσταση στο διεθνές μίτινγκ «Τοφάλεια», που διεξήχθη στην Πάτρα, αλλά πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελληνίδα δισκοβόλος είναι πανέτοιμη να κυνηγήσει τη διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1923 Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμά της στην Κύπρο.

1929 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το «Ιδιώνυμο».

1966 Οι «έξι» της ΕΟΚ καταλήγουν σε συμφωνία για την οργάνωση της αγοράς και των τιμών των αγροτικών προϊόντων της Κοινότητας. Είναι η αρχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

1967 Επεισοδιακή επίσκεψη του Ντε Γκολ στο Κεμπέκ, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας της γαλλόφωνης αυτής περιοχής.

1968 Η Βρετανία αποφασίζει την εγκατάσταση δύο σμηνών βομβαρδιστικών «Βουλκάν», με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, στην Κύπρο.

1980 Κολοβακτηρίδια και κολοβακτηριοειδή ανακαλύπτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών στα εμφιαλωμένα νερά των εταιριών «Καραντάνη - Προβή», «Πηγή Υγείας - Φιξ» και «Ιρις», τα οποία και κρίνονται ακατάλληλα.

1985 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίγκαν και ο Κινέζος Πρόεδρος Λι Ξινγιάν υπογράφουν τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1828 Γεννιέται ο Νικολάι Γκαβρίλοβιτς Τσερνισέφσκι. Ρώσος επαναστάτης και στοχαστής, συγγραφέας, οικονομολόγος και φιλόσοφος. Στη διαμόρφωση των απόψεών του άσκησαν επίδραση οι κλασικοί της γερμανικής φιλοσοφίας, της αγγλικής πολιτικής και του γαλλικού ουτοπικού σοσιαλισμού. «Ηξερε να επηρεάζει όλα τα πολιτικά γεγονότα της εποχής του με πνεύμα επαναστατικό, περνώντας μέσα από τους φραγμούς και τα εμπόδια της λογοκρισίας την ιδέα της αγροτικής επανάστασης, την ιδέα της πάλης των μαζών για την ανατροπή κάθε παλιάς εξουσίας», έγραφε γι' αυτόν ο Λένιν. Τα έργα του Τσερνισέφσκι και η ίδια η μορφή του ως επαναστάτη, πιστού στις πεποιθήσεις και τα έργα του, συνέβαλαν στη διαπαιδαγώγηση πολλών γενεών προοδευτικών Ρώσων. Ασκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινωνικής σκέψης στη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη.

1967: Τεθωρακισμένα στους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ

Αμερικανός στρατιώτης πυροβολεί στον αέρα για να εκφοβίσει το εξεγερμένο πλήθος σε κεντρικό δρόμο του Ντιτρόιτ
Αμερικανός στρατιώτης πυροβολεί στον αέρα για να εκφοβίσει το εξεγερμένο πλήθος σε κεντρικό δρόμο του Ντιτρόιτ
Το καλοκαίρι του 1967 οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίστηκαν από τη μεγάλη εξέγερση των μαύρων. Με αφετηρία το Νάσβιλ και άλλες πόλεις του Νότου, η συσσωρευμένη οργή χιλιάδων ανθρώπων ξεσπά σαν την πλημμυρίδα στο Χιούστον, στη Βοστόνη και τη Φλόριδα, για να εκραγεί τον Ιούλη στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα του βορρά, στο Νιούαρκ και τη Νέα Υόρκη, την Πρόβιντενς, το Ντιτρόιτ, το Ρότσεστερ, το Κέμπριτζ και την Τουσόν, την Ουάσιγκτον, το Χιούστον, το Μιλγουόκι. Συνολικά 110 αστικά κέντρα γίνονται θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, ενώ για πρώτη φορά ξεσηκώνονται μικρές πόλεις και χωριά. Μόνο στο Ντιτρόιτ και το Νιούαρκ οι νεκροί ανέρχονται σε 69 και οι τραυματίες σε 3.500.

Δύο περίπου χρόνια μετά το τετραήμερο του χάους στο Λος Αντζελες, οι ΗΠΑ παραδίδονται και πάλι στις φλόγες. Τα ίδια πάντα αίτια και αφορμές, ο ρατσισμός και η σκληρότητα της αστυνομίας, οι κοινωνικές ανισότητες, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μαύρων στα βιομηχανικά κέντρα, η υψηλή ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους.

Ομως αυτή τη φορά το κίνημα των μαύρων εμφανίζεται ριζοσπαστικοποιημένο. Δεν είναι μόνο οι καταστροφές και οι λεηλασίες που σφραγίζουν το θερμό καλοκαίρι του 1967. Είναι η διάχυτη αίσθηση ότι η κατάσταση εκτρέπεται προς τον εμφύλιο πόλεμο. Ο ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας «Ομπσέρβερ» διαπίστωνε σε ένα ρεπορτάζ: «Η αγωνία, αυτή η αίσθηση συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα πηγάζουν από μια νέα διάσταση των φυλετικών ταραχών. Οι ριπές των όπλων αντικατέστησαν το συριγμό των φλεγομένων κτιρίων και η τυφλή βία μοιάζει καθοδηγούμενη, θυμίζει αντάρτικο».

Στο Ντιτρόιτ, πέμπτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, οι χειρότερες φυλετικές ταραχές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ξεσπούν το πρωί της 23ης Ιούλη, στη 12η Οδό, κοντά στο κέντρο, μετά τη σύλληψη 24 μαύρων σε μια καφετερία. Στις 24 Ιούλη κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με εντολή του Προέδρου Τζόνσον τους 8.000 άνδρες της Εθνοφρουράς ενισχύουν 4.700 άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού. Τεθωρακισμένα του στρατού και ελικόπτερα εξουδετερώνουν περίπου 100 ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στις στέγες. Στις 27 Ιούλη οι ταραχές σταματούν, την 1η Αυγούστου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, πυρπολήθηκαν 1.100 κτίρια και οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 200 εκατομμύρια δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ