Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά χτες μέσα σε διάστημα 7 ημερών ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δουλεύει πυρετωδώς για την οργάνωση της νέας επίθεσης σε βάρος κάθε εργασιακού ναυτεργατικού δικαιώματος (σελίδα 8)

«ΜΟΝΟ ΣΤΑ κεφάλια των ιθυνόντων του υπουργείου Ανάπτυξης και σε απειροελάχιστα πρατήρια που επιδοτούνται για λόγους εξοντωτικού ανταγωνισμού με διάφορους τρόπους ώστε να πωλούν κάτω της τιμής αγοράς» ισχύουν οι ενδεικτικές τιμές στα υγρά καύσιμα που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (σελίδα 11)

ΣΕ ΘΕΡΙΝΗ... παρωδία εξελίχτηκε χτες η εξ αναβολής 46η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού η γαλαζοπράσινη διοίκησή της προχώρησε σ' αυτή με μερικές δεκάδες αντιπροσώπων που μετά βίας κάλυπταν το 1/4 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων (σελίδα 16)

ΑΠΟ ΕΝΑ νεκρό... ζητάει το ΙΚΑ να επιστρέψει τα νοσήλια που χορηγήθηκαν γι' αυτόν όταν ήταν ασθενής για θεραπεία στην Αγγλία και επειδή, βέβαια, ο νεκρός δεν μπορεί να υλοποιήσει το αίτημα, απαιτούν τώρα από τους συγγενείς του θανόντος να τα επιστρέψουν (σελίδα 19)

ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ατμόσφαιρα και με καιρικές συνθήκες ιδανικές για τον αυχένα της Νιάλας πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, εκδρομή - προσκύνημα αγωνιστών στα θύματα της Νιάλας (σελίδα 21)

ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ αν οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών της χώρας θα περιμένουν τις ωδές στην πανσέληνο, που διοργανώνει το ΥΠΠΟ σε 54 αρχαιολογικούς χώρους στις 16 Αυγούστου, για να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και μουσεία τους, το σίγουρο, πάντως, είναι πως οι εκδηλώσεις αυτές, της μιας βραδιάς, θα κοστίσουν 110.000.000 δραχμές (σελίδα 23)

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ τηλεοπτική γιορτή, θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ-1 σήμερα από τις 09.00. Ενα 24ωρο διεθνή μαραθώνιο, ο οποίος θα μεταδίδεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από το θάνατο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (σελίδα 25)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 20-37, στην υπόλοιπη χώρα από 24-40 και στη Θεσσαλονίκη από 22-36 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-39 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1821 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητο το Περού.

1914 Κηρύχτηκε ο αυστρο-σερβικός πόλεμος, που επεκτάθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση στα Χανιά της Κρήτης. Η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά για την κατάληψη της Κρήτης. Η παθητική της στάση οδήγησε την εξέγερση σε εκφυλισμό.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπήκαν στο Λιδωρίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπήκαν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του εχθρού για την κατάληψη του Κλέφτη.

1957 Αρχίζει στη Μόσχα το 6ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της νεολαίας και των φοιτητών. Πήραν μέρος 35.000 νέοι από 127 χώρες.

1976 Σεισμός 7,9 Ρίχτερ καταστρέφει ολοσχερώς την πόλη Τάγκσαν στην Κίνα. Τουλάχιστον 242.000 άνθρωποι σκοτώνονται και 164.000 τραυματίζονται. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν πρωτοφανής στην ιστορία.

1913: Το τέλος του Β` Βαλκανικού Πολέμου

Η αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από τη Θράκη. Ιούλης 1913
Η αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων από τη Θράκη. Ιούλης 1913
Στις 30 Μάη 1913 υπογράφηκε η Συνθήκη μεταξύ της ηττημένης Τουρκίας και των νικητριών χωρών της Βαλκανικής Συμμαχίας. Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός και άρχισε πάλι η φαγωμάρα μεταξύ των συμμάχων. Η Γερμανία και η Αυστρο-Ουγγαρία, εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια που ξεσηκώθηκε στη Βουλγαρία για τις κατακτήσεις της Σερβίας στη Μακεδονία, έσπρωχναν τον Βούλγαρο βασιλιά Φερδινάνδο σε πόλεμο με τους πρώην συμμάχους του. Στο μεταξύ, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα υπέγραψαν μυστική στρατιωτική συμμαχία, στην οποία προσχώρησε μετά και η Ρουμανία.

Με εμπιστοσύνη στη στρατιωτική της υπεροχή, η Βουλγαρία επιτίθεται ξαφνικά στις 29 Ιούνη 1913. Ετσι άρχισε ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Βουλγαρία συνετρίβη και ζήτησε ειρήνη. Στις 28 Ιούλη 1913, άρχισε στο Βουκουρέστι η Συνδιάσκεψη Ειρήνης και στις 10 Αυγούστου η Βουλγαρία υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με τη Σερβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στις 29 Σεπτέμβρη υπογράφτηκε και η Βουλγαροτουρκική Συνθήκη Ειρήνης. Η Σερβία πήρε ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της Μακεδονίας που το είχε αποσπάσει πρωτύτερα η Βουλγαρία από την Τουρκία, η Νότια Μακεδονία και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, η Νότια Δοβρουτσά στη Ρουμανία και ένα τμήμα της Ανατολικής Θράκης με την Αδριανούπολη στην Τουρκία.

Τελικά, η Βουλγαρία από τα εδάφη, που είχε αποκτήσει μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, κράτησε μερικά μόλις τμήματα της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μετακινήθηκαν δυτικότερα από τη γραμμή Αίνου - Μηδείας.

Ο αυστρογερμανικός ιμπεριαλισμός δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη διάσπαση της Βαλκανικής Συμμαχίας. Στους ιθύνοντες κύκλους της Βουλγαρίας, δυνάμωσαν οι φιλογερμανικές, καθώς και οι ρεβανσιστικές τάσεις. Η γερμανική, εξάλλου, κυβέρνηση έστειλε στην Τουρκία μια στρατιωτική αποστολή που ο αρχηγός της Λίμαν φον Σάντερς διορίστηκε σε λίγο διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων, που έδρευαν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα με την κατασκευή του σιδηροδρόμου της Βαγδάτης, η εγκατάσταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στην Τουρκία φανέρωνε πως είχαν δυναμώσει αρκετά οι θέσεις του γερμανικού ιμπεριαλισμού στην Εγγύς Ανατολή.

Οταν η τσαρική κυβέρνηση είδε να περιορίζονται τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, προπάντων στην περιοχή των Στενών της Μαύρης Θάλασσας, διαμαρτυρήθηκε αποφασιστικά για το διορισμό του Λίμαν φον Σάντερς. Αυτό προκάλεσε μια νέα ρωσογερμανική διαμάχη, που, ωστόσο, τελείωσε με συμβιβασμό.

(28/7) ΠΡΟΣΩΠΑ

1836 Γεννιέται στη Σύρα ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Εμμανουήλ Ροΐδης είναι ο θεμελιωτής και ένας από τους δυο - τρεις σημαντικότερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το γεγονός είναι ότι πολλοί ξένοι, αλλά και Ελληνες μελετητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας κατατάσσουν τον Ροΐδη στην ίδια κλίμακα με τις μεγαλύτερες μορφές όπως ο Ντοστογιέφσκι. Το βέβαιο είναι ότι ο Ροΐδης πουθενά δεν υποτιμήθηκε περισσότερο απ' ό,τι στην ίδια του τη χώρα, την Ελλάδα. Αυτή η μεταχείρισή του οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο ότι υπήρξε ενοχλητικός για την κυρίαρχη τάξη της εποχής του, που και σήμερα είναι κυρίαρχη. Η υποκρισία της αστικής κοινωνίας και ο κληρικαλισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας εξοντωτικής σάτιρας και κριτικής του Ροΐδη. Η πλατιά ευρωπαϊκή παιδεία του τον ωθούσε να ασκεί κριτική με διεισδυτικότητα και δηκτικό πνεύμα στην καθυστερημένη πνευματική ζωή της Ελλάδας. Αν και υπέρμαχος της δημοτικής έγραψε σε μια απολαυστική καθαρεύουσα. Για το περίφημο έργο του «Πάπισσα Ιωάννα» «κέρδισε» τον αφορισμό του από την εκκλησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ