Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Μετά το μεσημέρι χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι, μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί, αλλά σταδιακά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι, βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 17 και στα νησιά από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους είναι πιθανό να είναι έντονες. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι, μέτριοι, αλλά αργά το απόγευμα θα γίνουν βόρειοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1780 Πεθαίνει η Μαρία Θηρεσία. Αρχιδούκισσα της Αυστρίας από το 1740. Μετά το θάνατο του πατέρα της αυτοκράτορα Καρόλου Στ' έθεσε σε ισχύ την «Πραγματική κύρωση» για τη διαδοχή των γαιών της μοναρχίας των Αψβούργων. Τα δικαιώματά της όμως αναγνωρίστηκαν από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο μετά τον πόλεμο το 1740 - '48. Η διακυβέρνησή της αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη της απολυταρχίας στην επικράτεια της Αυστρίας. Για να εδραιώσει τον κρατικό συγκεντρωτισμό πραγματοποίησε ορισμένες μεταρρυθμίσεις (ίδρυση Κρατικού Συμβουλίου, μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.). Ενίσχυσε την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου και περιόρισε (κάτω από την πίεση της αγροτικής εξέγερσης) το σύστημα της «αγγαρείας». Το 1768 εξέδωσε νέο ποινικό κώδικα και το 1776 απαγόρευσε τα βασανιστήρια. Η απόπειρα της Μαρίας Θηρεσίας να επανακτήσει τη Σιλεσία (η οποία είχε κατακτηθεί από τους Πρώσους) απέτυχε. Στην εξωτερική της πολιτική απέβλεπε περισσότερο προς τη Γαλλία.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών, όπου παίρνουν μέρος ο Μαρξ και ο Ενγκελς. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1933 Σε συνθήκες εντεινόμενης τρομοκρατίας, μεγαλώνει το απεργιακό μέτωπο, στο οποίο πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Στην Αθήνα κατεβαίνουν σε απεργία 1.500 ιδιοκτήτες ταξί. Την ίδια μέρα, η απεργία επεκτείνεται σε όλη σχεδόν τη χώρα. Την ίδια μέρα, στην Αθήνα κηρύσσεται παμφοιτητική απεργία διαρκείας.

1944 Αρχίζει η επίθεση των ιαπωνικών στρατευμάτων στο Τονκίνο της Ινδοκίνας. Το Τονκίνο ήταν γαλλικό προτεκτοράτο από το 1884.

1945 Η νεοεκλεγμένη Συντακτική Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας κηρύσσει τη χώρα ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

1974 Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφασίζει να θέσει εκτός νόμου τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, το γνωστό IRA.

1964: Δολοφονική έκρηξη στο Γοργοπόταμο

Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αθηναϊκής» στις 30 Νοέμβρη 1964, την επομένη της αιματοχυσίας του Γοργοπόταμου
Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αθηναϊκής» στις 30 Νοέμβρη 1964, την επομένη της αιματοχυσίας του Γοργοπόταμου
Στις 29 Νοέμβρη 1964 ορίστηκε για πρώτη φορά ο γιορτασμός της επετείου του Γοργοπόταμου, με κυβερνητική ευθύνη (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου). Τούτος ο γιορτασμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ. Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα πλήθη που κατέκλυσαν το χώρο κάτω από τη γέφυρα και τις γύρω πλαγιές. Παρούσα με τις οργανωμένες δυνάμεις της η ΕΔΑ και η «Νεολαία Λαμπράκη», παρόντα τα σωματεία της ΕΑΜικής Αντίστασης με χιλιάδες αντιστασιακούς αγωνιστές. Εκεί και ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος αγωνιστών του ΕΔΕΣ στρατηγός Κοσίντας. Την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υφυπουργός Αμυνας Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

Ενταση προκλήθηκε όταν απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να καταθέσουν στεφάνι. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί καλύπτεται από έναν εκκωφαντικό κρότο και πυκνός καπνός κάλυψε τα πάντα. Τι είχε συμβεί; Μια νάρκη που είχε σκάσει προκάλεσε το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 45.

Ο δημοσιογράφος- ιστορικός Γιώργος Πετρόπουλος στο προλογικό του σημείωμα στο βιβλίο «Οι δίκες του Γοργοπόταμου (1964-1966). Αγνωστα ντοκουμέντα απ' την πολύκροτη υπόθεση», αναφέρεται σε σειρά στοιχείων που κλονίζουν την επίσημη τότε κυβερνητική εκδοχή περί νάρκης του Εμφυλίου. Σημειώνει ότι σύμφωνα με εκθέσεις του υπουργείου Αμύνης είχαν προηγηθεί τρεις εκκαθαρίσεις του ναρκοπεδίου της περιοχής (1951, 1955, 1957). Αναφέρει, ακόμη, έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Εθνος» στις 5 Αυγούστου 1965 και το οποίο έλεγε ότι την αιματοχυσία στο Γοργοπόταμο οργάνωσαν πράκτορες της CIA, που είχαν έρθει από τη Δ. Γερμανία και καταλήγει: «Το μετεμφυλιακό καθεστώς φρόντισε να κλείσει την υπόθεση, θεωρώντας ενόχους, ουσιαστικά, τα θύματα της αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα 17 αντιστασιακοί παράγοντες- ανάμεσά τους ο στρατηγός Γεράσιμος Αυγερόπουλος (του ΕΛΑΣ) και ο στρατηγός Ν. Κοσίντας (του ΕΔΕΣ) - και άλλοι απλοί πολίτες βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι για τα "γεγονότα του Γοργοπόταμου". Αρκετοί από αυτούς προφυλακίστηκαν και στις 26 Μαΐου 1965 άρχισε στη Λαμία η σχετική δίκη αποτέλεσμα της οποίας ήταν 12 από τους 18 κατηγορούμενους να καταδικαστούν και 6 να αθωωθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ