Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στις ανατολικές και νότιες νησιώτικες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 3-16, στα δυτικά από 5-19, στην υπόλοιπη χώρα από 7-17 και στη Θεσσαλονίκη από 4-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Συνέχεια στις ενδοΠΑΣΟΚικές αντιπαραθέσεις με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού, τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Θ. Πάγκαλος επέμειναν στις θέσεις τους, ενώ, πέραν του Δ. Ρέππα, υπήρξε ανταπάντηση και από τον Γ. Παπαντωνίου, ενώ ο πρωθυπουργός βάλλεται, για μια ακόμα φορά, με αφορμή τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του συμβούλου του Γ. Πανταγιά, που χτες δέχτηκε τις βολές και του Ε. Βενιζέλου (σελίδα 6)

Τρομοκρατίας συνέχεια στην Κυπαρισσία, με στόχο την πολιτική δράση, αλλά και απάντηση με πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την ποινική δίωξη τεσσάρων μελών της ΚΝΕ, μετά από μήνυση της Αστυνομίας για «παράνομη αφισοκόλληση» (σελίδα 8)

Αποχώρηση από την οριζόμενη Εθνική Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, γιατί στόχο έχει την εκλαΐκευση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα (σελίδα 14)

Στημένο το φονικό στο Κριβένικ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού της ΠΓΔΜ, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας, που διενήργησε σχετικά με την προ ημερών ρίψη φονικών οβίδων στο κοσσοβάρικο χωριό και είπε πως δεν ευθύνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων, επειδή οι οβίδες «εκτοξεύτηκαν από άτομα που ενδύθηκαν με στολές του μακεδονικού χωριού» (σελίδα 16)

Ολονύκτιες σκληρές μάχες στη Βηθλεέμ, όπου ο θάνατος ενός Ισραηλινού στρατιώτη από παλαιστινιακά πυρά, το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδότησε τη γενίκευση της σύρραξης, που κατέληξε στον πολύωρο βομβαρδισμό του κέντρου της πόλης, καθώς και των δύο προσφυγικών στρατοπέδων των Παλαιστινίων από ισραηλινά τεθωρακισμένα (σελίδα 18)

Απτόητος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συνέχισε και χτες το «γαϊτανάκι» των εγκαινίων ανολοκλήρωτων έργων, με φιέστες και πανηγύρια, που μετατίθενται αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ...«ταλαίπωρη» Εγνατία, προαναγγέλλοντας την παραχώρηση του έργου στους ιδιώτες (σελίδα 22)

1949: Ετσι γεννήθηκε το ΝΑΤΟ

Αποψη από τη Σύνοδο για την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ουάσιγκτον, 4 του Απρίλη 1949
Αποψη από τη Σύνοδο για την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Ουάσιγκτον, 4 του Απρίλη 1949
Στις 4 του Απρίλη 1949 υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον η Συνθήκη δημιουργίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ. Τα αρχικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία. Αργότερα, το 1952, προσχώρησαν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1955 η Δυτική Γερμανία και το 1982 η Ισπανία. Η Συνθήκη αποτελείται από 14 άρθρα.

Η δημιουργία του ΝΑΤΟ ήταν η πρώτη επιθετική ενέργεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν ένα αποφασιστικό βήμα αυτών των δυνάμεων στην πρόκληση του «Ψυχρού Πολέμου».

Ενας πρόχειρος απολογισμός του ΝΑΤΟ στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν:

Οι κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Κούβας, της Χιλής, της Παλαιστίνης, της Γρανάδας, του Παναμά, της Λιβύης, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Νικαράγουας, του Σαλβαντόρ, της Βοσνίας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων γενικότερα κλπ., δίνουν απάντηση όσον αφορά στο «πού πιστεύει» το ΝΑΤΟ.

Οι χούντες στην Ελλάδα, στη Χιλή και την Τουρκία φανερώνουν από μόνες τους την αξία των διακηρύξεων του ΝΑΤΟ περί δημοκρατίας, ελευθερίας και κράτους του νόμου.

Για την προσήλωση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα «ειρηνικά μέσα» η ιστορία λέει: Πόλεμος στην Κορέα και στο Βιετνάμ, επέμβαση στην Ινδοκίνα, στη Γρανάδα και στον Παναμά, επιδρομή στη Λιβύη, στο Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο, στρατιωτικές επεμβάσεις στις Φιλιππίνες, στην Ελλάδα και τη Σομαλία. Ας προσθέσουμε τις επιδόσεις των συμμάχων των Αμερικανών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, στα Φόλκλαντ, στην Αλγερία, και όχι μόνο. Και μαζί με όλα αυτά την άμεση εμπλοκή των «ειρηνοποιών» στα εσωτερικά χωρών, με στόχο την ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών τους και τη στήριξη της αντίδρασης, όπως στο Σαλβαδόρ, στη Νικαράγουα και αλλού.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά, στις 23 του Απρίλη 1999, οι ηγέτες των κρατών-μελών, στην Ουάσιγκτον και πάλι, την ώρα που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, υπέγραφαν τη Συμφωνία για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1826: Με πρωτοβουλία της Ρωσίας υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, για να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία.

1945: Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την Ουγγαρία.

1961: Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και τον Χρουστσόφ!

1964: Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1986: Στο κενό πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ, για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Πάνω από 1.500 σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στον «Αστέρα» Γλυφάδας, ενώ 200 δεν προσέρχονται.

Η Ελλάδα στο πόδι, κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος

Από το παναττικό συλλαλητήριο κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία στις 4 Απρίλη 1999
Από το παναττικό συλλαλητήριο κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία στις 4 Απρίλη 1999
Πέρσι, σαν σήμερα, στις 4 του Απρίλη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Τυρνάβου και το στρατόπεδο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, έστελναν και πάλι το μήνυμα της αποφασιστικής καταδίκης των δολοφονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Νέα Γιουγκοσλαβία και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, παρά την αυταρχική επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής. Δεκάδες, ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, τις δύο προηγούμενες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας ολοφάνερη την απαίτηση του ελληνικού λαού, για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις ολέθριες και τυχοδιωκτικές, πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ