Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας στην Πελοπόνησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, στα ανατολικά πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 11-24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10-21, στα νησιά του Αιγαίου από 13-20 και στη Θεσσαλονίκη από 13-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-19 βαθμούς.

ΝΕΑ δρομολόγια για το ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό «ΑΙΟΛΟΣ», με τα οποία οι ώρες εργασίας του πληρώματος υπερβαίνουν τις 12 ώρες ημερησίως, καθορίστηκαν με ευθύνη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (σελίδα 15)

ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ μέτρα ασφαλείας άρχισε, χτες, η πολύκροτη δίκη των δύο Λίβυων μυστικών πρακτόρων που κατηγορούνται για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας «Pan Am» το 1988 (σελίδα 20)

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» μένει το έργο ανασύστασης της λίμνης της Κάρλας, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίησή του ήταν «φούμαρα» για την υφαρπαγή της ψήφου των Θεσσαλών (σελίδα 21)

ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ που λυμαίνονται τον κλάδο εμπορίας και διακίνησης υγρών καυσίμων, αποδίδουν οι βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης τη βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους στην Αθήνα, καθώς και στο πρατήριο του προέδρου της Ομοσπονδίας τους (σελίδα 22)

ΟΥΤΕ ένα ούτε δύο, αλλά τρία απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου δέχτηκε χτες το πρωί η περιοχή του Αιγίου, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ξύπνησαν από τις σεισμικές δονήσεις (σελίδα 25)

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ προκαταρκτικής εξέτασης για τις οδικές κακοτεχνίες, τις ελλείψεις σημάνσεων και γενικά τα επικίνδυνα σημεία στους δρόμους που εγκυμονούν σοβαρές πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (σελίδα 26)

ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟ συνεχίζει να βρίσκεται το μοναδικό απορρυπαντικό σκάφος «Ποσειδών» του Δήμου Θεσσαλονίκης, που χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του καθαρίζοντας το Θερμαϊκό, με συνέπεια η παραλία της Θεσσαλονίκης να γεμίζει με κάθε είδους αντικείμενα, ξύλα, μπουκάλια και ακαθαρσίες (σελίδα 26)

ΕΝΑΣ λαβύρινθος διαπλοκών και πελατειακών σχέσεων αποδεικνύεται πως είναι η υπόθεση της ανεύρεσης μιας στέγης για όλες τις Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς νέα επεισόδια του σχετικού σίριαλ γίνονται καθημερινά γνωστά. (σελίδα 27)

ΤΟ... ΘΡΙΛΕΡ των τελικών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Ηρακλή έλαβε οριστικά τέλος χτες, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν για 19η φορά στην ιστορία τους το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών στο βόλεϊ (σελίδα 34)

1970: Στο αίμα πνίγεται η φοιτητική διαμαρτυρία στις ΗΠΑ

Η Εθνοφρουρά ανοίγει πυρ, σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει έντεκα στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Κεντ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Στη φωτογραφία οι φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν.

H 40ή ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Αέρας αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση Κλίντον - Τσερνομίρντιν με τους υπουργούς Εξωτερικών της «G-8» να καταστρώσουν σχέδιο ειρήνης για να κατατεθεί ως ψήφισμα στον ΟΗΕ. Στο Βελιγράδι ελπίζουν για ειρήνη. Ο Πρόεδρος Κλίντον αποδέχεται η ειρηνευτική δύναμη να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

1964: Η Σοβιετική Ενωση στο πλευρό της Κύπρου

Φωτογραφία απο διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Στο πλακάτ ο σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ εμφανίζεται με ελληνική φουστανέλα. (Μάης 1964).
Φωτογραφία απο διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Στο πλακάτ ο σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ εμφανίζεται με ελληνική φουστανέλα. (Μάης 1964).
Ανοιξη 1964. Στην Κύπρο η κατάσταση είναι και πάλι έκρυθμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συνεχίζουν να προωθούν με κάθε μέσο το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του νησιού. Μαζί τους συμμαχεί στο παρασκήνιο και η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αντίθετος είναι πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Δυο προβοκατόρικες ενέργειες το Μάρτη κατά τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών στόχων (βόμβα στην Κοινοτική Βουλή των Τουρκοκυπρίων και επίθεση στον ελληνικό τομέα της Πάφου) αναζωπυρώνουν τις συγκρούσεις. Η ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο προκαλεί την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 5 Ιούνη θα γίνει η τουρκική απόβαση στην Κύπρο. Οι εξελίξεις παίρνουν δραματικό χαρακτήρα και κινούνται ταχύτατα.

Στις 4 Μάη 1964 ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξη του στην «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης. Ο Χρουστσόφ κατηγορεί «τρίτες δυνάμεις» ότι υποκινούν την άδικη αιματοχυσία «απλών ανθρώπων, που κάλλιστα μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά», επειδή θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ.

Η παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν πολύ σημαντική. Μετά απ' αυτήν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λ. Τζόνσον υποχρεώνεται να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο εισβολής. Στην επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, ο Τζόνσον επικαλείται τον κίνδυνο της σοβιετικής εμπλοκής. Τελικά η τουρκική ηγεσία υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σχέδιό της.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείπουν το δικό τους σχέδιο. Καλούν στην Ουάσιγκτον τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί συζητείται το σχέδιο της διχοτόμησης, το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ατσεσον. Ο Ατσεσον διαμορφώνει δυο εναλλακτικές προτάσεις για τη διχοτόμηση. Και οι δύο προτάσεις, όμως, απορρίπτονται κατηγορηματικά από τον Μακάριο.

Ο Παπανδρέου δίνει εντολή στον Γρίβα να αναλάβει δράση στην Κύπρο. Οι δραστηριότητες του Γρίβα προκαλούν την άμεση αντίδραση της Τουρκίας. Στις 8 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Πάφο και την επομένη έξι τουρκικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές της Κύπρου. Και πάλι η δυναμική παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης αποτρέπει την εισβολή και τη ΝΑΤΟποίηση.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 4 ΜΑΗ

1833: Υπογράφεται η συνθήκη της Κιουτάχειας. Η Τουρκία αναγνωρίζει τον Μοχάμεντ Αλι κληρονομικό αντιβασιλιά της Αιγύπτου και της Συρίας. Αργότερα ο Μοχάμεντ εγκατέλειψε τη Συρία, ενώ το 1848 παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Ιμπραήμ, που όμως πέθανε πριν απ' αυτόν.

1979: Με πλειοψηφία 43 εδρών στη Βουλή, η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία.

1982: Στον πόλεμο των Φόκλαντ, το βρετανικό αντιτορπιλικό «Σέφιλντ» βυθίζεται από πύραυλο Εξοσέτ. Σκοτώθηκαν 20 άτομα.

1994: Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν ιστορική συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967.

1950: Πανελλαδική απεργία 100 χιλιάδων μαθητών γυμνασίων. Η απεργία κρατάει μια βδομάδα και λήγει με μερική επιτυχία.

1967: H χούντα εκτοπίζει 6.000 πολιτικούς κρατούμενους στο νησί της Γυάρου. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.ά. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1978: Στρατεύματα της Νοτίου Αφρικής εισβάλλουν στο έδαφος της Αγκόλας για να εξοντώσουν αντάρτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ναμίμπια «Σουάπο». Η επέμβαση καταδικάζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ