Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη Μακεδονία, στη Θράκη και το βόρειο - ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αναπτυχθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί, στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί και από το βράδυ τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-34, στα νησιά από 20-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-34 βαθμούς.

ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ στόχο της, την κάλυψη, δηλαδή, του «κενού διακυβέρνησης» και την «υποκατάσταση» της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν οι ...οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ (σελίδα 6)

ΚΑΘΕ μέρα της δίκης, για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», προστίθενται και νέα στοιχεία εις βάρος της ιδιωτικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» και των εφοπλιστών (σελίδα 14)

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας να εξαγοράσει τις μετοχές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, ώστε να αποκτήσει όσες χρειάζεται για να εισάγει τη «Δωδώνη ΑΕ» στο Χρηματιστήριο, εκφράζει, με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πασσαρώνος (σελίδα 23)

ΜΕ ΤΗ «γλώσσα» της τέχνης του χορού, που υπηρετεί επάξια σε όλη της τη ζωή, θα «μιλήσει» η Πίνα Μπάους, η θρυλική Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφος, που φιλοξενείται με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, για δυο βραδιές, στο Ηρώδειο (σελίδα 24)

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ελληνική ποιοτική δημιουργία θα ανθοφορήσει υπέροχα στη «Σκιά των Βράχων» του Βύρωνα, από τις 20 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτέμβρη. Φροντίζει γι' αυτό τα μέγιστα το 14ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα (σελίδα 25)

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να επανεξεταστεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών, η υπόθεση της παραπομπής σε δίκη του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αθ. Βασιλόπουλου για τα γεγονότα της οδού Νιόβης, καθώς ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η παραπεμπτική απόφαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη (σελίδα 26)

ΠΡΟΣ εκχώρηση σε ιδιώτη, βρίσκεται ένας ευαίσθητος τομέας για τη δημόσια υγεία, η Μονάδα Παραγωγής Εμβολίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, καθώς η παραγωγή, ανάπτυξη και εμπορία εμβολίων, ορών και διαγνωστικών προϊόντων, όπως και η διεξαγωγή της αντίστοιχης έρευνας περνά στη δικαιοδοσία ιδιωτικής επιχείρησης (σελίδα 27)

ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ των προστίμων που είχε επιβάλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA και «Νέα Τηλεόραση», τον Απρίλη του 2000, ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών αυτών σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 29)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1887 Γεννιέται ο Μαρκ Σαγκάλ. Γάλλος ζωγράφος, από τους πιο διακεκριμένους του σουρεαλιστικού ρεύματος. Ο Σαγκάλ, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στη Ρωσία και τα πρώτα έργα του αποτύπωναν τις μνήμες του από τα χωριά της ρωσικής υπαίθρου. Το 1923 πήγε στη Γαλλία και το 1936, όταν ο ναζισμός προχωράει στις πρώτες εκκαθαρίσεις κατά των Εβραίων, πηγαίνει στις ΗΠΑ. Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ξαναγύρισε στη Γαλλία. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους και σχεδιαστές του 20ού αιώνα. Η ζωγραφική του Σαγκάλ διακρίνεται από το χιούμορ και τη φαντασία του δημιουργού, αλλά και από μια έξοχη ποιητική έμπνευση.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1535 Εκτελείται σαν προδότης ο Σερ Τόμας Μουρ, μετά την άρνησή του να αναγνωρίσει τον Ερρίκο τον 8ο ως κεφαλή της Εκκλησίας.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ θεραπεύει έναν ασθενή με το εμβόλιό του κατά της λύσσας.

1928 Πρεμιέρα της πρώτης ομιλούσας κινηματογραφικής ταινίας στη Νέα Υόρκη. Είχε τον τίτλο: «Τα φώτα της Νέας Υόρκης».

1949 Εκτελείται ο Βασίλης Μαρκεζίνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

1974 Την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για τη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο μέλλον, αποδέχεται η Βρετανία. Πρωταρχικός όρος η συμμετοχή των Καθολικών στο νέο Σώμα.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου Πίπερ Αλφα στο βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας. Σκοτώθηκαν 167 άτομα. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.

1998 Η ιταλική Αστυνομία εντοπίζει τους κλέφτες που είχαν «σηκώσει» στις 20 Μάη, από την Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, τρεις σπουδαίους πίνακες. Οι πίνακες αυτοί ήταν η «Αρλεζιάνα» και ο «Κηπουρός» του Βαν Γκογκ και «Η καλύβα του Ζουρντάν» του Σεζάν. Οι κλέφτες εντοπίστηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να πουλήσουν τη «λεία» τους.

1827: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου

Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Τοιχογραφία του Γκουγκενμπέργκερ στο κτίριο της ελληνικής Βουλής.
Στα 1825 η ρωσική κυβέρνηση βλέπει πως ήταν ανάγκη να βοηθήσει τους Ελληνες, για να δυναμώσει την επιρροή της στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Κάνινγκ φοβάται μήπως η Ρωσία επέμβει μόνο αυτή στις ελληνικές υποθέσεις και γι' αυτό στέλνει στην Πετρούπολη τον Ουέλινγκτον με εντολή να προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία με τη Ρωσία για μια κοινή ενέργεια στο ελληνικό ζήτημα. Υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο, που σύμφωνα με αυτό έπρεπε να πετύχουν από την Τουρκία να παραχωρήσει ανεξαρτησία στους Ελληνες.

Την άμεση επέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον ελληνικό αγώνα την επιτάχυνε το ότι τον Απρίλη του 1827 η εθνική συνέλευση της Τροιζήνας ανέδειξε κυβερνήτη της Ελλάδας τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Για το Λονδίνο και το Παρίσι η εκλογή Καποδίστρια αποδείκνυε πως η ρωσική επιρροή είχε δυναμώσει στην Ελλάδα.

Στις 6 Ιούλη του 1827 η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για την «ειρήνευση στην Ελλάδα». Οι τρεις αυτές δυνάμεις πρότειναν στην Τουρκία να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, να ανακαλέσει από την Ελλάδα τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και στρατό και να παραχωρήσει στους Ελληνες ανεξαρτησία. Τυπικά θα εξουσίαζε την ανεξάρτητη Ελλάδα ο σουλτάνος. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις αυτές και άρχισε να προετοιμάζεται, για να επιτεθεί εναντίον των νήσων που τις κρατούσαν οι Ελληνες.

Οι σύμμαχοι απάντησαν στην εισβολή των Τούρκων στη Μεσσηνία στέλνοντας στις ελληνικές ακτές μια ναυτική μοίρα που κατέπλευσε στον όρμο του Ναυαρίνου, όπου ήταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος. Πρώτος άνοιξε πυρ ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος που ήταν μεγαλύτερος (126 πλοία απέναντι σε 27 που είχε η ενωμένη ρωσοαγγλογαλλική μοίρα). Η ναυμαχία που άρχισε στις 20 Οκτώβρη 1827, τελείωσε με ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Η τελική έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου ήταν, όπως αποδείχτηκε, έξω από τα σχέδια της Αγγλίας, η οποία δεν ήθελε την καταστροφή του τουρκικού στόλου, αφού έτσι θα άλλαζαν οι ναυτικές ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ρωσίας. Μάλιστα, ο βασιλιάς της Αγγλίας χαρακτήρισε τη ναυμαχία «θλιβερό επεισόδιο».

Ο Γιάννης Κορδάτος γράφει στην «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας»: «Η Συνθήκη του Λονδίνου, άσχετα αν δεν ικανοποιούσε απόλυτα τις ελληνικές βλέψεις, ήταν ο πρόλογος των κατοπινών διπλωματικών ζυμώσεων που καταλήξανε στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ