Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα υπάρχουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-31, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-34, στο Αιγαίο από 21-30 και στη Θεσσαλονίκη από 23-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, τοπικά ισχυροί και πρόσκαιρα στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή για τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, σχετικά με τους συμβασιούχους υπαλλήλους της εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 8)

ΑΜΕΙΩΤΗ συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Προχτές το βράδυ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, μίλησε σε μια προεκλογικών διαστάσεων συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών (σελίδα 10)

ΚΛΕΙΣΤΟΙ θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη, 11 του Ιούλη, όλοι οι δήμοι του νομού Λέσβου, με απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, διαμαρτυρόμενοι για τη μη απόδοση σε αυτούς του 50% των κονδυλίων από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σελίδα 17)

ΤΡΟΠΟΥΣ βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης αναζήτησαν κατά τη χτεσινή τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης (σελίδα 19)

ΤΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ μνημεία στους τόπους των μεγάλων αγώνων και των θυσιών του λαού μας συγκέντρωσε το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης - ΚΜΙΕΑ - και τα παρουσιάζει σε μια καλαίσθητη έκδοση του 2000 με τίτλο: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μέσα από τα Ηρώα και τα Μνημεία» που επιμελήθηκε ο ιστορικός Δημήτρης Κάιλας (σελίδα 20)

ΜΕ ΤΟ φαινόμενο των μεγάλων αστικών κέντρων, τις αναγκαίες για το σκοπό αυτό μετακινήσεις πληθυσμών και τα γνωστά σε όλους, πλέον, συνεπαγόμενα σοβαρά οικολογικά προβλήματα ασχολείται η σημερινή σελίδα της Οικολογίας, διερευνώντας τις αιτίες και τις ρίζες του (σελίδα 21)

ΔΕΚΑ πέντε φωτογράφοι από την Ιαπωνία και τον Καναδά ως την Ιρλανδία και την Ινδία θα συναντηθούν στη Σκόπελο, με αφορμή την «5η Μπιενάλε Φωτογραφίας, που διοργανώνεται από το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου και εγκαινιάζεται στις 14 του Ιούλη (σελίδα 22)

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Σύγχρονης Μουσικής της Κόμπρα, στην Πορτογαλία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το καινούριο έργο του Θάνου Μικρούτσικου για μαρίμπα και κουαρτέτο εγχόρδων (σελίδα 23)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1860 Γεννιέται ο Γκούσταβ Μάλερ. Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Το διάστημα 1875 - 1878 σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης. Από το 1880 άρχισε η σταδιοδρομία του ως μαέστρου. Διηύθυνε τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης όπως της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Αμβούργου. Από το 1897 ως το 1907 ήταν ο διευθυντής της Αυτοκρατορικής Ορχήστρας της Βιέννης. Στη συνέχεια πήγε στην Αμερική όπου διηύθυνε την ορχήστρα της Μετροπόλιταν Οπερας και στη συνέχεια τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ηταν ο ιδανικός ερμηνευτής των λυρικών έργων του Μπετόβεν, του Μότσαρτ και του Βάγκνερ. Υπήρξε όμως και λαμπρός συνθέτης συμφωνικής μουσικής.

1937: Αρχίζει ο πόλεμος Ιαπωνίας - Κίνας

Ιάπωνας αξιωματικός μπροστά σε ομαδικό τάφο εκτελεσμένων κινέζων στην πόλη Νανκίν (1937)
Ιάπωνας αξιωματικός μπροστά σε ομαδικό τάφο εκτελεσμένων κινέζων στην πόλη Νανκίν (1937)
Μετά από την κατάκτηση της Βορειοανατολικής Κίνας οι Ιάπωνες μιλιταριστές άρχισαν να ετοιμάζονται εντατικά για το «μεγάλο πόλεμο», με σκοπό να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Από τα μέσα του 1937 πέρασαν στον ανοιχτό πόλεμο, επιδιώκοντας την αποικιακή υποδούλωση όλου του κινέζικου λαού. Η επίθεση αυτή προκάλεσε παλλαϊκό συναγερμό στην Κίνα και επιτάχυνε τη διαδικασία συγκρότησης του ενιαίου εθνικού μετώπου. Στην καθοδήγηση του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου αποφασιστικό ρόλο άρχισε να παίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Στις 7 Ιούλη 1937 τα ιαπωνικά στρατεύματα, αφού χτύπησαν κινέζικα τμήματα στη γέφυρα Λιουνγκουτσάο, έξω από το Πεκίνο, άρχισαν να εισβάλλουν πάλι στη Βόρεια Κίνα και γρήγορα άπλωσαν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους και στις άλλες κινέζικες επαρχίες. Οι Ιάπωνες ιθύνοντες υπολόγιζαν πως η καθυστέρηση της Κίνας σε πολεμικά και τεχνικά μέσα και η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησής της, που δεν την υπάκουαν αρκετοί τοπικοί στρατοκράτες, θα εξασφάλιζαν γρήγορα την επιτυχία στον ιαπωνικό στρατό και τον τερματισμό του πολέμου μέσα σε δύο - τρεις μήνες. Η πορεία των πρώτων πολεμικών επιχειρήσεων φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, αφού μέσα σε λίγο χρόνο κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, το Τσιεντσίν και τη Σαγκάη.

Στις 8 Ιούλη 1937 η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κάλεσε τον κινεζικό λαό σε πανεθνικό πόλεμο κατά των Ιαπώνων κατακτητών. Μετά τις επίμονες προσπάθειες του ΚΚΚ το Κουόμιτανγκ (το αντιδραστικό κόμμα των γαιοκτημόνων και της μεγαλοαστικής τάξης) ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους κομμουνιστές, έτσι σχηματίστηκε το ενιαίο εθνικό αντιιαπωνικό μέτωπο, που το αποτελούσαν ανομοιογενή στην ταξική τους σύνθεση στοιχεία.

Παρά το ότι η επέκταση του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού στρεφόταν κατά των δικών τους συμφερόντων, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστήριζαν με κάθε τρόπο την Ιαπωνία, γιατί υπολόγιζαν ότι μελλοντικά (αν κατακτούσε την Κίνα) θα στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Σοβιετική Ενωση βοήθησε οικονομικά και στρατιωτικά την Κίνα. Ωστόσο, εξαιτίας της συμβιβαστικής πολιτικής του Κουόμιτανγκ οι ιαπωνικές δυνάμεις προωθούνταν ταχύτατα. Μέχρι τον Οκτώβρη του 1938 είχαν καταλάβει όλη τη Βόρεια και μεγάλο μέρος της Κεντρικής Κίνας, το Νανκίν και Ουχάν και σπουδαίες παράλιες περιοχές στη Νότια Κίνα μαζί με την Καντώνα.

Στη συνέχεια, ο πόλεμος ακολούθησε πορεία παράλληλη με την εξέλιξη του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, στο τέλος του οποίου είχαμε τη συντριβή του γερμανικού φασισμού και του ιαπωνικού μιλιταρισμού που υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την Κίνα.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1807 Υπογράφεται η Συνθήκη του Τιλσίτ, με την οποία η Ρωσία συμμαχεί με τη Γαλλία, παύει να πολεμά εναντίον της Τουρκίας και εγκαταλείπει τους επαναστατημένους Ελληνες στο έλεος του σουλτάνου.

1822 Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο. Σ' εκείνες τις κρίσιμες για την Επανάσταση στιγμές αναδεικνύεται η στρατηγική μεγαλοφυία του Κολοκοτρώνη. Ακολουθώντας την τακτική του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.

1941 Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έφτασαν στην Ισλανδία, με σκοπό να εμποδίσουν τους ναζί να εισβάλουν στη χώρα.

1995 Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για διαφθορά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιάνι ντε Μικέλις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ