Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Εργαζόμενοι ξενοδοχείου «Athens Ledra»: Δίνουν μάχη για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας.

-- Οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική δίνουν συνέχεια στους αγώνες για την Υγεία, πρωτοστατώντας σε τοπικές κινητοποιήσεις.

-- Αρθρο για το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

-- Ιστορικό: Η απεργία στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» το 1988.

Ρεκόρ ... προκλητικότητας για την ανεργία

Χτες βγήκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης το μήνα Μάη. Οπως αναμενόταν και όπως συμβαίνει αυτόν το μήνα όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των αυξημένων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα καταγράφεται θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας. Με βάση αυτό το στοιχείο, η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, έσπευσε να μιλήσει για «ρεκόρ 15ετίας στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα»!

Καταλαβαίνουμε το άγχος της κυβέρνησης να πείσει για το παραμύθι της «ανάπτυξης» ως το φάρμακο τάχα κατά της ανεργίας, ότι «γυρίζουμε σελίδα» και άλλα παρόμοια. Μόνο που μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία άλλο πράγμα δείχνει. Πρώτον, ο μήνας Μάης πάντα έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων. Ακόμα και τα χρόνια κορύφωσης της κρίσης, κατά τα οποία η ανεργία τριπλασιάστηκε, ο συγκεκριμένος μήνας ήταν πάντα θετικός. Το ίδιο ισχύει και συνολικά για το πρώτο πεντάμηνο όλων των χρόνων, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δεύτερον και πιο σημαντικό είναι τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία στις δύο θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς να υπολογίσουμε ότι πολλές νέες συμβάσεις ακόμα και με πλήρη απασχόληση είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Ενα σημαντικό μέρος των θέσεων εργασίας είναι στον τουριστικό κλάδο.

Προφανώς, την αναπληρώτρια υπουργό δεν την ενδιαφέρουν οι συνθήκες στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου. Δεν ξέρει τίποτα για την απληρωσιά που τσακίζει κόκαλα, την εντατικοποίηση, τις απολύσεις, την προκλητική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας... Και επιτέλους, είναι τουλάχιστον προκλητικό, σε μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά παραμένει άνεργος, τα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για «ρεκόρ». Αν κατέχουν κάποιο ρεκόρ, αυτό είναι της προκλητικότητας...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Προετοιμάζονται για μακρύ και απαιτητικό αγώνα

Με «στρατηγείο» το χώρο δουλειάς, οργανώνονται και διεκδικούν δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Γλέντι που στήθηκε με την προσφορά των εργαζομένων
Γλέντι που στήθηκε με την προσφορά των εργαζομένων
Με τις αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες στην είσοδο και με την πολιτική του ηγεσία να μη δίνει καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους, «υποδέχτηκε» χτες τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Athens Ledra» το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ενώ παράλληλα παλεύουν για τις θέσεις εργασίας, κόντρα στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους σχεδιασμούς, μέρος των οποίων είναι και η απόφαση της εργοδοσίας να αναστείλει τη λειτουργία του ξενοδοχείου από τις 31 Μάη.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, από την επόμενη κιόλας μέρα (1η Ιούνη), απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να παρέμβει, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα. Επιπλέον, ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για να τους χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης το οποίο δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο.

Προκειμένου, τέλος, να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα από την παρατεταμένη απληρωσιά, διεκδίκησαν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, αποσπώντας καταρχήν θετική απάντηση από το υπουργείο. Χτες, προχώρησαν σε νέα παρέμβαση, όπου όμως διαπίστωσαν ότι το υπουργείο δεν έπραξε απολύτως τίποτα σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.

Δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους

Στην προσπάθεια να επαναφέρουν τα αιτήματα, τους απάντησε επιστρατεύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, απωθώντας τους εργαζόμενους από την είσοδο του υπουργείου. Στην ένταση που δημιουργήθηκε τραυματίστηκε ελαφρά ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας. Τη διαμαρτυρία του εξέφρασε στον υπουργό σε τηλεφωνικό διάβημα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από την εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο

Eurokinissi

Από την εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο
Στη συνάντηση που έγινε, κάτω από την επιμονή των εργαζομένων, με τον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, και το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, επιβεβαιώθηκε ότι η «συμπαράσταση» του υπουργείου στα δίκαια αιτήματά τους περιορίζεται σε ...δελτία Τύπου, καθώς οι εκπρόσωποι του υπουργείου αναίρεσαν ακόμα και την πρώτη θετική τους απάντηση για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος, λέγοντας τώρα πως «θα εξετάσουν» το ζήτημα.

Επίσης, όπως προέκυψε, δεν προχώρησαν καν σε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για να επιταχυνθεί η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, αν και πέρασαν 15 μέρες από την προηγούμενη παρέμβαση των εργαζομένων. Σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου και την Παρασκευή θα συγκεντρωθούν ξανά στο υπουργείο, στις 12.30 μ.μ., καθώς έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Καθημερινός αγώνας που συνεχίζεται

Για περισσότερο από μισό μήνα, οι εργαζόμενοι στο «Αthens Ledra» βρίσκονται καθημερινά στο πόδι, με το επιχειρησιακό σωματείο να οργανώνει τον αγώνα και το κλαδικό Συνδικάτο να στέκεται συνεχώς στο πλευρό τους. Συνεχής είναι η παρουσία των εργαζομένων στο χώρο του ξενοδοχείου. Στην πόρτα είναι κολλημένο το χαρτί με τις «βάρδιες», στο οποίο συμπληρώνονται τα ονόματα των εργαζομένων και οι ώρες κατά τις οποίες μπορούν να δώσουν καθημερινά το «παρών».

Το ΔΣ του σωματείου καταβάλλει διαρκή προσπάθεια ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός καταμερισμός δυνάμεων. Τόσο το σωματείο, όσο και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως ο αγώνας που δίνουν θα έχει διάρκεια. Με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί πλειστηριασμός του ξενοδοχείου στις 13 Ιούλη, είναι αποφασισμένοι να δώσουν για όσο χρειαστεί τη μάχη για τα αιτήματά τους, συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στους εργοδότες, παλιούς και επίδοξους νέους.

Στους πίνακες ανακοινώσεων αναρτώνται όλα τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν από σωματεία, μαζικούς φορείς και Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και το πρόγραμμα δράσης, στο οποίο κάθε εργαζόμενος καλείται να πάρει μέρος, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις. Εξω από το ξενοδοχείο έχει στηθεί και ένας μικρός αυτοσχέδιος παιδότοπος, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους, στη Γενική Συνέλευση, στη «βάρδια», στη συζήτηση με τους συναδέλφους για τις καθημερινές εξελίξεις.

Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο

Με δεδομένο ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μάρτη και δεν έχουν πάρει καν το Δώρο Πάσχα, το σωματείο δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα επιβίωσης που εμφανίζονται. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργαζομένων που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της συγκέντρωσης και της διανομής της βοήθειας που προσφέρουν σωματεία και φορείς. Ηδη έχει μοιραστεί μια ποσότητα τροφίμων, ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη το επόμενο διάστημα η αλληλεγγύη να δυναμώσει, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, μια από τις πρωτοβουλίες που ξεχώρισε ήταν η συναυλία που οργανώθηκε έξω από το ξενοδοχείο την περασμένη Δευτέρα, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, των σωματείων και των φορέων που πρόσφεραν τρόφιμα και αναψυκτικά, με την προσφορά όλων των εργαζομένων στην προετοιμασία της εκδήλωσης. Αποτιμώντας ως επιτυχημένη τη συναυλία, το σωματείο προσανατολίζεται σε αντίστοιχες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να συνδυάζουν την ενημέρωση για τα αιτήματά τους και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

Για το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με θέμα «Η τηλεϊατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας»

Το σύστημα της τηλεϊατρικής προβλέπεται να λειτουργήσει με το ήδη υπάρχον ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ
Το σύστημα της τηλεϊατρικής προβλέπεται να λειτουργήσει με το ήδη υπάρχον ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ
Στις 25/05/2016 συνεδρίασε η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα «Η τηλεϊατρική στην υπηρεσία της κοινωνίας». Ουσιαστικά, η συζήτηση αφορούσε στην παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), το οποίο υλοποιείται πιλοτικά από τις αρχές του έτους σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων, η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ (Πειραιάς - Βόρειο και Νότιο Αιγαίο), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ο εκτελών χρέη διοικητού του ΓΚΝ Νίκαιας - Αγίας Βαρβάρας, ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής του ΓΝ Σύρου, ένας αγροτικός γιατρός από το Καστελόριζο και εκπρόσωπος του γγ Δημόσιας Υγείας.

Ορισμένα στοιχεία για το δίκτυο

Η χρηματοδότηση του ΕΔΙΤ έγινε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και αφορούσε την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος, δηλαδή το τεχνικό μέρος (μονάδες, εξοπλισμός). Για τη συνέχιση της χρηματοδότησής του, έχει επίσης ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ, σε συνεργασία με την Intracom και την Cisco (εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων).

Αποτελείται από 43 μονάδες - σταθμούς τηλεϊατρικής, εκ των οποίων οι 30 είναι τοποθετημένοι σε Κέντρα Υγείας (ΚΥ) ή Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) νησιών, οι 13 είναι τοποθετημένοι σε 5 νοσοκομεία νησιών (Ρόδος, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Σύρος) και σε 7 νοσοκομεία στην Αττική («Ασκληπιείο», «Τζάνειο», «Θριάσιο», «Μεταξά», Νίκαιας, «Αττικόν», ΨΝΑ) και ένας είναι εγκατεστημένος στο ΕΚΕΠΥ.

Στόχος είναι το δίκτυο να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Προς το παρόν δε λειτουργεί έτσι. Επίσης, προς το παρόν εξυπηρετεί τακτικά, προγραμματισμένα ραντεβού - περιστατικά και τηλεκπαίδευση (σεμινάρια) και όχι έκτακτα περιστατικά.

Χρήστες του συστήματος είναι όσοι γιατροί (των νοσοκομείων, των ΚΥ και των ΠΙ που εμπλέκονται στο πρόγραμμα) επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό και πιστοποιούνται. Η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ ανέφερε ότι ο αριθμός των μέχρι τώρα πιστοποιημένων γιατρών είναι 155, 63 γιατροί νοσοκομείων και 92 γιατροί ΚΥ και ΠΙ. Πρόκειται για καρδιολόγους, παιδίατρους και χειρουργούς. Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε ότι οι πιστοποιημένοι γιατροί είναι 270. Ο στόχος είναι να επεκταθούν τόσο ο αριθμός των γιατρών όσο και οι ειδικότητες.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 35 τηλεραντεβού (δηλαδή προγραμματισμένα ραντεβού από απόσταση ασθενούς και γιατρού) και 963 τηλεσυνεδρίες (δεν διευκρινίστηκε στη συζήτηση τι αφορούν, πιθανόν θα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή απομακρυσμένης επικοινωνίας μεταξύ γιατρών, π.χ. για ιατρικές συμβουλές).

Εργαλείο υποκατάστασης των ελλείψεων

Το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει με το ήδη υπάρχον ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, η διαδικασία κλεισίματος και πραγματοποίησης τηλεραντεβού γίνεται ως εξής: Στέλνεται αίτημα από το σταθμό κάποιου ΚΥ σχετικά με ένα περιστατικό, παραλαμβάνεται το αίτημα από το σταθμό του νοσοκομείου, δηλώνεται η διαθεσιμότητα τόσο της συγκεκριμένης ειδικότητας όσο και της δυνατότητας να πραγματοποιήσει το ραντεβού και κατόπιν κλείνεται ραντεβού.

Στο έδαφος αυτών των δραματικών ελλείψεων των δημόσιων Μονάδων Υγείας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, δε θα μπορεί να εξασφαλιστεί πάντα ούτε καν η ελάχιστη βοήθεια στον ανειδίκευτο, πρόσφατα απόφοιτο της Ιατρικής, αγροτικό γιατρό να διαχειριστεί από τα πιο απλά έως τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Για παράδειγμα, τι ακριβώς θα γίνεται στην περίπτωση που ασθενείς «διαγιγνώσκονται από μακριά» με κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο μέρος ειδικευμένος γιατρός της κατάλληλης ειδικότητας ή δεν υπάρχει ή δε λειτουργεί το απαραίτητο ιατρικό μηχάνημα ή δεν υπάρχουν στο ιατρείο τα κατάλληλα φάρμακα;

Πολύ περισσότερο, τι ακριβώς θα γίνεται στην περίπτωση των περιστατικών που χρήζουν άμεσης ή και επείγουσας βοήθειας, όταν δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός, κατάλληλο μηχάνημα ή διαθέσιμο ασθενοφόρο ή και ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του ασθενούς; Τι θα γίνει αν κάποιος άνθρωπος, για παράδειγμα, πάθει έμφραγμα; Πώς μέσω της τηλεϊατρικής θα γίνει η θρομβόλυση και η αγγειοπλαστική (που απαιτούνται σε αυτήν την περίπτωση), χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό;

Στόχος η μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία

Κοινή συνιστώσα των παρεμβάσεων στη συνεδρίαση ήταν η προβολή της τηλεϊατρικής ως εργαλείου που αφενός θα συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου για «εξοικονόμηση πόρων και ορθολογική χρήση των δαπανών» και αφετέρου στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκαλούν οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό, διαγνωστικά μέσα κ.λπ. των κρατικών Μονάδων Υγείας των νησιωτικών περιοχών.

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, «θα ενισχύσει τη φυσική παρουσία των γιατρών, θα αυξήσει τις δυνατότητες των Κέντρων Υγείας των νησιών και έτσι θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών».

Καταρχήν, δεν υφίσταται «φυσική παρουσία γιατρού» και «δυνατότητες των Κέντρων Υγείας των νησιών», γιατί οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στις νησιωτικές περιοχές είναι εκρηκτικές. Υπάρχουν ΚΥ, ακόμα και νοσοκομεία στα νησιά, χωρίς βασικές ειδικότητες ή χωρίς καν ειδικευμένο γιατρό, ή είναι μόνος του ο αγροτικός γιατρός, όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο, όπως ανέφερε και ο αγροτικός γιατρός της περιοχής, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση. Πολλές Μονάδες Υγείας δεν έχουν καν βασικό εξοπλισμό ή ακόμα και αναλώσιμα.

Ουσιαστικά, αξιοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνολογίας ως εργαλείο συγκάλυψης των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό των κρατικών Μονάδων Υγείας, λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία, ως υποκατάστατο ουσιαστικά της φυσικής παρουσίας του γιατρού.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την ίδια τη συζήτηση, όπου πίσω από τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια, όλοι αναγνώριζαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις κρατικές Μονάδες Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομεία) και ταυτόχρονα υποστήριζαν την αναγκαιότητα για «εξοικονόμηση πόρων και ορθολογική χρήση δαπανών». Δηλαδή, στήριζαν τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, στην οποία μπορεί να συμβάλει η τηλεϊατρική, και παράλληλα να ικανοποιούνται δήθεν οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Μάλιστα, σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο «Το μέλλον των θέσεων εργασίας», έγινε αναφορά στο πώς η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία οδηγεί στη μείωση θέσεων εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι μεταξύ των κλάδων που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων είναι αυτός της Υγείας, λόγω αύξησης της χρήσης της τηλεϊατρικής.

Από αυτή τη σκοπιά, όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών Υγείας, αλλά αντίθετα διατηρείται και εδραιώνεται και μάλιστα «με τη βούλα της επιστήμης», όπως αυτή αξιοποιείται στον καπιταλισμό, το υπάρχον απαράδεκτο καθεστώς λειτουργίας των κρατικών Μονάδων Υγείας.

Πλευρές που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους

Πολλές φορές, μάλιστα, στο έδαφος αυτών των ελλείψεων, η υλοποίηση τηλεϊατρικών εφαρμογών μπορεί να γίνεται ανορθόδοξα κι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, η παροχή υπηρεσιών Υγείας και η αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών να μη γίνεται ούτε καν μέσω του αγροτικού γιατρού, αλλά μέσω διαφόρων άλλων επαγγελματιών Υγείας (νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας κ.ά.) ή και μη επαγγελματιών Υγείας, όπως το διοικητικό προσωπικό ή και οποιονδήποτε άλλον.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναφέρθηκε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό ως προς αυτό, το οποίο πρέπει να αρθεί. Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεϊατρικής (άρθρο 66 παρ. 16 του Ν. 3984/2011) ορίζει ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών πρέπει να γίνεται μόνο υπό την ευθύνη και την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, «οι χρήστες δεν μπορεί να είναι μόνο γιατροί, αλλά και νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, καθώς και ομάδες του γενικού πληθυσμού που δεν έχουν ιατρική παιδεία, αλλά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες πολύτιμες γι' αυτά τα νησιά μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα» (π.χ. καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε άρρωστο). Συγκεκριμένα, η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ ανέφερε: «Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μοιάζει πολύ εξειδικευμένος ως όρος, αλλά υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να τα αναγνωρίσει και κάποιος μη γιατρός και να κάνει και παρέμβαση».

Δηλαδή, κάποιος άνθρωπος που δεν έχει καν στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής, αλλά μόνο κάποιες δεξιότητες που θα έχουν αποκτηθεί μέσα από ολιγοήμερα σεμινάρια, να διαχειρίζεται από τα πιο απλά έως τα πιο επείγοντα περιστατικά υγείας, με βάση τα συμπτώματα που ο ίδιος θα αναγνωρίσει.

Λες και το σύμπτωμα από μόνο του αποτελεί ασφαλή ένδειξη για το είδος της πάθησης, τη στιγμή που για τη διάγνωση ακόμα και από εξειδικευμένο γιατρό, απαιτείται να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες και κυρίως να υπάρχουν τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα. Αυτό κι αν είναι υποκατάσταση του γιατρού, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και προφανώς αυξημένη επικινδυνότητα.

Επίσης, πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί - όπως ισχυρίστηκαν οι ομιλητές στην Επιτροπή - «η συνεχής εκπαίδευση των γιατρών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον», χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα διαγνωστικά μέσα, χωρίς ειδικευμένους γιατρούς;

Με άλλες προϋποθέσεις στην υπηρεσία του λαού

Αναδεικνύεται ότι εντός του πλαισίου της καπιταλιστικής οικονομίας, οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με μαζικό, απρόσκοπτο και ουσιαστικό τρόπο υπέρ του λαού.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της παραγωγής, που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και αντίστοιχα ενός ριζικά διαφορετικού συστήματος Υγείας. Σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αναπτυχθεί ο τομέας της τηλεϊατρικής, με τρόπο που να λειτουργεί συμπληρωματικά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, έχοντας θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και όχι ως υποκατάστατο.

Να είναι, δηλαδή, ενταγμένος σε πλήρως αναπτυγμένες, αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, μέσω Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Νοσοκομείων και Μονάδων Πρόνοιας, επαρκώς στελεχωμένων με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό. Με ιδιαίτερο προσανατολισμό στον τομέα της επείγουσας ιατρικής, σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων (με την εγκατάσταση συστημάτων και μονάδων τηλεϊατρικής στο ΕΚΑΒ), φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμούς), σε πλοία.


Της Χριστίνας ΜΑΤΣΙΑΚΑ*
* Η Χριστίνα Ματσιακά είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Πρόγραμμα δράσης στον Πειραιά

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από κάλεσμα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς της περιοχής, προέκυψε ο εξής σχεδιασμός:

  • Από τις 21 έως 30 Ιούνη θα γίνουν δραστηριότητες σε κάθε δήμο, όπως π.χ. εξορμήσεις έξω από ιατρεία ΠΕΔΥ και συναντήσεις με τους υπεύθυνους για τις ελλείψεις, επισκέψεις - ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς, περιοδείες σε νοσοκομεία κ.ά. Τα σωματεία μέσα από ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις θα αναδείξουν τα ζητήματα Υγείας και των επαγγελματικών ασθενειών.
  • Στις 7 Ιούλη θα γίνει παρέμβαση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας το Σεπτέμβρη.
Συγκέντρωση σήμερα στο «Αγία Βαρβάρα»

Σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του πρώην νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» καλούν οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω - Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας σήμερα στις 7.30 μ.μ. Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο έχει κλείσει, το ελάχιστο προσωπικό του μεταφέρθηκε σε άλλα νοσοκομεία και σήμερα λειτουργούν υποβαθμισμένα εξωτερικά ιατρεία με ορισμένες ειδικότητες και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Οι Λαϊκές Επιτροπές και οι μαζικοί φορείς καλούν το λαό της περιοχής να διεκδικήσει: Να λειτουργήσει το «Αγία Βαρβάρα» ως ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο με υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τον απαραίτητο εξοπλισμό, με όλες τις υποδομές που χρειάζονται, να ξαναλειτουργήσουν όλα τα χειρουργεία.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Μπαίνουν μπροστά για τις ανάγκες του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ξεδιπλώνουν πολύμορφη δράση, καλώντας τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση για τα εκρηκτικά προβλήματα της Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση στην περιοχή της Νίκαιας
Από παλιότερη κινητοποίηση στην περιοχή της Νίκαιας
Στις δημόσιες Μονάδες Υγείας του Πειραιά και της Σαλαμίνας, συναντά κανείς την ίδια απαράδεκτη εικόνα όπως και σε όλη τη χώρα: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν κλινικές και ιατρεία στο κλείσιμο, πληρωμές και μεγάλες αναμονές ασθενών, δεν υπάρχουν εργαστήρια και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ή είναι εκτός λειτουργίας...

Για όλα αυτά ευθύνεται η κρατική υποχρηματοδότηση, ενώ κάθε χρόνο οι περικοπές δαπανών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων είναι όλο και μεγαλύτερες. Θυσιάζονται η υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η ανταγωνιστικότητα.

Οπως τονίζουν οι Λαϊκές Επιτροπές, «δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να οργανωθούμε στα σωματεία, να παλέψουμε μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές». Η απάντηση στα οξυμένα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους είναι:

Να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές που έκλεισαν. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα. Να φτιαχτούν δημόσια Κέντρα Υγείας και να στελεχωθούν οι μονάδες ΠΕΔΥ. Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άνεργους και ανασφάλιστους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στον Πειραιά

Τα κενά προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας προβλήματα στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό.

Ενδεικτικά, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» από τις 798 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται των πραγματικών αναγκών), είναι κενές περίπου οι 200. Οι καρκινοπαθείς περιμένουν στη λίστα αναμονής κοντά τρεις μήνες. Στο Κρατικό Νίκαιας, αντίστοιχα, οι αναμονές στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία μπορεί να φτάνουν τους τρεις μήνες, όπως π.χ. για εξέταση στο γαστρεντερολογικό. Στη γενική εφημερία οι ασθενείς περιμένουν ως και πέντε ώρες για να εξεταστούν, πηγαίνουν βράδυ κι εξετάζονται πρωί ή το αντίστροφο...

Στο Τζάνειο έχει κλείσει η παιδοχειρουργική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στο «Μεταξά» ο νέος οργανισμός (σ.σ. του 2012) προβλέπει συγχώνευση 2 παθολογικών - ογκολογικών κλινικών σε μία, 2 χειρουργικών σε μία και 2 ακτινοθεραπευτικών σε μία. Αυτή η εξέλιξη θα μεγαλώσει κι άλλο τις αναμονές των καρκινοπαθών.

Επιπλέον, η κρατική υποχρηματοδότηση δημιουργεί κι άλλα προβλήματα όπως: Στο «Μεταξά» - ένα νοσοκομείο που χρειάζεται να κάνει διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας των καρκινοπαθών - εδώ και τρία χρόνια ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μόνο για επείγοντα περιστατικά, λόγω πλημμελούς συντήρησης. Οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες πληρώνοντας επιπλέον ποσά. Στο Κρατικό Νίκαιας έπεσε ένα τμήματα από το ταβάνι σε Παθολογική Κλινική, όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Αντίστοιχα οι δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποδεκατισμένες. Χαρακτηριστικά, στο Ιατρείο ΠΕΔΥ Περάματος, το οποίο αναφέρεται σε 26.000 κατοίκους δεν υπάρχει γυναικολόγος!

Επιπλέον, δεν υπάρχει δερματολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος και άλλες ακόμη ειδικότητες, ενώ δεν λειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο. Ακόμα, επειδή κι αυτές οι λίγες υπάρχουσες ειδικότητες καλύπτονται μόνο με έναν γιατρό, το απόγευμα το ιατρείο είναι ουσιαστικά κλειστό, αφού δεν «βγαίνουν» οι βάρδιες. Ούτε καθαρίστρια δεν υπάρχει εδώ και τρεις μήνες και οι υγειονομικοί πιάνουν τη σκούπα, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο...

Ιδια εικόνα και στη Σαλαμίνα

Η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας με μια τρίμηνη καμπάνια για την Υγεία απευθύνεται στους κατοίκους, επισκέφτηκε σχολεία, καταστήματα, χώρους δουλειάς, ΚΑΠΗ και μάζεψε υπογραφές για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας και του ιατρείου ΠΕΔΥ. Οι υπογραφές θα κατατεθούν στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας. Πολύ θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, που βιώνει καθημερινά τα οξυμένα προβλήματα.

Αρχικά, τα ιατρεία ΠΕΔΥ δεν λειτουργούν - υπάρχουν μόλις δυο γιατροί - ουσιαστικά είναι ένα άδειο κτίριο. Οι περίπου 40.000 κάτοικοι του νησιού που με τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι αυξάνονται πολύ, εξυπηρετούνται στο Κέντρο Υγείας. Αλλά και το ΚΥ είναι υπό διάλυση. Δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, δερματολόγος, χειρουργός, ενδοκρινολόγος και από τα τέλη Μάη παιδίατρος, ενώ οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατροι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η βασική λειτουργία του υποβαθμισμένου ΚΥ είναι η συνταγογράφηση, με την αναμονή για ραντεβού να φτάνει τον ενάμιση μήνα. Επίσης, το ειδικευμένο προσωπικό του ακτινολογικού δεν επαρκεί για να βγάλει τις βάρδιες και τα ρεπό των εργαζομένων, ενώ δεν γίνονται καθόλου αιματολογικές εξετάσεις.

Η Λαϊκή Επιτροπή Σαλαμίνας ζητά πλήρη στελέχωση του ΚΥ και του ΠΕΔΥ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, ζητά να δημιουργηθεί φαρμακείο στο ΚΥ με εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή φαρμάκων στους απόρους. Οι πολλοί άποροι του νησιού - ανάμεσά τους καρκινοπαθείς και άλλοι χρόνιοι πάσχοντες - δεν έχουν χρήματα για τα μεταφορικά τους και τις περισσότερες φορές περπατούν από όποιο χωριό μένουν για να πάνε στο ΚΥ για συνταγογράφηση. Ομως, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πρέπει να «ταξιδέψουν» μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά, με πολλή ταλαιπωρία κι επιπλέον έξοδα.

Τέλος, η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς του Πειραιά να γίνει παιδιατρικό νοσοκομείο στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και δωρεάν υπηρεσίες για όλους.

Η απεργία στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» το 1988

Απεργοί χαλυβουργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο
Απεργοί χαλυβουργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο
Το Μάρτη του 1988, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» στο Βόλο (ιδιοκτησίας Μάνεση, η οποία το 2006 ενώθηκε με την «Ελληνική Χαλυβουργία» και μετονομάστηκαν σε «Χαλυβουργία Ελλάδας») ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση οξυμένων προβλημάτων και με βασικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πολυήμερος αγώνας τους απαντήθηκε με λύσσα από την εργοδοσία και το κράτος της, που επιστράτευσαν κάθε μέσο για να τρομοκρατήσουν, να καταστείλουν, να ενσωματώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις.

Το χρονικό της απεργίας

Στις 17 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ, άρχισαν κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας, ενώ στη συνέχεια κλιμάκωσαν με δύο 24ωρες απεργίες. Στην τελευταία απεργία, στις 30 Μάρτη, η εργοδοσία απάντησε με «λοκ άουτ», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, «προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει. Να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Βιντεοσκοπούσε τους απεργούς και απειλούσε με απολύσεις».

Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση, εργαζόμενοι ανέφεραν ότι «οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουν από προβλήματα αναπνευστικά, όρασης και ακοής. Πολλά είναι τα ατυχήματα που έχουν γίνει στο εργοστάσιο. Τρεις συνάδελφοί μας βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη από σοβαρά εγκαύματα».

Το απεργιακό ταμείο συνέβαλε στην αντοχή του αγώνα
Το απεργιακό ταμείο συνέβαλε στην αντοχή του αγώνα
Στις 21 Απρίλη, προσπαθώντας να κάμψει τον αγώνα των εργατών που συνεχιζόταν, η εργοδοσία σκλήρυνε τη στάση της και απέλυσε τα επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου, καθώς και 17 ακόμα εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις. Στο πλευρό του ο Μάνεσης είχε και τότε την αστική Δικαιοσύνη, καθώς την ίδια μέρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε παράνομες τις στάσεις εργασίας.

Στις 22 Απρίλη έγινε στάση εργασίας στα εργοστάσια του Βόλου με απόφαση του Εργατικού Κέντρου και συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», με τους εργάτες να δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα συνεχίσουν με απεργίες. Η εργοδοσία απάντησε με νέες απολύσεις τη μέρα εκείνη. Στις 27 Απρίλη, στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» σημειώνεται ότι «οι χαλυβουργοί των δύο εργοστασίων του Μάνεση στο Βόλο αποφάσισαν επτά 24ωρες απεργίες».

Τρεις φορές «παράνομοι»...

Στις 5 Μάη, δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την απεργία των χαλυβουργών είχε τον τίτλο «Τρεις φορές "παράνομοι"». Οπως σημειωνόταν, «οι κινητοποιήσεις βγήκαν τρεις φορές παράνομες. Τη μια οι στάσεις εργασίας, την άλλη οι 24ωρες απεργίες, αλλά και η τρίωρη πανεργατική στάση που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο. Με μια δρακόντεια απόφασή του, το Πρωτοδικείο Βόλου χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τις 24 Απρίλη, κρίνοντας ότι αποτελούν ενιαία απεργία με αυτήν που άρχισε στις 17 Μάρτη και απαγορεύει τη συνέχισή τους στο μέλλον».

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου
Στον αντίποδα, θεωρήθηκαν νόμιμες οι απολύσεις που έγιναν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και το «λοκ άουτ». Στην απόφαση αυτή υπήρξε πλήθος αντιδράσεων. Το σωματείο κήρυξε νέες απεργίες, ενώ δέκα συνδικαλιστές και απεργοί ξεκίνησαν απεργία πείνας έξω από το δικαστικό μέγαρο. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας Βόλου προσέφερε 100.000 δραχμές ενίσχυση στον αγώνα των εργατών. Για τον ίδιο λόγο, μαζεύτηκαν από προσφορές εργατών και μαζικών φορέων συνολικά δύο εκατομμύρια δραχμές. Το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, ενώ έκανε παρεμβάσεις στη Βουλή και σε τοπικό επίπεδο.

Στις 9 Μάη έγινε τριμερής στο υπουργείο Εργασίας, με το βιομήχανο να απορρίπτει την επαναπρόσληψη των απολυμένων «γιατί εμποδίζουν τους υπόλοιπους 250 να δουλέψουν!», όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Στις 11 Μάη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο συμπαράστασης στο Βόλο, με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων. Στις 13 Μάη ακολούθησε πανεργατική απεργία στη Μαγνησία, με απόφαση των Ομοσπονδιών Μετάλλου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, του ΕΚ Αλμυρού και εργατικών σωματείων του Βόλου. Χιλιάδες εργάτες πήραν μέρος και νέκρωσε η βιομηχανική ζώνη.

Βρώμικη αντεργατική συμπαιγνία

Μπροστά στην αποφασιστικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και για να εκτονώσει το κύμα συμπαράστασης που μεγάλωνε, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε δράση. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Γεννηματάς, έχοντας τη στήριξη του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, κατέθεσε πρόταση που υπηρετούσε τα συμφέροντα του Μάνεση και γι' αυτό έγινε αμέσως δεκτή από το βιομήχανο.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση προέβλεπε ότι δεν θα ανακληθούν επτά απολύσεις, ότι άλλοι επτά απολυμένοι θα περνούσαν σε διαθεσιμότητα για ένα εξάμηνο «στο πλαίσιο αποκατάστασης της "εργασιακής ειρήνης"» και στη συνέχεια θα απολυθούν και πως ανακαλούνται μόνο έντεκα απολύσεις. Σε συνέλευση που έγινε στις 18 Μάη, οι χαλυβουργοί απέρριψαν την πρόταση με 138 κατά και 117 υπέρ (η ΠΑΣΚΕ είχε προτείνει την υιοθέτηση των κυβερνητικών προτάσεων).

Παρά την απόφαση της συνέλευσης, η κυβέρνηση δεν το έβαλε κάτω και προκειμένου να στηρίξει το βιομήχανο, έκανε νέα παρέμβαση. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Γεννηματάς, έστειλε τηλεγράφημα στην Ομοσπονδία Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση των εργαζομένων οφείλεται σε «λαθεμένη πληροφόρηση».

Οπως περιγράφει ο «Ριζοσπάστης», «στο πλάι του (υπουργού) συντάχθηκαν τέσσερα μέλη της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και φυσικά ο βιομήχανος Μάνεσης. Ετσι, σήμερα θα γίνει νέα γενική συνέλευση του σωματείου της "Χαλυβουργίας" μετά από αίτηση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, για επανεξέταση της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρόεδρος του σωματείου με το βιομήχανο Μάνεση υπό την προτροπή του υπουργού Εργασίας. Η προηγούμενη συνέλευση απέρριψε τη συμφωνία κι αμέσως μετά παραιτήθηκαν από τις θέσεις του προεδρείου που κατείχαν όλα τα μέλη της ΠΑΣΚΕ. Ενας από τους πέντε της ΠΑΣΚΕ διαχώρισε τη θέση του από την κυβερνητική παράταξη κι αφού κατήγγειλε τη συμφωνία σαν ξεπούλημα, παραιτήθηκε και από το ΔΣ». Η παράταξη της ΕΣΑΚ-Σ, σε ανακοίνωσή της, κατήγγειλε «τη συμπαιγνία Μάνεση - κυβέρνησης - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ».

Χρήσιμα συμπεράσματα

Τελικά, η νέα Γενική Συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την πρόταση της κυβέρνησης και να τερματίσει την απεργία, αφού η συνδικαλιστική πλειοψηφία κατάφερε πρώτα να διασπάσει τους απεργούς. Η οργάνωση και η έκβαση του απεργιακού αγώνα στη «Χαλυβουργία» προσφέρονται για συμπεράσματα.

Πολύ περισσότερο που οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, με ευθύνη και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που δεν παίρνει μέτρα για την οργάνωση του αγώνα τους, ενώ δεν στήριξε και τον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου όταν αυτοί βρέθηκαν πρώτοι στο στόχαστρο του κοινού εργοδότη.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων και για να εκφραστεί προς όφελός τους, χρειάζεται να έχουν αδιαπραγμάτευτο μέτωπο με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, αλλά και τις δυνάμεις τους στο κίνημα. Οπως φάνηκε, ο απεργιακός αγώνας στηρίχτηκε στις δικές τους διαθέσεις, αλλά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν εγκατέλειψε ούτε λεπτό το στόχο της συνθηκολόγησης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα δίδαγμα που πρέπει και σήμερα να αξιοποιηθεί στην οργάνωση της πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ