Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Μικρομεσαίοι αγρότες: Ρεπορτάζ από τα μπλόκα και τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα - Δυναμώνει η έμπρακτη αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων στα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς
  • Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών: Κινητοποιήσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών
  • Μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα: Στο στόχαστρο της εργοδοσίας τα δικαιώματα και το σωματείο των εργαζομένων
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας τα δικαιώματα και το σωματείο των εργαζομένων

«Δε θα ανεχθούμε άλλο να χάνουμε τα δικαιώματά μας» τονίζει

Το λιμάνι φόρτωσης του βωξίτη
Το λιμάνι φόρτωσης του βωξίτη
Την καταστρατήγηση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία πάει «πακέτο» με την προσπάθεια της εργοδοσίας να παρέμβει στη λειτουργία του σωματείου τους, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Βωξίτη στη Φωκίδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Βωξίτη της Φωκίδας «Εργοταξιακό» έχει βρεθεί στο στόχαστρο της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ» που διαχειρίζεται τα μεταλλεία, επειδή αναπτύσσει δράση γύρω από τα δικαιώματα των εργαζομένων, επειδή δεν μένει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση στις αποδοχές, τα ωράρια, τις συνθήκες δουλειάς.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους. Παράλληλα, καταστρατηγείται το 8ωρο και το 5ήμερο, οι άδειες χορηγούνται όπως συμφέρει την εταιρεία, παραβιάζονται στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Από τις αρχές του νέου έτους, η εργοδοσία έχει περάσει σε έναν ακόμα γύρο επίθεσης στο σωματείο. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες για την αυθαίρετη χορήγηση των αδειών στους εργαζόμενους σε μέρες που η ίδια επιλέγει, ακόμα και σε μέρες που είναι κατ' έθιμον αργίες, όπως τα Θεοφάνεια και η Καθαρή Δευτέρα. Μια μέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση του σωματείου, στις 10/1, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μάζεψε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση με σκοπό να επιτεθεί στο σωματείο. Η παρέμβαση της εργοδοσίας συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε με τη «συνέλευση» που οργάνωσε στις 23/1, η «απόφαση» της οποίας «απαιτεί» από το «Εργοταξιακό» σωματείο «να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες θα εκφράζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων». Με άλλα λόγια, οι «συνελεύσεις» που διοργανώνονται από στελέχη της επιχείρησης, στις οποίες οι εργαζόμενοι μεταφέρονται μαζικά με τα βανάκια της εταιρείας, θέτουν ζήτημα για τον «τρόπο που λαμβάνονται και δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις» του σωματείου.

Μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Παρά την προσπάθεια να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη Διοίκηση του σωματείου τους, η οποία αναδείχθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, ο απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σωματείο του χεριού της θέλει η εργοδοσία

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει στο χέρι το σωματείο, να φέρει τη δράση και τα αιτήματά του στα μέτρα των δικών της αξιώσεων, δεν είναι καινούργια. Το ίδιο και η οργάνωση παρασυγκεντρώσεων τις οποίες αναγορεύει σε «συνελεύσεις», παραβιάζοντας ακόμα και τα όσα προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος, τακτική η οποία επιστρατεύεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Σε αντίστοιχες μεθοδεύσεις έχει προχωρήσει και στο παρελθόν, αντιδρώντας κυρίως στο «μέτωπο» που έχει ανοίξει το σωματείο στην καταπάτηση της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας, στις άσχημες συνθήκες δουλειάς, τους κινδύνους που συνεπάγονται και τα «ατυχήματα» που κατά καιρούς προκαλούν.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2015, οι καταγγελίες του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου για τις συνθήκες δουλειάς στις στοές είχαν προκαλέσει ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να μαζέψει τρεις φορές τους εργαζόμενους για να συκοφαντήσει το σωματείο και να τους απειλήσει πως αν συνεχιστούν οι έλεγχοι, υπάρχει κίνδυνος να σφραγιστούν τα Μεταλλεία. Επιδίωξε να στρέψει τους εργολάβους των φορτηγών ενάντια στο σωματείο των εργαζομένων, σταματώντας την παραγωγή όταν ερχόταν η Επιθεώρηση Μεταλλείων, με στόχο να τους χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό ενάντια στο σωματείο, καθώς οι οδηγοί πληρώνονται ανάλογα με τα δρομολόγια που κάνουν και τους τόνους που μεταφέρουν.

Την αξίωσή της να σταματήσουν οι έλεγχοι την επέβαλε στους εργαζόμενους, αποσπώντας με εκβιασμούς τις υπογραφές τους σε κείμενο με τέτοιο αίτημα. Δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά οργάνωσε και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, σε μια προσπάθεια να στρέψει τους εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες ενάντια στους συνδικαλιστικούς φορείς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Ενα αντίστοιχο «κρούσμα» είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούνη, όταν η εταιρεία επέβαλε προσωρινή παύση εργασιών και αναγκαστικές άδειες, σαν ένα είδος «λοκ άουτ», όταν πιάστηκε να εκτελεί εργασίες σε στοά για την οποία δεν είχε λάβει σχετική άδεια, σε τακτική επιθεώρηση που διενεργήθηκε από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

Στο ίδιο έργο θεατές...

Ολα τα παραπάνω το Σωματείο τα έχει καταγγείλει δημόσια και μάλιστα επανειλημμένα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλη συναντήσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος (στο οποίο υπάγεται η Επιθεώρηση Μεταλλείων) και Εργασίας.

Μερικούς μήνες μετά, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του σωματείου δεν διαπιστώνουν ιδιαίτερες αλλαγές: Οι συνθήκες δουλειάς παραμένουν άσχημες, οι εκβιασμοί συνεχίζονται, το σωματείο παραμένει πάντα στο στόχαστρο.

Στις στοές των μεταλλείων εξακολουθεί να μη γίνεται μηχανικό ξεσκάρωμα, δηλαδή να μην καθαρίζονται με ειδικά μηχανήματα από την οροφή κάθε στοάς τα χώματα και τα πετρώματα που κινδυνεύουν να αποκολληθούν, προκειμένου να μειώνονται οι κίνδυνοι να πλακώσουν ή να εγκλωβίσουν τη βάρδια που δουλεύει στη στοά. Οπως εξηγούν εκπρόσωποι της Διοίκησης του σωματείου, η εταιρεία έχει μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων την ευθύνη να προχωρούν οι ίδιοι σε «χειροξεσκάρωμα». Αυτό σημαίνει ότι οι γομωτές είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν να καθαρίζουν τα πετρώματα από τις οροφές στις στοές, προκειμένου να μην τραυματιστούν από την αποκόλλησή τους, χρησιμοποιώντας μια σωλήνα κατασκευασμένη από ντουραλουμίνιο με ένα ατσάλινο άκρο. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία λόγω του βάρους που απαιτείται να σηκώνουν, την οποία κάθε εργαζόμενος πρέπει να επαναλαμβάνει από 5 μέχρι 8 φορές στη βάρδιά του. Κάτω από το πρεσάρισμα για να βγει η παραγωγή, πολλοί το παραβλέπουν, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για «ατυχήματα».

Επιπλέον, το πριμ παραγωγικότητας που δινόταν στους εργαζόμενους έχει μετατραπεί σε «οικειοθελή παροχή» και λειτουργεί ως εργαλείο εκβιασμού από την εταιρεία. Κριτήριο για τη χορήγησή του έχει γίνει η στάση που κρατούν οι εργαζόμενοι. «Οποιος δεν υπογράφει το λευκό χαρτί που του ζητά η εργοδοσία, βλέπει το μισθό του 200 - 300 ευρώ κάτω», λένε με νόημα μέλη της Διοίκησης του σωματείου και εξηγούν πως οι ίδιοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Δεν θα ανεχθούμε άλλο να χάνουμε τα δικαιώματά μας», είναι το μήνυμα που στέλνει το σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία με τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών και ρεπό. Να προγραμματίζει κάθε εργαζόμενος τις άδειες που του αναλογούν, όταν τις θέλει και τις χρειάζεται.

-- Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γυρνούν σώοι και αρτιμελείς στα σπίτια τους στο τέλος κάθε βάρδιας.

-- Να τηρούνται τα νόμιμα ωράρια και να αμείβονται με βάση τις αποδοχές που είχαν πριν τις περικοπές. Να γνωρίζουν τις αποδοχές τους, καθώς τώρα σχεδόν κάθε μήνα υπάρχουν αλλαγές στη μισθοδοσία.

-- Να σταματήσει εδώ και τώρα η παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία του σωματείου.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το σωματείο τους

Την αλληλεγγύη τους στο σωματείο έχουν εκφράσει συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής, όπως το Σωματείο Χειριστών Βοηθών Τεχνικού Προσωπικού Εκσκαπτικών, Ανυψωτικών, Οδοποιητικών και Γεωργικών Μηχανημάτων Φωκίδας.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στηρίζει τον αγώνα του σωματείου ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις «απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που συνεχίζουν και επικρατούν σε ορισμένες στοές, παρά τις συνεχείς καταγγελίες τόσο του σωματείου όσο και του Εργατικού Κέντρου».

Απέναντι στην εργοδοτική επίθεση εναντίον του σωματείου, το ΕΚ Φωκίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά την πάλη για τα δικαιώματά τους.

Ορυκτός πλούτος για την ευημερία του λαού, όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών

«Οι τελευταίες εξελίξεις στα μεταλλεία της "ΕΛΜΙΝ Βωξίτες", με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει σε ζητήματα καταπάτησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, «επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, θα γίνει πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».

«Τη θρασύτητα με την οποία επιτίθεται στους εργάτες η εταιρεία», υπογραμμίζει, «την αντλεί από τη στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση, κάνοντας τα στραβά μάτια στην παραβίαση έστω και αυτής της κουτσουρεμένης εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα».

Και καταλήγει: «Ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει όσο τα εργοστάσια, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές. Αντί ο ορυκτός πλούτος να αποτελεί πηγή ευημερίας για το λαό της περιοχής και όλης της χώρας, σήμερα μετατρέπεται σε μέσο στυγνής εκμετάλλευσης των εργατών και αποκόμισης τεράστιων κερδών όταν βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας κηφήνων».

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η θέση όλων των μικρομεσαίων Θεσσαλών αγροτοκτηνοτρόφων είναι εδώ!

Το μπλόκο της Νίκαιας, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και ήρθαν με τα τρακτέρ τους να ενισχύσουν το μπλόκο.

Παράλληλα, καλεί κι όσους παραμένουν ακόμα στα χωριά, να έρθουν στο μπλόκο για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, επισημαίνοντας τα εξής:

«Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι η θέση και των τρακτέρ που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία, απ' όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν, αντικειμενικά, να δώσουν τη μάχη όπως χρειάζεται και οι ίδιοι θα ήθελαν. Με μικρά μπλόκα, σκόρπια, σε σημεία που δεν "ενοχλούν" ιδιαίτερα την κυβέρνηση, διασπώνται οι δυνάμεις μας, που πρέπει να είναι συγκεντρωμένες, ώστε από καλύτερη θέση και ενιαία να δίνουμε τη μάχη.

Η παραπέρα ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα δυναμώσουν την πάλη μας και, ταυτόχρονα, θα δώσουν αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας, αφού το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οσο πιο ισχυρό είναι το μπλόκο της Νίκαιας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αγωνιστική πίεση των μικρομεσαίων αγροτών όλης της Ελλάδας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Και δεν είναι τυχαίο ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο προς τα εδώ, κι ας το παίζει άτεγκτη κι ανυποχώρητη. Γιατί ξέρει καλά από πού θα δεχτεί τη μεγαλύτερη και αποφασιστικότερη αγωνιστική πίεση.

Αν πέρυσι δεν υπήρχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε στο καμίνι του αγώνα, να συντονίζει την πάλη, αν δεν υπήρχε το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει το σήμα του ανυποχώρητου αγώνα, αν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ταξικό εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγκαστεί να αποδεχτεί το αφορολόγητο όριο - έστω και κουτσουρεμένο, να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα "αγροτοδικεία", ούτε θα ήταν σταδιακή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είχε δοθεί αναβολή 5 ετών στο τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ούτε θα ήταν αφορολόγητο μέρος των επιδοτήσεων.

Η θέση, λοιπόν, όλων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας είναι στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εδώ, όπου το μπλόκο στήθηκε με αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά, μετά από ανοιχτή και διεξοδική συζήτηση μέσα στο οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Στις μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό, νομαρχιακό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Και, φυσικά, αφού πρώτα μιλήσαμε, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον αγροτικό κόσμο σε εκατοντάδες συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώσαμε στα χωριά.

Εδώ, όπου κάθε αγωνιστής αγρότης και κτηνοτρόφος έχει ουσιαστικό λόγο για την οργάνωση, την πορεία και την προοπτική του αγώνα μας, δεν "άγεται και φέρεται" από κανέναν.

Εδώ, όπου υπάρχουν παλιοί και δοκιμασμένοι αγωνιστές του αγροτικού κινήματος που ήταν πάντα και παντού παρόντες στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ποτέ δεν κιότεψαν μπροστά στις δυσκολίες της πάλης, ούτε λάκισαν από τα μπλόκα. Οπως υπάρχουν και πολλοί νέοι αγωνιστές, αποφασισμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Δεν υπάρχουν εδώ αυτοί που, έξω και μακριά από τις διαδικασίες λειτουργίας του αγροτικού κινήματος, αυτοχρίζονται "ηγέτες" και "επικεφαλής" κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα "λουφάζουν", μόλις εμείς βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, εμφανίζονται τραβώντας σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική μας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που θέλουν ν' αρπάξουν τη γη και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, και παίζουν το ρόλο του "πρόθυμου συνομιλητή" της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι αγωνιστές μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκο της Νίκαιας, όπως και στα άλλα μπλόκα που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη, με στόχο να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε και τώρα, με δύναμη και αποφασιστικότητα».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνουν την πάλη, παίρνουν μέτρα για την καλύτερη οργάνωσή της

Παράλληλα με τα μπλόκα, αγροτικά συλλαλητήρια μέσα σε πόλεις πραγματοποιούνται σε μια σειρά περιοχές της χώρας

Eurokinissi

Με προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση, καθώς και για συγκέντρωση των δυνάμεων σε ισχυρά μπλόκα, ώστε ενιαία και από καλύτερη θέση να δίνεται η μάχη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Την ανάγκη αυτή υπογραμμίζει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά μεθοδεύει νέα αντιλαϊκά χτυπήματα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, σχετικά με τα σχέδια για νέα δραστική περικοπή του αφορολόγητου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δίνει ήδη σαφές δείγμα γραφής, με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών: Η διαβίβαση στο ΚΕΑΟ και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ. Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, όπου χωράφια φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και αμφισβητούνται βοσκοτόπια. Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της στην Ελλάδα και το ξεπούλημα «φιλέτων» της περιουσίας της κ.ά.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ το μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και καθημερινά ενισχύεται με νέα τρακτέρ, παίρνει μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της πάλης και το παραπέρα δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης.

Με στόχο η πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς να γίνει και λαϊκή υπόθεση, το μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή τρακτέρ, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Νέες δυνάμεις στα μπλόκα σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες από το μπλόκο στο Αργος Ορεστικό (στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού) προγραμματίζουν σήμερα συμβολικό αποκλεισμό (12.00 - 14.00), στο τελωνείο της Καστοριάς, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων (φασόλια, μήλα κ.λπ). Επίσης, σήμερα θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αύριο προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ. στην Εφορία της Καστοριάς και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο λαό και τους φορείς της περιοχής.

Στο μεταξύ, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στο Καλονέρι Βοΐου (Αγία Κυριακή), στο Αντίγονο της Φλώρινας και στον κόμβο Μανιακίου.

Από χτες, οι αγρότες των Γρεβενών άρχισαν να συγκεντρώνουν τρακτέρ έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας.

Στη Θράκη, οι αγρότες του Εβρου έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο Θουρίου (μεταξύ Ορεστιάδας και Διδυμότειχου) και κάθε βράδυ πραγματοποιούν ολονύχτιο αποκλεισμό του δρόμου. Επίσης, παραμένει το μπλόκο στην Καλλίστη της Ροδόπης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κατερίνη, οι αγρότες κρατούν το μπλόκο στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης. Χτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κατερίνης, με αφορμή την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα εγκαίνια της ΜΕΘ.

Καθημερινά δυναμώνουν και τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και τη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Ενισχύεται και το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων πραγματοποίησαν χτες δίωρο αποκλεισμό του δρόμου και πρόθεσή τους είναι να το κάνουν καθημερινά.

Το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια συνεχίζει τον αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Συζητούν το ενδεχόμενο, μαζί με αγρότες της Χαλκιδικής, να πραγματοποιήσουν πορεία προς το αεροδρόμιο, αν και απέναντί τους έχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Παραμένει, επίσης, το μπλόκο στο Δερβένι, ενώ στις Σέρρες οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης συγκεντρώνουν τρακτέρ στην πλατεία του Ροδολίβους.

Επίσης, παραμένει το μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα. Χτες έκλεισαν το δρόμο για περίπου δύο ώρες. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο τελωνείο του Προμαχώνα και καταγγέλλουν την πολιτική καταστολής της κυβέρνησης που έχει παρατάξει τα ΜΑΤ απέναντί τους, καθώς και τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται.

Στο Κιλκίς, μέχρι χτες βράδυ συνεχίζονταν ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Οι αγρότες επέτρεπαν τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Πύργο και Λαμία

Με τα τρακτέρ να παραμένουν στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο Λατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες της Ηλείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία ΟΤΕ του Πύργου, απαιτώντας μεταξύ άλλων την επίλυση των προβλημάτων που εγείρονται από τους δασικούς χάρτες, δίχως οικονομική επιβάρυνση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στον κόμβο Ινάχου παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας.

Οι αγρότες του Αιγίου που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων, διοργανώνουν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο, στις 12 μ., ενάντια στο νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη τη Δευτέρα 6/2 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένουν και ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα.

Στον κόμβο Ανθήλης έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής. Χτες, πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ στη Λαμία, η οποία κατέληξε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον περιφερειάρχη.

Στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ενώ σταθεροί στις θέσεις τους και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι αγρότες από το μπλόκο των Πραιτωρίων, μαζί με τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για μεταβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών προς τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ και κάτω των 5.000 ευρώ.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και στο άλλο μπλόκο του νησιού, επί της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων. Σήμερα στις 12 μ. θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στην οδό Τζανακάκη.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου του Δ. Αμαρίου Ρεθύμνης καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής αύριο στις 10.30 π.μ. στη διασταύρωση «Μάντρες», κοντά στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, τασσόμενος με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη Λέσβο, συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού, στις 11.30 π.μ., στην είσοδο του Μανταμάδου.

Στην Κω, τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αλιέων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος πραγματοποιούν συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ. στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του νησιού.

ΟΓΕ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καλούν στα μπλόκα του αγώνα

-- Επισκέψεις Συνταξιουχικών Σωματείων στα μπλόκα θα γίνουν με πούλμαν την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, ως ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης στον αγώνα των αγροτών. Την απόφαση έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

-- Το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στη Νίκαια θα επισκεφτεί την Κυριακή 5 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Συλλόγων και Ομάδων της Αττικής. Για τη μετάβαση στη Νίκαια η ΟΓΕ δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.36.29.460).

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφες εκφράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε την πρώτη μέρα του μπλόκου στη Νίκαια το ΕΚ Λάρισας

Eurokinissi

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε την πρώτη μέρα του μπλόκου στη Νίκαια το ΕΚ Λάρισας
Από το ξεκίνημα των μπλόκων, άρχισε να εκδηλώνεται και συνεχώς να διευρύνεται και να δυναμώνει η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Απέναντι από την κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό», οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μαζί με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους χτυπάει ενιαία μόνο αν στήσουν το δικό τους κοινό εργατικό - λαϊκό μπλόκο.

«Οι κοινοί αγώνες που δώσαμε», σημείωνε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ από την πρώτη μέρα που στήθηκαν τα μπλόκα, «με τις γενικές απεργίες, το μεγαλειώδες πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μπροστά στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, μπορούν να αποτελέσουν το παράδειγμα, να ενισχύσουν τη συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών μας, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς απ' όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν και απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που οργανώνουν την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Αγρότισσες και γυναίκες της περιοχής στην περιφρούρηση της 5ης νύχτας στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Αγρότισσες και γυναίκες της περιοχής στην περιφρούρηση της 5ης νύχτας στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Πέρα από τις ανακοινώσεις στήριξης, ήδη πραγματοποιούνται επισκέψεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους χώρους που έχουν στηθεί τα μπλόκα, στις οποίες εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα ενώνονται με τους αγρότες των μπλόκων στον κοινό αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παράλληλα, εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα συμμετέχουν, επίσης, στα αγροτικά συλλαλητήρια που οργανώνονται μέσα στις πόλεις, όπως και σε άλλες πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως κινητοποιήσεις σε Εφορίες, τράπεζες κ.α.

Σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, εξάλλου, ήταν η σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων που εκπροσωπούν εργαζόμενους του Δημοσίου σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος και των Σωματείων Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΟΓΑ, υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, από την οποία εκφράστηκε η στήριξη στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, στις 26/1, ήδη την πρώτη μέρα που στήθηκε το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε συγκέντρωση υποδοχής των τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα στον κόμβο της Νίκαιας.

Από τότε, σε καθημερινή, σχεδόν, βάση, το ΕΚ Λάρισας οργανώνει συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο μπλόκο με τη συμμετοχή εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, όπως αυτή που έγινε την Κυριακή 29/1, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 40 και πλέον σωματεία και μαζικούς φορείς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται μέσα στις πόλεις, το μπλόκο της Νίκαιας διοργανώνει συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Καλέσματα συμμετοχής έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς.

Ταυτόχρονα, αγρότες των μπλόκων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε χτες στη Λάρισα, όπου αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, με τρακτέρ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («καραβάνι υγείας»).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με το δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς συντάσσονται εργαζόμενοι της Θεσσαλίας σε κλάδους που συνδέονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, καθώς και φοιτητές Σχολών Γεωπονίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Λάρισας τονίζει ότι «πολλά από τα αιτήματα που βάζουν σήμερα οι αγρότες (...) είναι και αιτήματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων λαϊκών οικογενειών».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών της Σχολής προέρχεται από οικογένειες που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, τονίζει: «Αν τελικά τα μέτρα που προωθούνται εφαρμοστούν, οι οικογένειές μας δεν θα μπορέσουν όχι μόνο να μας σπουδάσουν, αλλά ούτε να επιβιώσουν».

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, συνεχίζοντας με οδηγό την πλούσια περσινή πείρα, το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια ενισχύεται κάθε μέρα, όχι μόνο από καινούριους αγρότες και κτηνοτρόφους που μπαίνουν στον αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, αλλά και από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που βλέπουν ότι το συμφέρον τους είναι ο αγώνας μέσα από μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότισσες που ανέλαβαν τη βραδινή βάρδια στο μπλόκο την περασμένη Παρασκευή, είδαν στην πράξη την αλληλεγγύη από την Ομάδα Γυναικών Ραμνής και από τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων που τις βοήθησαν στη φύλαξη του μπλόκου. Παράλληλα, «στόλισαν» την... «μπλοκοπαράγκα», όπως χαρακτηριστικά έχουν ονομάσει το σκεπαστό χώρο του μπλόκου, με χειρόγραφες πινακίδες που αναγράφουν τα αιτήματα των αγροτών, ενώ κατασκεύασαν και κουτί οικονομικής ενίσχυσης του μπλόκου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έμποροι δίνουν καθημερινά το «παρών», ενώ η ΠΑΣΕΒΕ κράτησε και αυτή με τη σειρά της τη βάρδια της Δευτέρας και χάρισε στο μπλόκο ένα μαυροπίνακα όπου αναγράφεται καθημερινά σε ποια μέρα του αγώνα βρίσκονται οι αγρότες στα Μεγάλα Χωράφια.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές έχουν βγάλει ψηφίσματα αλληλεγγύης, επισκέπτονται καθημερινά το μπλόκο και συμμετείχαν στο γλέντι αλληλεγγύης την περασμένη Κυριακή.

Την Τρίτη 31/1, το μπλόκο επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, ενώ σήμερα Πέμπτη θα επισκεφθεί τους αγρότες αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλληλεγγύη που εκφράζουν καθημερινά οι διερχόμενοι οδηγοί και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι στηρίζουν το μπλόκο με τρόφιμα, κρασί, τσικουδιά, ξύλα, χρήματα κ.ά.

Τέλος, ψηφίσματα στήριξης του μπλόκου έχουν βγάλει και οι Δήμοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Σφακίων και Χανίων.

Η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους αγρότες συνεχίζεται και στο μπλόκο των Πραιτωρίων, στο νομό Ηρακλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 29/1, στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε από το πρωί αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αμαρίου (νομού Ρεθύμνου), ενώ λίγο αργότερα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με αποφάσεις τους σωματεία, ξεκίνησε αυτοκινητοπομπή για το μπλόκο των Πραιτωρίων. Οι φορείς και τα σωματεία έφτασαν εκεί το μεσημέρι, με συγκροτημένη πορεία, και καταχειροκροτήθηκαν από τους αγωνιζόμενους αγρότες. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την πλευρά των αγροτών και της επιτροπής του μπλόκου, καθώς και από εκπροσώπους σωματείων και φορέων.

Στη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο

Στη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξεχωρίζει η δράση που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με τα σωματεία μέλη του. Βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, ενώ προχτές, μαζί με αγρότες από το μπλόκο της διασταύρωσης, επισκέφθηκαν τους αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα.

Στην Ηπειρο, μετά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο του Λούρου το περασμένο Σαββατοκύριακο, δυναμική ήταν και η χτεσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες της Αρτας στο μπλόκο της Ιονίας Οδού, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων, συλλόγων, φορέων, ενώσεων και του Συλλόγου Γυναικών Αρτας.

Στα Γιάννενα, συμβολική κατάληψη της Εφορίας Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε χτες από αγρότες, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους των Ιωαννίνων, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με μέλη των διοικήσεων των δύο σωματείων που αναλαμβάνουν τη σημαντική πρωτοβουλία

Από τις στάσεις εργασίας και τις συγκεντρώσεις που γίνονται αυτήν τη βδομάδα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Από τις στάσεις εργασίας και τις συγκεντρώσεις που γίνονται αυτήν τη βδομάδα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Την ένταση της μάχης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σηματοδοτούν οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν από την περασμένη Δευτέρα τα Παραρτήματα Πειραιά - Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Οπως συμβαίνει και με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε άλλους κλάδους, είναι μια μάχη που ξεπερνά τα όρια του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευής, καθώς το ζήτημα των ΣΣΕ αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και οι αντίπαλοι δεν είναι ορισμένοι εργοδότες, αλλά το σύνολο των κεφαλαιοκρατών και των εκπροσώπων τους, η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, η ΕΕ και οι υπηρέτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτήν τη βδομάδα γίνονται κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, ενώ την επόμενη βδομάδα θα συνεχιστούν στους εργολαβικούς εργάτες στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, της Σαλαμίνας και στο νέο μώλο Δραπετσώνας.

Σε κάθε στάση εργασίας γίνονται συγκεντρώσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους, για τη σημασία των κλαδικών ΣΣΕ, την προετοιμασία και την κλιμάκωσης της πάλης για τη διεκδίκησή τους, για το γενικότερο προσανατολισμό που πρέπει να έχει ο αγώνας.

Παράλληλα, οι στάσεις εργασίας ασκούν πίεση στους εργοδότες, που όλα αυτά χρόνια αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ και προσπαθούν για όσο το δυνατόν μικρότερα μεροκάματα και λιγότερα δικαιώματα. Η στάση τους στηρίζεται από όλες ανεξαιρέτως τις αστικές κυβερνήσεις, και τη σημερινή.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά για τη μάχη που μόλις ξεκίνησε, με τον Γιάννη Δεληγιάννη, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και γραμματέα του Παραρτήματος Πειραιά, και τον Βασίλη Μπίνο, πρόεδρο του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

***

-- Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα ναυπηγεία;

-- Στη ναυπηγική βιομηχανία οι εργαζόμενοι είναι γύρω στις 8.000. Οι περισσότερο απασχολούνται σε εργολάβους. Αυτό σημαίνει πως δεν εργάζονται συνεχόμενα, η περίοδος εργασίας εξαρτάται από το έργο. Μόλις τελειώνει απολύονται και περιμένουν πότε θα υπάρξει νέο.

Από αυτούς οι μισοί σχεδόν είναι άνεργοι. Γι' αυτό λέμε ότι η ΣΣΕ είναι ένα βασικό ζητούμενο, αλλά δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να παλέψουμε για τη ΣΣΕ αλλά και για την Υγεία, την Παιδεία κ.ά., για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

-- Τι ισχύει αυτήν τη στιγμή σχετικά με τις ΣΣΕ;

-- Ο,τι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά. Με την παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων ουσιαστικά καταργήθηκαν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, χτυπήθηκαν μια σειρά εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα υπογράφονται επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, μια μάχη που δίνεται σε όλη την περίοδο της κρίσης. Εχουμε καταφέρει στους περισσότερους χώρους δουλειάς ό,τι και να έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι, να αμείβονται τελικά με τους όρους των κλαδικών που καταργήθηκαν το 2009 και το 2010. Αυτό όμως δεν φτάνει. Οι εργοδότες πιέζουν συνεχώς για ατομικές συμβάσεις, πολύ κάτω από ό,τι προβλέπουν οι ΣΣΕ για τις οποίες μιλάμε.

Αρα, σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Οι κινητοποιήσεις μας σκοπό έχουν να μπει στη μάχη το σύνολο των συναδέλφων, με συλλογικό τρόπο να καταλήξουμε στην κλιμάκωση του αγώνα, κάτι που αποτελεί όρο για την επιτυχία του.

Η μάχη για τη ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη

-- Ποια είναι η σημασία των κλαδικών συμβάσεων και τι γίνεται με τις ατομικές;

-- Καθώς κλαδικές συμβάσεις υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι εργάτες καταλαβαίνουν την αξία τους. Σήμερα με τις ατομικές συμβάσεις ο καθένας είναι έρμαιο των εργοδοτών. Δεν μπορεί να βγει ο εργαζόμενος μπροστά από μόνος του. Ξέρει ότι έτσι είναι αδύναμος. Θέλει να μπει μπροστά το σωματείο, θέλει μια συλλογική εκπροσώπηση. Η ΣΣΕ για εμάς αρχικό στόχο έχει την αναπλήρωση των απωλειών. Δεν φτάνει να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες, αλλά είναι μια βάση για παραπέρα διεκδικήσεις.

Με τις ατομικές συμβάσεις, οι εργοδότες προσπαθούν να «δαγκώσουν» τους εργάτες απ' όλες τις πλευρές. Η απόκλιση προς τα κάτω μπορεί να είναι και 30%. Σε ένα χώρο δουλειάς που κάναμε παρέμβαση, το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ κάτω. Υστερα από την παρέμβαση επανήλθε στο ύψος που ήταν το 2009 και το 2010.

Ομως, δεν είναι μόνο το μεροκάματο. Με σκληρούς αγώνες κατακτήσαμε το 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο. Τώρα προσπαθούν να το κάνουν 8ωρο.

Είναι ακόμα το πόσο πληρώνονται οι υπερωρίες. Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις στο χώρο και τις κλαδικές που υπήρχαν, η υπερωρία πληρωνόταν από την πρώτη ώρα με 100% προσαύξηση. Οι εργοδότες θέλουν, αντί να πληρώσουν υπερωρίες, να κάνουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να δώσουν, για παράδειγμα, ρεπό.

Επιπλέον, με τις ΣΣΕ έχουμε κατακτήσει μια σειρά θεσμικά ζητήματα - αργίες, ημιαργίες, ατομικά μέσα προστασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια κ.ά. - τα οποία δεν υπάρχουν στην ατομική σύμβαση, υπάρχει μόνο το μεροκάματο.

-- Ποια είναι η πείρα από τις μέχρι τώρα συνελεύσεις και συζητήσεις των εργαζομένων;

-- Τόσο στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όσο και στις συγκεντρώσεις - συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προκύπτει η καθολική συμφωνία των εργαζομένων για την αναγκαιότητα αυτού του αγώνα. Εχουν κουραστεί από τη λύσσα των εργοδοτών να πιέζουν προς τα κάτω. Κάποια στιγμή ο εργαζόμενος φτάνει στο «αμήν». Μπορεί να μην το εκφράζει ο ίδιος ατομικά, αλλά μέσα από συλλογικές διαδικασίες το κάνει.

Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την κουβέντα, να χτίσουμε Σωματειακές Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Εχουμε συνείδηση ότι η υπογραφή της ΣΣΕ δεν είναι θέμα διαπραγματευτικής καπατσοσύνης των διοικήσεων των Σωματείων, αλλά θέμα μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η μάχη για τη ΣΣΕ.

Μετά τον πρώτο κύκλο κινητοποιήσεων, θα προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση, θα έχουμε εικόνα για το τι λένε οι εργοδότες - έχουν ήδη δεχτεί να συναντηθούν μαζί μας - και θα αποφασίσουμε την περαιτέρω δράση μας.

Ποιος είναι αυτός που «διώχνει» τα πλοία από τα ναυπηγεία

-- Πώς αντιμετωπίζετε την άποψη που λέει ότι τα ψηλά μεροκάματα διώχνουν τις δουλειές;

-- Εάν η καπιταλιστική κρίση τίναξε στον αέρα ένα ιδεολόγημα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που τους στηρίζουν, είναι αυτό. Στον κλάδο έκλεισαν μια σειρά επιχειρήσεις που τα μεροκάματα ήταν χαμηλότερα από αυτά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Καθόλου τυχαία, το ιδεολόγημα αυτό προβάλλεται ιδιαίτερα έντονα τώρα που ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις. Λένε «τώρα που έρχονται ξανά πέντε δουλειές, εσείς ζητάτε πάλι καλύτερα μεροκάματα»...

Είναι μέρος μιας γενικότερης αντίληψης, που λέει ότι πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές ώστε να φέρνουν τα βαπόρια εδώ. Την ίδια ώρα, οι εργολάβοι καλούν τους εργαζόμενους να ρίξουν το μεροκάματο, να δεχτούν χτύπημα των δικαιωμάτων τους, με σκοπό οι ίδιοι οι εργολάβοι να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να δίνουν τέτοιες προσφορές στους εφοπλιστές ώστε να φέρνουν τα πλοία τους εδώ.

Δίνουμε μάχη ενάντια σε αυτή την αντίληψη, τονίζουμε ότι εργάτες και εργοδότες είναι ταξικοί εχθροί. Η αντιπαράθεση φεύγει από τα στενά όρια της ΣΣΕ: Βάζουμε το ζήτημα ότι η λογική μείωσης των μεροκάματων και δικαιωμάτων στηρίζει την κερδοφορία των εφοπλιστών. Οτι η παραγωγή πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων και δεν είναι δυνατόν ο εργάτης που δεν ζεσταίνεται αυτές τις κρύες μέρες, γιατί δεν έχει να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης, να παλεύει για να πάρει νέα προνόμια ο εφοπλιστής που παίρνει αφορολόγητο πετρέλαιο για τα καράβια του.

Να σημειώσουμε ότι και εργάτες που είχαν δεχτεί να δουλέψουν με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα, έρχονται τώρα στις γενικές συνελεύσεις και λένε «δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, χρειάζεται να έχουμε συλλογική σύμβαση».

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί που αναπαράγουν αυτά τα ιδεολογήματα ενάντια στην πάλη για το μεροκάματο και τα εργατικά δικαιώματα, είναι αυτοί που θέλουν να ζούμε τσίμα - τσίμα ή και να ριψοκινδυνεύουμε τις ζωές μας, για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι από τη δουλειά μας. Είναι αυτοί που θέλουν να κρύψουν πως αυτό που φταίει είναι ο τρόπος που αναπτύσσεται η οικονομία, το πώς σχεδιάζεται και προς όφελος ποιων, ενώ υπάρχουν σήμερα οι συνθήκες να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες των εργατών.

Τα ίδια αναπαράγουν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που μαζί με τους εργοδότες προσπαθούν πρώτα απ' όλα να σπάσουν το μεροκάματο. Ο κόσμος όμως δεν τους ακολουθεί, γιατί ξέρουν ποιοι είναι. Οταν δουλεύεις με έναν άνθρωπο χρόνια και ξέρεις ότι είναι ρουφιάνος, μπιστικός, υπηρέτης του αφεντικού, πώς μπορεί να σε πείσει ότι θα παλέψει για τα δικά σου δικαιώματα;

Παρά την ανεργία, την κρίση, την ένταση της επίθεσης, το φόβο και την ανασφάλεια, οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλο βαθμό συσπείρωσης στο Συνδικάτο. Βλέπουν τον εργοδότη να τους τρώει τα μεροκάματα και το ένσημο και την επομένη να φέρνει τη νέα «μερσεντές»...

Από 'κει και πέρα, εμείς προσπαθούμε να πάμε τη συζήτηση παραπέρα, να μιλήσουμε για την πραγματική λύση για τους εργαζόμενους, για την κοινωνία και την οικονομία που η Ναυπηγοεπισκευή θα υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του και όλου του λαού.

-- Στην κοινή ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι η ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευής για την οποία μιλάνε κυβέρνηση και COSCO - ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ - θα γίνει «πάνω στις πλάτες μας για να κονομήσουν για μια ακόμα φορά». Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια πάνω σε αυτά;

-- Ο ΟΛΠ εκτός από το λιμάνι περιλαμβάνει και το χώρο όπου λειτουργεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Εμείς διεκδικούμε να έχουμε όλοι μας μόνιμη και σταθερή δουλειά και εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, γιατί ο χώρος έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Η COSCO μας απαντά «ό,τι προβλέπει ο νόμος». Δηλαδή, μας δίνει να καταλάβουμε πως θα αξιοποιήσει καθετί που της παρέχει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν δημιουργήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Νόμιμο» για αυτούς είναι το αίσχος του σημερινού κατώτατου μισθού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά. Για εμάς, όμως, το «νόμιμο» είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των εργατών.

Συνολικά η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά μέσα από την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν οι άσχημες συνθήκες εργασίας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά - ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της COSCO). Αυτό επιβεβαιώνουν οι μειώσεις μισθών 15-40% σε εργοστάσια του Στασινόπουλου, η κατάργηση αποδοχών και παροχών σε επιχειρήσεις του Μυτιληναίου, δηλαδή στους δύο μεγαλύτερους ομίλους στη βιομηχανία Μετάλλου, που ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ