Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Σήμερα η απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Η σημερινή απεργία προετοιμάστηκε με σειρά περιοδειών και συγκεντρώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα
Η σημερινή απεργία προετοιμάστηκε με σειρά περιοδειών και συγκεντρώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010). Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση, στις 8 π.μ., έξω από τα ναυπηγεία Χαλκίτη, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Κλιμάκωση της μάχης που δίνεται από την αρχή του χρόνου

«Από την αρχή του χρόνου, χιλιάδες συνάδελφοι, με μια φωνή και τα χέρια ενωμένα σε μια γροθιά, δίνουμε τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση. Ο αγώνας μας, που έχει πάρει πολλές μορφές όλο αυτό το διάστημα, έχει φέρει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία. «Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε με την επιτυχία της 24ωρης απεργίας», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Μπροστά στη νέα απεργιακή κινητοποίηση, τα σωματεία υπενθυμίζουν τα δίκαια αιτήματά τους: «Αγωνιζόμαστε για να καλυτερέψουμε τις συνθήκες της δουλειάς και της ζωής μας, γνωρίζοντας ότι απέναντί μας έχουμε όχι μόνο μια μερίδα εργοδοτών, αλλά το σύνολο της εργοδοσίας στη χώρα και όχι μόνο, που μέσω των κυβερνήσεών τους, της ΕΕ, του ΔΝΤ, επιτίθενται με λύσσα στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ανεξαιρέτως. Αγωνιζόμαστε για μια καλή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γνωρίζοντας ότι πραγματική και οριστική σωτηρία δεν υπάρχει, αν δεν απαλλαγούμε από αυτές τις βδέλλες, αν δεν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

Από τη χτεσινή περιοδεία στους εργολαβικούς εργάτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από τη χτεσινή περιοδεία στους εργολαβικούς εργάτες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Καταγγέλλουν, τέλος, το ρόλο που έχει αναλάβει το «δουλεμπορικό» της Χρυσής Αυγής, μπαίνοντας μπροστά «για να σπάσει η κινητοποίησή μας, να διασπαστεί η ενότητά μας και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων στα ναυπηγεία Χαλκίτη» και καλούν τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου μίλησε στους εργάτες των εργολαβικών συνεργείων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για τον αγώνα που δίνει με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ. Παράλληλα, κάλεσε στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Την υποστήριξή της στην κινητοποίηση και τα αιτήματα των εργαζομένων έχει εκφράσει η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση αφορά κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

Απεργιακές μάχες για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους και στη Ναυπηγοεπισκευή
  • Απεργία και για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Ιούλη

Απέναντι στο κάλπικο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και το λαό, για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την οικονομία, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους που βιώνουν στην πράξη τη... «μετάφραση» όλης αυτής της πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, βγαίνουν μπροστά, απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι πριν καλά - καλά κοπάσουν τα «πανηγύρια» των κυβερνητικών και των άλλων αστικών επιτελείων για το Γιούρογκρουπ, είδαν την κυβέρνηση, επικαλούμενη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να επιβεβαιώνει πως δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων.

Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, συνεχίζοντας τη μάχη τους για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου - εν μέσω ευρύτερης κινητικότητας και επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου για τη Ναυπηγοεπισκευή - επιμένουν ότι βάση της όποιας συζήτησης πρέπει να είναι τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού και όχι η τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010).

Σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με την προκήρυξη της κλαδικής απεργίας για τις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, απέναντι στις συνθήκες δουλειάς που τους τσακίζουν τη ζωή για να αβγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην εφαρμογή της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που ψήφισε η κυβέρνηση με το πρόσφατο 4ο μνημόνιο.

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα «ο λαός δεν αντιδρά», απέναντι στα κελεύσματα όλων των επιτελείων του κεφαλαίου για «συναίνεση» και στοίχιση πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, αυτές οι εστίες αγώνα, όπως και άλλες που αναπτύσσονται σε χώρους και κλάδους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των «εταίρων» του εγχώριου κεφαλαίου, έχουν ιδιαίτερη αξία, στέλνουν μήνυμα ενάντια στο συμβιβασμό με τους μισθούς - ψίχουλα, με τις απολύσεις, με τη δουλειά - λάστιχο.

Με την καθημερινή τους παρέμβαση, οι κομμουνιστές, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να αναπτύσσονται, να ενισχύονται και να συντονίζονται αυτές οι εστίες αγώνα. Δίνουν μάχη για να γίνονται οι αγώνες αυτοί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, για να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Σε έναν αγώνα διαρκείας, απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις θέτει στο επίκεντρο τη σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να συνειδητοποιείται όλο και πιο πλατιά ότι αυτή η προοπτική περνά μέσα από την πάλη για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Σε ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης καλεί το ΠΑΜΕ

Μπροστά στις σημερινές απεργιακές μάχες, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους δήμους της χώρας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις απεργιακές μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και στη Ναυπηγοεπισκευή. Να δυναμώσει τώρα η ταξική αλληλεγγύη σε κλάδους, σωματεία και εργαζόμενους που βγαίνουν μπροστά και αγωνίζονται για τη ζωή τους, το μεροκάματο, τη δουλειά τους, απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων. Την ίδια στιγμή, τα ήδη τεράστια κενά καταρχήν στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης θα μεγαλώσουν δραματικά (όπως και σε πράσινο, ηλεκτροφωτισμό, κοιμητήρια), δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει αναλλοίωτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η κυβέρνηση να μην κρύβει τις ευθύνες της, να μην τις μεταθέτει αλλού. Να κατοχυρώσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους που εργάζονται για χρόνια στις υπηρεσίες και σε μία νύχτα βρέθηκαν ξαφνικά στις λίστες της ανεργίας. Να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο και αλλού με μόνιμες προσλήψεις.

Αντίστοιχα, η μάχη που δίνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010) στη Ναυπηγοεπισκευή, είναι μάχη που πρέπει να απλωθεί σε κάθε κλάδο. Να σπάσει η τρομοκρατία των αφεντικών, η καθήλωση των μισθών σε κάθε κλάδο».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση: Κλιμακώνουν με απεργία τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

-- Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, στις 20 Ιούλη

-- Εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή: Σήμερα η απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

-- ΠΑΜΕ: Ολοι το Σάββατο στην πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με απεργία στις 20 Ιούλη απαντούν στα «ρεκόρ» της εκμετάλλευσης και των αντεργατικών ανατροπών

Eurokinissi

Με 24ωρη απεργία απαντούν την Πέμπτη 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό στις συνθήκες δουλειάς που τσακίζουν τη ζωή τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων και το σχετικό κάλεσμα κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από όλη τη χώρα.

Η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα. Μάγειρες, σερβιτόροι, καμαριέρες, καθαρίστριες, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες, διανομείς, υπάλληλοι υποδοχής και τουριστικών γραφείων, όπως εξηγεί, έχουν κοινούς λόγους να πουν «φτάνει πια», να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία του κλάδου που ήδη προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση.

«Για τους εργοδότες κέρδη και χλιδή και για μας μίζερη ζωή - Φτάνει πια». Κάτω από αυτό το σύνθημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία.

Τις επόμενες μέρες η σκυτάλη περνά στις Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να συζητήσουν για την απεργία, να οργανώσουν την προετοιμασία και την επιτυχία της κινητοποίησης. Δίπλα στις αποφάσεις επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, θα επιδιώξουν να υπάρχουν και ανακοινώσεις στήριξης της κινητοποίησης από συνδικάτα άλλων κλάδων, από μαζικούς φορείς και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Απεργιακή απάντηση στα «παραμύθια» κυβέρνησης και εργοδοτών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» του τουρισμού, για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τη «ναυαρχίδα της ανάπτυξης», η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, με ατελείωτα ωράρια, σε συνθήκες εντατικοποίησης. Στο φόντο αυτό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν επισημάνει την ανάγκη η απεργιακή κινητοποίηση να δώσει απάντηση στο παραμύθι κυβέρνησης και εργοδοτών ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου ωφελούνται τάχα από τα κέρδη του κεφαλαίου.

«Να μην περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλειά, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες. Γιατί οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό και άνεργοι είμαστε, και μισοαπασχολούμενοι, και κακοπληρωμένοι - αν όχι απλήρωτοι - και τσακίζουν την υγεία μας στα πολυτελή σύγχρονα κάτεργα, που τα ονομάζουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Ακόμη χειρότερα βιώνουμε την εκμετάλλευση στις αλυσίδες εστίασης, όπου μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, όταν δεν μας σακατεύουν από την υπερεντατικοποίηση», αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή της.

«Δεν θέλουμε να σωπάσουμε υπομένοντας να τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, είτε ψάχνοντας μια δουλειά των 400 ευρώ, είτε δουλεύοντας τελικά για πολύ λιγότερα», προσθέτει.

Παράλληλα, ένα επιπλέον κριτήριο για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τα «ρεκόρ» του τουρισμού, είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές έχουν γίνει άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των οικογενειών τους: «Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης, με έσοδα που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 15 δισ. ευρώ τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία από μας που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην Ελλάδα των 30 εκατ. τουριστών, των 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή. Αυτός είναι ο τουρισμός που επιβάλλουν και που καταστρέφει κάθε μικρομάγαζο, κάθε επαγγελματία που έχει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν να φέρουν παντού, σε όλους τους κλάδους», υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους

Εποχική απασχόληση, με το «ξεζούμισμα» της σεζόν να διαδέχεται την ανεργία των υπόλοιπων μηνών, αφήνοντας τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με 4.000 ευρώ το χρόνο. Καθημερινή δουλειά χωρίς ρεπό, με βάρδιες που φτάνουν ή και ξεπερνούν τις δέκα ώρες. Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ενοικιαζόμενη εργασία, συμβάσεις μιας μέρας, «έξτρα» εργαζόμενοι. Νέοι που με το πρόσχημα της «μαθητείας» και της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» δουλεύουν για ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα έξοδα της καθημερινής τους μετακίνησης στη δουλειά.

Ολα τα παραπάνω σκιαγραφούν το τοπίο για τους εργαζόμενους του κλάδου, πίσω από τη χλιδή και την πολυτέλεια των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. «Ο μάγειρος κι ο σερβιτόρος που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ τη μέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100 ευρώ τη μέρα», αναφέρει η ανακοίνωση της Γραμματείας.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν πάει άλλο», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:«Να δυναμώσει η φωνή μας, να βάλουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει. Να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκηση από σωματεία που θα νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Να πάρουμε μέχρι τότε πρωτοβουλίες, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα αιτήματα και να αποκαλύψουμε τη μεγάλη κλοπή και τη βαθιά εκμετάλλευση των εργοδοτών. Να απαντήσουμε στην ανάπτυξή τους που περνά πάνω από τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη, που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, στη ζωή με δικαιώματα για τις οικογένειές μας, για όλο το λαό. Για να γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα που το στερείται η μεγάλη πλειοψηφία».

Στις 3 Ιούλη η συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου στην Αττική

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Στην Αττική έχει ήδη συνεδριάσει το συντονιστικό των σωματείων στον κλάδο, το οποίο διαμόρφωσε πλαίσιο διεκδικήσεων απευθύνοντας κάλεσμα για απεργία. Εκπρόσωποι δέκα σωματείων αλλά και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από μια σειρά χώρους δουλειάς συζήτησαν για τους στόχους που θέτουν μπροστά στην απεργία. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουν η απεργία του κλάδου να δώσει απάντηση στα «ρεκόρ» των εργασιακών και ασφαλιστικών ανατροπών. Να γίνει βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με το τουριστικό κεφάλαιο, με τις εργοδοτικές ενώσεις και την κυβέρνηση. Να γίνει η προετοιμασία της απεργίας αφορμή προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να οργανωθούν μαζικές διαδικασίες, αλλά και για να δυναμώσει η κοινή δράση με τους μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αποφάσεις στήριξης του αγώνα των συμβασιούχων

Απόφαση στήριξης στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων στην καθαριότητα πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου στην τελευταία του συνεδρίαση, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στο δήμο μας 46 εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο. Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς και απαράδεκτης, ως προς το περιεχόμενό της για τους ίδιους τους εργαζόμενους, απόφασης, "δικαιώνονται" τελικά εκείνες οι δημοτικές αρχές που έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους. Ανάγονται επίσης σε πολιτικά και διοικητικά υπόλογες οι δημοτικές αρχές που έδρασαν με βάση την υπαρκτή νομοθεσία και κυρίως με την υποχρέωσή τους να λειτουργήσουν στοιχειωδώς υπεύθυνα τις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους τους, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεών τους. Αυτές οι δημοτικές αρχές που αντιστέκονται και αρνούνται να παραδώσουν στους εργολάβους κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες». Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλει την κυβέρνηση και την κάλπικη αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ, την τυχοδιωκτική στάση της σχετικά με τους συμβασιούχους και το γεγονός ότι «ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων». Υπογραμμίζεται ακόμα ότι ο δήμος Χαϊδαρίου συντάσσεται με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι δήμοι.

Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Καισαριανής τονίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής» αναφέρει η ανακοίνωση, «και με τη συζήτηση που έγινε στη χτεσινή συνεδρίασή του, δείχνει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και στέκεται δίπλα στις κινητοποιήσεις και στην 24ωρη απεργία».

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πάτρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Καισαριανής και Ικαρίας τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων, ζητώντας άμεση νομοθετική παρέμβαση για τη μονιμοποίησή τους.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όλης της χώρας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ (βλ. στη σελ. 11), η ΟΓΕ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων: Οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Υπαλλήλων υπουργείου Ανάπτυξης, τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας. Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Σάμου, Πειραιά, Ζακύνθου. Σωματεία και συνδικάτα Σάμου - Ικαρίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «Ο Θουκυδίδης» και ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», οι ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Φωκίδας, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας - Ηλείας - Κεφαλληνίας - Ζακύνθου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Την αλληλεγγύη της εκφράζει επίσης η συνδικαλιστική οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα η απεργία για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια η προσυγκέντρωση στην Αθήνα

Καταλήψεις σε αμαξοστάσια, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στους δήμους (φωτ. από την Πετρούπολη)
Καταλήψεις σε αμαξοστάσια, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στους δήμους (φωτ. από την Πετρούπολη)
Με το αίτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς κατεβαίνουν, σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους σε πανελλαδική 24ωρη απεργία, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που πετά χιλιάδες συμβασιούχους στο δρόμο, αποδυναμώνοντας παραπέρα τις υπηρεσίες των δήμων, δημιουργώντας τους όρους για την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στην προσυγκέντρωσή του στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συντονιστικό Μακεδονίας - Θράκης των Συμβασιούχων.

Η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης όλων των προηγούμενων ημερών: Από το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του 2017, ταξικά συνδικάτα, κλαδικά και σωματεία δήμων, οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων, ανέλαβαν δράση για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση.

Από τη Δευτέρα πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις στα αμαξοστάσια της πλειοψηφίας των δήμων.

Συνεχείς κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο δήμο Αμαρουσίου
Συνεχείς κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στο δήμο Αμαρουσίου
Η προχτεσινή εξέλιξη, οπότε ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, ήρθε να ξεσκεπάσει ακόμα περισσότερο τις αυταπάτες που ακόμα και σήμερα επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, κάνοντας λόγο για αναζήτηση της... «βέλτιστης λύσης».

Απάντηση σε αυτήν την πολιτική μπορεί να δώσει η σημερινή μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις συγκεντρώσεις, το αποφασιστικό τους μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε μια απόλυση.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση σε όλη τη χώρα

Χτες Τετάρτη, στην Αττική συνεχίστηκαν οι καταλήψεις αμαξοστασίων. Επιπλέον στην Ηλιούπολη, στο Βύρωνα, στη Φυλή, στους Αγίους Αναργύρους και αλλού, έγιναν πορείες και εξορμήσεις σε μαγαζιά. Ακόμα, έγιναν συμβολικές καταλήψεις στη Νέα Ιωνία στα γραφεία της Επιτρόπου και στο Μαρούσι στη λεωφόρο Κηφισίας. Στο Περιστέρι, οι συμβασιούχοι του δήμου και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων δήμου Περιστερίου του Συνδικάτου ΟΤΑ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης του δήμου, που «με το που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις μας, προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα μας με κάθε τρόπο». Στην Πετρούπολη, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου πραγματοποίησε την Τρίτη Γενική Συνέλευση και μετέπειτα πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις των αμαξοστασίων και των εποπτειών καθαριότητας. Σήμερα ετοιμάζονται για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου θα συμμετέχουν συνάδελφοί τους και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη από χτες τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και στο δήμο Θεσσαλονίκης σε αμαξοστάσιο, ΣΜΑ, κέντρο ανακύκλωσης στο Λιμάνι και όλες τις εποπτείες καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι επέτρεψαν την έξοδο οχημάτων και προσωπικού μόνο για την αποκομιδή νοσοκομειακών αποβλήτων, σκουπιδιών γύρω από παιδικούς σταθμούς, καθώς και των οχημάτων για τη μεταφορά ΑμΕΑ. Συνεχίστηκαν επίσης οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού. Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει και οι συμβασιούχοι του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Οι συμβασιούχοι του Λιτοχώρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ.

Στην Πάτρα, έγινε χτες συμβολική κατάληψη των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας από το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και τις Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων. Παράλληλα, έκλεισαν την Εθνική οδό μπροστά από το κτίριο της Διοίκησης στο ρεύμα προς Αθήνα. Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Στην Καλαμάτα, παρότι η διοίκηση του σωματείου στο δήμο παρότρυνε τους συμβασιούχους να μην κάνουν τίποτα, οι συμβασιούχοι μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ προχώρησαν σε κατάληψη του αμαξοστασίου.

Στη Λάρισα, οι συμβασιούχοι συνέχισαν την κατάληψη των αμαξοστασίων και τις παρεμβάσεις σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού.

Στη Φλώρινα, οι συμβασιούχοι στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοιμητηρίων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου του αμαξοστασίου του δήμου και μετά θα κατευθυνθούν προς το κτίριο του Δημαρχείου.

Στη Σκόπελο, σε συμβολική κατάληψη - αποκλεισμό του Δημαρχείου προχώρησαν την Τρίτη συμβασιούχοι από την Υπηρεσία Καθαριότητας, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και μόνιμοι υπάλληλοι, με τη συμπαράσταση της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ. Οι συμβασιούχοι έφτασαν στο Δημαρχείο με μικρή μηχανοκίνητη πορεία, ενώ μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα και στην Ικαρία, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο του Ευδήλου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία από τη ΔΑΣ ΟΤΑ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή, να μη δεχτούν ούτε μία απόλυση.

«Η κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, «έχει την ευθύνη και τον τρόπο να λύσει το θέμα, ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι. Να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο και αλλού με μόνιμες προσλήψεις.

Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης, ότι δήθεν δεν μπορεί να νομοθετήσει για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να νομοθετήσει την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει ανέγγιχτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.

Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει ένα στημένο παιχνίδι μαζί με τους δημάρχους, εξαπάτησης, παγίδευσης και διάσπασης των εργαζομένων (...).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόλυση των χιλιάδων συναδέλφων θα οδηγήσει τις υπηρεσίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου, των κοιμητηρίων σε πλήρη αδιέξοδο, σε αδυναμία λειτουργίας, βορά στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΔΑΣ προβάλλει τις διεκδικήσεις: Καμία απόλυση συμβασιούχου. Να φέρει τώρα η κυβέρνηση στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων απ' όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Παλιά τους τέχνη...

Την ίδια ώρα που επιβεβαιώνεται πεντακάθαρα πλέον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους, ο πρωθυπουργός έρχεται προκλητικά με τη χτεσινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, μια μέρα πριν τη σημερινή 24ωρη απεργία, να συνεχίσει τον εμπαιγμό σε βάρος τους, αναφέροντας πως... «πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων». Την ίδια επιχείρηση εξαπάτησης εξυπηρετούν και διάφορες «διαρροές» από το υπουργικό συμβούλιο που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί «σχεδίου που επεξεργάζεται» η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της... «βέλτιστης λύσης».

Η λύση για τους συμβασιούχους είναι μόνο μία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έκαναν προηγούμενα και οι προκάτοχοί της, αρνήθηκε να την υλοποιήσει επί δυόμισι χρόνια, αρνείται να την υλοποιήσει και τώρα: Αμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ολα τα άλλα είναι τα γνωστά τρικ που δεν πρέπει πια να ξεγελούν κανέναν.

Οπως δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν και οι χτεσινοί ισχυρισμοί του Αλ. Τσίπρα περί «αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης», με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιστροφή τάχα της τάσης γενίκευσης της «ευέλικτης» εργασίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία, δείχνει ότι η δουλειά - «λάστιχο» με μισθούς πείνας γενικεύεται συνεχώς, χάρη και στη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο όλο το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο, αλλά φρόντισε να το επεκτείνει παραπέρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπως έκανε και με το 4ο μνημόνιο, με την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την παγίωση του σημερινού καθεστώτος διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων!

Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Εκδήλωση - συναυλία με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Η. Βελλής, Γ. Φιλιππουπολίτης, Ν. Ταλέας, Σ. Κρομμύδας, Μ. Τσαλιγόπουλος, Ν. Μάνης. Θα τραγουδήσουν οι: Λ. Μουλαγιαννιός, Β. Γραίγου, Μ. Φραγκούλη, Λ. Κάφκουλας, Κ. Καρμπάς, Γ. Αετόπουλος, Ν. Ταλέας, Β. Πρατσινάκης.
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η στάση του εργατικού κινήματος» οργανώνει σήμερα Πέμπτη το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, στις 8 μ.μ., στην καφετερία «Μουσική Σκηνή», στην Ελασσόνα. Θα μιλήσει ο Γιώργος Βαλώζος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Λάρισας.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Το Σάββατο η πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Από τις χτεσινές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πανελλαδική κινητοποίηση
Από τις χτεσινές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πανελλαδική κινητοποίηση
Δύο 24ωρα πριν την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη το ΠΑΜΕ, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία της, δίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για μαζική συμμετοχή στην πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει 110 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 11 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.

Την πρώτη μέρα, το Σάββατο 24/6, θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και η μεγάλη διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Κώστας Καρμπάς, Σοφία Νάτσιου, Εύη Σιαμαντά και Νίκος Ταλέας. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ θα συμμετάσχει και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη

Το γιγαντοπανό που τοποθετήθηκε χτες από τις ταξικές δυνάμεις στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Το γιγαντοπανό που τοποθετήθηκε χτες από τις ταξικές δυνάμεις στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα είναι και οι «οικοδεσπότες» του Διημέρου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Αναπτύσσοντας καθημερινή δράση, με εξορμήσεις και περιοδείες, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής.

Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου, οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου που «βλέπει» προς το κέντρο της πόλης και τη θάλασσα, στον άξονα της Αριστοτέλους. Με αυτή τη δράση κορυφώνεται η οπτική προπαγάνδα που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, με στόχο το σύνθημα και το μήνυμα της κινητοποίησης να «ντύσει» τόσο το κέντρο όσο και τις γειτονιές της πόλης.

Καθημερινά, επίσης, νέα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικά και μαζικά το «παρών». Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Μετά από σύσκεψη νεολαιίστικων φορέων εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, μέσα από την οποία απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο Διήμερο και εκφράζεται η στήριξη σε φαντάρους από αρκετά στρατόπεδα της χώρας, που μέσω επιστολών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Γεωλογικού, Αγγλικού, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γαλλικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, και ΜΜΕ, καθώς και από την Κατάρτιση οι Σύλλογοι ΣΥΣΠΙΣ και ΣΥΣΔΙΕΚ.

Στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, πραγματοποίησε εξορμήσεις μπροστά στο Διήμερο στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», εκεί όπου βρίσκονται δεκάδες προσφυγόπουλα, είτε γιατί νοσηλεύονται μαζί με τους γονείς τους χωρίς να υπάρχει καν μεταφραστής, δυσχεραίνοντας το έργο των γιατρών, είτε μετά από εισαγγελική παρέμβαση καθώς οι γονείς τους έχουν χαθεί ή νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία, μετά την κόλαση του πολέμου που έζησαν και την απώλεια μελών της οικογένειας.

Μιλώντας στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων που βλέπουν από πρώτο χέρι πώς υποφέρουν οι πρόσφυγες και καλώντας τους σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση, η Ολγα Σιάντου μίλησε για τα τραύματα και την αγωνία που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι, για την εκκωφαντική έλλειψη ολοκληρωμένων δομών και εξειδικευμένου προσωπικού, για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, για την ανάγκη πολύπλευρης στήριξής τους. «Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τους πολέμους. Να τα δέσουμε με όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Με τα κρατικά κονδύλια που κόβονται από την Υγεία και δίνονται για πολεμικούς εξοπλισμούς, για τη συντήρηση και την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων. Γιατί είναι η άλλη όψη της ίδιας βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής. Μια πολιτική που εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγουμε, τις πηγές Ενέργειας, όλα όσα θα έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ολ. Σιάντου ενημέρωσε για το περιεχόμενο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε τους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων να τραβήξουν άλλο δρόμο απ' αυτόν της συναίνεσης, να ισχυροποιήσουν τα σωματεία που τάσσονται απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, γιατί «δεν είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα ο πόλεμος και η εκμετάλλευση».

Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Αττική

Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Τουρισμού και Επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ Παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, Τουρισμού - Επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.

Από άλλες πόλεις

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση είναι δωρεάν, καθώς τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο να δηλωθούν συμμετοχές στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.

Από το Βόλο, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν επίσης το Σάββατο, στις 9 π.μ. με αφετηρία το Δημαρχείο.

Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν επίσης από τις εξής πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης: Κοζάνη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Δημαρχείο), Γρεβενά (10 π.μ., από το Ρολόι), Φλώρινα (8.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ), Καστοριά (9 π.μ., απέναντι από τον παλιό Μασούτη). Ξάνθη (9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (8 π.μ., Δημαρχείο), Καβάλα (9.30 π.μ., Δημοτικό Κήπο), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (8.30 π.μ., Δημαρχείο), Σέρρες (11 π.μ., Αντιπεριφέρεια), Εδεσσα (10 π.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Σκύδρα - Μαυροβούνι 10.15 π.μ., Γιαννιτσά (10.45 π.μ., από παλιά αγορά), Βέροια (11 π.μ., από πλατεία Ωρολογίου), Νάουσα (11 π.μ., από Εργατικό Κέντρο ), Κατερίνη (11 π.μ., από κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., από πλατεία Ειρήνης).

Διήμερα στις 1 και 2 Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Παράλληλα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ