Την αλληλεγγύη τους στο ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Ελλάδας για τη χτεσινή απεργία εξέφρασαν συνδικάτα από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από: Αυστρία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Μεγάλη Βρετανία, Λουγκάνσκ, Τσεχία, Ισπανία. Επίσης, συνδικάτα - μέλη της ΠΣΟ στην Τουρκία οργάνωσαν χτες κινητοποίηση αλληλεγγύης στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα.
Στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι. Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιον κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες».
Χιλιάδες απεργοί εργάτες απ' όλους τους κλάδους μπήκαν επικεφαλής της μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη ανάπτυξη, η πορεία απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ κόσμος υπήρχε πάνω στην πλατεία Συντάγματος και στην Οθωνος.«Τέτοια συγκέντρωση είχε καιρό να γίνει», «Βλέπεις παντού καινούργιο κόσμο, αλλά και γνωστούς που είχαν χαθεί από τις διαδηλώσεις», είναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονταν ανάμεσα στα απανωτά συνθήματα: «Είμαστε σε πόλεμο, μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Δουλειά μέχρι τον τάφο, άθλια ζωή, κανένας νέος να μην τ' αποδεχτεί».
Από το ξημέρωμα, όλα έδειχναν πως η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα ήταν μεγάλη: Σε εργασιακούς χώρους όπου στάθηκαν το πρωί απεργιακές φρουρές, ελάχιστοι εμφανίστηκαν να δουλέψουν. Τα μικρομάγαζα στις γειτονιές παρέμειναν κλειστά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως και χιλιάδες καταστήματα στο κέντρο. Τα λεωφορεία των Λαϊκών Επιτροπών έφευγαν από τις συνοικίες γεμάτα με κόσμο, και όσοι δεν χωρούσαν ούτε όρθιοι, αναζητούσαν τρόπο να κατέβουν στην Ομόνοια.
Οι προσυγκεντρώσεις ήταν από μόνες τους μεγάλες συγκεντρώσεις, προσεγμένες στη διάταξη και στην παρουσία τους, με φροντίδα των ίδιων των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών σε κάθε κλάδο. Πανό, γιλέκα, λάβαρα, χιλιάδες τρικάκια με το κάλεσμα σε ξεσηκωμό. Κι ακόμα, μουσικά όργανα να συνοδεύουν και να δίνουν ρυθμό στα συνθήματα, νεολαίοι και μαθητές να χαλούν τον κόσμο. Μια πραγματική λαϊκή διαδήλωση, με τους απεργούς εργάτες στην πρώτη γραμμή.Οι προσυγκεντρώσεις από την Κάνιγγος και την πλατεία Βάθης συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου, βάζοντας «μέτωπο» προς το Σύνταγμα. Πίσω τους στοιχήθηκαν οι προσυγκεντρώσεις από τις παρυφές της Ομόνοιας. Ξεχώρισαν για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ των οικοδόμων, με τη συμμετοχή και του σωματείου στα έργα κατασκευής του Μετρό, της ΠΑΣΕΒΕ, που ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με τα πανό του κλαδικού και των επιχειρησιακών τους σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, της ΟΓΕ, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των ΑμεΑ.
Από τη συγκέντρωση δεν έλειψαν οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών, με το πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, όπως και του Σωματείου Εμπόρων και Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής. Συμμετείχαν ακόμα απόστρατοι, που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και την Πανελλήνια Ενωση αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.
Φτάνοντας στο Σύνταγμα, τα μαζικά μπλοκ συγκρότησαν μια μαζική απεργιακή διαδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Χρήστος Πάσουλας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Επιτροπής του Μπλόκου της Ανθήλης, και ο Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (εκτενή αποσπάσματα στη σελίδα 12).
Οπως σημείωσε ο Χρ. Πάσουλας, «ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι δίκαιος και αγώνας επιβίωσης. Σε αυτόν τον αγώνα ανταμώνουμε με τους εργάτες. Μπορούμε και πρέπει να τον δυναμώσουμε. Να ταιριάξουμε τα κοινά μας αιτήματα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και διαμηνύουμε στην κυβέρνηση και προς πάσα κατεύθυνση να μην τολμήσουν να φέρουν τα μέτρα αυτά για ψήφιση στη Βουλή».
Στον κοινό αγώνα με τους αγρότες αναφερόταν και το κάλεσμα που επαναλαμβανόταν από τα μεγάφωνα: «Οι αγρότες κρατάνε και ενισχύουν τα μπλόκα τους! Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».Στο δικό του χαιρετισμό, ο συνδικαλιστής της ΠΣΟ είπε μεταξύ άλλων: «Αδέλφια μας εργάτες και αγρότες σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαστε μαζί σας, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους εσάς, τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, μαζί με όλους τους φτωχούς αγρότες και ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Καταδικάζουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που μαζί με την τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ διαλύουν τις κατακτήσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και για τους εργαζόμενους και για τους φτωχούς αγρότες».
Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ
Ταυτόχρονα, τα ογκώδη και σε πολλές περιπτώσεις πρωτόγνωρα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έδειξαν ότι ενισχύεται το ρεύμα εκείνο στο κίνημα που μπορεί να σπρώξει τα πράγματα μπροστά. Να συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση και στην κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων, που θα παλεύουν, για να υποστεί ρήγματα ο αρνητικός συσχετισμός, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή της πολιτική. Που βάζει στο προσκήνιο των εργατικών - λαϊκών αγώνων τις σύγχρονες ανάγκες και παλεύει να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Τέτοια στοιχεία ανέδειξε η μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις, για να πετύχει η χτεσινή απεργία. Κόντρα στις απειλές, στους εκβιασμούς και σε πολλές περιπτώσεις στους ελιγμούς της εργοδοσίας, με ξεκάθαρο μέτωπο στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τα κόμματά της, σε συμπόρευση με τους αγωνιζόμενους αγρότες των μπλόκων και τα άλλα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από τη βάρβαρη πολιτική.
Σημειώνει ακόμα ότι «η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα, οι πλημμυρισμένες από λαϊκό κόσμο κεντρικοί δρόμοι, φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, να βάλουμε μπρος για νέες διεκδικήσεις.
Η επιτυχία της γενικής απεργίας δείχνει ακόμα το μέγεθος της δύναμης που έχει η λαϊκή συμμαχία, πόσο μεγάλη αξία έχει η συγκρότηση και το δυνάμωμά της, με αιτήματα και συνθήματα απέναντι στην καρδιά όσων σήμερα πλουτίζουν εις βάρος μας, των εκμεταλλευτών μας, ενάντια στα μονοπώλια, τη μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους».
Καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα! Προτείνουμε και καλούμε σε νέο απεργιακό μέτωπο με ανεβασμένες μορφές πάλης. Δεν πρέπει να υπάρχει κλάδος που δεν θα μπει στον αγώνα, δεν πρέπει να μείνει σωματείο, σύλλογος, επιτροπή αγώνα που δεν θα πάρει απόφαση για νέα ακόμα πιο μεγάλη, πιο μαζική απεργία. Για να μην τολμήσουν να το φέρουν στη Βουλή.
Ο αταλάντευτος, οργανωμένος αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, στις σωματειακές και απεργιακές επιτροπές, η συμμετοχή και η συμβολή όλων των εργαζομένων στην υλοποίηση των αποφάσεων ανά κλάδο και χώρο δουλειάς, αποτελούν την ισχυρή, αναμφισβήτητη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς, να κάνει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό κουρελόχαρτο!».
Από τις 10 π.μ. οι μαθητές μαζεύονταν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά), όπου ήταν το ραντεβού τους. Μαζί τους βρέθηκαν και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές τους. «Κοινωνική Ασφάλιση. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Εκεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων», εκεί και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, οι οποίοι απαιτούσαν: «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δάσκαλοι, καθηγητές σε όλα τα σχολεία».
«Τσακίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Χρέος της γενιάς μας όλοι στον αγώνα», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε και στα μπλοκ των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών. Σε όλη τη χώρα πάνω από 65 φοιτητικοί Σύλλογοι συμμετείχαν στις απεργιακές διαδηλώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ, φωνάζοντας «σήμερα το μάθημα το δίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο». «Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας. Ασφάλιση για όλους τους σπουδαστές», απαίτησε και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, συμμετέχοντας στη διαδήλωση.
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Πέρρου στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στην ομιλία του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι καθαρό, δυνατό κανένας δεν μπορεί να το κρύψει: Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο! Τίποτα λιγότερο. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας.
Η επιτυχία της γενικής απεργίας από μόνη της είναι μια σημαντική νίκη, μεγάλη παρακαταθήκη, γιατί μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Εδώ και καιρό τονίζαμε ότι το Ασφαλιστικό, η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου, να συνενώσει στον αγώνα όλα τα καταπιεσμένα στρώματα του εργαζόμενου λαού, γιατί είναι θέμα που αφορά όλο το λαό και πρόκειται για ανατροπή που θα αφήσει πολύ βαθιά σημάδια.
Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν αρκετοί που νόμισαν ότι είναι μια κουβέντα παρορμητική. Μας λοιδόρησαν οι γνωστές δυνάμεις του συμβιβασμού, αυτοί που χρόνια συχνάζουν στα σαλόνια των "κοινωνικών διαλόγων", οι ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αλλά και οι διάφορες συνιστώσες της δήθεν "πρώτη φορά Αριστεράς" μάς καλούσαν να υπερασπίσουμε τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, να διαδηλώσουμε μαζί με τον Τσίπρα στο Μουσείο και στην Κλαυθμώνος και μας εγκαλούσαν για απομονωτισμό.
Με βάση τη συσσωρευμένη πείρα σήμερα, ρωτάμε καθαρά κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα: Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους; Μπορούν οι εργάτες να έχουν μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου; Μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η τωρινή κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά;
Κανένας εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει ό,τι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος της.
Ξέρουμε ότι δεν είναι πολλοί που πιστεύουν τα ψέματα της κυβέρνησης για "δικαιοσύνη" και "ισότητα", "ανακούφιση των αδυνάτων". Ολοι σχεδόν καταλαβαίνουν ότι είναι μέτρα επώδυνα. Ενα μεγάλο ερώτημα υπάρχει: Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε και η επίθεση που συνεχίζεται στη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί; Εμείς λέμε ναι και το λέμε με σιγουριά, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης που είναι στο δρόμο, στον οργανωμένο αγώνα της.
Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς που έχουν βάλει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους - η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά τα κόμματα που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους. Τώρα κοροϊδεύουν ότι δήθεν δεν συμφωνούν. Οι όποιες αλλαγές των προσώπων των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της στρατηγικής τους. Προσπαθούν με τη στάση τους να ξεπλύνουν την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν τόσα χρόνια.
Η απεργία δείχνει το δρόμο που πρέπει να περπατήσουμε. Δείχνει τους στόχους και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχουμε, δείχνει τον εχθρό που πρέπει να ανατρέψουμε, δείχνει τη συμμαχία που πρέπει να δυναμώσει. Δείχνει ότι πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση της τάξης μας, την οργάνωση της εργατικής τάξης, να δυναμώσει η οργάνωση και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του αγώνα, της σκληρής ταξικής αναμέτρησης.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσουμε τους στόχους της πάλης μας, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας, με εργατικό κίνημα χειραφετημένο από την πολιτική της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι προμελετημένη και σχεδιασμένη. Χρόνια ήθελαν και θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υποταγμένους με το κεφάλι στα σκέλια. Τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αποτελούν στρατηγική της από τη δεκαετία του '90.
Θα επιτρέψουμε να ριζώσει από φόβο μια ζωή χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς Παιδεία και Υγεία, χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά; Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα νέα παιδιά. Είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ που η κυβέρνηση τον συγχαίρει για την υπεύθυνη στάση του και η ΕΕ, το ΔΝΤ πανηγυρίζουν για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και ζητούν κι άλλα; Οπως νέα μείωση των μισθών;
Ξεκίνησε ήδη το παζάρι για τα επόμενα μέτρα, για τις ομαδικές απολύσεις, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για το δικαίωμα στην ανταπεργία - "λοκ άουτ" - για τους εργοδότες και την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζόμενους, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό που συμφέρει αυτούς, να συμφέρει και όλους εμάς;
Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι. Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Εχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής.
Κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν τελειώσαμε σήμερα. Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, οι γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οι στάσεις εργασίας, οι κλαδικές απεργίες. Να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και νέοι εργαζόμενοι. Κλιμακώνουμε με νέο απεργιακό μέτωπο με ανεβασμένες μορφές πάλης. Σήμερα είναι η αρχή!
Εμείς δεν παραιτούμαστε από ό,τι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι "περασμένα - ξεχασμένα". Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Να αμφισβητήσουμε την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Να δυναμώσει το μεγάλο όπλο του λαού που είναι η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας. Σήμερα με τη γενική απεργία όλοι μπορούν να δουν τι μεγάλη δύναμη είναι η λαϊκή συμμαχία, πόσο μεγάλη αξία έχει η συγκρότησή της με στόχους ενάντια στα μονοπώλια, τη μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.
Αυτός ο αγώνας θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική όσο τη σφραγίδα στις διεκδικήσεις, στα αιτήματα, στις μορφές και τα συνθήματα βάζει η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη που παράγει και υποφέρει είναι η μόνη δύναμη που μπορεί με το δίκιο της, τα αιτήματά της να ενώσει τις διεκδικήσεις όλου του εργαζόμενου λαού.
Το αίτημα των εργατών να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, για να υπάρχει Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια για όλους είναι αίτημα που εκφράζει όλο το λαό. Η εργατική τάξη, με το ταξικό της κίνημα, οργανωμένη και χειραφετημένη από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο στις οργανώσεις της μπορεί να ενώσει το λαό στον αγώνα για καλύτερη ζωή.
Γι' αυτούς τους λόγους τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και μαζικότητα την πάλη μας. Σήμερα, από τη μεγάλη μας συγκέντρωση, δηλώνουμε να μην τολμήσουν να φέρουν το νόμο - λαιμητόμο στη Βουλή, να μην τολμήσουν να φέρουν τα νέα πακέτα μέτρων που φτωχοποιούν το λαό. Δεν χάνουμε ούτε λεπτό, δεν παρασυρόμαστε από την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να κουράσει, να απογοητεύσει. Εμείς δεν κουραζόμαστε.
Χωρίς χάσιμο χρόνου, ενημερώνουμε όσους εργαζόμενους δεν πρόλαβαν να μάθουν, με σχέδιο να μη μείνει κλάδος που δεν θα βγει στον αγώνα, να μη μείνει Σωματείο, Σύλλογος, Επιτροπή Αγώνα που δεν θα πάρει απόφαση για νέα ακόμα πιο μεγάλη, πιο μαζική απεργία αν τολμήσουν και το φέρουν στη Βουλή.
Δεν λέμε ότι όλα είναι εύκολα, ότι ο δρόμος της σύγκρουσης είναι γεμάτος ροδοπέταλα! Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί θύλακες, διάφοροι πρόθυμοι των κυβερνητικών και εργοδοτικών σχεδίων που υπονομεύουν τον αγώνα μας, που έχουν πάρει θέση για να φρενάρουν αγωνιστικές διαθέσεις, "δούρειος ίππος" στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος!
Τα μεγάλα συμφέροντα δεν παραιτούνται! Εχουν άμεσο και ζωτικό συμφέρον από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μέτρα γι' αυτούς σημαίνουν νέο πλούτο, αύξηση της κερδοφορίας! Για εμάς, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία, ανέχεια, ζωή χωρίς δικαιώματα, μηδαμινή προστασία της Υγείας, της Πρόνοιας!
Εχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Εχουμε τη δύναμη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να συναντήσουν αδιαπέραστο λαϊκό τείχος, ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο που δε θα αναχαιτιστεί!»
Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να κλείνουν τις τρεις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου. Στη συνέχεια, συγκροτημένα επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης και με προσυγκέντρωση, που ξεκίνησε από τα δικαστήρια, κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, η Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και η Γεωργία Πρίντσιου, εργαζόμενη στην ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος - Σαραφιανός», όπου οι εργαζόμενοι εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 8 μηνών.
Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μαχητική και γεμάτη δυναμισμό πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύτηκαν ΤΑΞΙ με τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ. Η μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και μετέφερε κάλεσμα ξεσηκωμού, με συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθούν τα πάνω κάτω». Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ήδη διαδήλωναν οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και επαγγελματοβιοτέχνες.
Η πλατεία Καραϊσκάκη όπου γινόταν η απεργιακή συγκέντρωση, δεν μπόρεσε να χωρέσει όλο τον κόσμο που κατέφθανε από εργασιακούς χώρους και εργατογειτονιές της πειραιώτικης περιφέρειας και μάλιστα πολύ πριν από τις 11 το πρωί, που ήταν το αγωνιστικό ραντεβού. Αποτέλεσμα ήταν, για πρώτη φορά, να κλείσουν και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου που περνάει μπροστά από την πλατεία.
Μοναδικά στιγμιότυπα εκτυλίχτηκαν και κατά τη διάρκεια της μάχης της περιφρούρησης της απεργίας που είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων και στους περισσότερους τόπους δουλειάς. Κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Χαιρέτισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής Αλέκος Περράκης.
Η πορεία που ξεκίνησε περικύκλωσε το κέντρο του Πειραιά. Ξεχώρισαν τα μπλοκ των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών, των απεργών από τα εργοστάσια του Πειραιά, των Λαϊκών Επιτροπών, ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους. Μαζικά και γεμάτα ζωντάνια ήταν τα μπλοκ και των μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κυρίως από το Κερατσίνι και το Πέραμα.
Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, Νίκος Τζώρτζης, παραμονή της απεργίας, η εταιρεία για να «στείλει το μήνυμα» στους εργαζόμενους είχε προβεί σε δύο τρομοκρατικές απολύσεις στο πολυκατάστημα του Ρέντη. «Δίνουμε και εμείς τη δική μας απάντηση - είπε - στην τρομοκρατία και στις απολύσεις».
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας. Κλιμάκιο της ΠΕΜΕΝ, του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ βρέθηκε χτες στην Πάτρα, όπου πραγματοποίησε εξορμήσεις στα πληρώματα της γραμμής Πάτρα - Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ετοιμάσει ανακοίνωση μεταφρασμένη στα ιταλικά και τα αγγλικά, με δεδομένο ότι οι ναυτεργάτες που εργάζονται στα πλοία προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Με την ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της απεργιακής κινητοποίησης, συζητούν μαζί τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την κοινή απάντηση που πρέπει να δοθεί. Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, οι χτεσινές εξορμήσεις στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «Cruise Europa» και «Euroferry Ignacia» συνάντησαν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από τα πληρώματα, με αποτέλεσμα να πάρουν κι αυτά μέρος στην απεργία, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων τους στην Ελλάδα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως υπενθυμίζει, με ανάλογο θετικό αποτέλεσμα έχει πάρει η ΠΕΜΕΝ και σε προηγούμενες απεργίες. Οι περιοδείες και οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν αύριο, καθώς στην Πάτρα θα φτάσουν νέα πλοία που θα αποπλεύσουν από την Ιταλία.
Από νωρίς χτες το πρωί, το τηλέφωνο στα γραφεία του ΠΑΜΕ δε σταμάτησε να χτυπάει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα τηλεφωνήματα ήταν από εργαζόμενους που είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα, κατάγγελλαν μεθοδεύσεις και τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας, προκειμένου να μη συμμετάσχουν στην απεργία. «Κάντε κάτι», έλεγαν πολλοί από αυτούς. Ανάμεσά τους, ήταν εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ στο Παγκράτι και στη Νέα Σμύρνη, από βιοτεχνίες Μετάλλου στην περιοχή του Κεραμεικού, αλλά και εργαζόμενοι από άλλες περιοχές, το Μαρκόπουλο, την Καλαμάτα, το Λαύριο. Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική μόνο της στάσης που κράτησε η εργοδοσία απέναντι στη χτεσινή απεργία. Αλλού, όπως σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας, η εργοδοσία έδωσε ρεπό στους εργαζόμενους ανήμερα της απεργίας. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας, για να υπονομευθεί η απεργία και η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία στο σωματείο των εργαζομένων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, έβαλε για χτες Γενική Συνέλευση.
Στον αντίποδα, και σ' αυτήν την απεργία καταγράφηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για παράδειγμα, και χτες, εκατοντάδες οδηγοί στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, ξεπερνώντας την πλειοψηφία του σωματείου τους που αποφάσισε στάσεις εργασίας. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ στις Αστικές Συγκοινωνίες καλούσε τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία. Επίσης, στο εργοστάσιο ελαιουργοσαπουνοποιίας «ΛΕΒΕΡ», οι εργαζόμενοι στην παραγωγή συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, κόντρα στην απόφαση της εργοδοτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου τους για 2ωρη στάση. Στην ΙΟΝ, τέλος, μετά από πολλά χρόνια απήργησαν εργάτες, προσπερνώντας το εργοδοτικό σωματείο που δεν είχε πάρει καμία απόφαση.
Απεργιακή συγκέντρωση έγινε επίσης στο Λαύριο, με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης να σημειώνει πως πρόκειται για τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Μικρά καταστήματα παρέμειναν μαζικά κλειστά ενώ και σούπερ μάρκετ έκλεισαν μετά από παρέμβαση των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων. Η πορεία μετά τη συγκέντρωση κατέληξε στα καταστήματα «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΤΖΑΜΠΟ», τα οποία έθεσε σε απεργιακό κλοιό.
Σε Μακεδονία και Θράκη οι απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Ενδεικτικά, στις Σέρρες, στην κεφαλή της πορείας μπήκαν τρακτέρ από τα μπλόκα, όπως και στη Νάουσα, όπου οι αγρότες από το μπλόκο της διασταύρωσης συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση.
Στο Βόλο, έγινε μαζική εργατική διαδήλωση, μαζί με αγρότες από τη Ζαγορά και το μπλόκο του Αερινού. Η πορεία που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στα Τρίκαλα, χιλιάδες απεργοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στη συνέχεια έγινε μαχητική πορεία στους δρόμους, με τα ασθενοφόρα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου να μπαίνουν στην κεφαλή. Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Σκιάθο, Καλαμπάκα.
Με τους απεργούς από τα μεταλλεία και τις ελαιοαποθήκες να δίνουν το στίγμα, έγινε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στην πλατεία Λαού στην Αμφισσα. Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου ανάρτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, ενώ στο μπλόκο των αγροτών, στη γέφυρα στην είσοδο της πόλης, κατευθύνθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στην Αρτα. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πρέβεζα.
Χιλιάδες απεργοί συναντήθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πάτρα με τους αγρότες που έφεραν τα τρακτέρ τους στην πλατεία Γεωργίου, αλλά και τους μεταφορείς που κατέφτασαν με τα φορτηγά τους. Σωματεία και φορείς διαδήλωσαν μαζί με τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών σε Καλαμάτα, Αργος και Αμαλιάδα.
Στο Ηράκλειο τα σωματεία βρέθηκαν στις εισόδους της ΒΙΠΕ και τα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, με αποτέλεσμα η απεργία να έχει σχεδόν καθολική συμμετοχή. Στα Χανιά βρέθηκαν στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ και τα μεγάλα εμπορικά της πόλης. Επίσης, αποκλείστηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και αναρτήθηκε γιγαντοπανό. Μαζικά συλλαλητήρια έγιναν επίσης σε Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σύρο, Χίο και άλλα νησιά.
Eurokinissi |
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Ενότητα, το ΕΠΑΜ, φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων. Στο τέλος της συγκέντρωσης έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα στην Αστυνομία και ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και αγρότισσες, που με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. «Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτήν την επίθεση του κοινού μας αντίπαλου, να ανοίξουμε το δρόμο για να κοιτάμε με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας», σημειώνει και καλεί τις Ομοσπονδίες, τους αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τα μπλόκα, με το πλαίσιο των αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 7/2 στις 12 μ. στη Νίκαια, «για τον παραπέρα πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης».
Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Εκεί ήταν και οι έμποροι και βιοτέχνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, που έκλεισαν τις μικροεπιχειρήσεις, τα μαγαζιά και τα γραφεία, συμμετέχοντας στην απεργία. Οι νέοι των σπουδών, μαθητές και φοιτητές, αλλά και οι απόμαχοι της δουλειάς, που δεν δέχονται όμως να γίνουν απόμαχοι των αγώνων. Οι γυναίκες που θέλουν και μπορούν να στέκονται ισάξια δίπλα στους άνδρες τους στις μάχες για το ψωμί και το μέλλον της οικογένειας.
«Νεκρή πόλη» χτες η Λάρισα, καθώς όλα ήταν κλειστά - ακόμα και οι καφετέριες - αλλά, ταυτόχρονα, «τόσο ζωντανή», με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους.
Η ώρα 9.30 - μια ολόκληρη ώρα πριν από το προκαθορισμένο ξεκίνημα της απεργιακής συγκέντρωσης - και στους δρόμους που οδηγούν από τις συνοικίες, τις λαϊκές γειτονιές προς το κέντρο της πόλης, βαδίζουν πολλοί. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά. Είναι από αυτούς που πάνε στο συλλαλητήριο «οικογενειακά», ή «κατά μόνας».
Στις 10 η ώρα, στο χώρο της συγκέντρωσης έχουν, ήδη, μαζευτεί εκατοντάδες. Και η πλατεία αρχίζει να γεμίζει, καθώς φτάνουν οι εργάτες. Ξεκίνησαν από τους χώρους των προσυγκεντρώσεων, κρατώντας δεκάδες τα πανό με τις υπογραφές ταξικών σωματείων και μ' αυτό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας να γράφει: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - λαιμητόμο, αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να πληρώσουν το κεφάλαιο και το κράτος του». Φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας τις σημαίες, μπαίνουν οργανωμένα στο χώρο της συγκέντρωσης.
Κι από μακριά ακούγεται η βουή των τρακτέρ. Είναι οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας που είχαν προσυγκεντρωθεί στην πλατεία της Νομαρχίας κι από κει με πορεία επί της οδού Παπαναστασίου κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία. Μπροστά τα τρακτέρ με τις κόρνες στη διαπασών κι ακολουθεί το πανό του μπλόκου που γράφει: «Ενωτικός αγώνας αγροτών - εργατών ενάντια στην πλουτοκρατία».
Από κάθετο δρόμο, στην πορεία των αγροτών μπαίνουν αυτοπασχολούμενοι, με το πανό της ΠΑΣΕΒΕ να γράφει: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση». Παραπέρα προστίθενται οι εργαζόμενοι στους δήμους που βρίσκονταν έξω από το Δημαρχείο Λάρισας. Από άλλη μεριά της πόλης έρχονται μαθητές και σπουδαστές με τα δικά τους πανό και τα δικά τους νεανικά, ευρηματικά συνθήματα.
Κι ενώ η πλατεία έχει πια γεμίσει, ακούγονται «δαιμονισμένα» κορναρίσματα. Είναι οι απεργοί ταξιτζήδες και οι φορτηγατζήδες, που με τα οχήματά τους κινούνται γύρω από την πλατεία.
Στις 10.40 η συγκέντρωση αρχίζει και στο βήμα ανεβαίνει για να χαιρετίσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δηλώνουμε σήμερα "παρών" στον κοινό αγώνα με τους εργάτες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κοινός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας, δίνει προοπτική στην πάλη μας. Θα συναντιόμαστε, συνεχώς, στους δρόμους και τις πλατείες, παντού. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι "δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί", δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».
Ακολουθούν χαιρετισμοί από τον Περ. Καζαντζίδη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, και από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Ακολουθεί μια μεγάλη σε όγκο και παλμό πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με προπομπό τα τρακτέρ των αγροτών και κατάληξη τα γραφεία της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπου καταγγέλθηκαν οι αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας και η απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας και σε συνδικαλιστική αντιπροσωπεία για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, έχοντας προηγουμένως βγάλει σε διαθεσιμότητα εννιά εργαζόμενους της εφημερίδας.