Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, από όπου έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πλωτά φέρετρα - σαπάκια, για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, για τη διαφθορά στα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της ζωής των ανθρώπων. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η ανάπτυξη η δική τους. Η δική μας ανάπτυξη βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Βάζει φρένο, εξαλείφει όλα τα παραπάνω κι ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά: Ηχηρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο έγκλημα στον Σαρωνικό
  • Εργαζόμενοι στην «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ»: Αγώνας για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
  • Εργαζόμενοι σε καθαριότητα - σίτιση - φύλαξη των νοσοκομείων: «Μπαλάκι» ανάμεσα σε εργολάβους, ανεργία και παράταση της ομηρίας
  • Ν/Σ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Κυβερνητική παρέμβαση για... «δίκαιη» διανομή στη ληστεία του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηχηρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο έγκλημα στον Σαρωνικό

Ηχηρή απάντηση στην εγκληματική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, της σημερινής και των προκατόχων της, που για τα κέρδη των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού και βρωμίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και εργάζονται, έδωσαν, χτες, από τον Πειραιά χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να καθαριστεί άμεσα η θάλασσα από το μαζούτ που ξερνάει το σαπιοκάραβο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με μια μεγάλη διαδήλωση, που περικύκλωσε τον Πειραιά, από το εμπορικό του κέντρο μέχρι το Πασαλιμάνι, όλος αυτός ο κόσμος, με τα πανό του, με τα συνθήματα που φώναζε, με το ίδιο το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης, που τόνιζε ότι «Η "ανάπτυξή" τους γεννά φτώχεια - ανεργία - μόλυνση», ανέδειξε ότι όσο τα καράβια, τα εργοστάσια, οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών και του κράτους τους, όσο κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, για δουλειά με δικαιώματα, για καθαρό περιβάλλον, χώρους αναψυχής, πράσινου, αθλητισμού για το λαό, για πρόσβαση στη θάλασσα.

Ενα τμήμα της μαζικής συγκέντρωσης στο Πασαλιμάνι
Ενα τμήμα της μαζικής συγκέντρωσης στο Πασαλιμάνι
«Κυβέρνηση και εφοπλιστές μαυρίζουν την ζωή μας, μαζεύτε το πετρέλαιο απ' την περιοχή μας», «Μαύρες ακτές ο Σαρωνικός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν ξανά και ξανά.

Πριν από το αγωνιστικό ραντεβού της κεντρικής συγκέντρωσης που είχε καθοριστεί για τις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, είχαν αρχίσει να καταφτάνουν διαδηλωτές από εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, συγκροτώντας μαζικές προσυγκεντρώσεις στις πλατείες Καραϊσκάκη και Τερψιθέας, στο λιμάνι του Πειραιά και στο εμπορικό κέντρο της πόλης αντίστοιχα. Οι προσυγκεντρώσεις με παράλληλες πορείες συναντήθηκαν στην πλατεία Κανάρη κατακλύζοντας το χώρο και τους γύρω δρόμους.

Προμετωπίδα της συγκέντρωσης ήταν το πανό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, με τη φράση «Τα κέρδη των εφοπλιστών φέρνουν μόλυνση και κρίση, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση», δίνοντας το στίγμα. Οπως και αυτό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναγράφοντας: «Η ανάπτυξή τους μαυρίζει τη ζωή μας». Μαζικό ήταν το μπλοκ των μεταλλεργατών, πίσω από το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής με το σύνθημα: «Για τους εφοπλιστές τζάμπα εργασία και για τους εργάτες φτώχεια και ανεργία», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών.

«Η βρώμα και η πίσσα του Σαρωνικού είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού»

Από τη διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά
Από τη διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης.

«Η βρώμα και η πίσσα στον Σαρωνικό δεν θα αφήσουμε να μαυρίσει κι άλλο τη ζωή μας», τόνισε μεταξύ άλλων, «δεν πρόκειται να υποταχθούμε στην "ανάπτυξη" που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και η εργοδοσία. Γιατί αυτό υποδηλώνει το συγκεκριμένο ναυάγιο. Οτι η βρώμα και η πίσσα του Σαρωνικού είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού».

Κατήγγειλε τους εφοπλιστές, καθώς το συγκεκριμένο ναυάγιο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στο βωμό της κερδοφορίας τους δεν διστάζουν να θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το περιβάλλον. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τις προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που «συμπλέουν όλοι μαζί στη φιλοεφοπλιστική πολιτική, που διατηρεί τα υπερήλικα, υποσυντήρητα πλοία, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις σαθρές μεθόδους των ελέγχων, επιθεωρήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών».

«Οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου ακολουθούν την ίδια τακτική στις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, για να δικαιολογήσουν τις δραματικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης, σε αντιπλημμυρικά έργα ή στην αντισεισμική θωράκιση. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στους προϋπολογισμούς τους, σε αντίθεση με τους "αναπτυξιακούς νόμους", τα χοντρά πακέτα και τις φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο», επισήμανε ο Θ. Ευαγγελάκης, για να προσθέσει:

«Σε αυτές τις συνθήκες έντασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν αφήνει στο απυρόβλητο κανένα δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, υποτάσσοντας συνολικά τη ζωή μας στα συμφέροντα του κεφαλαίου, η διέξοδος είναι στο δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, φοιτητές ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική».

Και υπογράμμισε: «Καμιά επανάπαυση. Η προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας (...) Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να περάσει έτσι. Δεν θα το αφήσουμε παιχνιδάκι σε κάλπικες δικομματικές αντιπαραθέσεις και επιχειρηματικά παιχνίδια. Με οργάνωση και δράση, με αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή που μας αξίζει».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Μιχάλης Σωτηρίου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής, ο οποίος χαρακτήρισε το ναυάγιο «προμελετημένο έγκλημα». Κατήγγειλε το γεγονός ότι «την ώρα που η περιοχή είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και εδώ και μήνες υπάρχουν έντονες οσμές στις γειτονιές της Δραπετσώνας και της Χαραυγής, την ίδια στιγμή που ο λαός της περιοχής γίνεται δέκτης της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου με το ναυάγιο του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε άδεια στον επιχειρηματία Μελισσανίδη για να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα». Οπως σημείωσε, γίνεται επεξεργασία εκατομμυρίων κυβικών πετρελαιοειδών μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ»
Αγώνας για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υμνούν την «υγιή επενδυτική πρωτοβουλία» της εργοδοσίας, που επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα

Από την επιτυχημένη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αρχές Σεπτέμβρη
Από την επιτυχημένη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αρχές Σεπτέμβρη
Σημαντικά βήματα στην οργάνωσή τους μετρούν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στην ανθοκομική εταιρεία «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ» (SELECTA HELLAS). Με τη στήριξη του ταξικού κλαδικού Σωματείου αγωνίζονται διεκδικώντας το αυτονόητο: Να δουλεύουν με σταθερή σχέση εργασίας και να υπογραφτεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση την οποία θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται.

Απέναντί τους στέκονται σε ενιαίο μέτωπο η εργοδοσία, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και η κυβέρνηση μέσω των ελεγκτικών της μηχανισμών, ωστόσο οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Η «επένδυση - πρότυπο»...

Η «SELECTA HELLAS» λειτουργεί στην Καβάλα και αποτελεί σύμπραξη του πολυεθνικού κολοσσού «Selecta One», με δραστηριότητα σε πολλές χώρες του κόσμου και τεράστια κερδοφορία κάθε χρόνο, με τον όμιλο «AGROHOUM». Εκμεταλλεύεται το γεωθερμικό πεδίο της Τοπικής Κοινότητας Ερατεινού, του δήμου Νέστου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβρη του 2016, ενώ εγκαινιάστηκε επίσημα το Μάη του 2017. Η συγκεκριμένη επένδυση προβλήθηκε από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ως «επένδυση - πρότυπο» για το πώς η χώρα θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές της, όπως η γεωθερμία, για «να βγει από την κρίση, να επανέλθει στην ανάπτυξη» κ.λπ.

Στα εγκαίνια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, δήλωνε ότι «ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία» και μιλούσε για τη σπουδαιότητα της επένδυσης για την τοπική και την «εθνική οικονομία». Διαβεβαίωνε επίσης ότι το κράτος θα στηρίξει κάθε ανάλογη επιχειρηματική πρωτοβουλία και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια στον νέο «αναπτυξιακό νόμο» να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν ανθοκομικές μονάδες, νέα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης τον Ιούλη, μιλούσε κι αυτός για τη σπουδαιότητα λειτουργίας στην Ελλάδα τέτοιων «υγιών επενδυτικών μονάδων» και χαρακτήρισε «ιδανική τη συγκεκριμένη επενδυτική προσπάθεια».

...και ο εργασιακός μεσαίωνας

Η ίδια η πραγματικότητα, βέβαια, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ» και γνωρίζει ο λαός της περιοχής, έρχεται να σμπαραλιάσει την εικόνα που καλλιεργείται πως η ανάπτυξη που διαφημίζουν μπορεί δήθεν να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του φυτώριου ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο να εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, έχοντας λάβει την υπόσχεση από την εργοδοσία ότι με το νέο έτος, δηλαδή το 2017, θα υπογράψουν Σύμβαση Εργασίας. Το καθεστώς του εργόσημου έχει επιβληθεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των προβλέψεών της για τους εργαζόμενους εξαρτημένης εργασίας.

Μάλιστα, κάποιες από τις εργαζόμενες παράτησαν άλλες δουλειές σε διαλογητήρια, συσκευαστήρια, κ.ά. με συμβάσεις εργασίας, ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν μόνιμη απασχόληση και σταθερή Ασφάλιση.

Η υπόσχεση για υπογραφή Σύμβασης Εργασίας παραπέμπονταν προς υλοποίηση από μήνα σε μήνα, ενώ την ίδια ώρα η εργοδοσία πανηγύριζε για τους τζίρους της, που υπερβαίνουν το αναμενόμενο.

Και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η εργοδοσία, διά του δικηγόρου της Σ. Ξυνίδη (πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ), προκαλεί δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας. Είναι απόλυτα εργοδοτικό δικαίωμα με ποιο τρόπο θα απασχολούμε και θα ασφαλίζουμε τους εργαζόμενους».

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, παίρνουν μεροκάματο 30 ευρώ, από τα οποία τους αφαιρείται το 10% για ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, παίρνουν στο χέρι 27 ευρώ. Οι περισσότεροι, μάλιστα, λόγω των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία, καταλήγουν τελικά να είναι ανασφάλιστοι. Αγνωστες λέξεις αποτελούν η άδεια με αποδοχές και η αναρρωτική άδεια...

Η εργοδοσία, χρησιμοποιώντας το καθεστώς του εργόσημου, αντί να απασχολεί μόνιμα ένα προσωπικό 50 - 60 εργαζομένων, έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» προκειμένου να «παίζει» και σε παιχνίδια πελατειακής εξυπηρέτησης, δίνοντας λίγα μεροκάματα σε περισσότερους. Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν ψίχουλα, κάνοντας ελάχιστα μεροκάματα το μήνα, που δεν τους επιτρέπουν να ζουν, και ταυτόχρονα στην πλειοψηφία τους να μην μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσης, η εργοδοσία εφαρμόζει και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού μπορεί τη μία μέρα εργαζόμενοι να δουλεύουν 6 ώρες και την επόμενη 10 ή 12 και να μη μετράνε ως υπερωρία, αλλά να «συμπληρώνουν» το 8ωρο της προηγούμενης μέρας.

Ενδεικτικά, η Ολυμπία, εργαζόμενη στην επιχείρηση, μας λέει: «Για την εργασία την Κυριακή, στην αρχή παίρναμε διπλό μεροκάματο και μας έβαζε να δουλεύουμε λίγες Κυριακές. Μετά σταμάτησε να πληρώνει διπλό μεροκάματο και από τότε αυξήθηκε η εργασία και τις Κυριακές».

Καθεστώς είναι επίσης και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού, για παράδειγμα, μια εργαζόμενη σε 1 ώρα πρέπει να φυτέψει κατά μέσο όρο 1.200 φυτά και αν δεν πιάσει το στόχο απειλείται ότι θα πάει στο σπίτι της, δηλαδή στην οριστική ανεργία.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχουν αποτέλεσμα να γίνονται συχνά εργατικά ατυχήματα. Από το Γενάρη μέχρι και τον Ιούνη σημειώθηκαν 8 εργατικά ατυχήματα (σπασμένα πόδια και χέρια, δερματικές μολύνσεις, μολύνσεις στα μάτια, κ.ά.).

Το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας μετά από πολλές οχλήσεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ήρθε τελικά για έλεγχο και επέβαλε στην εργοδοσία να χορηγεί στους εργαζόμενους κατάλληλα, ανθεκτικά μέσα ατομικής προστασίας (γάντια και παπούτσια ασφαλείας αντιολισθητικά).

Η οργάνωση του αγώνα

Μπροστά στις άθλιες συνθήκες εργασίας που είχαν κυριαρχήσει, οι εργαζόμενοι από το Μάη και μετά άρχισαν να συζητάνε για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα τους.

Ηρθαν σε επαφή με το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Καβάλας. Αρχισαν να συζητούν ότι δεν μπορεί να περιμένουν και να παρακαλάνε για να τους δώσουν Σύμβαση Εργασίας, έπρεπε να τη διεκδικήσουν. Βήμα βήμα, μέσα από μικρές στην αρχή Γενικές Συνελεύσεις, άρχισαν να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι και τον Ιούλη μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση εκλέξανε τη Σωματειακή Επιτροπή τους.

Στη συνέχεια μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού Σωματείου κατέθεσαν πρόταση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και προσκάλεσαν 4 φορές την εργοδοσία σε συζήτηση. Η εργοδοσία αρνείται να μπει σε διάλογο επικαλούμενη ότι δεν αναγνωρίζει τη Σωματειακή Επιτροπή και χαρακτηρίζει αναρμόδιο το κλαδικό Σωματείο.

Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι απάντησαν με στάση εργασίας, που πραγματοποίησαν με επιτυχία στις 7 Σεπτέμβρη. Σε αυτήν την κινητοποίηση, η εργοδοσία και ο δικηγόρος της απαγόρευσαν την είσοδο στην επιχείρηση στους εκπροσώπους του κλαδικού Σωματείου.

Ακολούθησε όργιο διώξεων και απειλών, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα: Με εκδικητική δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας, ανάμεσα στους οποίους και στα μέλη της εκλεγμένης Σωματειακής Επιτροπής (απομάκρυνση από τις αρμοδιότητές τους, αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με περικοπές μεροκάματων), καθώς και με πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές που ασκεί η εργοδοσία.

Προκαλεί η Επιθεώρηση Εργασίας

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, το ΣΕΠΕ Καβάλας πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση, όμως καθυστερεί να εκδώσει το πόρισμα των ελέγχων ή σε κάθε περίπτωση να το κοινοποιήσει στο Σωματείο. Και την ίδια ώρα η εργοδοσία με δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ ισχυρίζεται πως δεν έχουν καταγραφεί παρατυπίες ή παραβάσεις...

Και χτες, Τετάρτη, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε για τη συνδικαλιστική δίωξη μέλους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου και για τις περικοπές μεροκάματων στις εργαζόμενες που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Καβάλας αρνήθηκε να πάρει θέση και παρέπεμψε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης ζητούσε επίμονα να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι...

«Να ξέρουν ότι δεν θα τα παρατήσουμε!»

Μιλώντας με τις εργαζόμενες για την απόφασή τους να μπουν μπροστά και αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αποτυπώνεται εκτός των άλλων και η απαξίωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που μέσω του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας πήρε θέση υπέρ της εργοδοσίας και αμφισβήτησε το δικαίωμά τους να οργανωθούν και να παλέψουν. Επίσης, αναδεικνύεται η απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η Ντίνα, «έτσι είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε, Μεσαίωνας κανονικός. Δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη. Μπήκαμε δυναμικά στον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας υποσχέθηκαν. Κάποιες συναδέλφισσες απογοητεύθηκαν. Ομως, δεν είναι εύκολο να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Χρειάζεται επιμονή. Να ξέρουν ότι δεν θα τα παρατήσουμε».

Η Βάσω Μπράτσιου, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου και επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής στη «SELECTA», μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για την πείρα που αναδείχθηκε από την οργάνωση αυτού του αγώνα.

Οπως μας είπε, «οι εργαζόμενες ξεπέρασαν το φόβο που καλλιεργούσε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην περιοχή, εμπιστεύθηκαν το ταξικό κλαδικό Σωματείο και μπήκαν στην οργάνωση του αγώνα. Εδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν συνολικά οι εργαζόμενες γυναίκες, είτε ζουν κι εργάζονται στην ύπαιθρο είτε στα αστικά κέντρα. Εσπασε η αντίληψη της ατομικής διαπραγμάτευσης για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής, αλλά και η λογική της ανάθεσης. Αποκαλύφθηκε στους εργαζόμενους τι σημαίνει για τους ίδιους η περιβόητη ανάπτυξη: Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και συνθήκες γαλέρας για τους εργάτες.

Μέσα από τις μαζικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού της περιοχής, για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, φάνηκε να παίρνει κουράγιο ένας κόσμος που χρόνια τώρα δουλεύει σε άλλες επιχειρήσεις με σκυμμένο το κεφάλι. Σε μια εποχή που μας τα παίρνουν όλα πίσω, οι εργαζόμενοι της "SELECTA" μπήκαν στον αγώνα με αιτήματα για τις ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, τόσο για τη στάση του ελεγκτικού μηχανισμού όσο και για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της επιχείρησης».

Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν απέναντι στο μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης - εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι της «SELECTA» δεν είναι μόνοι τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο κύμα συμπαράστασης από συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση «SELECTA HELLAS» έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρείας: Μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ασφάλισης με εργόσημο. Εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με αυστηρά μέτρα ενάντια στην παρακώλυση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΣΙΤΙΣΗ - ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Μπαλάκι» ανάμεσα σε εργολάβους, ανεργία και παράταση της ομηρίας

Ρεσιτάλ υποκρισίας οι κυβερνητικές θριαμβολογίες, τη στιγμή που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι περνούν από τη μια αθλιότητα στην άλλη

Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Δράμας
Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Δράμας
Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού δίνει η κυβέρνηση θριαμβολογώντας περί «απομάκρυνσης των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία», την ώρα που οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης στα νοσοκομεία περνούν στην πραγματικότητα από τη μια αθλιότητα στην άλλη...

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς δούλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως εργολαβικοί εργαζόμενοι, σε καθεστώς ανηλεούς εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας, με τις πλάτες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα. Τώρα οι περισσότεροι απ' αυτούς απολύονται, κάποιοι χωρίς να παίρνουν καν όλα τα δεδουλευμένα τους, ενώ οι «τυχεροί» που συνεχίζουν να εργάζονται παραμένουν όμηροι, αυτήν τη φορά του νέου «εργολάβου», όπως πρακτικά λειτουργούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις που θα λήξουν σε ένα ή δύο χρόνια, ανακυκλώνοντας την ανεργία...

Βήμα βήμα διευρύνεται η υλοποίηση των ευρωενωσιακών επιταγών για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλες εργολαβίες, με φθηνό «ευέλικτο» προσωπικό και ασθενείς - πελάτες. Εκατοντάδες θέσεις που καλύπτουν βασικές ανάγκες σε νευραλγικούς τομείς μένουν κενές, με επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ατομικές συμβάσεις μάλιστα λειτουργούν ως μεταβατικό στάδιο, καθώς ο επόμενος στόχος είναι και η καθαριότητα να αποτελέσει πεδίο της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» (με τις περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ), ένα επιπλέον «κανάλι» για την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών και το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτή η άθλια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους αποτυπώνεται ανάγλυφα σε παρεμβάσεις ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα.

Μεταξύ απολύσεων και ομηρίας...

Την προηγούμενη βδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ), 21 από τις 37 εργαζόμενες στην καθαριότητα που δούλευαν σε εργολάβο έλαβαν το χαρτί της απόλυσής τους, οι περισσότερες γυναίκες με μικρά παιδιά που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτές που δεν απολύθηκαν, όμως, υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018. Ο αριθμός που προσλαμβάνεται και με τις ατομικές συμβάσεις είναι πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε πολλαπλά πόστα, να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων από κλινικές σε μονάδες ή στα χειρουργεία.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος υπογραμμίζει: «Χρειάζονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που έχουν προσληφθεί με οποιαδήποτε σύμβαση μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν έμπειροι εργαζόμενοι πολύ περισσότεροι από αυτούς που προσλαμβάνονται με τις ατομικές συμβάσεις, εντούτοις και απολύσεις γίνονται και θέσεις εργασίας παραμένουν κενές...».

«Ο "θρίαμβος" αυτός πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιαστεί ως εκείνη που αντιπαρατίθεται στους εργολάβους... Η αλήθεια είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και της διοίκησης του ΓΝΚ, ο εργολάβος είχε ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ως Σωματείο αποκαλύπταμε αυτές τις καταστάσεις (κλοπή δεδουλευμένων, τρομοκρατία, εκδικητικές απολύσεις κ.ά.) και οργανώναμε τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, βρίσκαμε απέναντί μας πέρα από τον εργολάβο και την ίδια τη διοίκηση του ΓΝΚ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια επιχειρήματα και μεθοδεύσεις εναντίον μας... Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΓΝΚ ανανέωνε τη μία σύμβαση μετά την άλλη στον εργολάβο, με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ο τελευταίος δεν πληρούσε ούτε καν τους τυπικούς όρους, που αναφέρονταν στις μεταξύ τους συμβάσεις».

Οπως συμπληρώνει μάλιστα ο Σύνδεσμος σχετικά με τις νέες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, «ο νόμος για τις 24μηνες συμβάσεις απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Η δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου ότι στόχος του είναι να μετατρέψει τις συμβάσεις αυτές σε μόνιμες, αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία και εμπαιγμό έναντι των εργαζομένων».

«Παιχνίδια» με θύματα τους εργαζόμενους

Να μην πληρώσουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) τα «παιχνίδια» της διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου σε καθαριότητα - σίτιση απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) και καλεί τους εργαζόμενους του ΠΓΝΙ να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παίζει με τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και το εργασιακό τους μέλλον.

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, επισημαίνει το ΕΚΙ, «προβάλλουν εδώ και δύο χρόνια, με αλλεπάλληλους νόμους για συμβάσεις ελαστικής εργασίας, ότι τάχα διώχνουν την επιχειρηματική δράση και τους εργολάβους από τα νοσοκομεία και καταπολεμούν τη διαφθορά, προβάλλοντας υπαρκτά ή κατασκευασμένα περιστατικά. Ετσι και τώρα, η διοίκηση του ΠΓΝΙ κατήγγειλε στην Εισαγγελία ότι ο εργολάβος της καθαριότητας στο ΠΓΝΙ έχει βάλει στην τσέπη του χρήματα κλέβοντάς τα από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Στη βάση αυτής της καταγγελίας, σταμάτησε η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων (Αύγουστος και Σεπτέμβρης) καθώς ο επίτροπος δεν υπογράφει το ένταλμα πληρωμής. Παρά όμως την καταγγελία ο εργολάβος - "καταχραστής" (κατά τη διοίκηση) παραμένει στο ΠΓΝΙ και προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του και πιθανόν θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα, χωρίς ακόμη να έχει απαντήσει στις καταγγελίες, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα».

Το ΕΚΙ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν μέρος σε αυτό το στημένο παιχνίδι. Οπως καταγγέλλει, διοίκηση και εργολάβος εδώ και 15 μήνες διατηρούν τις επαίσχυντες συμβάσεις ενός μήνα, που έχουν κορυφώσει την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τις απολύσεις. Ακόμα και μετά τις κινητοποιήσεις του ΕΚΙ, τον Οκτώβρη του 2016 (με την ίδια κυβέρνηση), δεν έγινε καμιά διερεύνηση ούτε από την 6η ΥΠΕ ούτε από το υπουργείο για τις συνθήκες εργασίας στην εργολαβική επιχείρηση.

«Η διοίκηση», προσθέτει το ΕΚΙ, «κρύβει ακόμη ότι συνολικά αυτή η αλλαγή με τις συμβάσεις εργασίας είναι "στον αέρα", όπως θα είναι και οι εργαζόμενοι, αφού ήδη από τον Μάιο του 2017 οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χτυπώντας τον νόμο για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καρδιά του: Στο ότι το υπουργείο προσλαμβάνει με βάση το νόμο του 1994 για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, ενώ η καθαριότητα και η εστίαση είναι μόνιμες και προβλέψιμες».

Αρα, ακόμα και γι' αυτές τις προσλήψεις με ημερομηνία λήξης καραδοκεί η απληρωσιά...

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας

Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που πετιούνται στην ανεργία μετά από 22 χρόνια δουλειάς.

Χτες, μέσα από μαζική συνέλευση, αποφάσισαν να κατέβουν σε κινητοποίηση στην Αθήνα και ζητούν από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και την ΠΟΕΔΗΝ να τους στηρίξουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, προκηρύσσοντας 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Οι εργαζόμενοι εργάζονταν στο νοσοκομείο από το 1995 μέσω εργολάβου. Το 2015 εργάστηκαν στο νοσοκομείο με ατομικές συμβάσεις έργου, που το 2017, κάτω από την πίεση του αγώνα τους, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μίσθωσης εργασίας και το νοσοκομείο παρέτεινε τις συμβάσεις τους μέχρι 30/12/2018. Ξαφνικά η διοίκηση του νοσοκομείου άλλαξε στάση. Ετσι, προκήρυξε 40 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ για το 2018, απολύοντας ουσιαστικά τους 32 εργαζόμενους μετά από 22 χρόνια δουλειάς, επικαλούμενη το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.

Ως εναλλακτική «διέξοδο», η διοίκηση του νοσοκομείου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προτείνει στους εργαζόμενους να... συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Πρόταση που οι εργαζόμενοι απέρριψαν, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση, όλες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία

Απέναντι στην εκμετάλλευση και τον εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη των νοσοκομείων έχουν μόνο ένα δρόμο: Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, όπως είναι αναγκαίο για τους ίδιους και συνολικά για το λαό, σε αυτό τον σημαντικό κρίκο για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση όλων εκείνων των δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Να συσπειρωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τα ταξικά σωματεία, διεκδικώντας:

  • Μαζικές προσλήψεις και απορρόφηση όλων των εργαζομένων, με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, καθώς και νέες αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
  • Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
  • Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων.
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Κυβερνητική παρέμβαση για... «δίκαιη» διανομή στη ληστεία του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου

Κροκοδείλια δάκρυα για τους μικρούς αγρότες που σφαγιάζονται για τα κέρδη των μονοπωλίων

Ατομική υπόθεση κάθε παραγωγού και με δυσβάσταχτο κόστος η «λύση» που διαφημίζει η κυβέρνηση για την απληρωσιά

Eurokinissi

Ατομική υπόθεση κάθε παραγωγού και με δυσβάσταχτο κόστος η «λύση» που διαφημίζει η κυβέρνηση για την απληρωσιά
Μόνο ως εμπαιγμός απέναντι στους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», για το οποίο η κυβέρνηση έχει σηκώσει αρκετό θόρυβο. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο τάχα θα βάλει τέλος στην απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι θα προστατεύσει τον καταναλωτή με την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης του κρέατος κ.ά. Τους εν λόγω ισχυρισμούς αποδέχτηκαν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, καθώς ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΧΑ αντιμετώπισαν θετικά το νομοσχέδιο κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 20/9.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, από τη στιγμή που το βασικό μέλημα και του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να στηρίξει την κερδοφορία των μονοπωλίων και να ρυθμίσει ορισμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, διανομής και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων. Ακόμη, να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες, αποκρύβοντας ότι η πρωτογενής παραγωγή μέσα στο σημερινό σάπιο σύστημα καθορίζεται, υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Οπως επισήμανε στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, «προσπαθείτε να συγκαλύψετε την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι από τη μια να διευθετήσετε ορισμένους λογαριασμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα μεταξύ σούπερ μάρκετ και βιομηχάνων πρώτης μεταποίησης, και ταυτόχρονα να προωθήσετε τη συγκέντρωση της παραγωγής. Πιέζετε και μέσα από αυτήν τη διαδικασία στην κατεύθυνση σύστασης καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δουλεύουν είτε σε ατομική είτε σε συλλογική βάση, όπως οι ομάδες παραγωγών τις οποίες έχει στην προμετωπίδα της η ΚΑΠ». Και συνέχισε: «Αγωνία όλων σας είναι να κρύψετε στους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους τον ταξικό τους αντίπαλο, δηλαδή τα μονοπώλια, που στο άρθρο 1 τα υπάγετε και αυτά στον ορισμό των "παραγωγών". Οπως και στα παραμύθια που καλλιεργείτε με τις διεπαγγελματικές και τη συμβολαιακή γεωργία, έτσι και εδώ βάζετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Βάζει τους απλήρωτους παραγωγούς να βγάλουν μόνοι τους «το φίδι από την τρύπα»

Σε ό,τι αφορά την απληρωσιά των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από βιομηχάνους και μεγαλέμπορους, για την οποία έριξαν κροκοδείλια δάκρυα όλα τα αστικά κόμματα, το νομοσχέδιο μετατρέπει τη «λύση» της σε ατομική υπόθεση του κάθε αγροτοκτηνοτρόφου, αφήνοντάς τον να βγάλει μόνος του «το φίδι από την τρύπα». Ετσι, για να εξασφαλίζεται η προβλεπόμενη από το σχέδιο νόμου πληρωμή, εντός 60 ημερών κάθε παραγωγός «οφείλει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή ηλεκτρονικά το τιμολόγιο πώλησης» των προϊόντων του, «ευθύς μόλις το εκδώσει, την επιταγή» και όλα τα λοιπά στοιχεία που αφορούν την πώληση κ.λπ. Ακόμα και οι παραγωγοί του ειδικού καθεστώτος που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Ολοι οι μικροπαραγωγοί, με αυτήν τη διαδικασία, επωμίζονται ένα νέο δυσβάσταχτο κόστος, αφού θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν λογιστή σε κάθε συναλλαγή. Αν εντοπιστεί, δε, ότι δεν έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες κοινοποίησης των παραστατικών, απειλούνται με πρόστιμο!

«Εμείς λέμε όχι σε 60 αλλά σε 10 ημέρες να πληρώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι που έχουν κερδοφορία. Αλλά πρέπει να καταθέτει στοιχεία ο αγροτοκτηνοτρόφος για να πληρωθεί και να φορτώνεται ένα τεράστιο κόστος, την ώρα που στενάζει από τη φοροληστεία σας; Και ταυτόχρονα να απειλείται και με πρόστιμα; Δηλαδή στις απειλές και στους εκβιασμούς που δέχεται από τον μεγαλέμπορο, τον μεγαλοδιανομέα και τον μεγαλομεταποιητή, έρχονται τώρα να προστεθούν και οι δικοί σας. Χτυπάτε το σαμάρι για να τρομάξετε το γαϊδούρι, προωθώντας το ξεκλήρισμα. Την ίδια ώρα που επιβαρύνετε τους μικρομεσαίους, δίνετε ζεστό παραδάκι από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τράπεζες για τη διαχείριση της γραφειοκρατίας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Μωραΐτης.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα απληρωσιάς των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ο πτωχευτικός κώδικας, που προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης πρώτα αποζημιώνονται οι τράπεζες και οι πιστωτές και μετά εργαζόμενοι και προμηθευτές (αγρότες και συνεταιρισμοί), εξακολουθεί να υπερισχύει του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, η οποία άλλωστε δεν αποδέχτηκε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ ώστε να αποζημιώνονται πρώτα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες.

Παραγωγή, εξαγωγές και εισαγωγές καθορίζονται από το μονοπωλιακό κέρδος

Με τα άρθρα για την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, καθώς με το τρίτο μνημόνιο και την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ καταργήθηκε το όριο ζωής στο γάλα, που έβαζε ένα φρένο στις αθρόες εισαγωγές κυρίως αγελαδινού γάλακτος. Σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, καλλιεργεί αυταπάτες, τόσο προς τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους όσο και προς τα λαϊκά στρώματα, ότι με τα μέτρα που φέρνει θα μπει φραγμός στα εισαγόμενα, ότι θα ξέρουν τι τρώνε κ.λπ.

«Τι δεν λέτε; Οτι στον καπιταλισμό το τι παράγεται, το τι εισάγεται, το τι εξάγεται και οι τιμές καθορίζονται από το μονοπωλιακό κέρδος, είτε τα προϊόντα φέρνουν επισήμανση είτε όχι», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «για αυτό η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, για αυτό το 70% των σκληρών και ημίσκληρων τυριών που καταναλώνονται στην Ελλάδα παρασκευάζονται από εισαγόμενο γάλα ή εισάγονται. Δεν είναι κακό να γνωρίζει ο κόσμος τι τρώει. Ομως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όσο και να θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό και το πιστοποιημένο, τελικά για να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν στο φθηνό και πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας. Για αυτό αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις λευκού τυριού εισαγωγής. Και προειδοποιούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι όσο προωθείται η "εξωστρέφεια" που είναι το όραμά σας, τόσο θα γίνονται απλησίαστα τα ποιοτικά και ντόπια προϊόντα».

Νέες παραχωρήσεις στα μονοπώλια

Χαρακτηριστικό τού ποιον εξυπηρετεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι και το άρθρο 10, το οποίο μέσω «εκσυγχρονισμού» του αλιευτικού κώδικα παραχωρεί ιχθυοτρόφα ύδατα, λίμνες, ποτάμια, θαλάσσιους παραλιακούς χώρους, λιμνοθάλασσες, δημόσια ιχθυοτροφεία μέχρι και τις αμμουδιές στα μονοπώλια, στο όνομα της «στήριξης συλλογικών σχημάτων», της «διαχείρισης των υδάτων» και της εύρεσης «συνεργιών» μεταξύ πρωτογενούς τομέα - μεταποίησης και τουριστικών μονάδων.

«Εχοντας ως φύλλο συκής τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς ετοιμάζετε το ψητό για το κεφάλαιο», κατήγγειλε ο Ν. Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι «όπου αυτοί δεν υπάρχουν, εκχωρείτε ύδατα και υποδομές απευθείας, ενώ για όσους συνεταιρισμούς εξακολουθούν να υπάρχουν, ξεχνάτε να πείτε ότι πάνε από το κακό στο χειρότερο λόγω του ανταγωνισμού μέσα στον καπιταλισμό, και τα μέλη τους είναι έτοιμα να τινάξουν τα μυαλά τους στον αέρα λόγω της φοροληστείας της κυβέρνησής σας».

Οι ενδομονοπωλιακές διευθετήσεις δεν αφορούν τους μικρομεσαίους παραγωγούς

Το πρόβλημα των μικρομεσαίων παραγωγών δεν είναι οι αντιδικίες και οι διευθετήσεις μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων (δεν είναι τυχαία η ανησυχία των βιομηχάνων κρέατος και των γαλακτοβιομήχανων μήπως στην υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών δεν υπάγονται στα σούπερ μάρκετ, το πιο συγκεντρωμένο τμήμα στη λιανική πώληση), με διαιτητή την κυβέρνηση, που είναι και ο προστάτης τους. Πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων είναι η επιβίωσή τους.

Γι' αυτό η διέξοδος βρίσκεται στη συμμαχία των πληττόμενων για ολική ανατροπή του τρόπου παραγωγής, ώστε η παραγωγή να αναπτύσσεται για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι για να γεμίζουν οι τσέπες των πλουτοκρατών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σχετικά με τα ζητήματα αυτά, όπως εγγυημένες κατώτατες τιμές, άμεση πληρωμή των προϊόντων με την παράδοση, φραγμό με απειθαρχία στους κανονισμούς της ΕΕ και την ΚΑΠ, ώστε να υπάρχει προστασία από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων στα οποία η χώρα μας είναι πλεονασματική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ